Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
sobota, 23 listopada 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
M_IzaOnline!
Temat postu: Szukam ksiąg adresowych - Sochaczew  PostWysłany: 23-11-2024 - 21:30
Sympatyk

Status: Online!
Dzień dobry.
Szukam ksiąg meldunkowych / adresowych z Sochaczewa.
Lata 1930-1956

Nazwiska
1. Kafarowska (lekarz) nie znam imienia (w domu mówiło się ciotka Kafarowska i nikt nie zna imienia), maż bądź członek rodziny Kafarowskich - W.Kafarowski (taki podpis jest na obrazie przez niego namalowanym)

2. Liszewska Stefania- urodzona w Warszawie, przeprowadziła się z Warszawy do Sochaczewa w 1943/1944 roku. Dostała informację, że ma zabrać nieletnie dzieci i wyjechać z Warszawy ponieważ coś będzie się działo (Powstanie Warszawskie).
Wyjechała do ciotki Kafarowskiej - siostry lub kuzynki.

Każda informacja będzie dla mnie cenna.
Z góry dziękuję
Iza

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 23-11-2024 - 21:37
Członek PTG

Status: Offline
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... pol/100225

@ Kafarowski
a co już sprawdziłaś? Których "W."/ lekarzy wyeliminowałaś z dostępnych poprzez metryki/genetekę?

Marek70Offline
Temat postu:   PostWysłany: 23-11-2024 - 21:58
Zasłużony
Sympatyk

Status: Offline
A tu szukałaś tej Kafarowskiej?
https://genealogyindexer.org/

"O dziękowaniu" https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59523.phtml
"Jak napisać prośbę o tłumaczenie..." https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-12392.phtml

M_IzaOnline!
Temat postu:   PostWysłany: 23-11-2024 - 23:03
Sympatyk

Status: Online!
Na razie nie mam żadnego punktu zaczepienia, nie mogę Kafarowskiej nigdzie podpiąć.
Nie znalazłam jej nazwiska jako lekarza w Warszawie i w Sochaczewie.
W Kurierze jest tylko wzmianka o akuszerce Kafarowskiej z Twardej w Warszawie.
To co mam :
1932 AM78 Bronisław Liszewski (Józef, Julia Preis) + Anna Kurowicka oraz AM rodziców Bronisława Stefanii.
Bronisław brat rodzony Stefanii Liszewskiej, potwierdzone informacjami mojej linii i Bronisława.

Obie rodziny mówią o ciotce Kafarowskiej z Sochaczewa.
Stefania uciekła do niej przed Powstaniem, pewne w 100%.
Po śmierci Bronisława( który odwiedzał Kafarowską w Sochaczewie) zarządcy majątku pod Kosowem Lackim, żona zostaje sama z 6 dzieci.
Kafarowska traci jedynego syna, proponuje przyjecie do siebie dwójki dzieci brata na wychowanie. Sprawie sprzeciwia się brat matki dzieci, Kurowicki.
Info o zawodzie lekarza tylko z przekazów rodzinnych, obie strony mówią to samo, czyli pada zawód lekarz. Na chwile obecną nie znalazłam żadnych informacji w zasobach WUM, ani studentek ani lekarek w latach przedwojennych.
Obie zmarły i są pochowane w Sochaczewie, z czego nie znalazłam na cmentarzu grobu rodzinnego Kafarowskich, gdzie jest pochowana ta, której szukałamm we wskazanym miejscu na cmentarzu. Odwiedzając cmentarz liczyłam na znalezienie imienia jej syna i innych osób tam pochowanych, ale grobu już nie ma lub jest w remoncie i została zdjęta tablica. Czeka mnie wizyta w prafii.
Na temat W.Kafarowskiego dowiedziałam się dzisiaj od wnuczki Stefanii, która posiada ten Obraz.
Nie mam aktów urodzenia Stefanii (1896 - 1956) oraz ewentualnych dzieci pomiędzy 1891 - 1902.
Obecnie przeglądam księgi urodzeń z przedziału 1891-1902 Warszawa Wsz. Św i szukam tych, których brakuje dla rodziców- Liszewski Józef + Julia Prejs i szukam ewentualnych dzieci oraz mężów Walentyny Liszewskiej i Wiktorii Apolonii Liszewskiej.
Na chwilę obecną nikogo nie wyeliminowałam.Może w księdze adresowej będzie jakiś punkt zaczepienia do dalszych poszukiwań. Wiem tyle, że podobno dom był położony niedaleko cmentarza, nad brzegiem Bzury i wybudowany w stylu świdermajer, obecnie nie istnieje.
Nie widzę żadnych powiązań dla połączenia nazwisk Liszewska- Kafarowski w genetyce.
Dziękuję za jakąkolwiek pomoc.

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat