Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
piątek, 22 listopada 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Morto88Offline
Temat postu: Michał Sobolewski \ Sobolewscy z parafii Borszczów  PostWysłany: 20-11-2024 - 14:29
Sympatyk

Status: Offline
Witam wszystkie potrzebuję waszej pomocy, niestety nie mam jak ruszyć w dalszych badaniach genealogicznych. Poszukuję informacji lub tropu dotyczącego Michała Sobolewskiego który był moim bezpośrednim przodkiem. Michał był szlachcicem w miejscowość Wołkowce (pow. Borszczów, woj. Tarnopol) (nie znam żadnej daty). Wiem tylko tyle że ożenił się z Anna z.d. Brzuska (ślub 28 czerwca 1778r). Z tego małżeństwa urodził się Wojciech Sobolewski (ur. 27 gru. 1779r.) który był ożeniony z Apolonią z.d. Kłopotowska.

Wiem że Michał nie urodził się w parafii [b]Borszczów[/b]. Sprawdzałem księgi metrykalne na FamilySearch z (Births 1743-1818r. -- Births 1769-1785r.) Nazwisko Sobolewski pojawia się w zapisach dopiero od 1778r. Pierwsze zapiski dotyczą Michała Sobolewskiego jako chrzestnego. Dość istotnym faktem jest to, że tego samego roku, w tej samej miejscowość pojawia się, też jako chrzestny Tomasz Sobolewski. Z dalszych zapisów wynika że jest to Tomasz de Piętki\Piątki Sobolewski. Jego żoną była Wiktoria z.d. Bilińska. Posiadał syna Michał (*1781 †?) i Karol Franciszek (*1784 †?)

Jest sporę prawdopodobieństwo że to była rodzina, lecz nie mam tego w żaden sposób udokumentowanego. Tomasz posiadał brata Jana reprezentanta szlachty w Jezierzanach. Z tego samego zapisu o Janie wynika że był on herbu Ślepowron.

Będę wdzięczny za waszą pomoc.

Pozdrawiam
Mateusz S.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Nagórski_BogusławOffline
Temat postu: Michał Sobolewski \ Sobolewscy z parafii Borszczów  PostWysłany: 21-11-2024 - 16:46
Zasłużony
Sympatyk

Witam z Krakowa!
Przeglądając AU z parafii w Bohorodczanach (FS) można natknąć się na licznych Sobolewskich.

Czy to byli herbowi?
Pozdrawiam
Bogusław

Morto88Offline
Temat postu: Michał Sobolewski \ Sobolewscy z parafii Borszczów  PostWysłany: 22-11-2024 - 00:35
Sympatyk

Panie Bogdanie nie wiem czy pan zna tą stronę. Według tego co można wnioskować z badań pana Bilińskiego, nie znalazłem żadnego powiązania.
Też jest opisana moja rodzina, ale bez powiązania z tą z Bohorodczanach.
https://www.antoniego26.pl/genealogia/sobolewski.htm

Na marginesie, Pan ma nazwisko Nagórski czy posiadał pan rodzinę w parafii Borszczów a dokładnie mówiać (Wierzchniakowce, Borszczów, Tarnopol) ?

Mój pradziadek Jan Sobolewski (*21 lip 1905 - †27 lis 1975) z Wiktorią z.d. Nagórska (*22 lis 1911 - †25 sie 1997) Córka Piotra (*20 sie 1873) i Annny z.d. Hutnik (*8 lip 1881 - Około †1940)

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat