Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
piątek, 13 grudnia 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
benyzetOffline
Temat postu:   PostWysłany: 10-12-2024 - 19:46
Sympatyk

Status: Offline
Bardzo Wam dziewczyny dziękuję za pomoc i życzliwość. Dzieci Walentego Dzikowskiego i Marianny ( oprócz zmarłej wcześnie Franciszki) urodziło się już w Westfalii. Stamtąd wyjechali do Francji.
kwiat kwiat kwiat Very Happy

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
dvoryaninOffline
Temat postu:   PostWysłany: 12-12-2024 - 06:32
Sympatyk

Dzień dobry.
Ten link ((wiersze 8 i 9) ) zawiera zindeksowane dane dotyczące Stanisława i Sylwestra Krasnopolskich, ale informacje te są wątpliwe i nie podano zeskanowanych zapisów metrycznych.

https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... e=&rpp2=50

Prosimy o przesłanie zeskanowanych (SKAN) rekordów metryk lub wskazanie ścieżki, gdzie można je znaleźć.
Bardzo wdzięczny, Jurij

sbasiaczOffline
Temat postu:   PostWysłany: 12-12-2024 - 08:13
Zasłużony
Sympatyk

ikonka Z Miejsce przechowywania ksiąg Archiwum Państwowe Obwodu Winnickiego ul. Soborna 17 21050 Winnica, Ukraina

dvoryaninOffline
Temat postu:   PostWysłany: 12-12-2024 - 08:36
Sympatyk

sbasiacz napisał:
ikonka Z Miejsce przechowywania ksiąg Archiwum Państwowe Obwodu Winnickiego ul. Soborna 17 21050 Winnica, Ukraina

Widziałem to, ale udało mi się znaleźć w archiwach Winnicy. powiedz mi dokładniejszy sposób.
Wdzięczny

Leszczyński_OskarOffline
Temat postu:   PostWysłany: 13-12-2024 - 06:00
Sympatyk

Dzień dobry, poszukuję metryki Józefy Zglenickiej. Urodziła się wedle moich obliczeń na podstawie aktu zgonu i chrztów jej dzieci między 1779, a 1789 (chociaż moim zdaniem bliżej do 79 ponieważ wzięła ślub w 1797) Jeżeli dobrze zrozumiałem z aktu ślubu pochodziła z parafii Mochowo jednak dopuszczam możliwość, że pochodziła z sąsiednich parafii.Wedle aktu ślubu była panną więc nazwisko pozostaje takie same, dodatkowo wywodziła się ze szlachty (:...et nobili Josepha Zglenicka, Virgini..") no przynajmniej ja tak to rozumiem. Jej mężem był Jan Leszczyński.

Poniżej zostawiam akt ich ślubu, może coś na tej podstawie ktoś wyciągnie.

https://imgur.com/QqrGrqs

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Andrzej75Offline
Temat postu:   PostWysłany: 13-12-2024 - 09:38
Sympatyk

Leszczyński_Oskar napisał:
Dzień dobry, poszukuję metryki Józefy Zglenickiej. Urodziła się wedle moich obliczeń na podstawie aktu zgonu i chrztów jej dzieci między 1779, a 1789 (chociaż moim zdaniem bliżej do 79 ponieważ wzięła ślub w 1797) Jeżeli dobrze zrozumiałem z aktu ślubu pochodziła z parafii Mochowo jednak dopuszczam możliwość, że pochodziła z sąsiednich parafii.Wedle aktu ślubu była panną więc nazwisko pozostaje takie same, dodatkowo wywodziła się ze szlachty (:...et nobili Josepha Zglenicka, Virgini..") no przynajmniej ja tak to rozumiem. Jej mężem był Jan Leszczyński.

Poniżej zostawiam akt ich ślubu, może coś na tej podstawie ktoś wyciągnie.

https://imgur.com/QqrGrqs

Ponieważ:
1) w Genetece nie widać w Mochowie i okolicznych zindeksowanych parafiach AU Józefy Zglenickiej;
2) nazwisko Zglenicki występowało licznie w par. Tłuchowo;
3) Łyszczyńscy/Leszczyńscy po ślubie mieszkali w par. Tłuchowo:
więc niewykluczone, że pochodzili właśnie z tej parafii (a tylko w chwili ślubu mieszkali w par. Mochowo).

A ponieważ księgi metrykalne z Tłuchowa spaliły się (brak jest ksiąg sprzed 1788 r.), tłumaczyłoby to, dlaczego nie można znaleźć AU Józefy Zglenickiej:
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 821#541821

https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat