Białorusi? W specyfikacjach nie ma o tym ani słowa.
Jest znaleziony AU w Opolu Lubelskim Teodora Lenkiewicza gdzie ojciec zapisany jest jako MD (czyli szlachcic wyróżniony skrótem MD, pewnie jako urzędnik).
Teraz wystarczy potwierdzić zapisy Adama w księgach grodzkich jako pisarza (w których nie wiem) i koniec tematu.
Ps. Może ktoś kto ma większe doświadczenie się wypowie, ja jestem początkujący w odczytywaniu akt łacińskich.
_________________ Jerzy.
Ewafra
Temat postu:Wysłany: 19-12-2024 - 20:56
Status: Offline
tomsaw napisał:
Białorusi? W specyfikacjach nie ma o tym ani słowa.
Jest znaleziony AU w Opolu Lubelskim Teodora Lenkiewicza gdzie ojciec zapisany jest jako MD (czyli szlachcic wyróżniony skrótem MD, pewnie jako urzędnik).
Teraz wystarczy potwierdzić zapisy Adama w księgach grodzkich jako pisarza (w których nie wiem) i koniec tematu.
Ps. Może ktoś kto ma większe doświadczenie się wypowie, ja jestem początkujący w odczytywaniu akt łacińskich.
A co potwierdza, że to ten sam Teodor, tzn ten ekonom czyli waść własnego majątku pozbawiony i przez to po służbie chodzący i ten zrodzony z bogatej atystokracji?
Ewa Fra
tomsaw
Temat postu:Wysłany: 19-12-2024 - 21:13
Status: Offline
Własnie nie. Powoli wychodzi na to, że nie mają nic wspólnego ze sobą, a jednak potomek mógł być pisarzem ziemskim na podstawie którego wystąpili o przyznanie szlachectwa.
Od kiedy urzędników miejskich, grodzkich (burgrabiów) zalicza się do arystokracji?