Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
poniedziałek, 11 listopada 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Albin_KożuchowskiOffline
Temat postu: Haraburda  PostWysłany: 29-04-2017 - 10:42
Zasłużony
Sympatyk

Status: Offline
Witam
W mojej "rodzinnej" parafii Odelsk rodzi się dziecko Karola Haraburdy /odstawny sołdat, podoficer/ i Rozalii Markiewicz. Są prawdopodobnie pochodzenia szlacheckiego /Haraburda herbu Abdank?/. I koniec. Nic nie ma o nich ani wcześniej, ani później. W ogóle takie nazwisko wystąpiło tylko raz w XIX wieku w tej parafii. Skąd przybyli? Może ktokolwiek trafił na takie małżeństwo przed 1864 rokiem? Być może chodzi o Kresy. Zresztą każda wzmianka o Haraburdach może pomóc rozwiązać zagadkę.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
mdankaOffline
Temat postu: Haraburda  PostWysłany: 29-04-2017 - 11:48
Sympatyk

Panie Albinie !
Haraburdy są też w kręgu moich zainteresowań .
Moi mieszkali w Podostrówku -parafia Suchowola .

Pozdrawiam Dana

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość MSN Messenger  
jamiolkowski_jerzyOffline
Temat postu: Haraburda  PostWysłany: 29-04-2017 - 12:06
Zasłużony
Sympatyk

Zacznę od Tego co Pan wie
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... 00&rpp2=50
Jeśli do tego dodamy parafie niezindeksowane to w grę wchodzi kilkanaście parafii. Na dodatek często pisali ich Hałaburda. Bez pomocniczych informacji będzie trudno.
zacząłbym od kontaktu z Jamińskim Zespołem Indeksacyjny. Przynajmniej oczyści Pan przedpole w ich(Haraburdów) mateczniku. Potem okolice Goniądza. Zdaje się tam byli ci z wyraźnymi szlacheckimi korzeniami
Powodzenia
Ps Jeden Karol z geneteki nawet by pasował tyle że ozenił się akurat nie z Rozalia

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
mdankaOffline
Temat postu: Haraburda  PostWysłany: 29-04-2017 - 12:40
Sympatyk

Kilku z Podostrówka "za chlebem" trafia w okolice Goniądza.
Ci są "moi "Ale pośród nich Karola nie ma.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość MSN Messenger  
Musial_MichalinaOffline
Temat postu: Haraburda  PostWysłany: 29-04-2017 - 14:54
Zasłużony
Sympatyk

Z mojej strony mogę dodać że nazwisko to jest dość popularne na terenach obecnej Białorusi na początku XIX w (przeglądałam dostępne na FS metryki z Mir i okolice Swojatycz/Darewo oraz sąsiedzkie parafie).
Pozdrawiam,
Michalina

Albin_KożuchowskiOffline
Temat postu:   PostWysłany: 01-05-2017 - 16:36
Zasłużony
Sympatyk

Panie Jerzy, parafie zindeksowane przez JZI odpadają /w niewielkim stopniu pomagałem im indeksować/. Inne tereny. Parafie z dekanatu sokólskiego, białostockiego i częściowo grodzieńskiego w pewnym stopniu "prześwietliłem" i wyszło mi, że poszukiwany Haraburda pochodził z Guberni Grodzieńskiej lub jeszcze bardziej na wschód. Parafia Mir, Derewna, Darewo lub sąsiednie bardziej by pasowały. Tylko czy są jakieś dokumenty oprócz tych z lat 1798-1801? Nie mogę jakoś ich zlokalizować. Ciekawe, w jakim dekanacie były te parafie np. w latach 1800-1850, bo "zawartość" dekanatów na tamtych terenach w XIX wieku często się zmieniała, powstawały nowe itd.

stajamaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 01-05-2017 - 17:32
Sympatyk

Nazwisko Haraburda spotkałam na Suwalszczyźnie lata ok 1840.

Pozdrawiam
Anna

jamiolkowski_jerzyOffline
Temat postu:   PostWysłany: 01-05-2017 - 18:15
Zasłużony
Sympatyk

Tych lat w internecie dla tych parafii raczej się nie znajdzie. Bo (jeśli jakieś księgi za te lata w ogóle sa ) ( to chyba tylko w Mińsku w NIAB. Wrzucam link do ich fondów .
http://niab.by/dakumenty/fondy_niab.pdf
Pewnie Pan to zna bo wziąłem to z Rodów grodzieńskich ale lektura od strony 196 do 201 może coś podsunie
Ciekawy może być dekanat Nowogródek.
Na dodatek parafie tam "chodziły" pomiędzy diecezjami wileńska i mińska. Kiedy nie wiadomo która konkretnie to zadanie na miarę przesiewania maku. Bez konkretniejszych namiarów do Mińska bym nie jechał . Może mormoni tam dotrą i podobnie jak grodzieńskie trafią do sieci a choćby tylko do Centrów Historii Rodziny
Pozdrawiam

Musial_MichalinaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 01-05-2017 - 19:03
Zasłużony
Sympatyk

Od kilku dni śledzę temat - tu dość konkretnie opisano, jak się zmieniały granice diecezji na tych terenach:

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Łacińsk ... _1798-1869

Z artykułu wynika że Nowogródczyzna do lat 40- tych należała do diecezji wileńskiej, potem przeszła w granice mińskiej.

Możliwe więc że coś jest również w zasobach LVIA poza NIAB, ale przyznaję że sama jeszcze nie badałam tematu dokładnie.

W ciemno dość ciężko szukać, ale życzę powodzenia. Może kiedyś doczekamy się digitalizacji lub przynajmniej indeksacji ksiąg z tamtych terenów.

Pozdrawiam,
Michalina

Albin_KożuchowskiOffline
Temat postu:   PostWysłany: 03-05-2017 - 18:05
Zasłużony
Sympatyk

Proszę osobę podpisującą się jako mziel o odpowiedź na pytanie przesłane na PW.

Michalino, dziękuję za cenne wskazówki.

przeskiOffline
Temat postu:   PostWysłany: 02-07-2024 - 22:19
Zasłużony
Członek PTG

Nie wiem czy pan Albin rozwiazał już zagadkę Haraburdów z Odelska. Jeżeli nie to mam częściowe rozwiązanie tej zagadki.
To dziecko urodzone w 1864 r. w Odelsku to Stanisław, który w 1893 roku w Supraślu poślubił siostrę mojej babki Joannę (czasami Annę) Wilner.
Mieli oni 12 dzieci. Miałem przez jakiś czas kontakt z moim kuzynem i jego wnukiem Januszem Lewkowiczem z Białegostoku. Dał mi nawet ksero zdjecia Stanisława i inne zdjęcia jego potomków.
Sporo potomków Stanisława i Joanny żyje w Polsce ale oprócz Janusza nie udało sie z nimi nawiązać kontaktu chociaż niektórzy są na MyHeritage(?). Rodzice Joanny Wilner to nasi wspólni przodkowie
Sporo metryk urodzenia i slubów tych Haraburdów w Genetece.

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat