Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
sobota, 30 listopada 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Sianoszek_MichalOffline
Temat postu: Słupeccy herbu Rawicz. Luszyn i dawne Księstwo Łowickie  PostWysłany: 15-07-2024 - 01:02
Członek PTG

Status: Offline
Witam,
szukam informacji na temat rodziny Słupeckich herbu Rawicz, a szczególnie o przodkach i potomkach Józefa Gabriela Słupeckiego (1785-1854), urodzonego w Luszynie (mazowieckie), syna Mateusza i Barbary z Jaźwikowskich, przybyłego na tereny Księstwa Łowickiego w latach 20tych XIX wieku.

Może ktoś z grupowiczów ma ww. Słupeckich w swoim drzewie genealogicznym.

Za każdą pomoc w komentarzach i na priv serdecznie z góry dziękuję.

Pozdrawiam Michał

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Robert_KosteckiOffline
Temat postu: Słupeccy herbu Rawicz. Luszyn i dawne Księstwo Łowickie  PostWysłany: 15-07-2024 - 07:24
Sympatyk

Jest też ponowny apel, żeby nie iść na łatwiznę dokonując wpisów typu - pomóżcie mi ustalić wywód danej osoby lub rodziny, samemu nie starając się dotrzeć do podawanych notorycznie źródeł, tylko licząc na szeroko idącą pomoc innych. Starajmy się więc maksymalnie wyzyskać podaną wiedzę i dopiero, kiedy staniemy przed murem, prosić o konkretną pomoc. Przy tym zauważyłem, że wielu robi wpis na tzw. "rybkę", czyli posiadając już dość duży zasób informacji, występują z ogólnie sformułowaną prośbą, np. poszukuję wszelkich informacji o rodzinie X, jednocześnie nie ujawniając wykorzystanych źródeł. Potem następuje szereg stwierdzeń - o tym już wiem, z tego korzystałem.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Sianoszek_MichalOffline
Temat postu: Słupeccy herbu Rawicz. Luszyn i dawne Księstwo Łowickie  PostWysłany: 15-07-2024 - 17:50
Członek PTG

Szanowny Panie Robercie
odpowiadam na pański apel..., nie chciałem iść na łatwiznę i nie liczyłem na wykres całego drzewa, bo taki ów posiadam, aż do czasów współczesnych jeżeli chodzi o Słupeckich. Zajmuję się genealogią 21 lat i wiem od czego zacząć. Liczyłem bardziej na jakieś ciekawostki, zdjęcia itd....

Proszę również Pana, żeby kolejnym razem, gdy postanowi Pan znowu "naprodukować" się nad odpowiedzią, kilka razy ją przemyśleć

Łączę serdeczne pozdrowienia

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Robert_KosteckiOffline
Temat postu: Słupeccy herbu Rawicz. Luszyn i dawne Księstwo Łowickie  PostWysłany: 15-07-2024 - 20:42
Sympatyk

Ale, bez agresji. Wink A, czy nie można było od razu zrobić powyższego wpisu, bo z początkowego, to naprawdę tak wyglądało jak napisałem. Mam nadzieję, że podczas mojego dotychczasowego udziału na tym Forum, udzieliłem wiele konkretnych porad i informacji. W przeważającej części pozostawały one bez jakiejkolwiek odpowiedzi, że o słowie dziękuję nie wspomnę, albo właśnie były kwitowane "o tym już wiem, z tego korzystałem", a na odpowiedź często poświęcałem mnóstwo czasu. Zresztą nie tylko ja to zauważyłem i skomentowałem. Być może, z tego powodu jestem teraz na etapie uszczypliwości, za co serdecznie przepraszam nie tylko Pana.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat