Autor |
Wiadomość |
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 26-02-2024 - 16:06
|
|
Status: Offline
|
|
|
|
|
Żyła_Dariusz |
|
Temat postu:
Wysłany: 26-03-2024 - 12:07
|
|
|
|
...a co zrobić jeśli bład jest w samym akcie i nie jest to literówka?
W akcie ślubu jest nazwisko jednego z rodziców Janowicz zamiast Auchimowicz.
Takich błędów znajduję więcej i dotyczą one moich przodków.
Czy też zgłosić to przez opcję "zgłoś poprawkę"?
Jest tam też literówka w nazwisku: Muzawska zamiast Murawska, ale to już wiem jak zgłosić:
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date= |
|
|
|
|
|
karmat |
|
Temat postu:
Wysłany: 26-03-2024 - 14:04
|
|
|
|
Poprawki się zgłasza tylko wtedy, jeżeli jest uzasadniona rozbieżność pomiędzy skanem a indeksem. |
_________________ Pozdrawiam
Karol Matuszewski
|
|
|
|
|
|
Temat postu:
Wysłany: 26-03-2024 - 14:16
|
|
|
|
karmat napisał:
Poprawki się zgłasza tylko wtedy, jeżeli jest uzasadniona rozbieżność pomiędzy skanem a indeksem.
Czy na pewno chodziło ci o to, że rozbieżność musi być uzasadniona? |
_________________ Łukasz
|
|
|
|
|
Żyła_Dariusz |
|
Temat postu:
Wysłany: 26-03-2024 - 14:25
|
|
|
|
Zmianę nazwiska panny młodej z Muzawska na Murawska zgłosiłem, ale zamianę nazwiska jej matki z Janowicz na Auchimowicz to raczej się nie da.
Oczywiście jestem pewien że nazwisko Auchimowicz jest właściwe, ale udowodnić się tego nie da.
Musi więci zostać jak jest i słusznie. Poprawianie aktów dopiero doprowadziłoby do dramatów... |
|
|
|
|
|
Krzysiek_ |
|
Temat postu:
Wysłany: 26-03-2024 - 14:36
|
|
|
|
Żyła_Dariusz napisał:
Musi więci zostać jak jest i słusznie. Poprawianie aktów dopiero doprowadziłoby do dramatów...
Do jakich dramatów? Przykładowo, jest pełno aktów, gdzie ksiądz przepisywał z raptularza do księgi opisowej i w dwa akty pod rząd wpisał np. tę samą matkę dziecka albo nabazgrał nazwisko ojca i źle przepisał. Geneteka ma zasady takie jakie ma, więc jeśli wiemy, że coś jest źle, to można poprosić o dopisanie korekty oczywistego błędu w uwagach. Pomoże to osobie szukającej przodka o wiele bardziej niż zostawienie indeksu z błędem. Oczywiście nie twierdzę, że indeksujący ma obowiązek sprawdzać cokolwiek, ale jeśli indeksuje parafię, którą zna i wie, że ksiądz coś wymyślił, to taki dopisek jest cenny. |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 26-03-2024 - 14:40
|
|
|
|
Czym innym jest uzasadniony vel (lub coś w uwagach) - uzupełnienie, czym innym zamienienie w indeksie treści indeksowanego dokumentu na inną treść.
@ "uzasadniona" różnica
zmiana w indeksie z Marian na obecną w akcie formę "Marjan" jest średnio uzasadniona |
_________________ Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
|
|
|
|
|
|
Temat postu:
Wysłany: 26-03-2024 - 16:29
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz napisał:
@ "uzasadniona" różnica
zmiana w indeksie z Marian na obecną w akcie formę "Marjan" jest średnio uzasadniona
No do tego piję - uzasadniona zmiana czyli poprawka czy rozbieżność ;) |
_________________ Łukasz
|
|
|
|
|
Markowski_Maciej |
|
Temat postu:
Wysłany: 26-03-2024 - 16:40
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz napisał:
Czym innym jest uzasadniony vel (lub coś w uwagach) - uzupełnienie, czym innym zamienienie w indeksie treści indeksowanego dokumentu na inną treść.
@ "uzasadniona" różnica
zmiana w indeksie z Marian na obecną w akcie formę "Marjan" jest średnio uzasadniona
Dokładnie.
W samym głównym indeksie ma być tak dokładnie jak w akcie.
Natomiast dopuszczalne jest dopisanie poprawnego nazwiska w kolumnie vel i zaznaczenie tego faktu w uwagach.
Niewątpliwie pomoże to innemu poszukującemu.
Jak coś takiego wychwytuję podczas indeksacji, to staram się zaznaczyć.
Z drugiej strony, kto oprócz nas będzie poszukiwał tej osoby? Czy należy dokładać administratorowi roboty?
Nie wiem jak teraz, ale kilka lat temu, wprowadzenie takiej poprawki przez admina w indeksie było mocno uciążliwe.
Ja indeksów swoich przodków i kuzynów nie zgłaszam do poprawek. Nie chcę przeciążać adminów. |
Maciej
http://KimOnibyli.pl
|
|
|
|
|
Krzysiek_ |
|
Temat postu:
Wysłany: 26-03-2024 - 16:59
|
|
|
|
Markowski_Maciej napisał:
Z drugiej strony, kto oprócz nas będzie poszukiwał tej osoby?
Nie masz racji. Piszesz tak, jakby jeden przodek wiązał się wyłącznie z jednym potomkiem i nie miał prawa mieć ich 20 czy 100. Poza tym błędy niekoniecznie dotyczą aktów naszych przodków. Jakiś czas temu indeksowałem urodzenia z parafii, gdzie ksiądz zupełnie nie radził sobie z odczytaniem nazwisk z raptularza i w jednym roczniku z Radomskiego zrobił Radawskiego, ze Startka Surtela, z Króla Krzosa, z Dudki Dudzica, a to nie wszystkie jego błędy. Jaki jest sens pozostawienia takich indeksów bez informacji o właściwym nazwisku? |
|
|
|
|
|
Markowski_Maciej |
|
Temat postu:
Wysłany: 26-03-2024 - 17:12
|
|
|
|
Krzysiek_ napisał:
Markowski_Maciej napisał:
Z drugiej strony, kto oprócz nas będzie poszukiwał tej osoby?
Nie masz racji. Piszesz tak, jakby jeden przodek wiązał się wyłącznie z jednym potomkiem i nie miał prawa mieć ich 20 czy 100. Poza tym błędy niekoniecznie dotyczą aktów naszych przodków. Jakiś czas temu indeksowałem urodzenia z parafii, gdzie ksiądz zupełnie nie radził sobie z odczytaniem nazwisk z raptularza i w jednym roczniku z Radomskiego zrobił Radawskiego, ze Startka Surtela, z Króla Krzosa, z Dudki Dudzica, a to nie wszystkie jego błędy. Jaki jest sens pozostawienia takich indeksów bez informacji o właściwym nazwisku?
Jeżeli takich błędów jest dużo, to oczywiście warto nad tym się pochylić. Tu była mowa o pojedynczym przypadku.
Poza tym proszę zauważyć, że na końcu niektórych zdań znajdowały się takie znaczki: "?". A na twardo odnosiłem się tylko do swoich przypadków. |
Maciej
http://KimOnibyli.pl
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 26-03-2024 - 17:14
|
|
|
|
|
|
|
diabolito |
|
Temat postu:
Wysłany: 26-03-2024 - 17:47
|
|
|
|
Czyżbym przeoczył zmianę i wyszukiwarka obejmuje kolumnę 'uwagi'? |
_________________ Pozdrawiam serdecznie,
Robert
|
|
|
|
|
Żyła_Dariusz |
|
Temat postu:
Wysłany: 26-03-2024 - 18:31
|
|
|
|
Krzysiek_ napisał:
Żyła_Dariusz napisał:
Musi więci zostać jak jest i słusznie. Poprawianie aktów dopiero doprowadziłoby do dramatów...
Do jakich dramatów? Przykładowo, jest pełno aktów, gdzie ksiądz przepisywał z raptularza do księgi opisowej i w dwa akty pod rząd wpisał np. tę samą matkę dziecka albo nabazgrał nazwisko ojca i źle przepisał. Geneteka ma zasady takie jakie ma, więc jeśli wiemy, że coś jest źle, to można poprosić o dopisanie korekty oczywistego błędu w uwagach. Pomoże to osobie szukającej przodka o wiele bardziej niż zostawienie indeksu z błędem. Oczywiście nie twierdzę, że indeksujący ma obowiązek sprawdzać cokolwiek, ale jeśli indeksuje parafię, którą zna i wie, że ksiądz coś wymyślił, to taki dopisek jest cenny.
Jestem tu nowy i się uczę.
Zgloszę więc odważnie zmianę nazwiska mojej prababci w akcie z błędem i spróbuję zaproponować w poprawkach dopisanie jej nazwiska panieńskiego do pięciu aktów, w których go brakuje.
Zobaczę czy zadziała... |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 26-03-2024 - 18:36
|
|