|
|
|
Autor |
Wiadomość |
jerryxxl |
|
Temat postu: Grządzielewski wcześniej Gorządzielski
Wysłany: 06-01-2021 - 19:04
|
|
Status: Offline
|
|
Szanowni Genealodzy,
w poszukiwaniu moich przodków w aktach parafialnych zauważyłem przemianę nazwiska z Gorządzielski na Grządzielewski. Jakie może być pochodzenie tego nazwiska, które noszą osoby zamieszkujące głównie w województwach wielkopolskim i kujawsko-pomorskim? Pozwolić mi to może na ustalenie źródła przodków, tzn. czy wywodzą się z wielkopolskiego i przenieśli się do kujawsko-pomorskiego, czy odwrotnie. Pozdrawiam osoby o tym niepopularnym nazwisku, których łącznie w Polsce jest ponad 300 osób.
moderacja (choirek)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 5276#75276 |
|
|
|
|
|
Grzedzielski_Artur |
|
Wysłany: 06-01-2021 - 22:49
|
|
|
|
Mam podobną historię z nazwiskiem Grzędzielski, które wg rodzinnej legendy powstało w wyniku poróżnienia się braci Grządzielskich. Nie zaśmiecałbym Ci tematu gdyby nie wątek kujawsko-pomorskiego. Znalazłem 4 braci Grządzielskich urodzonych we wsi Skępe: Józef, Franciszek, Michał i Jan (synowie Jakuba i Kunegundy). Michał Grzędzielski (ur 1793r) widnieje prawdopodobnie w 1823r w akcie ślubu już jako Michał Grzędzielski. Niestety nie znalałem na tą chwilę połączenia z moim drzewem Grzędzielskich a Michałem. Również nie znalazłem potomków Michała Grzędzielskiego ani Grządzielskiego.
Może Gorządzielski i Grządzielski też mają jakąś wspólną historię.
Pozdrawiam
Artur |
|
|
|
|
|
Ewa_Szczodruch |
|
Wysłany: 08-01-2021 - 16:57
|
|
|
|
Witam
ZA Rymutem:
Gorządzielski - w grupie nazwisk pochodzácych od podstawy gor-, występującej w takich formach, jak góra, gorzeć ‘palic się’, gorzki, w imionach złozonych typu Gorzysław.
Grządzielski od grzádziel, grzędziel, grádziel ‘dyszel od radła lub pługa’. |
_________________ Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
|
|
|
|
|
Sławek_Binczak |
|
Wysłany: 08-01-2021 - 17:42
|
|
|
|
Witam,
Brat stryjeczny mojego pradziadka, Józef Binczak, pochodzący z ówczesnego powiatu pleszewskiego jakimś sposobem trafił do Kruszwicy. Tam w 1879 roku ożenił się z Marianną Gorzędzielską. Marianna pochodziła z Rzeszyna lub Rzepiszyna w powiecie Mogileńskim, była córką Mateusza i Franciszki zd. Walkowiak. Mateusz urodził się we wsi Chrosno, zmarł w 1908 roku.
Tak więc jeszcze w końcówce XIX wieku nazwisko Gorzędzielski występowało w Kujawsko-pomorskim.
Pozdrawiam, Sławek[/b] |
_________________ Szukam aku zgonu Anny z Kozłowskich Bahrynowskiej. Lata 1904-1908. Podejrzewane miejscowości: Stryj, Skole, Lwów, Stary Sambor i okolice.
|
|
|
|
|
jerryxxl |
|
Wysłany: 29-01-2021 - 13:42
|
|
|
|
Najodleglejszy przodek, jakiego ustaliłem dzięki zasobom GENEALODZY.PL i GENEALOGIAWARCHIWACH.PL to Mateusz Grondzielski z Parafii Sumin, który w 1792 roku ożenił się z Jadwigą Soboską (Sobecką, Sobowską - trudno rozczytać) z Parafii Czernikowo - (ich dzieci zapisywani już BYLI jako Gorządzielski). W 1807 roku urodził się im Antoni (zmarł w 1858 roku w Wildnie, Parafia Chrostkowo), który ożenił się z Katarzyną Środkowską (zmarłą w 1873 roku) i mieli m.in. syna Marcina już Grządzielewskiego (urodzonego w 1833 roku w Nowej Wsi, Parafia Chrostkowo). Marcin w 1856 roku ożenił się z Marianna Politowską i mieli m.in syna Szczepana (ur. w Wildnie, Parafia Chrostkowo w 1859 roku, zm. w 1937 w Janowie, Parafia Kikół). Szczepan ożenił się dwa razy - najpierw z Marianna Kmietowską (zmarłą, ale mającą z nim kilkoro dzieci), a następnie w 1894 roku ze Stanisławą Błaszkiewicz z Parafii Dobrzejewice. Ci mieli m.in. syna Antoniego - mojego dziadka, który urodził się w Janowie w 1896 roku. Jako młody chłopak walczył w wojnie z bolszewikami. Ożenił się z Józefą Błaszkiewicz ze Złotopola, Parafia Lipno i mieli kilkoro dzieci, m.in. mojego tatę Aleksandra Grządzielewskiego. Dziadek zmarł w 1969 roku w Janowie - nie dane mi było go poznać. Taka to historia z przeobrażeniami mojego nazwiska, będąca wynikiem różnej dbałości jego zapisywania przez proboszczów, bądź wypowiadania przez przodków.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich poszukiwaczy swoich przodków - Jerzy Grządzielewski. |
|
|
|
|
|
GrzadzB |
|
Temat postu: Re: Grządzielewski wcześniej Gorządzielski
Wysłany: 06-05-2024 - 22:38
|
|
|
|
Grzedzielski_Artur napisał:
Mam podobną historię z nazwiskiem Grzędzielski, które wg rodzinnej legendy powstało w wyniku poróżnienia się braci Grządzielskich.
Chętnie wysłucham tej historii
Ja z rodu "Grządzielskich" - miejsca: Skubarczewo, Małe Laski, Parlin, Skrzeszewo, Marzenin.
Od kilku lat prowadzę badania nad rodziną i aktualnie doszedłem do "ściany" przy potomku Janie Grządzielskim urodzonym 19 czerwca 1842 w Marzeninie, zmarły 27 lis 1910 w Gołąbkach. W jego akcie zgonu jako ojciec widnieje "Ignacy Grządzielski", natomiast w akcie chrztu "Jan Grządzielski". Według aktu zgonu matka nieznana, według aktu chrztu matka to Marianna Pacholska z Marzenina... :/
Niestety metryki ślubu nie znalazłem. Jedyny wpis o Pacholskiej Mariannie z Marzenina (jej matka pochodziła z Gulczyńskich) jest z roku 1836 roku, która poślubiła Ignacego (znowu imię Ignacy) Jana Milewskiego vel Górskiego. Ale dalszego śladu nie mogę znaleźć.
Dodatkowo, w aktach z parafii w Marzeninie odnotowano też rejestrację osób o nazwisku Grządziel/Grządziela (niestety bez Jana lub Ignacego) :
- Marianna, ur. 6 marca 1817 r. w Gulczewku koło Marzenina, córki Antoniego Grządziela i Magdaleny z domu Jałach.
Niestety nasze nazwiska są tak łatwe do przekręcania, że już widziałem wiele różnych wersji: Grządzielski, Grządzielewski, Gorządzielski, Grądzielski, Grządziel, Grządzieleski, etc.
Poza tym geneteka pokazuje też wielu Grządzielskich (poza kuj-pom i wlkp) na Śląsku i w Małopolsce.
Jeżeli ktoś ma jakieś informacje, które mogłyby mi pomóc - będę bardzo wdzięczny
moderacja (choirek)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 5276#75276 |
|
|
|
|
|
Krystyna.waw |
|
Temat postu: Re: Grządzielewski wcześniej Gorządzielski
Wysłany: 07-05-2024 - 19:18
|
|
|
|
GrzadzB napisał:
W jego akcie zgonu jako ojciec widnieje "Ignacy Grządzielski", natomiast w akcie chrztu "Jan Grządzielski". Według aktu zgonu matka nieznana, według aktu chrztu matka to Marianna Pacholska z Marzenina
Przy chrzcie był ojciec, więc wiedział, jak nazywa syna, jak nazywa się matka.
Akty zgonu są mniej wiarygodne, zwłaszcza, gdy do księdza przychodzą sąsiedzi a nie rodzina |
_________________ Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|