|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Lis_Lukasz |
|
Temat postu: Poszukiwania Marcin Lis ur. Gródek Jagielloński
Wysłany: 17-11-2024 - 21:39
|
|
Status: Offline
|
|
Poszukuję informacji o moim pradziadku Marcinie Lis. Według księgi ślubów z Pilzna (woj. małopolskie) urodził się w Gródku Jagiellońskim około 1886 roku, a jego matką prawdopodobnie była Katarzyna. Po 1923 roku, w nieznanym bliżej czasie, został powołany do Wojska Polskiego. Niestety, od tego momentu wszelki ślad po nim zaginął i nie wiadomo, co się z nim stało.
Jeśli ktoś z Państwa posiada informacje o mężczyznach z Pilzna, którzy po 1923 roku trafiali do wojska, ich przydziałach do jednostek wojskowych lub o losach podobnych do losów mojego pradziadka, bardzo proszę o pomoc lub wskazówki, gdzie mogę szukać dalszych informacji.
Z góry dziękuję za każdą pomoc.
Pozdrawiam serdecznie, |
|
|
|
|
|
Andrzej75 |
|
Temat postu: Re: Poszukiwania Marcin Lis ur. Gródek Jagielloński
Wysłany: 17-11-2024 - 22:58
|
|
|
|
|
|
|
MajaWojdalski |
|
Temat postu: RE: Re: Poszukiwania Marcin Lis ur. Gródek Jagielloński
Wysłany: 18-11-2024 - 01:45
|
|
|
|
Trochę dziwne, że został powołany do wojska w czasie pokoju mając ponad 37 lat?
Czy były z małżeństwa w 1918 r jakieś dzieci poza Marią? Kiedy i gdzie urodzone? W akcie małżeństwa córki z 1938 r jest wpisane, że ojciec zmarł.
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... &zoom=1.75
Przeszukałeś akty zgonu w tej parafii "na piechotę"?
Pilzno to chyba podkarpackie nie małopolskie?
Maja |
|
|
|
|
|
Lis_Lukasz |
|
Temat postu: Re: Poszukiwania Marcin Lis ur. Gródek Jagielloński
Wysłany: 18-11-2024 - 14:51
|
|
|
|
Lis_Lukasz napisał:
Poszukuję informacji o moim pradziadku Marcinie Lis. Według księgi ślubów z Pilzna (woj. podkarpackie) urodził się w Gródku Jagiellońskim około 1886 roku, a jego matką prawdopodobnie była Katarzyna. Po 1923 roku, w nieznanym bliżej czasie, został powołany do Wojska Polskiego. Niestety, od tego momentu wszelki ślad po nim zaginął i nie wiadomo, co się z nim stało.
Jeśli ktoś z Państwa posiada informacje o mężczyznach z Pilzna, którzy po 1923 roku trafiali do wojska, ich przydziałach do jednostek wojskowych lub o losach podobnych do losów mojego pradziadka, bardzo proszę o pomoc lub wskazówki, gdzie mogę szukać dalszych informacji.
Z góry dziękuję za każdą pomoc.
Pozdrawiam serdecznie,
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|