|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Nater_Stanislaw |
|
Temat postu:
Wysłany: 09-11-2024 - 15:47
|
|
Status: Offline
|
|
Panie Edmundzie,
Prośba o sprawdzenie nazwiska Dziembowski v. Dziębowski
Z parafii Chotyń mam Stanisława Dziembowskiego ur. 1898 r. syn Franciszka i Anny z d. Bronowicka.
Helena Dziembowska ur. się w Chołopy par. Bereźne w 1902 r. córka Franciszka i Anny Dziembowskich
Kazimierz Dziembowski ur. się w Chołopy par. Bereźne 1906r. syn Franciszka i Anny Dziembowskich
Brakuje mi danych o Franciszku Dziembowskim jego żonie Annie, a może coś znajdzie Pan o innych ich dzieciach.
Stanisław Dziembowski poślubił około 1923 r. Sarny Franciszkę z d. Czupryna, wiem, że w okolicach Saren również mieszkali Dziembowscy ale nie wiem jak ich połączyć, za mało danych, może uda się to przy Pana pomocy.
Z góry dziękuję za wszelkie dane.
Pozdrawiam
Stanisław |
|
|
|
|
|
Goś_Edmund |
|
Temat postu:
Wysłany: 09-11-2024 - 22:31
|
|
|
|
Nater_Stanislaw napisał:
Panie Edmundzie,
Prośba o sprawdzenie nazwiska Dziembowski v. Dziębowski
Z parafii Chotyń mam Stanisława Dziembowskiego ur. 1898 r. syn Franciszka i Anny z d. Bronowicka.
Helena Dziembowska ur. się w Chołopy par. Bereźne w 1902 r. córka Franciszka i Anny Dziembowskich
Kazimierz Dziembowski ur. się w Chołopy par. Bereźne 1906r. syn Franciszka i Anny Dziembowskich
Brakuje mi danych o Franciszku Dziembowskim jego żonie Annie, a może coś znajdzie Pan o innych ich dzieciach.
Stanisław Dziembowski poślubił około 1923 r. Sarny Franciszkę z d. Czupryna, wiem, że w okolicach Saren również mieszkali Dziembowscy ale nie wiem jak ich połączyć, za mało danych, może uda się to przy Pana pomocy.
Z góry dziękuję za wszelkie dane.
Pozdrawiam
Stanisław
Rejon Sarny jest bardzo ubogi w zachowane metrykalia. Sprawdziłem tomy I,V, VI, XI. Ale coś nie coś znalazłem;
Parafia Kazimirka
Dziębowski Marcin (r.: Maria Dziębowska) i Paulina Żygadło; zw. mał. w 1902r. (1902/14)
Następne wypisy są pod literą Z tzn Ziembowski (vel.Dziembowski). Jest tego 25 wypisów rodzin. Taką ilość wklepać to problem. Proszę pokazać się na azymek5@wp.pl i wyślę fotki tych wypisów.
Edmund |
|
|
|
|
|
kryniol |
|
Temat postu:
Wysłany: 20-11-2024 - 11:34
|
|
|
|
Dzień dobry
Poszukuje osoby która ma dostęp do tomu VII Wykazu osób ks. W.W.Żurka.
Poszukuję wszelkich informacji o Antonim Walerym Nowickim i jego rodzinie, zawartych w tym tomie. Wieś Kwasów, Parafia Drużkopol.
Z góry dziękuję za pomoc |
|
|
|
|
|
Goś_Edmund |
|
Temat postu:
Wysłany: 20-11-2024 - 20:10
|
|
|
|
kryniol napisał:
Dzień dobry
Poszukuje osoby która ma dostęp do tomu VII Wykazu osób ks. W.W.Żurka.
Poszukuję wszelkich informacji o Antonim Walerym Nowickim i jego rodzinie, zawartych w tym tomie. Wieś Kwasów, Parafia Drużkopol.
Z góry dziękuję za pomoc
Przeszukałem i nie znalazłem Walerego Nowickiego, ale Jego rodzinę:
Parafia Drużkopol
Nowicka Teresa Maria, c. Wincentego i Heleny z Modrzyńskich ur. 2.04.1929 w Kwasowie, ochrz. 15.05.1929 w Drużkopolu przez ks. proboszcza Jana Nowaka, chrzestni: Jerzy Antonowicz i Wera Kazańska, nr aktu 19/1929
Nowicki Jerzy Jan, s. Antoniego Walerego i Heleny z Modrzyńskich, ur. 4.02.1931 w Kwasowie, ochrz. 12.03.1931 w Drużkopolu przez ks. proboszcza Jana Nowaka, chrzestni: Kazimierz Wojtaszek i Maria Guźniczuk, nr aktu 10/1931, zm. 14.03.1931, pogrzeb 15.03.1931
Nie wiem czy jest znana strona:
https://wolynskie.pl/miejsca-k/kwasow-02.html
Edmund |
|
|
|
|
|
kryniol |
|
Temat postu:
Wysłany: 21-11-2024 - 08:03
|
|
|
|
Dziękuję bardzo za cenne informacje.
Tak strona wolynskie.pl jest znana
Dzięki tej liście dowiedziałem się o istnieniu Jerzego Jana.
Miałej jednak nadzieje, że w tomie VII który jest rozszerzeniem I, będzie więcej szczegółów, np data urodzenia Antoniego, czy pozostałe jego dzieci.
Jeszcze raz dziękuję |
|
|
|
|
|
Szalata_Lukasz |
|
Temat postu:
Wysłany: 30-11-2024 - 13:25
|
|
|
|
Dzień Dobry
Poszukuję aktu małzeński Albin Konior i Katarzyna Wójcicka, (dany małżonków i ich rodziców, szczególnie Katarzyny, do dalszych badań - prawdopodobnie przybyli na Wołyń z Wielkopolski). Serdecznie dziękuję.
Moje wcześniejsze poszukiwania mogły okazać się błednę
Poszukuję danych z miejscowości Iwanicze ( wygląda na to iż miejscowość może należeć do parafii Zabłotce, dekatan Włodzimiersi, diecezja Łucka),
funkcjonowały trzy nazwy miesjowości ZABŁOĆCE, ZABŁOTCE, ZABOŁOTCE
Jeśli ktoś mógłby spojrzećna akta parafialne diecezji łuckiej ks. Żurka byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam,
Łukasz |
|
|
|
|
|
MarianG |
|
Temat postu:
Wysłany: 01-12-2024 - 09:23
|
|
|
|
Dzień dobry
W parafii Poryck jest taki wpis:
Koniarz Albin i Katarzyna Wojtasek
Dzieci: Jan 1910/50 (Koniar), Felicja 1918/33 matka Wojtiuk.
Pozdrawiam
Marian |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|