Autor |
Wiadomość |
M_Iza |
|
Temat postu: Szukam ksiąg adresowych - Sochaczew
Wysłany: 23-11-2024 - 21:30
|
|
Status: Online!
|
|
Dzień dobry.
Szukam ksiąg meldunkowych / adresowych z Sochaczewa.
Lata 1930-1956
Nazwiska
1. Kafarowska (lekarz) nie znam imienia (w domu mówiło się ciotka Kafarowska i nikt nie zna imienia), maż bądź członek rodziny Kafarowskich - W.Kafarowski (taki podpis jest na obrazie przez niego namalowanym)
2. Liszewska Stefania- urodzona w Warszawie, przeprowadziła się z Warszawy do Sochaczewa w 1943/1944 roku. Dostała informację, że ma zabrać nieletnie dzieci i wyjechać z Warszawy ponieważ coś będzie się działo (Powstanie Warszawskie).
Wyjechała do ciotki Kafarowskiej - siostry lub kuzynki.
Każda informacja będzie dla mnie cenna.
Z góry dziękuję
Iza |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 23-11-2024 - 21:37
|
|
Status: Offline
|
|
|
|
|
Marek70 |
|
Temat postu:
Wysłany: 23-11-2024 - 21:58
|
|
Status: Offline
|
|
|
|
|
M_Iza |
|
Temat postu:
Wysłany: 23-11-2024 - 23:03
|
|
Status: Online!
|
|
Na razie nie mam żadnego punktu zaczepienia, nie mogę Kafarowskiej nigdzie podpiąć.
Nie znalazłam jej nazwiska jako lekarza w Warszawie i w Sochaczewie.
W Kurierze jest tylko wzmianka o akuszerce Kafarowskiej z Twardej w Warszawie.
To co mam :
1932 AM78 Bronisław Liszewski (Józef, Julia Preis) + Anna Kurowicka oraz AM rodziców Bronisława Stefanii.
Bronisław brat rodzony Stefanii Liszewskiej, potwierdzone informacjami mojej linii i Bronisława.
Obie rodziny mówią o ciotce Kafarowskiej z Sochaczewa.
Stefania uciekła do niej przed Powstaniem, pewne w 100%.
Po śmierci Bronisława( który odwiedzał Kafarowską w Sochaczewie) zarządcy majątku pod Kosowem Lackim, żona zostaje sama z 6 dzieci.
Kafarowska traci jedynego syna, proponuje przyjecie do siebie dwójki dzieci brata na wychowanie. Sprawie sprzeciwia się brat matki dzieci, Kurowicki.
Info o zawodzie lekarza tylko z przekazów rodzinnych, obie strony mówią to samo, czyli pada zawód lekarz. Na chwile obecną nie znalazłam żadnych informacji w zasobach WUM, ani studentek ani lekarek w latach przedwojennych.
Obie zmarły i są pochowane w Sochaczewie, z czego nie znalazłam na cmentarzu grobu rodzinnego Kafarowskich, gdzie jest pochowana ta, której szukałamm we wskazanym miejscu na cmentarzu. Odwiedzając cmentarz liczyłam na znalezienie imienia jej syna i innych osób tam pochowanych, ale grobu już nie ma lub jest w remoncie i została zdjęta tablica. Czeka mnie wizyta w prafii.
Na temat W.Kafarowskiego dowiedziałam się dzisiaj od wnuczki Stefanii, która posiada ten Obraz.
Nie mam aktów urodzenia Stefanii (1896 - 1956) oraz ewentualnych dzieci pomiędzy 1891 - 1902.
Obecnie przeglądam księgi urodzeń z przedziału 1891-1902 Warszawa Wsz. Św i szukam tych, których brakuje dla rodziców- Liszewski Józef + Julia Prejs i szukam ewentualnych dzieci oraz mężów Walentyny Liszewskiej i Wiktorii Apolonii Liszewskiej.
Na chwilę obecną nikogo nie wyeliminowałam.Może w księdze adresowej będzie jakiś punkt zaczepienia do dalszych poszukiwań. Wiem tyle, że podobno dom był położony niedaleko cmentarza, nad brzegiem Bzury i wybudowany w stylu świdermajer, obecnie nie istnieje.
Nie widzę żadnych powiązań dla połączenia nazwisk Liszewska- Kafarowski w genetyce.
Dziękuję za jakąkolwiek pomoc. |
|
|
|
|
|
|
|
|