|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Kaczmarek_Aneta |
|
Temat postu: Domański, Bałuk - Mazowsze - wiek XVIII-XIX
Wysłany: 24-08-2024 - 08:26
|
|
Status: Offline
|
|
Dzień dobry,
poszukuję aktu ślubu i oraz aktów chrztu pary małżonków i ewentualnych powiązań.
Michał Domański s. Piotra i Julianny oraz Marianna Bałuk c. Kazimierza Klary.
To moi przodkowie.
Mieszkali i zmarli w parafii Jeruzal (powiat miński).
Michał Domański zmarł w 1854 roku
akt nr 47
https://skanoteka.genealodzy.pl/index.p ... 500&zoom=2
Marianna Domańska w roku 1848:
akt nr 58
https://skanoteka.genealodzy.pl/index.p ... y=0&zoom=2
Rodziców Michała Domańskiego wytypowałam poprzez akt zgonu Andrzeja Domańskiego, zmarłego w 1833 roku (akt nr 16), najpewniej brata rodzonego Michała:
https://skanoteka.genealodzy.pl/index.p ... &zoom=1.75
63-letni Michał jawi się tu jako gajowy z Rudki. W tym samym roku za mąż wychodzi córka Teresa za Kluczka. Świadkiem jest 63-letni leśnik - Michał Domański, mieszkaniec Rudki.
Akt nr 9:
https://skanoteka.genealodzy.pl/index.p ... y=4&zoom=2
Jeśli chodzi o Mariannę z Bałuków, jedyną wzmianką o rodzicach - Kazimierzu i Klarze - jest jej akt zgonu. Niestety, nie odnalazłam jak dotąd żadnych dowodów na potwierdzenie tych danych.
Dzieci tej pary (wszystkie urodzone w parafii Jeruzal):
* Jan Szczepan - 1800 - ?
* Teresa - 1802-1840 1v. Żaczek, 2v. Kluczek
* Jadwiga - 1805-1806
* Hilary - 1808 - ?
* Piotr - 1810-1865 ożeniony 2x (Marianna z Wideńskich, Marcjanna z Bączkowskich)
*Onufry - 1817-1854
* Wojciech - 1823-1899 ożeniony 2x (Anna Kozioł, Marianna Kania)
* Marianna - 1823-1897 v. Proczka
Może ktoś widzi powiązania z tą rodziną albo naprowadzi na jakiś nowy trop
Pozdrawiam
Aneta |
|
|
|
|
|
Andrzej75 |
|
Temat postu:
Wysłany: 24-08-2024 - 10:01
|
|
|
|
Ślub miał miejsce w Garwolinie w 1798 r.:
Kamionka. Domański Michał (24 lata) oraz Bałuk Marianna (17 lat)
Marianna urodziła się w Dudce w par. Garwolin w 1782 r.:
Dudka. Baług Marianna, rodz.: Kazimierz i Klara.
/Dane z pliku PDF Garwolińskiej Grupy Indeksacyjnej/
Nie wygląda jednak na to, żeby Michał pochodził z parafii Garwolin.
Kamionka to chyba par. Borowie (była indeksowana w ramach GGI), ale pliku z tej parafii nie mam. Może ktoś inny ściągnął sobie ten plik i mógłby sprawdzić, czy nie ma tam urodzenia Michała Domańskiego. |
_________________ Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
|
|
|
|
|
Kaczmarek_Aneta |
|
Temat postu:
Wysłany: 24-08-2024 - 10:30
|
|
|
|
Rewelacja! Bardzo dziękuję
Jak mogłam nie sprawdzić tych indeksów?
Ja także nie mam Kamionki, ale czy nie była to wieś ówcześnie przynależna do parafii garwolińskiej?
Pozdrawiam serdecznie
Aneta |
|
|
|
|
|
Andrzej75 |
|
Temat postu:
Wysłany: 24-08-2024 - 10:34
|
|
|
|
Kaczmarek_Aneta napisał:
Ja także nie mam Kamionki, ale czy nie była to wieś ówcześnie przynależna do parafii garwolińskiej?
Wydaje mi się, że w parafii garwolińskiej zdarzały się chrzty czy śluby z Kamionki, ale chyba ta wieś formalnie nie należała do tej parafii.
Tutaj informacja o osobie posiadającej plik z indeksami z Borowia:
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 055#677055 |
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 24-08-2024 - 10:41
|
|
|
|
|
|
|
Kaczmarek_Aneta |
|
Temat postu:
Wysłany: 24-08-2024 - 10:50
|
|
|
|
Borowie posiadam i faktycznie nie ma tu "starszych" Domańskich.
Tak czy inaczej - doszło mi sześcioro rodzeństwa Marianny
A Kamionek było sporo, niestety:
http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_III/778
Zabieram się za dalsze poszukiwania!
Pozdrawiam
Aneta
Ps. Wg Regestru Diecezjów w latach 1784-1784 była wieś Kamionka przynależna do parafii Garwolin, ale jak napisałam wcześniej - Kamionek w tym okresie było znacznie więcej |
|
|
|
|
|
Andrzej75 |
|
Temat postu:
Wysłany: 24-08-2024 - 11:41
|
|
|
|
W indeksach z Garwolina Kamionka występuje w chrztach (po 1763 r.) tylko w 1773 r., potem jest długa przerwa, i ponownie Kamionka pojawia się dopiero w 1819 r.
W zgonach jest w r. 1773, 1775 i 1776, a potem dopiero w 1824 r.
Trochę to dziwna sytuacja. Może dla tej wsi prowadzono odrębną księgę, która się nie zachowała?
---
Ale śluby z Kamionki z tego okresu są w par. Garwolin.
Jeśli to nie jest kwestia zaginionych ksiąg chrztów i pogrzebów, to może z tej miejscowości po chrzty i pogrzeby nie udawano się do parafialnego Garwolina, tylko do jakiejś innej, bliższej parafii? |
Andrzej
Ostatnio zmieniony przez Andrzej75 dnia 25-08-2024 - 09:43, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
Kaczmarek_Aneta |
|
Temat postu:
Wysłany: 24-08-2024 - 11:54
|
|
|
|
Tak, to prawda, ale też te indeksy wydają się być niepełne - szukałam ślubu Kazimierza i Klary sprzed 1772 roku - nie są umieszczone w tej publikacji.
Jest jakaś dziura w publikowanych indeksach. Mam nadzieję, że nie wynika ona z braku ksiąg.
Pozdrawiam
Aneta |
|
|
|
|
|
Andrzej75 |
|
Temat postu:
Wysłany: 24-08-2024 - 12:58
|
|
|
|
Kaczmarek_Aneta napisał:
Tak, to prawda, ale też te indeksy wydają się być niepełne - szukałam ślubu Kazimierza i Klary sprzed 1772 roku - nie są umieszczone w tej publikacji.
Jest jakaś dziura w publikowanych indeksach. Mam nadzieję, że nie wynika ona z braku ksiąg.
Niestety, powodem jest właśnie brak ksiąg.
Pośród cienkich ksiąg metrykalnych z XVIII wieku można zauważyć nieposegregowane, przypadkowe zapisy ślubów w parafii Garwolin przed 1777 rokiem, a więc rokiem, w którym są one regularnie odnotowywane. W sumie odnotowano 600 ślubów z lat 1628-1711, które posiadają mniej lub więcej informacji. Oznacza to, że istnieje duży brak w dokumentach ślubnych z lat 1712-1776. |
Andrzej
|
|
|
|
|
Marszycki |
|
Temat postu:
Wysłany: 24-08-2024 - 13:48
|
|
|
|
Witam.
Parafia Maciejowice
1805/240. Związek małżeński zawarli: Dumanski / Domański??/Stanisław (24) - sekretarz, kawaler z Podzamcza - rodz.: oj.
niewiadomy i matka niewiadoma oraz Szrednicka Elżbieta (20) - panna z Powiśla - rodz.: oj. niewiadomy i matka
niewiadoma. Data ślubu (9 września).
Dodatkowo
To Elżbieta Pomian Srzednicka siostra Wincentego Srzednickiego córka Jakuba i Lisowskiej. Rodziców Stanisława nie znam.Nie wiem też gdzie ich potem wygnało i nie znam ich dzieci.
Stefan |
Ostatnio zmieniony przez Marszycki dnia 25-08-2024 - 19:31, w całości zmieniany 3 razy
|
|
|
|
|
Kaczmarek_Aneta |
|
Temat postu:
Wysłany: 25-08-2024 - 07:20
|
|
|
|
Andrzej75 napisał:
Kaczmarek_Aneta napisał:
Niestety, powodem jest właśnie brak ksiąg.
Pośród cienkich ksiąg metrykalnych z XVIII wieku można zauważyć nieposegregowane, przypadkowe zapisy ślubów w parafii Garwolin przed 1777 rokiem, a więc rokiem, w którym są one regularnie odnotowywane. W sumie odnotowano 600 ślubów z lat 1628-1711, które posiadają mniej lub więcej informacji. Oznacza to, że istnieje duży brak w dokumentach ślubnych z lat 1712-1776.
To wielka szkoda, ale co zrobić?
Udało mi się w międzyczasie, po wstępnej analizie zapisów parafii Garwolin, odtworzyć dane na temat rodzeństwa Marianny Bałuk. Jest to w sumie 9 osób - niektóre nazwiska zapisane z błędem.
Sięgnięcie do korzeni wstecz będzie o tyle trudne, że mamy tę dziurę metrykalną, ale niezależnie od tego odnalazłam starszych Bałuków na terenie parafii Wilga, w tym niejakiego Kazimierza Bałuka, ur. w 1753 roku w Uśniakach, s. Sebastiana i Agnieszki z Sygów. Kto wie, może to mój przodek?
Gorzej będzie z odszukaniem danych na temat Klary, pochodzącej zapewne z parafii Garwolin. Tu też mamy metrykalną dziurę, akurat w okresie, w którym hipotetycznie mogła się urodzić.
Być może więcej informacji o niej wniesie AZ, na który jednak jeszcze nie natrafiłam. Wadomo natomiast, że zarówno Kazimierz, jak i Klara zmarli przed 1832 r. (AZ syna Adama Bałuka z 1831 informuje o nieżyjących już rodzicach).
Bardzo dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam
Aneta |
|
|
|
|
|
Andrzej75 |
|
Temat postu:
Wysłany: 25-08-2024 - 09:55
|
|
|
|
Kaczmarek_Aneta napisał:
Być może więcej informacji o niej wniesie AZ, na który jednak jeszcze nie natrafiłam. Wadomo natomiast, że zarówno Kazimierz, jak i Klara zmarli przed 1832 r. (AZ syna Adama Bałuka z 1831 informuje o nieżyjących już rodzicach).
Mam wrażenie, że to wynika z faktu, że z tą Kamionką jest „coś nie tak”.
Albo mieszkańcy tej wsi chodzili po chrzty i śluby do innego kościoła (ale którego, jeśli w Borowiu ich nie widać?); albo w parafii Garwolin prowadzono odrębną księgę dla Kamionki, która zaginęła.
Bo Kamionka w par. Garwolin „w zgonach jest w r. 1773, 1775 i 1776, a potem dopiero w 1824 r.”. Czyli występuje tutaj 50-letnia luka dla tej akurat miejscowości.
Coraz bardziej dochodzę do wniosku, że Domańscy musieli być z Kamionki, a Kamionka, z której pochodzili, była rzeczywiście w parafii Garwolin — tylko że nie ma akt metrykalnych z tej miejscowości (dla urodzeń i zgonów).
Bo w sąsiednich parafiach w ogóle nie widzę „odpowiednich” Domańskich, tj. pary Piotr i Julianna — a przecież między braćmi Michałem a Andrzejem była duża różnica wieku, więc należałoby się spodziewać, że mieli jakieś rodzeństwo, którego jednak nigdzie nie widać. |
Andrzej
|
|
|
|
|
Kaczmarek_Aneta |
|
Temat postu:
Wysłany: 25-08-2024 - 10:16
|
|
|
|
Andrzej75 napisał:
Bo Kamionka w par. Garwolin „w zgonach jest w r. 1773, 1775 i 1776, a potem dopiero w 1824 r.”. Czyli występuje tutaj 50-letnia luka dla tej akurat miejscowości.
I na pewno też Kamionka garwolińska była też w latach "regestru diecezjów", czyli 1783-84.
Regestr podaje jeszcze Kamionkę z parafii Latowicz, jeśli chodzi o powiat garwoliński. Mieszkał w niej czasowo mój przodek - Piotr Domański z pierwszą żoną - syn Michała. Ale tu również nie widzę pary - Piotr/Julianna czy generalnie AU Michała Domańskiego.
Pozdrawiam
Aneta |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|