Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
środa, 08 stycznia 2025

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
jerryxxlOffline
Temat postu: Grządzielewski wcześniej Gorządzielski  PostWysłany: 06-01-2021 - 19:04

Status: Offline
Szanowni Genealodzy,
w poszukiwaniu moich przodków w aktach parafialnych zauważyłem przemianę nazwiska z Gorządzielski na Grządzielewski. Jakie może być pochodzenie tego nazwiska, które noszą osoby zamieszkujące głównie w województwach wielkopolskim i kujawsko-pomorskim? Pozwolić mi to może na ustalenie źródła przodków, tzn. czy wywodzą się z wielkopolskiego i przenieśli się do kujawsko-pomorskiego, czy odwrotnie. Pozdrawiam osoby o tym niepopularnym nazwisku, których łącznie w Polsce jest ponad 300 osób.

moderacja (choirek)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 5276#75276

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Grzedzielski_ArturOffline
Temat postu: Grządzielewski wcześniej Gorządzielski  PostWysłany: 06-01-2021 - 22:49
Sympatyk

Mam podobną historię z nazwiskiem Grzędzielski, które wg rodzinnej legendy powstało w wyniku poróżnienia się braci Grządzielskich. Nie zaśmiecałbym Ci tematu gdyby nie wątek kujawsko-pomorskiego. Znalazłem 4 braci Grządzielskich urodzonych we wsi Skępe: Józef, Franciszek, Michał i Jan (synowie Jakuba i Kunegundy). Michał Grzędzielski (ur 1793r) widnieje prawdopodobnie w 1823r w akcie ślubu już jako Michał Grzędzielski. Niestety nie znalałem na tą chwilę połączenia z moim drzewem Grzędzielskich a Michałem. Również nie znalazłem potomków Michała Grzędzielskiego ani Grządzielskiego.

Może Gorządzielski i Grządzielski też mają jakąś wspólną historię.

Pozdrawiam
Artur

Ewa_SzczodruchOffline
Temat postu: Grządzielewski wcześniej Gorządzielski  PostWysłany: 08-01-2021 - 16:57
Zasłużony
Sympatyk

Witam Smile

ZA Rymutem:

Gorządzielski - w grupie nazwisk pochodzácych od podstawy gor-, występującej w takich formach, jak góra, gorzeć ‘palic się’, gorzki, w imionach złozonych typu Gorzysław.

Grządzielski od grzádziel, grzędziel, grádziel ‘dyszel od radła lub pługa’.

Sławek_BinczakOffline
Temat postu: Grządzielewski wcześniej Gorządzielski  PostWysłany: 08-01-2021 - 17:42
Zasłużony
Sympatyk

Witam,
Brat stryjeczny mojego pradziadka, Józef Binczak, pochodzący z ówczesnego powiatu pleszewskiego jakimś sposobem trafił do Kruszwicy. Tam w 1879 roku ożenił się z Marianną Gorzędzielską. Marianna pochodziła z Rzeszyna lub Rzepiszyna w powiecie Mogileńskim, była córką Mateusza i Franciszki zd. Walkowiak. Mateusz urodził się we wsi Chrosno, zmarł w 1908 roku.
Tak więc jeszcze w końcówce XIX wieku nazwisko Gorzędzielski występowało w Kujawsko-pomorskim.
Pozdrawiam, Sławek[/b]

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora MSN Messenger  
jerryxxlOffline
Temat postu: Grządzielewski wcześniej Gorządzielski  PostWysłany: 29-01-2021 - 13:42

Najodleglejszy przodek, jakiego ustaliłem dzięki zasobom GENEALODZY.PL i GENEALOGIAWARCHIWACH.PL to Mateusz Grondzielski z Parafii Sumin, który w 1792 roku ożenił się z Jadwigą Soboską (Sobecką, Sobowską - trudno rozczytać) z Parafii Czernikowo - (ich dzieci zapisywani już BYLI jako Gorządzielski). W 1807 roku urodził się im Antoni (zmarł w 1858 roku w Wildnie, Parafia Chrostkowo), który ożenił się z Katarzyną Środkowską (zmarłą w 1873 roku) i mieli m.in. syna Marcina już Grządzielewskiego (urodzonego w 1833 roku w Nowej Wsi, Parafia Chrostkowo). Marcin w 1856 roku ożenił się z Marianna Politowską i mieli m.in syna Szczepana (ur. w Wildnie, Parafia Chrostkowo w 1859 roku, zm. w 1937 w Janowie, Parafia Kikół). Szczepan ożenił się dwa razy - najpierw z Marianna Kmietowską (zmarłą, ale mającą z nim kilkoro dzieci), a następnie w 1894 roku ze Stanisławą Błaszkiewicz z Parafii Dobrzejewice. Ci mieli m.in. syna Antoniego - mojego dziadka, który urodził się w Janowie w 1896 roku. Jako młody chłopak walczył w wojnie z bolszewikami. Ożenił się z Józefą Błaszkiewicz ze Złotopola, Parafia Lipno i mieli kilkoro dzieci, m.in. mojego tatę Aleksandra Grządzielewskiego. Dziadek zmarł w 1969 roku w Janowie - nie dane mi było go poznać. Taka to historia z przeobrażeniami mojego nazwiska, będąca wynikiem różnej dbałości jego zapisywania przez proboszczów, bądź wypowiadania przez przodków.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich poszukiwaczy swoich przodków - Jerzy Grządzielewski.

GrzadzBOffline
Temat postu: Re: Grządzielewski wcześniej Gorządzielski  PostWysłany: 06-05-2024 - 22:38

Grzedzielski_Artur napisał:
Mam podobną historię z nazwiskiem Grzędzielski, które wg rodzinnej legendy powstało w wyniku poróżnienia się braci Grządzielskich.

Chętnie wysłucham tej historii Smile

Ja z rodu "Grządzielskich" - miejsca: Skubarczewo, Małe Laski, Parlin, Skrzeszewo, Marzenin.

Od kilku lat prowadzę badania nad rodziną i aktualnie doszedłem do "ściany" przy potomku Janie Grządzielskim urodzonym 19 czerwca 1842 w Marzeninie, zmarły 27 lis 1910 w Gołąbkach. W jego akcie zgonu jako ojciec widnieje "Ignacy Grządzielski", natomiast w akcie chrztu "Jan Grządzielski". Według aktu zgonu matka nieznana, według aktu chrztu matka to Marianna Pacholska z Marzenina... :/

Niestety metryki ślubu nie znalazłem. Jedyny wpis o Pacholskiej Mariannie z Marzenina (jej matka pochodziła z Gulczyńskich) jest z roku 1836 roku, która poślubiła Ignacego (znowu imię Ignacy) Jana Milewskiego vel Górskiego. Ale dalszego śladu nie mogę znaleźć.

Dodatkowo, w aktach z parafii w Marzeninie odnotowano też rejestrację osób o nazwisku Grządziel/Grządziela (niestety bez Jana lub Ignacego) :
- Marianna, ur. 6 marca 1817 r. w Gulczewku koło Marzenina, córki Antoniego Grządziela i Magdaleny z domu Jałach.

Niestety nasze nazwiska są tak łatwe do przekręcania, że już widziałem wiele różnych wersji: Grządzielski, Grządzielewski, Gorządzielski, Grądzielski, Grządziel, Grządzieleski, etc.

Poza tym geneteka pokazuje też wielu Grządzielskich (poza kuj-pom i wlkp) na Śląsku i w Małopolsce.

Jeżeli ktoś ma jakieś informacje, które mogłyby mi pomóc - będę bardzo wdzięczny Smile

moderacja (choirek)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 5276#75276

Krystyna.wawOffline
Temat postu: Re: Grządzielewski wcześniej Gorządzielski  PostWysłany: 07-05-2024 - 19:18
Zasłużony
Sympatyk

GrzadzB napisał:
W jego akcie zgonu jako ojciec widnieje "Ignacy Grządzielski", natomiast w akcie chrztu "Jan Grządzielski". Według aktu zgonu matka nieznana, według aktu chrztu matka to Marianna Pacholska z Marzenina

Przy chrzcie był ojciec, więc wiedział, jak nazywa syna, jak nazywa się matka.
Akty zgonu są mniej wiarygodne, zwłaszcza, gdy do księdza przychodzą sąsiedzi a nie rodzina

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat