Autor |
Wiadomość |
Albin_Kożuchowski |
|
Temat postu: Haraburda
Wysłany: 29-04-2017 - 10:42
|
|
Status: Offline
|
|
Witam
W mojej "rodzinnej" parafii Odelsk rodzi się dziecko Karola Haraburdy /odstawny sołdat, podoficer/ i Rozalii Markiewicz. Są prawdopodobnie pochodzenia szlacheckiego /Haraburda herbu Abdank?/. I koniec. Nic nie ma o nich ani wcześniej, ani później. W ogóle takie nazwisko wystąpiło tylko raz w XIX wieku w tej parafii. Skąd przybyli? Może ktokolwiek trafił na takie małżeństwo przed 1864 rokiem? Być może chodzi o Kresy. Zresztą każda wzmianka o Haraburdach może pomóc rozwiązać zagadkę. |
_________________ Pozdrawiam AlbinKoz.
|
|
|
|
|
mdanka |
|
Wysłany: 29-04-2017 - 11:48
|
|
|
|
Panie Albinie !
Haraburdy są też w kręgu moich zainteresowań .
Moi mieszkali w Podostrówku -parafia Suchowola .
Pozdrawiam Dana |
|
|
|
|
|
jamiolkowski_jerzy |
|
Wysłany: 29-04-2017 - 12:06
|
|
|
|
Zacznę od Tego co Pan wie
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... 00&rpp2=50
Jeśli do tego dodamy parafie niezindeksowane to w grę wchodzi kilkanaście parafii. Na dodatek często pisali ich Hałaburda. Bez pomocniczych informacji będzie trudno.
zacząłbym od kontaktu z Jamińskim Zespołem Indeksacyjny. Przynajmniej oczyści Pan przedpole w ich(Haraburdów) mateczniku. Potem okolice Goniądza. Zdaje się tam byli ci z wyraźnymi szlacheckimi korzeniami
Powodzenia
Ps Jeden Karol z geneteki nawet by pasował tyle że ozenił się akurat nie z Rozalia |
|
|
|
|
|
mdanka |
|
Wysłany: 29-04-2017 - 12:40
|
|
|
|
Kilku z Podostrówka "za chlebem" trafia w okolice Goniądza.
Ci są "moi "Ale pośród nich Karola nie ma. |
|
|
|
|
|
Musial_Michalina |
|
Wysłany: 29-04-2017 - 14:54
|
|
|
|
Z mojej strony mogę dodać że nazwisko to jest dość popularne na terenach obecnej Białorusi na początku XIX w (przeglądałam dostępne na FS metryki z Mir i okolice Swojatycz/Darewo oraz sąsiedzkie parafie).
Pozdrawiam,
Michalina |
|
|
|
|
|
Albin_Kożuchowski |
|
Temat postu:
Wysłany: 01-05-2017 - 16:36
|
|
|
|
Panie Jerzy, parafie zindeksowane przez JZI odpadają /w niewielkim stopniu pomagałem im indeksować/. Inne tereny. Parafie z dekanatu sokólskiego, białostockiego i częściowo grodzieńskiego w pewnym stopniu "prześwietliłem" i wyszło mi, że poszukiwany Haraburda pochodził z Guberni Grodzieńskiej lub jeszcze bardziej na wschód. Parafia Mir, Derewna, Darewo lub sąsiednie bardziej by pasowały. Tylko czy są jakieś dokumenty oprócz tych z lat 1798-1801? Nie mogę jakoś ich zlokalizować. Ciekawe, w jakim dekanacie były te parafie np. w latach 1800-1850, bo "zawartość" dekanatów na tamtych terenach w XIX wieku często się zmieniała, powstawały nowe itd. |
|
|
|
|
|
stajama |
|
Temat postu:
Wysłany: 01-05-2017 - 17:32
|
|
|
|
Nazwisko Haraburda spotkałam na Suwalszczyźnie lata ok 1840.
Pozdrawiam
Anna |
|
|
|
|
|
jamiolkowski_jerzy |
|
Temat postu:
Wysłany: 01-05-2017 - 18:15
|
|
|
|
Tych lat w internecie dla tych parafii raczej się nie znajdzie. Bo (jeśli jakieś księgi za te lata w ogóle sa ) ( to chyba tylko w Mińsku w NIAB. Wrzucam link do ich fondów .
http://niab.by/dakumenty/fondy_niab.pdf
Pewnie Pan to zna bo wziąłem to z Rodów grodzieńskich ale lektura od strony 196 do 201 może coś podsunie
Ciekawy może być dekanat Nowogródek.
Na dodatek parafie tam "chodziły" pomiędzy diecezjami wileńska i mińska. Kiedy nie wiadomo która konkretnie to zadanie na miarę przesiewania maku. Bez konkretniejszych namiarów do Mińska bym nie jechał . Może mormoni tam dotrą i podobnie jak grodzieńskie trafią do sieci a choćby tylko do Centrów Historii Rodziny
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
Musial_Michalina |
|
Temat postu:
Wysłany: 01-05-2017 - 19:03
|
|
|
|
Od kilku dni śledzę temat - tu dość konkretnie opisano, jak się zmieniały granice diecezji na tych terenach:
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Łacińsk ... _1798-1869
Z artykułu wynika że Nowogródczyzna do lat 40- tych należała do diecezji wileńskiej, potem przeszła w granice mińskiej.
Możliwe więc że coś jest również w zasobach LVIA poza NIAB, ale przyznaję że sama jeszcze nie badałam tematu dokładnie.
W ciemno dość ciężko szukać, ale życzę powodzenia. Może kiedyś doczekamy się digitalizacji lub przynajmniej indeksacji ksiąg z tamtych terenów.
Pozdrawiam,
Michalina |
|
|
|
|
|
Albin_Kożuchowski |
|
Temat postu:
Wysłany: 03-05-2017 - 18:05
|
|
|
|
Proszę osobę podpisującą się jako mziel o odpowiedź na pytanie przesłane na PW.
Michalino, dziękuję za cenne wskazówki. |
|
|
|
|
|
przeski |
|
Temat postu:
Wysłany: 02-07-2024 - 22:19
|
|
|
|
Nie wiem czy pan Albin rozwiazał już zagadkę Haraburdów z Odelska. Jeżeli nie to mam częściowe rozwiązanie tej zagadki.
To dziecko urodzone w 1864 r. w Odelsku to Stanisław, który w 1893 roku w Supraślu poślubił siostrę mojej babki Joannę (czasami Annę) Wilner.
Mieli oni 12 dzieci. Miałem przez jakiś czas kontakt z moim kuzynem i jego wnukiem Januszem Lewkowiczem z Białegostoku. Dał mi nawet ksero zdjecia Stanisława i inne zdjęcia jego potomków.
Sporo potomków Stanisława i Joanny żyje w Polsce ale oprócz Janusza nie udało sie z nimi nawiązać kontaktu chociaż niektórzy są na MyHeritage(?). Rodzice Joanny Wilner to nasi wspólni przodkowie
Sporo metryk urodzenia i slubów tych Haraburdów w Genetece. |
_________________ Przemek Kisielewski
|
|
|
|
|
|