Autor |
Wiadomość |
ElaK |
|
Temat postu: Bobrowa k. Dębicy
Wysłany: 09-05-2024 - 05:02
|
|
Status: Offline
|
|
Proszę o informację do jakiej parafii, w latach 1870 do 1890, należała miejscowość Bobrowa k. Dębicy.
Pozdrawiam Ela |
|
|
|
|
|
mkiwior |
|
Wysłany: 09-05-2024 - 19:36
|
|
|
|
|
|
|
ElaK |
|
Wysłany: 09-05-2024 - 20:56
|
|
|
|
Ze słownika Dóbr Tabularnych w Galicyi i Wielkim Księstwie Krakowskim wynikało, że był to Nagoszyn. Z innych źródeł, że Przecław. Dlatego prosiłam o informację od kompetentnej osoby z tego rejonu. I taką otrzymałam.
Marcinie, dziękuję serdecznie i pozdrawiam.
Ela |
|
|
|
|
|
Negresca |
|
Wysłany: 10-05-2024 - 10:21
|
|
|
|
Warto również zajrzeć do historii tworzenia parafii w Nagoszynie, do której należy obecnie Bobrowa. Lata, które Panią interesują, to rzeczywiście jeszcze parafia Przecław, bo Bobrową odłączono od Przecławia i włączono do Nagoszyna dopiero w 1903
https://nagoszyn.diecezja.tarnow.pl › app › 6.pdf
„Do 1791 r. Nagoszyn należał do wspólnoty parafialnej w Przecławiu. Ze względu na znaczną odległość Nagoszyna od macierzystej parafii (ok. 8 km.) na prośbę właściciela Nagoszyna, Pawła Leńskiego, bp Florian Amand Janowski 11 XI 1791 r. utworzył niezależną od Przecławia kapelanię. Wówczas w wiosce zamieszkał kapłan, który zaspokajał duchowe potrzeby wiernych. 2 X 1862 r. doszło tu do utworzenia niezależnej od Przecławia kapelani lokalnej. W 1903 r. z
parafii Przecław odłączono Bobrową i przyłączono do kapelani w Nagoszynie. W 1922 r. przyłączono także do niej Bobrową Wolę Dębina). Ostatecznie 10 V 1925 r. bp Leon Wałęga utworzył oczekiwaną od ponad 130 lat parafię.”
Jadwiga Kuźdub |
|
|
|
|
|
ElaK |
|
Temat postu: Re: Bobrowa k. Dębicy
Wysłany: 10-05-2024 - 18:14
|
|
|
|
Negresca napisał:
„Do 1791 r. Nagoszyn należał do wspólnoty parafialnej w Przecławiu. Ze względu na znaczną odległość Nagoszyna od macierzystej parafii (ok. 8 km.) na prośbę właściciela Nagoszyna, Pawła Leńskiego, bp Florian Amand Janowski 11 XI 1791 r. utworzył niezależną od Przecławia kapelanię. Wówczas w wiosce zamieszkał kapłan, który zaspokajał duchowe potrzeby wiernych. 2 X 1862 r. doszło tu do utworzenia niezależnej od Przecławia kapelani lokalnej.
Jadwiga Kuźdub
Sprawa jest chyba bardziej skomplikowana w interesujących mnie latach 1870-1890. Wówczas, jak wspomniano wyżej, w Nagoszynie istniała kapelania niezależna od Przecławia. Kapelan udzielał sakramentów wiernym, a nie odsyłał ich do Przecławia. Na stronach FamilySearch odnalazłam poszukiwany akt chrztu z miejscowości Bobrowa właśnie w Nagoszynie. W Przecławiu akta z miejscowości Bobrowa w tych latach nie występują.
Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Pozwoliły mi one poznać bliżej tę okolicę.
Pozdrawiam Ela z Wielkopolski |
|
|
|
|
|
|
|
|