Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
czwartek, 19 grudnia 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Poska38Offline
Temat postu: Rzeszów, cmentarz żołnierzy  PostWysłany: 21-08-2022 - 16:17
Sympatyk

Status: Offline
Od pewnego czasu odwiedzam cmentarz w Rzeszowie przy ul.Podkarpackiej
Zwięczyca . W kwaterze żołnierzy AR pochowany jest mój ojciec ,był żołnierzem 25 pp formującej się 3 armii WP w 1944 r. Wskutek ran postrzałowych znalazł się w szpitalu nr 1828 AR (obecnie Liceum im Lisa Kuli) i tam zmarł .Przywłaszczyli sobie ojca i pochowali go w swojej kwaterze nie powiadamiając dowództwa Polskiej Armii. To tak wstępem .
Ale nie mogę rozszyfrować jednej sprawy , w bliskiej odległości na tym cmentarzu jest kwatera żołnierzy WP z obeliskiem poświęconym ku czci żołnierzom w sumie 120 . co dziwne że mogiły wykonano po 45 roku i NIEMA ŻADNEJ INFORMACJI IMIENNEJ pochowanych ,to bardzo dziwne .Gdyż w obok w mogiłach żołnierzy AR są nazwiska poległych . nie wszystkie ale są .
A może w ogóle tam nikogo nie ma , tak dla zmylenia ,Dziwne że Polacy dokonując pochówku swoich żołnierzy nie zadbali o to żeby zostali wpisani w postaci tablic pamiątkowych .O żołnierzach AR nie zapomnieli WSTYD.
Czyżby aż taką tajemnicą to było obwarowane .
Może ktoś z kolegów z Podkarpacia ma jakieś informacje na ten temat, bo to boli .
Z pozdrowieniami Jan

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Poska38Offline
Temat postu: Re: Rzeszów, cmentarz żołnierzy  PostWysłany: 15-04-2024 - 16:59
Sympatyk

Poska38 napisał:
Od pewnego czasu odwiedzam cmentarz w Rzeszowie przy ul.Podkarpackiej
Zwięczyca . W kwaterze żołnierzy AR pochowany jest mój ojciec ,był żołnierzem 25 pp formującej się 3 armii WP w 1944 r. Wskutek ran postrzałowych znalazł się w szpitalu nr 1828 AR (obecnie Liceum im Lisa Kuli) i tam zmarł .Przywłaszczyli sobie ojca i pochowali go w swojej kwaterze nie powiadamiając dowództwa Polskiej Armii. To tak wstępem .
Ale nie mogę rozszyfrować jednej sprawy , w bliskiej odległości na tym cmentarzu jest kwatera żołnierzy WP z obeliskiem poświęconym ku czci żołnierzom w sumie 120 . co dziwne że mogiły wykonano po 45 roku i NIEMA ŻADNEJ INFORMACJI IMIENNEJ pochowanych ,to bardzo dziwne .Gdyż w obok w mogiłach żołnierzy AR są nazwiska poległych . nie wszystkie ale są .
A może w ogóle tam nikogo nie ma , tak dla zmylenia ,Dziwne że Polacy dokonując pochówku swoich żołnierzy nie zadbali o to żeby zostali wpisani w postaci tablic pamiątkowych .O żołnierzach AR nie zapomnieli WSTYD.
Czyżby aż taką tajemnicą to było obwarowane .
Może ktoś z kolegów z Podkarpacia ma jakieś informacje na ten temat, bo to boli .
Z pozdrowieniami Jan

Aż dziw bierze ,że nie ma odzewu na mój post , nawet wsród tubylców ,czyżby takie powiedzenie ,,nikt nic nie wie ,, tam obowiązywało ?
albo wiem ale nie powiem .

Jan

Krystyna.wawOffline
Temat postu:   PostWysłany: 16-04-2024 - 19:20
Zasłużony
Sympatyk

Nie sądzisz, że lepsze byłoby lokalne forum?
Np.
https://inwestycje-rzeszow.pl/viewforum.php?f=27
https://www.facebook.com/forummieszkanc ... cale=pl_PL

Na pewno są tez lepsze, te google podpowiada, głębiej nie szperałam

Poska38Offline
Temat postu:   PostWysłany: 16-04-2024 - 20:38
Sympatyk

Krysiu witaj , miałem kontakt z UW , Archiwum , wywiad w radiu Rz. wywiad w lok. gazetach , jak i rozmowach z
lokalnymi osobami spotkanymi na miejscu i tak jak wyżej napisałem N>N>N>Wie .
może spróbuję na tym forum .
dziękuję za link i pozdrawiam Jan

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat