Autor |
Wiadomość |
Monika1981 |
|
Temat postu: Udawa
Wysłany: 20-08-2024 - 14:21
|
|
Status: Offline
|
|
Wiecie gdzie szukać jesli nie ma.nigdzie informacji? Moja prababcia Maria Janiuk z domu UDAWA ur. w 1899 na Ukrainie, Wolice, mieszkała potem w Uszni. Szukam przodków jej matki i ojca nazwiska
Nigdzie nie ma ludzi o tym nazwisku..zastanawiam.sie gdzie szukać...
Moderacja - choirek
Drobna uwaga:
"Zabronione jest zasadami pisowni polskiej używanie w tytułach tematu/wątku oraz w treści wiadomości tylko wielkich (dużych) liter (napisanie tytułu i treści wiadomości ciągiem z samych dużych liter lub naprzemiennie Małymi i Wielkimi literami)." |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 20-08-2024 - 14:26
|
|
|
|
|
|
|
Rebell_Cieniewska_Grażyna |
|
Temat postu:
Wysłany: 20-08-2024 - 15:18
|
|
|
|
Akt urodzenia Twojej babci jest w indeksach w Geneszukaczu - więc dlaczego piszesz, że nic nie ma. Z ojcem może być problem, bo zdaje się, że była dzieckiem panieńskim. Nazwisko Janiuk występuje bogato i to od XVIII wieku.
Co do nazwiska Udawa, to brałabym pod uwagę różne formy zapisu - Udowa, Udowicz itp. Forma zapamiętana i zapisana w języku polskim może być różna. Indeksów z tym nazwiskiem jest trochę, popatrz.
Panieńskie nazwisko mojej babci to Łojko a jedna z jej córek w zapisanej po polsku metryce po II wojnie światowej miała zapisane Łojkow, bo w pierwszej rubryce wypisu z księgi chrztów był zapis stanowiący jakby odpowiedź na pytanie - czyje dziecko - Łojków.
Jak poczytasz na forum, to zobaczysz, że nie takie zniekształcenia nazwisk już widzieliśmy.
Powodzenia
Grażyna |
_________________ Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
|
|
|
|
|
|
|
|