Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
sobota, 23 listopada 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Kubuś2137Offline
Temat postu: Poszukuję informacji na temat Józefy Ciosk(z domu Dzięcioł)  PostWysłany: 23-11-2024 - 14:48

Status: Offline
Dzień dobry,od jakiegoś czasu jestem w martwym punkcie drzewa genealogicznego przez brak informacji o mojej prababci.
Wiem jedynie że jej mężem był Józef Ciosk.
Natomiast ich dziećmi byli:
Maria Ciosk urodzona w 1939 zmarła w 1990
Otolia Ciosk urodzona około 1941,zmarła w 2022
Eugeniusz nie znam daty urodzenia
Marian zmarły po 2010
Jeśli ktoś posiada informacje na temat rodziców Józefy będę wdzięczny za pomoc.
Wszyscy pochodzili z okolic Jędrzejowa,województwo Świętokrzyskie

Jakub Belicki

Ostatnio zmieniony przez Kubuś2137 dnia 23-11-2024 - 14:54, w całości zmieniany 1 raz

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
kamil_360Offline
Temat postu: Poszukuję informacji na temat Józefy Ciosk(z domu Dzięcioł)  PostWysłany: 23-11-2024 - 14:51
Sympatyk

Bez miejscowości możemy zacząć od wróżenia z fusów

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Gadu-Gadu MSN Messenger  
Kubuś2137Offline
Temat postu: Re: Poszukuję informacji na temat Józefy Ciosk(z domu Dzięci  PostWysłany: 23-11-2024 - 14:54

kamil_360 napisał:
Bez miejscowości możemy zacząć od wróżenia z fusów

Przepraszam,już dodałem miejscowość

Brozek_OskarOffline
Temat postu: Re: Poszukuję informacji na temat Józefy Ciosk(z domu Dzięci  PostWysłany: 23-11-2024 - 15:46
Zasłużony
Członek PTG

"Okolice" Jędrzejowa to nie miejscowość. Nie da się łatwo połączyć Dzięciołów np. jędrzejowskich z krzcięcickimi.

Jeśli pochodzi z terenu parafii Jędrzejów a nie Krzcięcice to byłaby to jakaś moja krewna, bo pochodzę z tego rodu Dzięciołów ale zapewne na tyle daleka, że nie słyszałem o niej lub nie usystematyzowałem jej w swoim drzewie.

Zacznij od oszukania aktu ślubu Józefy Dzięcioł z Józefem Cioskiem oraz aktu zgonu Józefy. Tam będzie więcej danych.

O jej rodzicach już bym miał pewnie jakąś wiedzę.

Pozdrawiam serdecznie
Oskar Brożek

Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Marcinkowski_PawełOffline
Temat postu: Re: Poszukuję informacji na temat Józefy Ciosk(z domu Dzięci  PostWysłany: 23-11-2024 - 16:01

Moi przodkowie ze strony Taty pochodzą z Jędrzejowa i okolic. Wśród przodków mam i Ciosków i Dzięciołów, ale nie te osoby. To często powtarzające się nazwiska. "Moi" pochodzą z Podchojen, Prząsławia, Jędrzejowa czy Rakowa (tego jędrzejowskiego).
Jeśli to bliskie rejony Jędrzejowa, sprawdź metryki z parafii Św. Trójcy w Jędrzejowie i Klasztoru Św. Kadłubka też z Jędrzejowa. Nie wszystko jest zindeksowane na Genetece, ale skany do 1922 r. są na Genbazie. Może na marginesie będzie adnotacja o małżeństwie.
Na SwA sprawdź Rejestr mieszkańców Miasta Jędrzejowa z lat 1932 - 1942, są tam też ówczesne przedmieścia jak Podchojny czy Ignacówka. Może będziesz miał szczęście.
Jeśli te osoby mieszkały na ziemi jędrzejowskiej, sprawdź nekropolie, jędrzejowskie cmentarze i wiele okolicznych są na mogily.pl.
Na FB jest liczna w członków grupa "Historia Powiatu Jędrzejowskiego", spróbuj tam, może ktoś będzie coś wiedział więcej.
Paweł

Brozek_OskarOffline
Temat postu: Re: Poszukuję informacji na temat Józefy Ciosk(z domu Dzięci  PostWysłany: 23-11-2024 - 18:13
Zasłużony
Członek PTG

Od kogo z Dzięciołów pochodzisz?

Marcinkowski_Paweł napisał:
Moi przodkowie ze strony Taty pochodzą z Jędrzejowa i okolic. Wśród przodków mam i Ciosków i Dzięciołów, ale nie te osoby. To często powtarzające się nazwiska. "Moi" pochodzą z Podchojen, Prząsławia, Jędrzejowa czy Rakowa (tego jędrzejowskiego).
Jeśli to bliskie rejony Jędrzejowa, sprawdź metryki z parafii Św. Trójcy w Jędrzejowie i Klasztoru Św. Kadłubka też z Jędrzejowa. Nie wszystko jest zindeksowane na Genetece, ale skany do 1922 r. są na Genbazie. Może na marginesie będzie adnotacja o małżeństwie.
Na SwA sprawdź Rejestr mieszkańców Miasta Jędrzejowa z lat 1932 - 1942, są tam też ówczesne przedmieścia jak Podchojny czy Ignacówka. Może będziesz miał szczęście.
Jeśli te osoby mieszkały na ziemi jędrzejowskiej, sprawdź nekropolie, jędrzejowskie cmentarze i wiele okolicznych są na mogily.pl.
Na FB jest liczna w członków grupa "Historia Powiatu Jędrzejowskiego", spróbuj tam, może ktoś będzie coś wiedział więcej.
Paweł

Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat