Autor |
Wiadomość |
Adrian_1606 |
|
Temat postu: Poświętne - wołomiński
Wysłany: 18-03-2024 - 16:34
|
|

Status: Offline
|
|
Czy ktoś ma jakieś informacje na temat aktów metrykalnych parafii Poświętne diecezji warszawsko - praskiej będącej w powiecie wołomińskiej. W Skanotece (dla powiatu wołomińskiego) nie ma tej parafii w ogóle. Szukam informacje na temat jednej z linii moich pra-pradziadków, ponieważ zostali pochowani właśnie w tej miejscowości. |
|
|
|
|
 |
grubiczka |
|
Temat postu: Poświętne, wołomiński
Wysłany: 07-07-2024 - 22:27
|
|
|
|
Witam serdecznie.
czy wie ktoś z państwa gdzie mogłyby być dostępne jakiekolwiek metryki parafii Poświętne/Cygów Poświętne w powiecie wołomińskim, woj. mazowieckie. Pytam dokładnie o tę parafię, gdyż wiem o istnieniu parafii o tej samej nazwie, ale w województwie podlaskim, jednak ona mnie nie interesuje. Według informacji, które udało mi się znaleźć, zachował się jedynie jeden rocznik 1830.
Z poważaniem,
grubiczka
moderacja (elgra)
Podpisywanie postów nickiem nie ma sensu.
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 5276#75276 |
|
|
|
|
 |
SobczakGrzegorz |
|
Temat postu: Parafia Poświętne, wołomiński
Wysłany: 07-07-2024 - 23:58
|
|

|
|
Witam
W 1939 kościół spalił się podczas nalotu łącznie z księgami metrykalnymi, a duplikaty ksiąg w archiwach prawdopodobnie także zostały zniszczone podczas wojny.
http://parafiaposwietne.pl/historia-parafii/
Jest to jedna z trudniejszych parafii do badań genealogicznych, podobnie jak pobliska parafia w Sulejowie.
Trochę akt można znaleźć w parafii Klembów
pozdrawiam
Grzegorz Sobczak |
|
|
|
|
 |
Adrian_1606 |
|
Wysłany: 08-07-2024 - 00:34
|
|

|
|
Nie brzmi to optymistycznie. W tej parafii urodził się mój pra-pradziadek i zdaje się, że mógł stąd pochodzić (jest pochowany ze swoją żoną na tutejszym cmentarzu parafialnym), a szukam dokładnej daty jego urodzin. Może w tej parafii wiedzą, co się mogło stać z duplikatami. Jeśli ocalały, to są albo na parafii albo w którymś z archiwów kościelnych. |
|
|
|
|
 |
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Wysłany: 08-07-2024 - 08:38
|
|

|
|
|
|
 |
Adrian_1606 |
|
Wysłany: 08-07-2024 - 16:50
|
|

|
|
Nadzieja umiera ostatnia. Być może ocalało coś z tych duplikatów.
Na szczęście sam mój pra-pradziadek ożenił się w parafii Kobyłka (gdzie są na szczęście metryki), jego żona pochodziła również z parafii Kobyłka, a jej rodzice z parafii Stoczek Węgrowski i Dąbrówka. Ojciec jego pradziadka również się ożenił w parafii Kobyłka (co otwiera możliwość szukania jego rodziców), a jego matka pochodziła też z parafii Kobyłka. Są więc pewne możliwości na dzień dobry. |
|
|
|
|
 |
|