Autor |
Wiadomość |
Morto88 |
|
Temat postu: Michał Sobolewski \ Sobolewscy z parafii Borszczów
Wysłany: 20-11-2024 - 14:29
|
|
Status: Offline
|
|
Witam wszystkie potrzebuję waszej pomocy, niestety nie mam jak ruszyć w dalszych badaniach genealogicznych. Poszukuję informacji lub tropu dotyczącego Michała Sobolewskiego który był moim bezpośrednim przodkiem. Michał był szlachcicem w miejscowość Wołkowce (pow. Borszczów, woj. Tarnopol) (nie znam żadnej daty). Wiem tylko tyle że ożenił się z Anna z.d. Brzuska (ślub 28 czerwca 1778r). Z tego małżeństwa urodził się Wojciech Sobolewski (ur. 27 gru. 1779r.) który był ożeniony z Apolonią z.d. Kłopotowska.
Wiem że Michał nie urodził się w parafii [b]Borszczów[/b]. Sprawdzałem księgi metrykalne na FamilySearch z (Births 1743-1818r. -- Births 1769-1785r.) Nazwisko Sobolewski pojawia się w zapisach dopiero od 1778r. Pierwsze zapiski dotyczą Michała Sobolewskiego jako chrzestnego. Dość istotnym faktem jest to, że tego samego roku, w tej samej miejscowość pojawia się, też jako chrzestny Tomasz Sobolewski. Z dalszych zapisów wynika że jest to Tomasz de Piętki\Piątki Sobolewski. Jego żoną była Wiktoria z.d. Bilińska. Posiadał syna Michał (*1781 †?) i Karol Franciszek (*1784 †?)
Jest sporę prawdopodobieństwo że to była rodzina, lecz nie mam tego w żaden sposób udokumentowanego. Tomasz posiadał brata Jana reprezentanta szlachty w Jezierzanach. Z tego samego zapisu o Janie wynika że był on herbu Ślepowron.
Będę wdzięczny za waszą pomoc.
Pozdrawiam
Mateusz S. |
|
|
|
|
|
Nagórski_Bogusław |
|
Wysłany: 21-11-2024 - 16:46
|
|
|
|
Witam z Krakowa!
Przeglądając AU z parafii w Bohorodczanach (FS) można natknąć się na licznych Sobolewskich.
Czy to byli herbowi?
Pozdrawiam
Bogusław |
|
|
|
|
|
Morto88 |
|
Wysłany: 22-11-2024 - 00:35
|
|
|
|
Panie Bogdanie nie wiem czy pan zna tą stronę. Według tego co można wnioskować z badań pana Bilińskiego, nie znalazłem żadnego powiązania.
Też jest opisana moja rodzina, ale bez powiązania z tą z Bohorodczanach.
https://www.antoniego26.pl/genealogia/sobolewski.htm
Na marginesie, Pan ma nazwisko Nagórski czy posiadał pan rodzinę w parafii Borszczów a dokładnie mówiać (Wierzchniakowce, Borszczów, Tarnopol) ?
Mój pradziadek Jan Sobolewski (*21 lip 1905 - †27 lis 1975) z Wiktorią z.d. Nagórska (*22 lis 1911 - †25 sie 1997) Córka Piotra (*20 sie 1873) i Annny z.d. Hutnik (*8 lip 1881 - Około †1940) |
|
|
|
|
|
|
|
|