Autor |
Wiadomość |
briankaess |
|
Temat postu: Łuków w powiecie rybnickim - Filmiki
Wysłany: 09-03-2024 - 00:53
|
|
Status: Offline
|
|
Czy ma ktoś dostęp do filmów o mieście Łuków w powiecie rybnickim? Stamtąd pochodzili moi Swienty przodkowie. Wszelkie darowizny w postaci filmów będą mile widziane.
Briana Kaessa |
|
|
|
|
|
Arturro |
|
Temat postu:
Wysłany: 09-03-2024 - 01:06
|
|
|
|
|
|
|
briankaess |
|
Temat postu: Jan Swienty
Wysłany: 09-03-2024 - 18:31
|
|
|
|
Poszukuję metryki ślubu Jana Świentego (ur. 1769-) i Eleonory Stallmach (ur. ok. 1770-), prawdopodobnie pobranej przed 1791 rokiem, w Łukowie w powiecie rybnickim na Górnym Śląsku. Wydaje się, że mają co najmniej 12 dzieci urodzonych w latach 1791–1816 w Łukowie.
Dzięki,
Briana |
|
|
|
|
|
Arturro |
|
Temat postu:
Wysłany: 09-03-2024 - 20:07
|
|
|
|
Dobry wieczór,
Jedyną opcją, by tutaj coś zdziałać, jest zlecenie płatnej kwerendy w Archiwum Archidiecezji Katowickiej. Ale – dzięki moim notatkom (bo rodzina Święty z Łukowa Śląskiego jest spowinowacona z moimi przodkami), mogę co nieco napisać – zastrzegając, że nie wiem, czy chodzi o tego samego Jana Świętego, czy kogoś innego. Ważny tutaj jest status: ZAGRODNIK, czyli fakt, że jakąś ziemię posiadał i uprawiał.
Jan Święty (mąż Eleonory Stalmach) był zagrodnikiem i w 1791 roku otrzymał od swego ojca, Jana, również zagrodnika, ziemię. Po jego śmierci (chyba w 1832) następował podział spadku i ziemię otrzymał jego syn, Mathes Święty, ale są też tam wymienione pozostałe dzieci Jana i Eleonory: Franz, Jurek (Jerzy=Georg), Johann, Johanna (po mężu Jenderko), Josepha, Marianna i Antonia – czyli imiona pasują do tych, jakie w Genetece widnieją dla pary Jan Święty i Eleonora Stalmach (reszta dzieci nie wymienionych zapewne zmarła w wieku niemowlęcym lub dziecięcym).
Zachowały się różnego rodzaju księgi dotyczące ziem, ale nie są one zdigitalizowane i choć można zlecić sporządzenie skanów, to kompletnie się to nie opłaca. Księga taka może zawierać 300-400 stron (a jedna strona to koszt 2zł), a co najwyżej będą w niej odpisy aktów zgonów przy postępowania spadkowych. Nie będzie w ogóle aktów urodzeń (za wyjątkiem spadkobierców) czy aktów małżeństw. Może się zdarzyć testament i jakieś mapki. Cała reszta dokumentów z punktu widzenia genealogicznego jest nieprzydatna. Najlepiej taką księgę zamówić i przejrzeć na miejscu w Archiwum Państwowym w Raciborzu - wtedy przy wertowaniu można coś ciekawego wyłapać.
Tutaj link do Archiwum Archidiecezji Katowickiej:
https://archiwum.archidiecezjakatowicka.pl/pl/index
Artur |
|
|
|
|
|
briankaess |
|
Temat postu:
Wysłany: 18-03-2024 - 01:16
|
|
|
|
Cześć,
Czy wygląda na to, że Johanna Marianna Swienty (FS # GPJL-3QP) i Johanna Swientek (FS # GDYZ-8XP), obie urodzone w 1813 roku w powiecie rybnickim, mogłyby być identycznymi osobami? Mężem tej ostatniej jest Johann Karwath.
Dzięki jeszcze raz,
Briana |
|
|
|
|
|
Arturro |
|
Temat postu:
Wysłany: 08-07-2024 - 18:10
|
|
|
|
Dzień dobry,
Archiwum Archidiecezji Katowickiej zdigitalizowało w ostatnim czasie mi.in. księgi z parafii w Pstrążnej i umożliwiło samodzielne przeglądanie skanów w ich pracowni naukowej.
Z racji, że przeglądałem owe skany, to natrafiłem na ślub Jana Świętego i Eleonory Stallmach, który odbył się dnia 22.02.1791 w parafii w Pstrążnej.
Jan Święty, tak, jak napisałem we wcześniejszych postach - był synem Jana, a Eleonora Stallmach była córką Pawła.
Pozdrawiam,
Artur |
|
|
|
|
|
briankaess |
|
Temat postu:
Wysłany: 09-07-2024 - 05:22
|
|
|
|
Arturze,
Czy masz dodatkowe informacje na temat Pawła Stallmacha (pochodzenie, rodzice, rodzeństwo, dodatkowe dzieci).
Bardzo zobowiązany,
Briana |
|
|
|
|
|
briankaess |
|
Temat postu:
Wysłany: 09-07-2024 - 10:03
|
|
|
|
Wspomniał Pan, że parafii w Pstrążnej zdigitalizowali swoje księgi kościelne. To naprawdę wspaniałe, nawet jeśli tylko do użytku wewnętrznego w archiwach. Czy orientujecie się Państwo, czy w podobny sposób dostępne są także księgi kościelne parafii katolickich w Pogrzebinie (w Raciborze), Markowitz (w Raciborze) i Pschowie (w Rybniku). W tych miejscach żyli także moi przodkowie.
Briana |
|
|
|
|
|
|