Autor |
Wiadomość |
Marcin_Nikodem |
|
Temat postu: Re: Armia Austro-Węgierska
Wysłany: 08-06-2022 - 09:58
|
|
Status: Offline
|
|
Witam.
Po pradziadku rozstąpiła się jakby ziemia.
USC uważa, że człowiek nie istniał. Kasę za odpis aktu zgonu wzięło. Mi wydania go odmówili twierdząc, że nie rodzina. Zmusili mamę by przyjechała, Kasę zgarnęły 2x, wniosek pokreśliły i powiedziały, że księgi spakowane, zaglądać do nich nie będą i już. Do roku 1918 nie zaglądały bo kawę ciepłą miały i ciasto na talerzyku. Łaskawie poszukały jego żony wpisując w akt zgonu, że wdowa. Jak mama zapytała po kim wdowa to usłyszała, że może by już sobie poszła bo one mają dużo pracy.
Nigdzie na listach strat nie znalazłem Franciszka Bastra syna Piotra ur. 30/9 1875 w Mnikowie. Wiem tyle co z archiwum Państwowego ze sprawy spadkowej. Poradzono pisać do Wiednia.
Pozdrawiam
Marcin |
|
|
|
|
|
Krystyna.waw |
|
Wysłany: 08-06-2022 - 17:32
|
|
|
|
Marcin_Nikodem napisał:
Nigdzie na listach strat nie znalazłem Franciszka Bastra syna Piotra ur. 30/9 1875 w Mnikowie.
Nigdzie, czyli gdzie szukałeś?
Tu tez?
https://digi.landesbibliothek.at/viewer ... 8513816/3/
Do USC list polecony, podpisany przez mamę o odpis aktu zgonu i zaliczenie nadpłaty.
Łopatologicznie, z datami, sumami. |
_________________ Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
|
|
|
|
|
Marcin_Nikodem |
|
Wysłany: 08-06-2022 - 18:16
|
|
|
|
Dziękuję.
Tej strony nie widziałem. Patrzyłem na podobnych stronach gdzie akta były alfabetycznie a nie latami. Tu też poszukam.
Z tymi paniami nie będę się użerał więcej.
Odmówiły wydania aktu zgonu siostry dziadka, o który prosiła jej wnuczka a wydały go wdowie po wnuku. Więc nie bardzo wiem jakim ona jest wstępny albo stępnym. Jak już to wyślemy wniosek elektronicznie. Ustawa pozwala wysłać do każdego USC w Polsce. |
|
|
|
|
|
jakub.witkowski |
|
Wysłany: 08-06-2022 - 22:08
|
|
|
|
|
|
|
Marcin_Nikodem |
|
Wysłany: 09-06-2022 - 00:46
|
|
|
|
jakub.witkowski napisał:
Listy strat można przeszukiwać w kilku miejscach:
http://des.genealogy.net/ou1wk/search/index
www.genteam.eu
https://kramerius5.nkp.cz/periodical/uu ... 13d398622b
https://anno.onb.ac.at/anno-suche/#sear ... ple&from=1
oraz strona podana powyżej przez Krystynę
Trudno powiedzieć czy któreś jest lepsze od innych. Niektóre są indeksowane, a inne to tylko OCR. Patrzyłem z ciekawości na wyniki dla nazwiska Baster z Mnikowa w pierwszej z powyższych baz. Wyników kilka, ale żadnego Franciszka - być może pozostali panowie to rodzina? Jest też jeden wynik dla nazwiska Baster w bazie https://wojak.genealodzy.pl/index.php
Tak czy inaczej z list strat wynika, ze poborowi z Mnikowa służyli w dwóch pułkach Obrony Krajowej (Landsturm Infanterieregiment, LIR), których numery podałeś w pierwszym wpisie. Może są opracowane szlaki bojowe tych jednostek? Może warto spróbować na forach albo grupach FB poświęconych historii wojskowości (na przykład austro-wegry.eu)
Kuba
Dziękuję za niecierpliwość, ciekawość i wyczerpującą odpowiedź. Spróbuję nic nie pominąć więc lecę za kolejnością.
Dziękuję za linki. Pobuszuje tam jutro znaczy się dzisiaj rano tj. późniejszym rano...
Ciężko jest mi stwierdzić czy rodzina. Robiąc drzewo genealogiczne poniżej pradziadków jak narazie leciałem w prostej linii syn-ojciec, matka i tak samo w wypadku żony. Nie szukałem rodzeństwa póki nie rozpracuje braków, które mam teraz. (W wypadku Franciszka nie wiem kiedy zginęła jego młodsza córka i jakie były dalsze losy jej syna. Wiem tylko, że to było "za Niemca". Parafia obca).
Tak są inni Bastrowie. Z tablicy pamiątkowej spisałem imiona i daty. Jeśli dostanę się do archiwum w parafii to ich poszukam. Wiem, że kuzyn Franciszka Andrzej walczył ale on wrócił w 1920 więc nie powinien być na liście. Był też jego szwagier ale to nazwisko Czech i również wrócił. Czy jego brat poszedł do wojska tego nie wiem. Może tylko starszego brali a młodszym zostawał. Tak, że kim byli pozostali Bastrowie jeszcze nie wiem. Przeglądając księgi metrykalne znalazłem dużooooooooo Bastrów i miałem trudności w rozróżnianiu kto jest kto. Po ojcach było ciężko więc przydawały się matki, a i były też numery domów. Wiem, że były 3 linie Bastrów. Dowiodłem pokrewieństwo dwóch z nich.
Tak. Widziałem ten wynik ale to nie jest Polak.
Tak. Takie nazwy oraz ogólnie przyjęty skrót formacji znajdują się na notatce z 1926 roku sporządzonej jako materiał dowodowy dla Sądu Grodzkiego w Liszkach. Niestety nie wiem jak tutaj wstawić zdjęcie bo bym ją podłączył.
Znalazłem taką stronę https://kklir32.pl/k-k-lst-ir-nr-32
Popatrzę i tam. Nic mnie to nie kosztuje. Dziwi mnie tylko to, że jego na liście nie ma a inni są.
Pozdrawiam,
Marcin |
|
|
|
|
|
KamilDominik |
|
Wysłany: 23-08-2022 - 13:52
|
|
|
|
Czy ktoś może podpowiedzieć w jakiej austriackiej jednostce mogli służyć bracia mojej prababci, którzy mieszkali w Jaworznie? Zaginęli w czasie I wojny światowej. Ich dane: 1. Szczepan Jan Musiał, ur. 28.12.1894, s. Jan, Elżbieta zd. Palion. 2. Bronisław Mikołaj Musiał ur. 13.09 1899, s. Jan, Elżbieta zd. Palion. Z góry dziękuję za pomoc |
_________________ Pozdrawiam Kamil
|
|
|
|
|
kocurek |
|
Wysłany: 25-08-2022 - 08:01
|
|
|
|
Mieszkańcy Jaworzna pow. Chrzanów służyli w:
IR 13
LIR 16
Czasem spotykam ich w IR 56 (najczęściej poza w/w jednostkami) i IR 20 (rzadziej od IR 56).
Oczywiście drukowane VL to poniekąd prezentują, lecz jedynie jakieś max. 60% osób, niekiedy tylko 45%. Więcej znajdzie Pan w oryginałach w Kriegsarchiv.
Moderacja
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
Wojtek, moderator |
|
|
|
|
|
etom1ca |
|
Wysłany: 28-10-2024 - 13:06
|
|
|
|
Czy ktoś może mnie naprowadzić gdzie szukać żołnierzy, którzy służyli w Tarnowie w latach ok 1850-1907? Mam adnotację w akcie małżeństwa z Żywca, gdzie jest zgoda instancji wojskowej z 15 listopada 1865 roku, która świadczy o przynależności szukanego Maximiliana (Maximilianus) Sommerbauera ur. 1810 lub 1812 roku do struktur okręgu wojskowego w Tarnowie.
Jaka to jednostka? Jakie struktury? Gdzie walczyli? Może przez ten ślad uda mi się dotrzeć gdzie i kiedy zmarł.
Wiem, że zmarł na pewno przed 1907 rokiem (w karcie zgodnu jego małżonki było info, ze w tym czasie była już wdową). Dziękuję za pomoc!
Elżbieta |
|
|
|
|
|
benyzet |
|
Wysłany: 28-10-2024 - 14:45
|
|
|
|
Witaj. Materiałów względnie mało na temat CK. Na Familysearch są mikrofilmy dostępne po zalogowaniu. Podaję przykłady:
1175466,67,68 indeksy.
1200239 do 1200243 bodajże 24 REG
1326388 do 1326392 41 REG
1393555 do 1393563 58 REG
Mega ciekawe materiały, ale bardzo dużo szukania. Właśnie na długie jesienno-zimowe wieczory
W większości pisane niemiecką Kurrentą.
Kiedyś już gdzieś na forum o tym pisałem.
Życzę owocnego szukania.
P.S. Przepraszam pomyłka, te mikrofilmy dotyczą CK, ale starszych roczników. Pomimo wszystko i tak warte uwagi
Elżbieto, właśnie wczytuję się jeszcze raz w Twój post i możliwe, że coś tam wyszperasz, bo są tam właśnie takie roczniki ( pierwsza połowa XIX w) |
_________________ Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam metryk/informacji o Zarzyckich,którzy z zawodu byli szewcami- dawne Stanisławowskie, Tarnopolskie, Lwowskie. Dziękuję.
|
|
|
|
|
etom1ca |
|
Wysłany: 30-10-2024 - 09:34
|
|
|
|
Dzękuję Grzegorzu, będę kopać! Czy mogłabym prosić o link do tych mikrofilmów albo przesłanie ich w PW? Nie mogę ich zlokalizować.
Elżbieta |
Ostatnio zmieniony przez etom1ca dnia 02-11-2024 - 16:30, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
Krystyna.waw |
|
Temat postu:
Wysłany: 30-10-2024 - 14:24
|
|
|
|
Elu
zaloguj się do FS
wchodzisz w katalog
https://www.familysearch.org/search/catalog
szukaj: mikrofilm/mikrofisza
wklejasz np. podany przez Grzesia 1200239
szukaj i widzisz:
Grundbuchblätter, 1820-1870
Autor: Österreich. Armee. Infanterie Regiment 024
Jakbyś trafiła na info z Galicyjskiego Pułku Piechoty Nr 58 w Stanisławowie (służba wywiadowcza) to daj znać, bo Izydor Seile tam służył
Ustaw w profilu stały podpis, bo nie podpisując każdego postu łamiesz regulamin |
_________________ Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
|
|
|
|
|
MarcinBulaga |
|
Temat postu:
Wysłany: 07-11-2024 - 21:06
|
|
|
|
Serwus
Zwracam się o pomoc w odszukaniu jakiegokolwiek informacji na temat mojego pradziadka służącego w armii austro węgierskiej, według rodzinnego przekazu nie wrócił z wojny.
Nie wiem czy zginął czy został ranny czy też został uznany za zaginionego, za każdą pomoc będę bardzo wdzięczny.
Poszukiwana osoba to:
Stanisław Sperka/Spyrka Ur.04.05.1884r w Biadolinach Radłowskich |
_________________ Pozdrawiam
Marcin Bulaga
|
|
|
|
|
Andrzej75 |
|
Temat postu: