Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
poniedziałek, 02 grudnia 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
ewalisowskaOffline
Temat postu: Mieszkańcy Józefowa gm. Gródek podlaskie- 4 pokolenie  PostWysłany: 29-11-2024 - 11:25

Status: Offline
Dzień Dobry,
rozpoczynam poszukiwania swoich przodków, zatrzymałam się na 4 pokoleniu, niestety dalej nie mogę nic znaleźć. Poszukuje danych o rodzicach:
1. Wincentego Lisowskiego i jego żony Wiktoria Kurza ( syn Antoni Lisowski ur. 15.12.1884)- są pochowani na cmentarzu w Królowym Moście, niestety grób jest tak zniszczony, że nie widać żadnych dat Sad- byli mieszkańcami wsi Józefowo.
2. Andrzej Dąbrowski i Katarzyna ( córka Teofila Dąbrowska ur. 15.12.1901) również mieszkańcy wsi Józefowo.
3. Jakub Samojlik i żona Anna z Kozusików ( syn Jan Samojlik ur. 04.01.1883) - również Józefowo.
Nie jestem w stanie odnaleźć danych mieszkańców tej wsi- jak by nie istnieli Sad
Bardzo proszę o pomoc.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
jamiolkowski_jerzyOffline
Temat postu: Mieszkańcy Józefowa gm. Gródek podlaskie- 4 pokolenie  PostWysłany: 29-11-2024 - 12:27
Zasłużony
Sympatyk

Czy byli katolikami czy prawosławnymi? Jeśli katolikami to poszukiwanie może być skomplikowane . Parafia w Królowym Moście (wtedy zwanym Janopolem) istniała tylko kilka lat przed powstaniem styczniowym.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kaplica_% ... o%C5%9Bcie
więcej o majątku Janopol
https://pbc.biaman.pl/dlibra/publicatio ... 49/content
Warto przeczytać, przodkowie zdają się być związani z tym majątkiem, mogą być wskazówki do poszukiwań .
To generalnie tereny prawosławne . Najbliższe wtedy parafie katolickie to Białystok , Zabłudów Jałówka. I to ich księgi trzeba by przejrzeć

ewalisowskaOffline
Temat postu: Mieszkańcy Józefowa gm. Gródek podlaskie- 4 pokolenie  PostWysłany: 29-11-2024 - 12:54

Bardzo dziękuję za odpowiedz Smile
Lisowscy są pochowani na cmentarzy prawosławnym. Zakładam, że pozostali, również byli wyznania prawosławnego, ale pewności nie mam.
Jestem na tyle zdeterminowana, że przejrzę również księgi katolickie ww. parafii.
Każda wskazówka jest bardzo cenne:)

Zbig_KowalskiOffline
Temat postu: Re: Mieszkańcy Józefowa gm. Gródek podlaskie- 4 pokolenie  PostWysłany: 29-11-2024 - 20:15
Zasłużony
Sympatyk

ewalisowska napisał:
Bardzo dziękuję za odpowiedz Smile
Lisowscy są pochowani na cmentarzy prawosławnym. Zakładam, że pozostali, również byli wyznania prawosławnego, ale pewności nie mam.
Jestem na tyle zdeterminowana, że przejrzę również księgi katolickie ww. parafii.
Każda wskazówka jest bardzo cenne:)

Co do Jakuba Samojlika to można pokusić się o odkrycie drzew w serwisie MyHeritage (np. korzystając z darmowego okresu próbnego) i spróbować się skontaktować z ich właścicielami, bo wydaje się, że to on może być tam w kilku, np tu:

Jakub Samojlik
Drzewa genealogiczne MyHeritageTomaszewicz, zarządzana przez Tamara Tomaszewicz
Urodziny
1863 -
Zgon
1912 -
Rodzice
Rodzeństwo
Anna Samojlik i nazwiska 6 kolejnych rodzeństwo
Żona
Dzieci
Paulina "pańka" Nazarko i nazwiska 3 kolejnych dzieci

Stawiam również, że był prawosławny (jak praktycznie wszyscy tego nazwiska z okolic na północ od Gródka i Walił po 1839) to prawdopodobnie podpadał pod parafię w Gródku. A z nią jest ten problem, że księgi parafialne spłonęły w 1943, a o wtóropisach nie słychać (mnie akurat interesowały te jeszcze z okresu kiedy była to parafia greckokatolicka).

ewalisowskaOffline
Temat postu: Re: Mieszkańcy Józefowa gm. Gródek podlaskie- 4 pokolenie  PostWysłany: 30-11-2024 - 08:29

Wychodzi na to, że Józefowo było w parafii Gródek, pewnie dlatego nie ma żadnych danych (spłoneły). Wyczytałam że
W 1867 roku Gródek utracił prawa miejskie. Nadal rozwijał się jako osada fabryczna. Administracyjnie cerkiew gródecka należała do dekanatu białostockiego diecezji Litewskiej.
W 1901 roku parafia gródecka weszła w skład nowoutworzonej diecezji Grodzieńskiej.
Nasuwa się pytanie, czy moze w archiwach tych diecezji są jakieś dokumenty ? Niebardzo jeszcze wiem jak poruszać się w obszarze archiwalnych poszukiwań, móze ktoś coś podpowie Smile czy takie dokumanty wogóle istnieją, gdzie i jak szukać...

moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 5276#75276

Zbig_KowalskiOffline
Temat postu: Re: Mieszkańcy Józefowa gm. Gródek podlaskie- 4 pokolenie  PostWysłany: 30-11-2024 - 13:10
Zasłużony
Sympatyk

ewalisowska napisał:
Wychodzi na to, że Józefowo było w parafii Gródek, pewnie dlatego nie ma żadnych danych (spłoneły). Wyczytałam że
W 1867 roku Gródek utracił prawa miejskie. Nadal rozwijał się jako osada fabryczna. Administracyjnie cerkiew gródecka należała do dekanatu białostockiego diecezji Litewskiej.
W 1901 roku parafia gródecka weszła w skład nowoutworzonej diecezji Grodzieńskiej.
Nasuwa się pytanie, czy moze w archiwach tych diecezji są jakieś dokumenty ? Niebardzo jeszcze wiem jak poruszać się w obszarze archiwalnych poszukiwań, móze ktoś coś podpowie Smile czy takie dokumanty wogóle istnieją, gdzie i jak szukać...

-----------
W pierwszym kroku zwróciłbym się do Archiwum Diecezjalnego w Białymstoku http://orthodox.bialystok.pl/archiwum-diecezjalne/

Ponieważ w opisie tej cerkwi czytamy:
W XIX wieku, pod zaborem rosyjskim, parafia gródecka należała do dekanatu białostockiego diecezji litewskiej. W 1875 do parafii należeli wierni z miejscowości: Gródek, Bielewicze, Dzierniakowo, Józefowo, Kopce, Mieleszki, Pieszczaniki, Słuczanka, Waliły, Załuki i Zarzeczany. W owym czasie wspólnota posiadała cztery etatowe stanowiska: proboszcza, pomocnika proboszcza i dwóch psalmistów. W 1877 liczyła 5430 wiernych. Szkoła parafialna powstała w 1863; po 16 latach kształciło się w niej 120 uczniów. W lutym 1884 na terenie gródeckiej parafii otwarto szkoły gramoty.

pytaniem by było czy zachowały się jakieś spisy parafian albo podobne dokumenty z tego wymienionego roku i innych na podstawie, których ktoś podsumował te liczby, czy niestety tylko sumy.

Na pewno w archiwum były te Klirowyje wiadomosti (dokumenty o życiu parafii), bo były używane w konkursie we wsi Sokole, ale może jest coś więcej, bo jak widać liczba wiernych jest z innego roku niż te KW.

Klirowaja Wiedomost’ Grodeckoj Swiato Preczistskoj Cerkwi (dalej: KW Gródek) za 1849 god, KW Gródek za 1852 god, KW Gródek za 1853 god, KW Gródek za 1870 god, KW Gródek za 1872 god, APDB-G, KW Gródek za 1873 god [całe poszyty];

Może się pani poszczęści w uzyskaniu informacji z tamtego źródła.

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat