|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Alan_Doman |
|
Temat postu: Antoni Kuligowski - Sybir?
Wysłany: 21-05-2024 - 17:40
|
|
Status: Offline
|
|
Witam, proszę o pomoc ze znalezieniem/zweryfikowaniem mojego prapradziadka; Antoniego Kuligowskiego 1874-1944 urodzonego w Domiechowicach. Według jego syna (mojego pradziadka), został on wywieziony na Sybir, a po jakimś czasie "wrócił on do rodzinnej wsi (Nowy Świat, Bełchatów) z Syberii na nogach". I tak naprawdę tyle wiem, byłbym państwu bardzo wdzięczny jakiejś wskazówki, informacji.
Pozdrawiam Alan |
|
|
|
|
|
Pobłocka_Elżbieta |
|
Temat postu:
Wysłany: 21-05-2024 - 21:11
|
|
|
|
|
|
|
Alan_Doman |
|
Temat postu:
Wysłany: 22-05-2024 - 21:57
|
|
|
|
Dziękuje za odpowiedź!
Czyli myślę że można założyć że mogło mieć to jakiś wpływ z wojskiem; postaram się cokolwiek znaleźć.
W razie gdyby Państwo coś znaleźli, proszę dać znać )
EDIT:
Jeszcze dodam, kiedyś myślałem że mógł zostać wywieziony na Sybir za to że być może (niewiem tego) brał udział w Rewolucji w 1905 w Królestwie Polskim
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rewolucja ... ie_Polskim
Z tego co wiem w latach 1905 odbywała się także wojna Rosyjsko-Japońska, jest to także możliwość. Jeżeli ktoś z państwa ma doświadczenie w Rosyjskich archiwach, gdzie można znaleźć jakąś informacje. To proszę o pomoc
Alan |
|
|
|
|
|
Ewafra |
|
Temat postu:
Wysłany: 23-05-2024 - 07:58
|
|
|
|
Biorąc pod uwagę lata narodzin dzieci: 1903, 1905, 1907, 1909, 1911 (zadziwiająca regularność) to wywózka na sybir w 1905 roku raczej wykluczona, chyba że byłaby to podróż w tę i z powrotem bez dłuższego postoju. |
|
|
|
|
|
Alan_Doman |
|
Temat postu:
Wysłany: 23-05-2024 - 14:49
|
|
|
|
Jedyne co znalazłem co rzuciło mi się w oczy to to: https://ru.openlist.wiki/Ку ... 95;_(1874)
Kuligowski Antoni Klimentevich urodzony w 1874. Data urodzenia się zgadza, imię też. Ale jest zapisany jako "Klimentevich" a ojcem Antoniego był Augustyn, miejsce urodzenia jest tam wpisane jako Ukraina. A Antoni urodził się w Domiechowicach koło Bełchatowa. https://gwar.mil.ru/heroes/ Na tej stronie go nie znalazłem, najprawdopodobniej dlatego że poprostu nie służył w czasie I Wojny Światowej tylko wcześniej.
EDIT:
Po rozmowie z wnuczką Antoniego, dostałem "informacje" iż Antoni był wcielony do wojska, z zawodu był drużbowym. Najprawdopodobniej walczył też w I Wojnie Światowej, według niej jest opcja że został schwytany przez Rosjan jako iż walczył po przeciwnej stronie i został wywieziony na Sybir. |
|
|
|
|
|
Gos_Paweł_P |
|
Temat postu:
Wysłany: 23-05-2024 - 15:55
|
|
|
|
Tylko,że.... W Polsce panuje wiele stereotypów... . Jeśli była germanizacja i russyfikacja, to nie wydawano polskich gazet w polskim języków. Jeżeli, ktoś trafił na Sybir/Syberię, to na pewno jakiś powstaniec... Napewno, nie przestępca. Ale, już samo pojęcie Sybir, jest niewłaściwie kojarzone z tą zimną Syberią. A, tak w Rosji carskiej nie było.Sybir, to dla poddanych carskich np.(m. innymi)
Kaukaz... |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|