|
|
|
Autor |
Wiadomość |
przeski |
|
Temat postu:
Wysłany: 28-04-2024 - 17:49
|
|
Status: Offline
|
|
Znam tą sytuacje bardzo dobrze Edmund. |
_________________ Przemek Kisielewski
|
|
|
|
|
Goś_Edmund |
|
Temat postu:
Wysłany: 30-04-2024 - 14:13
|
|
|
|
przeski napisał:
Dzisiaj dostałem z Nowej Zelandii akt zgonu mego wujka Zygmunta Kralla.
W końcu dowiedziałem się gdzie sie urodził - Zdołbunów, dekanat Ostróg.
Najstarsza córka Zygmunta urodziła sie w 1918 roku więc myślę, że Zygmunt urodził się w Zdołbunowie okolo 1897 roku i ten rok podaje akt zgonu. Ojciec Jan Krall, imienia matki nie podano.
Edmund, czy mołgłbyś sprawdzić Krallów z Zdołbunowa i okolicy?
Trochę poszperałem w tomach ks. Żurka. Parafia Zdołbunów była wydzielona z parafii Tajkury w 1920r. Przepatrzyłem parafie Zdołbunów, Tajkury, Ostróg, ale też i ościenne tomy I, VI, X, XI . To co znalazłem to jest poniżej. W żadnym przypadku nie było Kral pisane przez dwa l.
Parafia Korytnica
Kral Bolesław (r.: Fabian i Wiktoria z Kucharskich) i Stanisława Sawicka;
zw. mał. w 1918r. (191/79)
Parafia Szpanów
Kral Fabian Sebastian (r.: Stanisław i Michalina z Gaszteckich) i Wiktoria Kucharska;
zw. mał. w 1893r. (1893/9)
Parafia Równe
Kral Ignacy (r.: Stanisław i Michalina z Garsteckich) i Ludwika Wicińska;
zw. mał. w 1881r. (1881/)
Kral Mikołaj (r.: Stanisław i Michalina z Garzteckich) i Marianna Czaplicka;
zw. mał. w 1885r. (1885/2)
Kral Roman (r.: Stanisław i Michalina z Gasterckich) i Wiktoria Ewa Moszczyńska;
zw. mał. w 1881r. (1881/6)
Kral Władysław (r.: Antoni i Anna z Kramskich) i Anna Wicińska;
zw. mał. w 1918r. (1918/38)
Parafia Tajkury
Kral Ignacy, wdowiec (r.: Stanisław i Michalina z Kaszteckich) i Marianna Budzisło;
zw. mał. w 1889r. (1889/2)
Kral Eugeniusz, s. Franciszka *1906 i Franciszki z Dąbrowskich *1916 ślubnych małżonków, zam. w Kopytkowie, ojciec rolnik, ur. 16.02.1939 Kopytków, gmina Zdołbnica, pow. Zdołbunów, ochrzczona 9.04.1939 przez ks. Piotra Andryka z Kopytkowa, nr aktu 9/1939
Kral Marian s. Franciszka lat 35 i Franciszki z Dąbrowskich lat 25, zam. w Kopytkowie, ojciec rolnik, ur. 17.07.1941 Kopytków, ochrz. 3.08.1941 przez ks. Waleriana Głowacza, chrzestni: Stefan Dąbrowski i Waleria Kowalak z Kopytkowa, nr aktu 24/1941
Zygmunta nie napotkałem.
Edmund |
|
|
|
|
|
przeski |
|
Temat postu:
Wysłany: 30-04-2024 - 14:18
|
|
|
|
Dziękuję bardzo Edmund!
Jeszcze jedna z wielu zagadek w moich poszukiwaniach. W historii rodzinnej Krallowie związani byli z kolejnictwem i zarówno Zdołbunów jak i późniejsze Kalenkowicze, gdzie Zygmunt brał slub w 1917 roku, to kolej.
Swoją drogą to najstarsza córka Zygmunta i Aleksandry, Stasia, mówiła mi ze Krallowie pochodzą z ... Częstochowy!?
Najwyraźniej w armijnych dokumentach Zygmunt miał wpisany Zdołbunów:
https://listakrzystka.pl/en/krall-zygmunt/
Ciekawe czy po zdjęciu rodziny Krallow zrobionym około 1900 roku można poznać czy to Kresy Wschodnie czy, na przykład, okolice Częstochowy: https://1drv.ms/i/s!AiJEqpjLvprIh5VZn8v ... A?e=250yez |
_________________ Przemek Kisielewski
|
|
|
|
|
Goś_Edmund |
|
Temat postu:
Wysłany: 30-04-2024 - 19:53
|
|
|
|
przeski napisał:
Dziękuję bardzo Edmund!
Jeszcze jedna z wielu zagadek w moich poszukiwaniach. W historii rodzinnej Krallowie związani byli z kolejnictwem i zarówno Zdołbunów jak i późniejsze Kalenkowicze, gdzie Zygmunt brał slub w 1917 roku, to kolej.
Swoją drogą to najstarsza córka Zygmunta i Aleksandry, Stasia, mówiła mi ze Krallowie pochodzą z ... Częstochowy!?
Najwyraźniej w armijnych dokumentach Zygmunt miał wpisany Zdołbunów:
https://listakrzystka.pl/en/krall-zygmunt/
Ciekawe czy po zdjęciu rodziny Krallow zrobionym około 1900 roku można poznać czy to Kresy Wschodnie czy, na przykład, okolice Częstochowy: https://1drv.ms/i/s!AiJEqpjLvprIh5VZn8v ... A?e=250yez
Z tego zdjęcia to trudno wyrokować. Zagadkowo mężczyźni mają na głowie czapki wzoru rosyjskiego. Nie jestem specjalistą od ubiorów. Co do pochodzenia z Częstochowy, to może trzeba poszukać w genealogicznej wyszukiwarce w woj. śląskim. Jest tam trochę Kralów i Krallów, może coś się nasunie.
Edmund |
|
|
|
|
|
m.korowiow |
|
Temat postu:
Wysłany: 06-05-2024 - 17:48
|
|
|
|
Goś_Edmund napisał:
m.korowiow napisał:
Dzień dobry.
Uprzejmie proszę o sprawdzenie czy w parafii Ołyka są osoby o nazwisku Łopuszański/Łopuszyński?
Proszę się uzbroić w cierpliwość, bo jestem poza domem kilka dni. Jak tylko dotrę do domu, sprawdzę i niezwłocznie podam.
Sprawdziłem dziś i niestety wspomnianego nazwiska nie znalazłem w parafii Ołyka. Co nie znaczy, że takowej osoby nie było w tamtejszej parafii, bo w tomach ks. Żurka są częściowe metrykalia.
Edmund
Dziękuję bardzo.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
bekel |
|
Temat postu:
Wysłany: 27-06-2024 - 07:46
|
|
|
|
Dzień dobry Panie Edmundzie,
Mój dziadek, Ignacy Nowak (syn Franciszki i Jana Nowaków), urodził się w 1922 roku, w miejscowości Tomaszgród, w województwie Wołyńskim, w gminie Klesów, w powiecie Sarny. Chciałabym dotrzeć do odpowiednich ksiąg metrykalnych, ale nie wiem jaka parafia prowadziła w tym roku księgi metrykalne dla Tomaszgrodu. Kościół w Tomaszgrodzie zbudowano co prawda w 1919 roku ale co do erygowania mam sprzeczne daty: 1921 i 1927. Czy mógłby pan przy pomocy Wykazu Diecezji Łuckiej Ks. Żurka pomóc mi w tym temacie?
Z góry dziękuję, Beata. |
|
|
|
|
|
Goś_Edmund |
|
Temat postu:
Wysłany: 27-06-2024 - 11:13
|
|
|
|
bekel napisał:
Dzień dobry Panie Edmundzie,
Mój dziadek, Ignacy Nowak (syn Franciszki i Jana Nowaków), urodził się w 1922 roku, w miejscowości Tomaszgród, w województwie Wołyńskim, w gminie Klesów, w powiecie Sarny. Chciałabym dotrzeć do odpowiednich ksiąg metrykalnych, ale nie wiem jaka parafia prowadziła w tym roku księgi metrykalne dla Tomaszgrodu. Kościół w Tomaszgrodzie zbudowano co prawda w 1919 roku ale co do erygowania mam sprzeczne daty: 1921 i 1927. Czy mógłby pan przy pomocy Wykazu Diecezji Łuckiej Ks. Żurka pomóc mi w tym temacie?
Z góry dziękuję, Beata.
Parafia Tomaszgród została erygowania w 1921r., a parafia Rokitno w 1927. Mam w tomie XII wypis metryk małżeństw parafii tomaszgrodzko-rokitniańskiej z lat 1924-1929. Jest w wykazie kilka metryk Nowaków (Eugeniusz,s.Józefa i Anieli z Zalewskich , Józefa, s. Jana i Wiktorii zd.Drozd, Józefa s. Józefa i Pauliny z Knapów, oraz Józefy, c. Antoniego i Zofii z Zielińskich). Ignacego niestety nie znalazłem.
Edmund |
|
|
|
|
|
bekel |
|
Temat postu:
Wysłany: 27-06-2024 - 11:23
|
|
|
|
|
|
|
Wirginia_Worona |
|
Temat postu:
Wysłany: 07-07-2024 - 11:12
|
|
|
|
Dzień dobry!
Poszukuję informacji o moich prapradziadkach z okolic Równego:
- Hipolicie Harasimowiczu (Gerasimowiczu) urodzonym w 1862 roku i jego pierwszej żonie Annie (umarła do 1904). W 1907 roku Hipolit wraz z drugą żoną i dziećmi (Adam, Andrzej, Maria i z 2-go małżeństwa Władysław) mieszkał w Antopolu;
- Edwardzie Macijewskim (Maciejewskim) urodzonym w 1868 roku i jego żonie Filomenie (z d. Kuriata) urodzonej w 1874 roku. W 1907 roku mieszkali z dziećmi (Adam i Aniela) w Antopolu i tuż wkrótce zmarli (wg opowieści mojej babci), a dzieci trafiły pod opiekę stryja.
Lata urodzeń i prawdopodobnego zgonu są wywnioskowane na podstawie spisu z 1907 roku.
Czy znalazłoby się coś o nich w Wykazie?
Pozdrawiam serdecznie,
Wirginia |
|
|
|
|
|
Kułagowska_Katarzyna |
|
Temat postu:
Wysłany: 07-07-2024 - 12:36
|
|
|
|
Szanowny Panie Edmundzie,
czy mógłby Pan sprawdzić, czy w Zdołbunowie znajdują się informacje o osobach:
Eugenia Starościn - urodziła się 20. stycznia 1918 roku w Zdołbunowie.
Jej rodzicami byli Paweł Starościn (chyba Rosjanin) i Marianna z d. Mazacz (ur. w Tarnopolu, 19. lipca 1894 r.).
Z uszanowaniem,
Katarzyna |
_________________ ...najwięcej korzeni mam w Zwoleniu. Na razie...
|
|
|
|
|
Goś_Edmund |
|
Temat postu:
Wysłany: 07-07-2024 - 16:07
|
|
|
|
Wirginia_Worona napisał:
Dzień dobry!
Poszukuję informacji o moich prapradziadkach z okolic Równego:
- Hipolicie Harasimowiczu (Gerasimowiczu) urodzonym w 1862 roku i jego pierwszej żonie Annie (umarła do 1904). W 1907 roku Hipolit wraz z drugą żoną i dziećmi (Adam, Andrzej, Maria i z 2-go małżeństwa Władysław) mieszkał w Antopolu;
- Edwardzie Macijewskim (Maciejewskim) urodzonym w 1868 roku i jego żonie Filomenie (z d. Kuriata) urodzonej w 1874 roku. W 1907 roku mieszkali z dziećmi (Adam i Aniela) w Antopolu i tuż wkrótce zmarli (wg opowieści mojej babci), a dzieci trafiły pod opiekę stryja.
Lata urodzeń i prawdopodobnego zgonu są wywnioskowane na podstawie spisu z 1907 roku.
Czy znalazłoby się coś o nich w Wykazie?
Pozdrawiam serdecznie,
Wirginia
Proszę się uzbroić w cierpliwość, gdyż do 14.07. jestem poza domem i nie mam szans sprawdzenia. Ale na początek podaję link:https://wolynskie.pl/miejsca-a/antopol-08.html
Edmund |
|
|
|
|
|
Alicja1968 |
|
Temat postu:
Wysłany: 08-07-2024 - 18:53
|
|
|
|
Witam serdecznie,
Czy ktoś z Państwa jest w posiadaniu IX tomu wykazu akt księdza Żurka i byłby w stanie mi pomóc w odszukaniu bliskich? Chodzi mi o parafię Sokul. Byłabym wdzięczna. |
|
|
|
|
|
Goś_Edmund |
|
Temat postu:
Wysłany: 08-07-2024 - 19:30
|
|
|
|
Alicja1968 napisał:
Witam serdecznie,
Czy ktoś z Państwa jest w posiadaniu IX tomu wykazu akt księdza Żurka i byłby w stanie mi pomóc w odszukaniu bliskich? Chodzi mi o parafię Sokul. Byłabym wdzięczna.
Proszę podać dane a ja po powrocie w domowe pielesze 14.07. - sprawdzę.
Edmund |
|
|
|
|
|
IwonaWolska |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-07-2024 - 11:56
|
|
|
|
Dzień dobry, szukam informacji o moich pradziadkach i ich dzieciach.
Nazwisko Cybula / Cebula pradziadek miał na imię Władysław (Ur. 1891 w Dęblinie, Lubelskie) jego żona Maria/Marianna (ur. 1893, miejsce nieznane) córki Janina, Halina i Aniela ale mogli mieć więcej dzieci.
Z tego co wiemy to w miejscowości Perkowicze(piórkowicze) parafia Zasmyki, ale akt mojej babci, a ich córki mówi że urodziła się w Kisielinie więc tam też mogli mieszkać. |
|
|
|
|
|
Goś_Edmund |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-07-2024 - 15:49
|
|
|
|
IwonaWolska napisał:
Dzień dobry, szukam informacji o moich pradziadkach i ich dzieciach.
Nazwisko Cybula / Cebula pradziadek miał na imię Władysław (Ur. 1891 w Dęblinie, Lubelskie) jego żona Maria/Marianna (ur. 1893, miejsce nieznane) córki Janina, Halina i Aniela ale mogli mieć więcej dzieci.
Z tego co wiemy to w miejscowości Perkowicze(piórkowicze) parafia Zasmyki, ale akt mojej babci, a ich córki mówi że urodziła się w Kisielinie więc tam też mogli mieszkać.
Jestem poza domem, jak powrócę w niedzielę to sprawdzę. Proszę popatrzeć na link:https://wolynskie.pl/miejsca-p/piorkowicze-04.html
Edmund |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|