Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
niedziela, 17 listopada 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
cosecha82Offline
Temat postu: Szukam informacji o moim dziadku, czy mogę zapłacić $  PostWysłany: 19-07-2024 - 21:33

Status: Offline
Mój dziadek urodził się 13 stycznia 1908 roku w Siemiatyczach, znany jest w Urugwaju pod trzema różnymi imionami i trzema nazwiskami.

Nazwy:
Simje
Szymon
Szymon

Nazwiska:
Zitniski
Chitniski
Chitnisky

Poszukuję jakichkolwiek jego dokumentów, aktów urodzenia, paszportów itp., abym mógł zrobić kopię. W razie potrzeby mogę zapłacić za przeszukanie i za dokumenty.

O ile warto dodać, że 29 stycznia 1984 roku w Siemiatyczach urodziła się także jego siostra.

Będę wdzięczny za wszelkie informacje z góry, z Urugwaju prawie nie mogłem nic uzyskać.

Przepraszam za język, używam tłumacza.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
choirek
Temat postu: Szukam informacji o moim dziadku, czy mogę zapłacić $  PostWysłany: 19-07-2024 - 22:03
Zasłużony
Sympatyk

Tutaj? Nie, nie możesz zapłacić. Jeżeli ktoś się tu zgłosi do ciebie z ofertą płatnej pomocy, nie korzystaj z niej, to jest tu niedozwolone. Możesz tu poprosić o pomoc i od tego tu jesteśmy.

cosecha82Offline
Temat postu: Szukam informacji o moim dziadku, czy mogę zapłacić $  PostWysłany: 19-07-2024 - 22:13

O, tego nie wiedziałem, dziękuję bardzo za wyjaśnienie. Czy myślisz, że ktoś może mi pomóc w tym, czego potrzebuję?

Moderacja - choirek
One little request. Please sign each post with your real name. First name is enough
Regards,
Irek - moderator

MajaWojdalskiOffline
Temat postu: RE: Szukam informacji o moim dziadku, czy mogę zapłacić $  PostWysłany: 19-07-2024 - 23:41
Sympatyk

Cosecha82,
Nazwiska nie wygladaja prawdopodobnie. Rok urodzenia siostry dziadka takze nie wydaje sie prawdopodobny. Czy mozesz podac link do dokumentow, na ktorych opierasz te dane? Jakiego wyznania byl dziadek?

If it's easier you can communicate in English.

Pozdrawiam,

Maja

Jedyna ksiega metrykalna jaką udało mi się znaleźć w Siemiatyczach z 1908 r to akta z parafii prawosławnej:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... a/17486342
W grudniu 1907 ani Styczniu 1908 nie ma nikogo o imieniu jakie wskazałeś.

Piotrowski_Dariusz_1967Offline
Temat postu: RE: Szukam informacji o moim dziadku, czy mogę zapłacić $  PostWysłany: 20-07-2024 - 01:07
Sympatyk

Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Siemiatyczach z lat 1903-11
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... a/17511932

Pozdrawiam Darek

sbasiaczOffline
Temat postu: RE: Szukam informacji o moim dziadku, czy mogę zapłacić $  PostWysłany: 20-07-2024 - 07:50
Zasłużony
Sympatyk

moim zdaniem Szymon nazywał się Sitnicki, akta stanu cywilnego w Siemiatyczach trudne do odczytania, pisane cyrylicą (tylko dla odważnych), brakuje skorowidzów po każdym roku, rok 1908 zaczyna się skanem nr 151

Andrzej75Offline
Temat postu:   PostWysłany: 20-07-2024 - 10:07
Sympatyk

Ale dlaczego ktoś o imieniu Symche miałby się znajdować w księgach chrześcijańskich? Przecież to żydowskie imię. (Hiszpański zapis Simje czyta się Simche).

https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml

Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 20-07-2024 - 10:24
Członek PTG

Różne scenariusze są możliwe. Ja bym się nie podjął nawet rozpoznania zasobu przy tak skąpo udzielonych informacjach. Tzn w ramach pomocy, bo jak "$" - to jeśli klient ma fantazje płacić za pozyskanie informacji, które posiada..jego fantazja.
"od tego tu jesteśmy"
otóż może niekoniecznie od "damy informację za darmo tym,, którzy szukają płatnej usługi"? - tj chcą wyniku

Może jednak bardziej "jesteśmy od pomożemy się nauczyć"? Rozwinąć pasję genealogiczną nie obsłużyć?

Andrzej75Offline
Temat postu: Re: Szukam informacji o moim dziadku, czy mogę zapłacić $  PostWysłany: 20-07-2024 - 10:35
Sympatyk

cosecha82 napisał:
Nazwiska:
Zitniski
Chitniski
Chitnisky

Według mnie te nazwiska (po polsku by to brzmiało mniej więcej: Sytniski, Czytniski) to zniekształcone nazwisko Szczytnicki. Bo takie nazwisko (dotyczące Żyda) było notowane w Siemiatyczach:
https://books.google.pl/books?hl=pl&id= ... zczytnicki

---

Pewnie to ten Symcha Szczytnicki, ur. ok. 1905 r., który w 1931 r. przypłynął do Montevideo statkiem Bayern z Hamburga:
https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:ZVNR-5BN2

https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml

Pobłocka_ElżbietaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 20-07-2024 - 11:21
Sympatyk

Kopia wyroku Sądu Okręgowego w Białymstoku z 28-09-1926 r.
w sprawie przeciwko Symcha  Szczytnicki, Władysław Furchel i innym mieszkańcom Siemiatycz osk. o przynależność do Komunistycznej Partii Polski
https://inwentarz.ipn.gov.pl/node/4969848

choirek
Temat postu: Re: Szukam informacji o moim dziadku, czy mogę zapłacić $  PostWysłany: 20-07-2024 - 11:48
Zasłużony
Sympatyk

Szczytnicki vel Szczytniowski
https://ibb.co/25087Jg

Bialas_MalgorzataOffline
Temat postu: Re: Szukam informacji o moim dziadku, czy mogę zapłacić $  PostWysłany: 20-07-2024 - 12:19
Zasłużony
Sympatyk

O ile warto dodać, że 29 stycznia 1984 roku w Siemiatyczach urodziła się także jego siostra.

może urodziła się w 1904??? coś tu nie pasuje

Piotrowski_Dariusz_1967Offline
Temat postu: Re: Szukam informacji o moim dziadku, czy mogę zapłacić $  PostWysłany: 20-07-2024 - 12:39
Sympatyk

Bialas_Malgorzata napisał:

może urodziła się w 1904??? coś tu nie pasuje

albo 29 stycznia 1884 ?

cosecha82Offline
Temat postu: Proszę o pomoc, od lat staram się o certyfikat.  PostWysłany: 21-07-2024 - 23:37

Dobranoc

Nazywam się Ignacio i mieszkam w Urugwaju w Ameryce Południowej. Od kilku lat staram się o świadectwa mojego dziadka, ale w moim kraju nie ma nawet polskiej ambasady. Po kilku latach w ostatni piątek udało mi się uzyskać jego datę urodzenia oraz miasto, w którym urodził się on i jego siostra. Mój dziadek jest znany pod trzema imionami.

Simon
Szymon
Simje

i trzy nazwiska ojcowskie

Zitniski
Chitniski
Chitnisky

Urodził się w Polsce, 13 stycznia 1908 roku w Siemiatyczach.

Udało mi się też dowiedzieć, że miał on siostrę Rywa, która urodziła się 29 stycznia 1894 roku w tym samym mieście.

Próbowałem zatrudnić menadżera, aby dostarczył mi dokumenty, ale nawet nie odpowiedział na e-maile, które mu wysłałem, dlatego desperacko proszę o pomoc, mając nadzieję, że pomoże mi zdobyć jakiś dokument, akt urodzenia lub cokolwiek innego. Możesz mi pomóc? Jeśli nie, czy mógłbyś mnie poprowadzić i powiedzieć, gdzie je zdobyć?

Bardzo dziękuję

ps: przepraszam za mój polski, korzystałem z tłumacza

Pobłocka_ElżbietaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-07-2024 - 06:05
Sympatyk

Niepotrzebnie ,zakładasz nowy temat:
https://genealodzy.pl/forum-genealogicz ... 6470.phtml

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat