Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
środa, 08 stycznia 2025

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 07-01-2025 - 13:14
Członek PTG

Status: Offline
Nie, nie wszystkie.
Nie jest ząbkowaniem np niemożność dyskusji, zanegowania wyników - gdy nie wiadomo jak powstały. Tj przyjęcie na wiarę, "tak jest jak wyszło, choć nikt nie wie dlaczego / nie znamy procesu i go nie poznamy, ale uznamy a priori bo uznajemy podmiot, który go wytworzy"

przeciwieństwo nauki w dotychczasowym jej pojmowaniu

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
k_skrzypOffline
Temat postu:   PostWysłany: 07-01-2025 - 13:56
Sympatyk

Aż odkopałem fragment korespondencji z Kol. Michałem sprzed kilku lat. - Tak to "w mgnieniu oka", naiwnie ufając maszynie, wydobyłem z archiwum poczty gotową opinię:
Nie zdziwi mnie nawet scenariusz taki, że chroniona przeze mnie idea "celebrowania" genealogii bez map i kompasu wyda ostatnie tchnienie, gdy za 50 lat nauczyciel zilustruje lekcję historii 15-pokoleniowym wywodem przodków, bezbłędnie wygenerowanym dla ochotnika z sali - od ręki, w minutę, z internetowych zasobów. A przeszkoda w wyliczeniu w kwadrans po peselach pokrewieństwa ochotnika z resztą klasy będzie tylko formalna (ochrona danych osobowych lub profilaktyka konfliktów etnicznych). Very Happy
Z rzuconych wtedy 50 lat ubyło już co najmniej 5, ale przepowiednię podtrzymuję Razz

Temat postu:   PostWysłany: 07-01-2025 - 14:01
Członek PTG

Tego z AI bym nie łączył.
Podejściu do AI jako do "I" - zaufanie (nie mając za tym argumentów), ze wywód "ochotnika" wygenerowany jest poprawny
no i ..pytanie wtedy nau..kto?

hospesOffline
Temat postu:   PostWysłany: 07-01-2025 - 14:12
Sympatyk

adipol napisał:
Jesli chodzi o AI to bardzo dobrze odczytuje pismo ręczne w starych dokumentach. W różnych językach i je tłumaczy. Przy stanach średniej jakości czasem przekręci nazwisko, ale to już w bardzo trudnych do odczytania rzeczach ale wystarczy go naprowadzić.

Moje doświadczenie w tym temacie jest zupełnie odmienne. Można prosić o nazwę tego AI?

Wracając do wątku, AI z roku na rok będzie coraz bardziej przydatniejszym narzędziem. Prawdopodobnie kiedyś nastąpi taki moment, że będzie możliwe powiedzenie "zrób mi drzewo genealogiczne" i taka sztuczna inteligencja je zrobi. Tylko jak już dotrzemy do takiego punktu, to dalej w wolnych chwilach będziemy się zajmować genealogią? Czy nasze życia wywrócą się do góry nogami? Ja tego nie wiem, ale też mam lekko pesymistyczne podejście do tematu.

Kamil0123Offline
Temat postu:   PostWysłany: 07-01-2025 - 14:17
Sympatyk

Kiedy 43 lata temu powstała idea AI nazwa została wygenerowana ,gdyż nie było innej jako Sztuczna Inteligencja .
Inteligencja tych metod wynosi okrągłe ZERO jak i komputera .
Po prostu nie było innej nazwy .
Metody sztucznej inteligencji to głownie 1.Sieci Neuronowe 2. Algorytmy genetyczne 3 i niedostępne w Polsce metody Myślenia za pomocą precedensów .
AI wykorzystuje dwie z cech inteligencji ale nie najważniejszych :
1. zdolność do uczenia się
2. zdolność do generalizacji

No jest jeszcze 100 innych cech inteligencji .
W naszym Kraju pierwsze próby zastosowania AI odbyły się w 2006 roku na poligonie pod Toruniem przy rozpoznawaniu celów swój-obcy zresztą w 100 % udane . Dzisiaj każdy radziecki Su34 ma dokładnie taki sam system rozpoznawania .
Niestety duże prace Mormonów nad rozpoznawaniem pisma ręcznego i to głównie z Polskich metryk zakończyło się totalnym fiaskiem i w 2015 roku zakończono projekt miernymi efektami . Chodziło głównie o transkrypcję polskich metryk .

Naiwność Polaków polega na nie zrozumieniu metod AI -zresztą świetnych i dla mnie i wielu innych dochodowych -które z inteligencją nie mają nic wspólnego z prawdziwą inteligencją .

Pozdrawiam

Kamil

Temat postu:   PostWysłany: 07-01-2025 - 14:18
Członek PTG

Ludzie nadal grają w szachy czy go (tzn niektórzy), pomimo pełnej świadomości, że już nie pokonują automatów.
Tzn nie kierujemy się zawsze "kto zrobi lepiej" "w jakim czasie" "kto lepszy/co lepszy"Smile

Prawdopodobnie nie nastąpi nigdy taki moment by dla każdego probanta AD 2025 z Polski można było pełny wywód przodków 12-13 pokoleń. Nawet dla większości nie. (To z przykładu 15 pokoleń za 45 lat, po sprowadzeniu do dziś)

edit
usunąłem - przerzucanie się "przykładami z życia" wiele nie wniesie

Ostatnio zmieniony przez Sroczyński_Włodzimierz dnia 07-01-2025 - 14:33, w całości zmieniany 2 razy

MrTomiQOffline
Temat postu:   PostWysłany: 07-01-2025 - 14:18
Sympatyk

Dzień Dobry
Pozwolę sobie włączyć się do dyskusji na temat AI, bo sam z niego korzystam na różne sposoby.

1. Przede wszystkim używam OCR tekstu, który sprawdza się bardzo dobrze w języku niemieckim czy cyrylicy.
2. Narzędzie AI pozwalające zidentyfikować czy osoba na jednym zdjęciu to ta sama osoba co na drugim zdjęciu.
3. Chat AI z dostępem do internetu co jest najważniejsze, pozwala na przeszukiwanie publicznie dostępnego zasobu internetu w poszukiwaniu informacji, wyszukuje m.in na takich stronach, jak ta.
4. Portale Ancestry i MyHeritage posiadają funkcję thru lines i theory of relativity. Funkcja thru lines pomogła mi dopasować 5x pradziadków.
5.Funkcja myheirtage, która określa kiedy zdjęcie zostało zrobione, a również jest w miarę dokładna.
6. Strona familysearch używa AI do indeksowania co niekiedy ułatwia znalezienie swoich przodków, może nazwiska przekręca, ale imiona szczególnie to po łacinie szczytuje prawidłowo

Także w związku z powyższym uważam, iż sztuczna inteligencja już na dzień dzisiejszy jest bardzo pomocna, a cały czas się rozwija.

Pozdrawiam
Tomasz

Ostatnio zmieniony przez MrTomiQ dnia 07-01-2025 - 14:21, w całości zmieniany 1 raz

Kamil0123Offline
Temat postu:   PostWysłany: 07-01-2025 - 14:20
Sympatyk

Dokładnie od 43 lat .Za to Hopfield dostał Nobla .I będzie się dalej rozwijać .Co nie ma nic wspólnego z jakąkolwiek ineligencją .

Pozdrawiam

Kamil

Giemza_KarolOffline
Temat postu:   PostWysłany: 07-01-2025 - 14:22
Zasłużony
Sympatyk

Na dziś można by robić automatyczną indeksację parafii - OCR z AI, które by wyciągało właściwe dane. Jest to idealne zadanie - metryki są ustrukturyzowane - te same formuły tekstu, zawody, te same imiona - jakby AI przemieliło jakąś wiejską parafię i okoliczne - to nawet te same nazwiska.
Ja dla kilku parafii wyciągałem wszystkich świadków, asystujących itp. - nadałem im wszystkim UID i dopasowałem za pomocą zdrowo-rozsądkowego algorytmu.
Wynik był obiecujący - gdzieś tak z 70% aktów urodzenia dla małych parafii wiejskich - 18 i 19 wiek - dało się dopasować z innymi aktami.

Czyli jednym klikiem mam chronologiczny szereg wydarzeń z życia hutnika szklanego - nawet gdy był w danej hucie tylko świadkiem.

Do tego AI by się nadawało nawet dziś.
Nie wszyscy pochodzą z wielkich miast.

A nawet dla miast typu Radom - dla kilku tys. metryk urodzenia rocznie (w szczycie) też by dało radę.
Można by prześledzić migracje oficjalistów dworskich, młynarzy, bednarzy, kowali, itp.

Kamil0123Offline
Temat postu:   PostWysłany: 07-01-2025 - 14:26
Sympatyk

NO proszę Panie Karolu .

A ja jestem dumny z siebie iż mi się to udało bez OCR .
Pochlastałbym się jak bym użył OCR .
To dla mnie poniżenie.

No widocznie dwa światy genealogów.

Pozdrawiam

Kamil

Ostatnio zmieniony przez Kamil0123 dnia 07-01-2025 - 14:26, w całości zmieniany 1 raz

hospesOffline
Temat postu:   PostWysłany: 07-01-2025 - 14:26
Sympatyk

MrTomiQ napisał:
1. Przede wszystkim używam OCR tekstu, który sprawdza się bardzo dobrze w języku niemieckim czy cyrylicy.

Jakiego modelu używasz?

MrTomiQOffline
Temat postu:   PostWysłany: 07-01-2025 - 14:32
Sympatyk

hospes napisał:
MrTomiQ napisał:

Jakiego modelu używasz?

W zależności od potrzeby ze strony transkribus.

hospesOffline
Temat postu:   PostWysłany: 07-01-2025 - 14:36
Sympatyk

Czyli klasyka klasyki. Bardzo dobrego sprawowania ja tam nie widzę.

Paweł_ZawadzkiOffline
Temat postu:   PostWysłany: 07-01-2025 - 15:12
Zasłużony
Członek PTG

Do wszystkich, którzy tu deklarują biegłe władanie AI w celu m.in. indeksacji metryk.

Może ktoś z Was zaproponuje rozwiązanie pozwalające na skuteczne przeszukiwanie niematrykalnych w zasobach PTG, bez konieczności ręcznej indeksacji czy spisywania.

Możemy na początek skupić się na notariatach https://notariaty.genealodzy.pl/. Nie oczekuję automatycznego budowania połączeń między dokumentami raczej możliwości przeszukania ich treści. To zupełnie poważne pytanie. Może chętne osoby zasygnalizują zainteresowanie w tym wątku, a resztę będziemy kontynuować na priv.

Patrykmatal10Offline
Temat postu:   PostWysłany: 07-01-2025 - 16:08
Sympatyk

Miałem nadzieje ,że wejście na rynek Chatgpt i Gemini rozwiąże problem tlumacznia metryk na język polski. Do tej pory nie znalazłem odpowiedniego narzędzia do tego celu.

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat