Autor |
Wiadomość |
Zieliński_Jan |
|
Temat postu: Interpretacja DNA Match Zielińscy
Wysłany: 26-07-2024 - 22:26
|
|
Status: Offline
|
|
Dobry wieczór.
Po otrzymaniu wyników badań genetycznych w MyHeratige postanowiłem przetestować funkcję DNA Match, żeby rozwiać wątpliwości i potwierdzić, mniej lub bardziej trafne hipotezy. Moje nazwisko to Zieliński, więc możliwości, co do korzeni, było sporo. Wcześniejsze badania metrykalne wykazały, że nazwisko to ulegało rozmaitym aberracjom (wpis z 1834 r. Kabziński, wpis w 1827 r. Kabliński), dlatego test DNA był okazją do sprawdzenia przypuszczeń.
W pierwszym dopasowaniu, o najwyższej ze wszystkich, na ten moment, dostępnych mi porównań, o zgodności 1,0%; (69,7 cM;) wspólnych segmentach 5; najdłuższym segmentem wynoszącym 25,1 cM, pozostałe segmenty: 17,8 cM; 12,3 cM; 7,9 cM; 6,6 cM, odnalazłem osoby o nazwisku Zieliński jako ród babci badanej osoby (nazwijmy ją Katarzyna Kłos), od strony ojca (nazwijmy tę babcię Beata Zielińska). Nazwisko to również w tym drzewie uległo zniekształceniu, a mianowicie jeden z synów najstarszego Zielińskiego w pierwszym matchu miał nazwisko Zielnikawski, a jedna z córek Zielenska.
Następny warty uwagi match miał zgodność 0,4%; (27,9 cM); 4 wspólne segmenty; najdłuższy segment 7,9 cM, pozostałe segmenty: 7,2 cM; 6,5 cM; 6,4 cM. Osoba do której było porównane moje DNA (nazwijmy ją Marianna Nowak), miała babcię od strony ojca (nazwijmy tę kolejną babcię Magdalena Zielińska). Magdalena Zielińska, miała dodatkową informację, że pochodzi z rodu Zielińskich herbu Świnka. Dodatkowo Zielińscy herbu świnka, jeszcze w innym miejscu, od 9 pokolenia względem Marianny Nowak, do której DNA było porównywane, występują jako bezpośredni przodkowie.
Jeśli chodzi o moje powiązania z Zielińskimi h. Świnka (to szukając na siłę) to mój prapradziadek po mieczu, był, z niewiadomych mi i reszcie członków rodziny powodów, pochowany w Markowicach, w latach 50 XX wieku, gdzie zmarł. Markowice, niedaleko Mogilna, były, przez pewien czas w pierwszej połowie XIX wieku, własnością Zielińskich h. Świnka. Tam m.in urodził się Gustaw Zieliński.
Mam pytanie, jak bardzo wiarygodne jest, że pochodzę z rodzin przedstawionych powyżej? To znaczy, czy podobieństwo genetyczne, które mam, z wyżej wspominanymi osobami, jest wystarczające, by stwierdzić, że jestem z tych Zielińskich? A, może to przypadek lub nadinterpretacja?
Równie dobrze, podobieństwo może dotyczyć innych przodków, nie tych Zielińskich. Choć w drzewach tych osób, do których porównywałem moje DNA, nie odnalazłem innych osób z nazwiskami, które mam w swoim drzewie. W nieokreślonej przyszłości planuję zrobić test Y-DNA, może to pomoże.
Jestem totalnie zielony w tej kwestii.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc!
Pozdrawiam Jan Zieliński |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 26-07-2024 - 22:38
|
|
|
|
|
|
|
Zieliński_Jan |
|
Temat postu:
Wysłany: 26-07-2024 - 22:44
|
|
|
|
Ok, dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam Jan Zieliński |
|
|
|
|
|
Zieliński_Jan |
|
Temat postu:
Wysłany: 27-07-2024 - 11:22
|
|
|
|
Czy test Y-DNA37, od firmy FamilyTreeDNA, będzie wystarczający do tego celu? |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 27-07-2024 - 11:27
|
|
|
|
Raczej nie.
I problem raczej w zgromadzeni materiału / wyników już wykonanych. Tzn "jaki" też, ale przed wszystkim "ile i skąd"
Raczej nie STRowe Y-37, a SNPy czyli albo Y-big, a najlepiej pełne skany.
Ogólne informacje i na forum znajdziesz, a konkretne wskazówki, dla danego przypadku ..na forum bym nie liczył;)
Poszukaj co już jest zrobione z gałęzi, które typujesz. |
_________________ Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
|
|
|
|
|
Zieliński_Jan |
|
Temat postu:
Wysłany: 27-07-2024 - 12:25
|
|
|
|
Dobrze. Dziękuję za informacje.
Może znajdę w Internecie wyniki testu Y-DNA Zielińskich, jak nie dziś to niewykluczone, że kiedyś ktoś swój doda, wtedy pewnie zrobię test, żeby mieć gwarancję, że będę miał do kogo przyrównać swój.
Chociaż te wyniki z MyHeratige, działają mi trochę na wyobraźnie... |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 27-07-2024 - 12:31
|
|
|
|
Z publikowanych materiałów raczej wynika, że opcja "poczekam" nie przekłada się na sukces.
Zarówno omawiany w tym wątku materiał video, jak i wiele innych wskazują na olbrzymią przewagę aktywności.
I, przy okazji, ustawiają horyzont czasowy na bardziej realne "lata działań".
Spokojnie, ale nieustępliwie:) szukaj, czytaj
"genetyka/genealogia genetyczna" to nie jest narzędzie typu "zapłacę relatywne grosze, poczekam parę tygodni i 'dzięki bazom' wszystko będzie jasne" |
_________________ Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
|
|
|
|
|
sirdaniel |
|
Temat postu: Re: Interpretacja DNA Match Zielińscy
Wysłany: 27-07-2024 - 13:25
|
|
|
|
Zieliński_Jan napisał:
Dobry wieczór.
Po otrzymaniu wyników badań genetycznych w MyHeratige postanowiłem przetestować funkcję DNA Match, żeby rozwiać wątpliwości i potwierdzić, mniej lub bardziej trafne hipotezy. Moje nazwisko to Zieliński, więc możliwości, co do korzeni, było sporo. Wcześniejsze badania metrykalne wykazały, że nazwisko to ulegało rozmaitym aberracjom (wpis z 1834 r. Kabziński, wpis w 1827 r. Kabliński), dlatego test DNA był okazją do sprawdzenia przypuszczeń.
W pierwszym dopasowaniu, o najwyższej ze wszystkich, na ten moment, dostępnych mi porównań, o zgodności 1,0%; (69,7 cM;) wspólnych segmentach 5; najdłuższym segmentem wynoszącym 25,1 cM, pozostałe segmenty: 17,8 cM; 12,3 cM; 7,9 cM; 6,6 cM, odnalazłem osoby o nazwisku Zieliński jako ród babci badanej osoby (nazwijmy ją Katarzyna Kłos), od strony ojca (nazwijmy tę babcię Beata Zielińska). Nazwisko to również w tym drzewie uległo zniekształceniu, a mianowicie jeden z synów najstarszego Zielińskiego w pierwszym matchu miał nazwisko Zielnikawski, a jedna z córek Zielenska.
Następny warty uwagi match miał zgodność 0,4%; (27,9 cM); 4 wspólne segmenty; najdłuższy segment 7,9 cM, pozostałe segmenty: 7,2 cM; 6,5 cM; 6,4 cM. Osoba do której było porównane moje DNA (nazwijmy ją Marianna Nowak), miała babcię od strony ojca (nazwijmy tę kolejną babcię Magdalena Zielińska). Magdalena Zielińska, miała dodatkową informację, że pochodzi z rodu Zielińskich herbu Świnka. Dodatkowo Zielińscy herbu świnka, jeszcze w innym miejscu, od 9 pokolenia względem Marianny Nowak, do której DNA było porównywane, występują jako bezpośredni przodkowie.
Jeśli chodzi o moje powiązania z Zielińskimi h. Świnka (to szukając na siłę) to mój prapradziadek po mieczu, był, z niewiadomych mi i reszcie członków rodziny powodów, pochowany w Markowicach, w latach 50 XX wieku, gdzie zmarł. Markowice, niedaleko Mogilna, były, przez pewien czas w pierwszej połowie XIX wieku, własnością Zielińskich h. Świnka. Tam m.in urodził się Gustaw Zieliński.
Mam pytanie, jak bardzo wiarygodne jest, że pochodzę z rodzin przedstawionych powyżej? To znaczy, czy podobieństwo genetyczne, które mam, z wyżej wspominanymi osobami, jest wystarczające, by stwierdzić, że jestem z tych Zielińskich? A, może to przypadek lub nadinterpretacja?
Równie dobrze, podobieństwo może dotyczyć innych przodków, nie tych Zielińskich. Choć w drzewach tych osób, do których porównywałem moje DNA, nie odnalazłem innych osób z nazwiskami, które mam w swoim drzewie. W nieokreślonej przyszłości planuję zrobić test Y-DNA, może to pomoże.
Jestem totalnie zielony w tej kwestii.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc!
Pozdrawiam Jan Zieliński
Co do Testu STR, to jesli żaden Zieliński nie zrobił testu Y to się Pan nie dowie (na razie) czy jest z tą linią Pan spokrewniony.
1% wspólnego DNA to i mało, ale i dużo, jesli tam Zielińscy wystepują. Czy ma Pan problem ze swoim drzewem genealogicznym? Bo generalnie takie powiązania powinny byc znalezione w drzewach do kilku pokoleń wstecz. |
_________________ Jego Najjaśniejsza Mość Wielmożny Wielce Szanowny Mocium Pan Magister Daniel
|
|
|
|
|
Zieliński_Jan |
|
Wysłany: 27-07-2024 - 15:50
|
|
|
|
Jeśli chodzi o moje drzewo to wywód Zielińskich kończy się na osobie Pawła Zielińskiego (nie wiem kim był), miał za żonę Agnieszkę vel Magdalenę, niewykluczone, że miał dwie żony, stąd dwa różne imiona. Jedyny, znany mi, potomek Pawła Z. - Stefan Kabliński vel Kabziński vel Zieliński rodzi się około 1800-1807 r. brak aktu urodzenia.
Jest jeden akt małżeństwa z 1802 r. Pawła Koncinskiego i Agnieszki Zielenskiej w okolicach, gdzie żył Stefan Z. prawdopodobnie jest ze skorowidza. W każdym razie wątpię, że miałbym aż 1% wspólnego DNA z tą Agnieszką Zieleńską. Nic za tym specjalnie nie przemawia.
Miałem też DNA Match od strony matki (0,5% zgodności, 3 wspólne segmenty, 17,9 cM; 12,3 cM; 6,9 cM). Ta osoba miała za pradziadka kogoś, kto miał właśnie nazwisko mojej matki. Miejscowość skąd pochodziła córka pradziadka tej osoby, odpowiadała parafii, z której pochodził ojciec mojej matki (mój dziadek). Ten pradziadek umiera w 1946 r., więc nie ma dużej przepaści czasowej.
Mam teorię, że ta rodzina Zielińskich po prostu bardzo mocno się rozrodziła. Zielińscy h. Świnka byli i na Mazowszu i na Kujawach na kresach. Może jak ten Stefan nie posiadał żadnej nieruchomości, to nie przywiązywał aż tak wielkiej wagi, czy ktoś nazwisko zapisuje poprawnie? Miałem DNA Match z jakimś Kabziński (0,3%), ale to byli Kabzińscy z Działoszyna, poza tym metryki, które dla Kabzińskich z Działoszyn są aż od końca XVII wieku, nie dają informacji o Stefanie Kabzińskim urodzony na początku XIX wieku, syna Pawła Kabzińskiego. A Stefan żył w okolicach jeziora Gopło.
Poza tym w drzewach osób, gdzie mam te Matche Zielińskich, nie ma osób o innych nazwiskach, które mam w swoim drzewie. I to nie jest wcale na drugim końcu Polski. Te 1% jest od Zielińskich, żyjących w Sośnie (kuj-pom) a te 0,4% od Zielińskich, których miejscem pobytu był Żychlin (łódzkie).
Jeszcze miałem jeden Match bezpośrednio z Zielińskim, mieszkającym za granicą (0,2% 1 wspólny segment 12,1 cM).
I jedną Zielińską, również za granicą (0,2% 17,0 cM, najdłuższy segment 10,2 cM, drugi segment 6,9 cM).
To i tak tylko w zasadzie gdybologia, choć Zielińscy byli dla osób, do których moje DNA było porównywane babciami, więc dalekimi krewnymi to nie byli.
Trudno powiedzieć.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
sirdaniel |
|
Wysłany: 28-07-2024 - 10:19
|
|
|
|
Rok 1802 może nie być wystarczający dla tego typu matcha.
Cała idea jest w tym aby znaleźć wspólnego przodka w dwóch drzewach. Sam fakt posiadania wspólnych cM nie daje nam wiedzy, po jakim przodku odziedziczyliśmy.
Pomoże czasem głębsza analiza. wybierz sobie najwiekszy match i patrz czy przy wpólnych matchach nie ma pewnej ikonki zwanej trójkątowaniem. Analiza polega na tym, aby odkryć, które dokładnie odcinki DNA mamy wspólne, i wtedy wiemy czy dane dwie osoby miały konkretnie jednego wspólnego przodka.
Zieliński to chyba popularne nazwisko? Więc trudno mi orzec czy to realne powiązania z Zielińskimi. Nie poddawaj się, bo na to trzeba dużo czasu poświęcić, i badać drzewa innych osób. Może w ich drzewach są wspólni przodkowie. Na tej podstawie wyciagasz wnioski.
Możesz jeszcze użyć zautomatyzowanego narzędzia Autoclusters
Co do testu Y, to zawsze warto zrobić, z reguły nikt nie żałuje. |
_________________ Jego Najjaśniejsza Mość Wielmożny Wielce Szanowny Mocium Pan Magister Daniel
|
|
|
|
|
Zieliński_Jan |
|
Wysłany: 28-07-2024 - 17:52
|
|
|
|
Dziękuję za odpowiedź.
Możliwe, że to zbieg okoliczności, prawda, nazwisko jest dosyć popularne.
Jak porównywałem wspólne fragmenty chromosomów to ta osoba co miała babcię z rodu Zielińskich herbu Świnka, miała w dużej części wspólny odcinek z tym Zielińskim zza granicy. W trójkę mieliśmy taki sam odcinek DNA.
Na poczekaniu wgrałem wyniki autosomalnego testu DNA z MyHeratige na dwie strony, które pokazują prawdopodobną haplogrupę. Wyszło mi R-Z92 i R1a-Z92.
Wiem, że nie zastąpi to testu Y-DNA z wyższej pułki, ale zawsze to jest coś.
Jest szansa, że pojawi się kiedyś Zieliński, który będzie miał R1a-Z92/R-Z92. I wtedy będzie można stworzyć, bardziej prawdopodobne, przypuszczenia. |
|
|
|
|
|
sirdaniel |
|
Wysłany: 29-07-2024 - 12:08
|
|
|
|
Zieliński_Jan napisał:
Dziękuję za odpowiedź.
Jak porównywałem wspólne fragmenty chromosomów to ta osoba co miała babcię z rodu Zielińskich herbu Świnka, miała w dużej części wspólny odcinek z tym Zielińskim zza granicy. W trójkę mieliśmy taki sam odcinek DNA.
Super, więc najpewniej wszyscy troje macie wspólnego przodka. Pozostaje robić genealogię innym osobom. Moze odszukasz wspólnego przodka obydwu tym osobom. Będzie i Twoim przodkiem. |
|
|
|
|
|
|
|