|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Poska38 |
|
Temat postu: Rzeszów, cmentarz żołnierzy
Wysłany: 21-08-2022 - 16:17
|
|
Status: Offline
|
|
Od pewnego czasu odwiedzam cmentarz w Rzeszowie przy ul.Podkarpackiej
Zwięczyca . W kwaterze żołnierzy AR pochowany jest mój ojciec ,był żołnierzem 25 pp formującej się 3 armii WP w 1944 r. Wskutek ran postrzałowych znalazł się w szpitalu nr 1828 AR (obecnie Liceum im Lisa Kuli) i tam zmarł .Przywłaszczyli sobie ojca i pochowali go w swojej kwaterze nie powiadamiając dowództwa Polskiej Armii. To tak wstępem .
Ale nie mogę rozszyfrować jednej sprawy , w bliskiej odległości na tym cmentarzu jest kwatera żołnierzy WP z obeliskiem poświęconym ku czci żołnierzom w sumie 120 . co dziwne że mogiły wykonano po 45 roku i NIEMA ŻADNEJ INFORMACJI IMIENNEJ pochowanych ,to bardzo dziwne .Gdyż w obok w mogiłach żołnierzy AR są nazwiska poległych . nie wszystkie ale są .
A może w ogóle tam nikogo nie ma , tak dla zmylenia ,Dziwne że Polacy dokonując pochówku swoich żołnierzy nie zadbali o to żeby zostali wpisani w postaci tablic pamiątkowych .O żołnierzach AR nie zapomnieli WSTYD.
Czyżby aż taką tajemnicą to było obwarowane .
Może ktoś z kolegów z Podkarpacia ma jakieś informacje na ten temat, bo to boli .
Z pozdrowieniami Jan |
_________________ Jan C.jr
|
|
|
|
|
Poska38 |
|
Temat postu: Re: Rzeszów, cmentarz żołnierzy
Wysłany: 15-04-2024 - 16:59
|
|
|
|
Poska38 napisał:
Od pewnego czasu odwiedzam cmentarz w Rzeszowie przy ul.Podkarpackiej
Zwięczyca . W kwaterze żołnierzy AR pochowany jest mój ojciec ,był żołnierzem 25 pp formującej się 3 armii WP w 1944 r. Wskutek ran postrzałowych znalazł się w szpitalu nr 1828 AR (obecnie Liceum im Lisa Kuli) i tam zmarł .Przywłaszczyli sobie ojca i pochowali go w swojej kwaterze nie powiadamiając dowództwa Polskiej Armii. To tak wstępem .
Ale nie mogę rozszyfrować jednej sprawy , w bliskiej odległości na tym cmentarzu jest kwatera żołnierzy WP z obeliskiem poświęconym ku czci żołnierzom w sumie 120 . co dziwne że mogiły wykonano po 45 roku i NIEMA ŻADNEJ INFORMACJI IMIENNEJ pochowanych ,to bardzo dziwne .Gdyż w obok w mogiłach żołnierzy AR są nazwiska poległych . nie wszystkie ale są .
A może w ogóle tam nikogo nie ma , tak dla zmylenia ,Dziwne że Polacy dokonując pochówku swoich żołnierzy nie zadbali o to żeby zostali wpisani w postaci tablic pamiątkowych .O żołnierzach AR nie zapomnieli WSTYD.
Czyżby aż taką tajemnicą to było obwarowane .
Może ktoś z kolegów z Podkarpacia ma jakieś informacje na ten temat, bo to boli .
Z pozdrowieniami Jan
Aż dziw bierze ,że nie ma odzewu na mój post , nawet wsród tubylców ,czyżby takie powiedzenie ,,nikt nic nie wie ,, tam obowiązywało ?
albo wiem ale nie powiem .
Jan |
|
|
|
|
|
Krystyna.waw |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-04-2024 - 19:20
|
|
|
|
|
|
|
Poska38 |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-04-2024 - 20:38
|
|
|
|
Krysiu witaj , miałem kontakt z UW , Archiwum , wywiad w radiu Rz. wywiad w lok. gazetach , jak i rozmowach z
lokalnymi osobami spotkanymi na miejscu i tak jak wyżej napisałem N>N>N>Wie .
może spróbuję na tym forum .
dziękuję za link i pozdrawiam Jan |
|
|
|
|
|
|
|
|
|