Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
piątek, 27 grudnia 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Rafal_PtasOffline
Temat postu: Mozliwość pozyskania metryk józefińskiej i franciszkańskiej  PostWysłany: 25-02-2024 - 21:25
Sympatyk

Status: Offline
Dzień dobry

Chciałbym dotrzeć do materiałów z metryk józefińskiej i franciszkańskiej oraz fasji podatkowych dla interesującej mnie wsi z Małopolski. Myślałem że z powodu wojny archiwum lwowskie nie działa i niemożliwe jest zlecenie wykonania skanów, ale przeglądając forum zauważyłem posty z których wynika że można zamówić wykonanie skanów bezpośrednio przez stronę archiwum we Lwowie ?
Czy to faktycznie tak działa, czy ktoś mógłby podzielić się swoim doświadczeniem z ostatniego okresu ?

Pozdrawiam,
Rafał

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
mkiwiorOffline
Temat postu: Mozliwość pozyskania metryk józefińskiej i franciszkańskiej  PostWysłany: 25-02-2024 - 21:57
Zasłużony
Członek PTG

Wystarczy wysłać maila i złożyć zamówienie. Wszystko funkcjonuje normalnie. Kontakt jest dostępny na: https://tsdial.archives.gov.ua/index10.html

Pozdrawiam,
Marcin Kiwior

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
PaulusOffline
Temat postu: Mozliwość pozyskania metryk józefińskiej i franciszkańskiej  PostWysłany: 25-02-2024 - 22:35
Sympatyk

Witam,

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak należy złożyć zamówienie do archiwum ?
Należy podać miejscowość która mnie interesuje i tyle ?

Jak mam sprawdzić czy moja miejscowość jest w zbiorach archiwum?

Dziekuje i pozdrawiam !
Paweł

mkiwiorOffline
Temat postu: Mozliwość pozyskania metryk józefińskiej i franciszkańskiej  PostWysłany: 26-02-2024 - 00:17
Zasłużony
Członek PTG

Wystarczy napisać maila z informacją jakie zapisy Pana interesują i w jakiej jednostce. Metryki józefińskie to fond 19, a franciszkańskie to fond 20. Z doświadczenia powiem, że po wskazaniu powyższych fondów, polski zapis nazwy miejscowości wydaje się być wystarczający. Jedyna kwestia jest taka, że trzeba być dosyć konkretnym i podać miejscowość istniejącą w trakcie sporządzania metryki, a nie np. aktualną miejscowość.
Ukraińskie nazwy wsi są często dostępne w zwykłej wikipedii, wystarczy zmienić język w górnym prawnym rogu, jak to jest możliwe poniżej: https://pl.wikipedia.org/wiki/Strasz%C4%99cin
Pozdrawiam,
Marcin Kiwior

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
Lakiluk
Temat postu:   PostWysłany: 26-02-2024 - 00:35
Sympatyk

Akurat jest inwentarz
https://chtyvo.org.ua/authors/Pyrozhenk ... ny_Pokazh/

mbeelasOffline
Temat postu: Re: Mozliwość pozyskania metryk józefińskiej i franciszkańsk  PostWysłany: 26-02-2024 - 02:21
Sympatyk

Rafal_Ptas napisał:
Dzień dobry

Chciałbym dotrzeć do materiałów z metryk józefińskiej i franciszkańskiej oraz fasji podatkowych dla interesującej mnie wsi z Małopolski. Myślałem że z powodu wojny archiwum lwowskie nie działa i niemożliwe jest zlecenie wykonania skanów, ale przeglądając forum zauważyłem posty z których wynika że można zamówić wykonanie skanów bezpośrednio przez stronę archiwum we Lwowie ?
Czy to faktycznie tak działa, czy ktoś mógłby podzielić się swoim doświadczeniem z ostatniego okresu ?

Pozdrawiam,
Rafał

A napiszesz jaka to wieś, żeby ci ktoś pomógł, czy to tajemnica?

PaulusOffline
Temat postu: Re: Mozliwość pozyskania metryk józefińskiej i franciszkańsk  PostWysłany: 26-02-2024 - 07:26
Sympatyk

a/ Bardzo dziękuje za odpowiedzi ! Wieś która mnie interesuje to Rdzawka - pomiędzy Nowym Targiem a Rabką.
Czy mam podać ukraińską nazwę czy Polska?

b/ Znalazłem moją wieś w inwentarzu :

Рдзавка (Rdzawka), с, г Рдзавка, д Рабка, ц Мисленичі,
з 1819 р ц Вадовичі — й VIII-166, Ф VIII-208

Przepraszam za banalne pytanie ale skoro wiem że w inwentarzu jest moja wieś to o jakie dokumenty mogę dokładnie prosić archiwum ? Metryki jozefinskie oraz franciszkanskie oraz fasje podatkowe ?

Czy jeżeli poproszę o cały komplet to drogo wyjdzie?

Pozdrawiam ! Smile
Paweł

Rafal_PtasOffline
Temat postu: Re: Mozliwość pozyskania metryk józefińskiej i franciszkańsk  PostWysłany: 26-02-2024 - 22:27
Sympatyk

mkiwior napisał:
Wystarczy napisać maila z informacją jakie zapisy Pana interesują i w jakiej jednostce. Metryki józefińskie to fond 19, a franciszkańskie to fond 20. Z doświadczenia powiem, że po wskazaniu powyższych fondów, polski zapis nazwy miejscowości wydaje się być wystarczający. Jedyna kwestia jest taka, że trzeba być dosyć konkretnym i podać miejscowość istniejącą w trakcie sporządzania metryki, a nie np. aktualną miejscowość.
Ukraińskie nazwy wsi są często dostępne w zwykłej wikipedii, wystarczy zmienić język w górnym prawnym rogu, jak to jest możliwe poniżej: https://pl.wikipedia.org/wiki/Strasz%C4%99cin
Pozdrawiam,
Marcin Kiwior

Dobry wieczór,
Dziękuję za wskazówki, napisałem do archiwum lwowskiego maila z prośbą o skany interesującej mnie wsi (Toporzysko k. Jordanowa). Poprosiłem też o fasje podatkowe, zobaczymy co z tego wyjdzie. Pozdrawiam,
Rafał

Marek1973Offline
Temat postu: Re: Mozliwość pozyskania metryk józefińskiej i franciszkańsk  PostWysłany: 27-02-2024 - 16:08
Sympatyk

Dzień Dobry

Zwracam się z prośbą o pomoc w odnalezieniu w Metrykach józefińskich oraz franciszkańskich, informacji na temat miejscowości Łosiacz (ukr. Лосяч) – wieś na Ukrainie w rejonie czortkowskim należącym do obwodu tarnopolskiego.

Pozdrawiam,
Marek

PaulusOffline
Temat postu: Re: Mozliwość pozyskania metryk józefińskiej i franciszkańsk  PostWysłany: 27-02-2024 - 16:11
Sympatyk

Marek - Лосяч (Losiacz), с, г Лосяч, д Скала, ц Заліщики, з 1816 р
ц Чортків — И Х-238, Ф Х-124

W inwentarzu jest ta miejscowość.

Marek1973Offline
Temat postu: Re: Mozliwość pozyskania metryk józefińskiej i franciszkańsk  PostWysłany: 27-02-2024 - 16:18
Sympatyk

Bardzo dziękuję za pomoc i przesłane informacje.

Pozdrawiam,
Marek

PaulusOffline
Temat postu: Re: Mozliwość pozyskania metryk józefińskiej i franciszkańsk  PostWysłany: 20-03-2024 - 18:30
Sympatyk

Rafał czy otrzymałeś może odpowiedź z archiwum odnośnie Twojego zapytania ?
Możesz podzielić się informacją na jakie konto przeprowadzałeś płatność?

Pozdrawiam Paweł

Rafal_PtasOffline
Temat postu: Re: Mozliwość pozyskania metryk józefińskiej i franciszkańsk  PostWysłany: 20-03-2024 - 23:14
Sympatyk

Do tej pory nie otrzymałem odpowiedzi, wcześniej poinformowali że czas oczekiwania wynosi do miesiąca, więc jeszcze tydzień ?
Pozdrawiam,
Rafał Ptaś

PaulusOffline
Temat postu: Re: Mozliwość pozyskania metryk józefińskiej i franciszkańsk  PostWysłany: 09-06-2024 - 22:21
Sympatyk

I jak tam otrzymałeś fasje podatkowe Rafał?

Pozdrawiam Paweł

MciemalaOffline
Temat postu: Re: Mozliwość pozyskania metryk józefińskiej i franciszkańsk  PostWysłany: 10-06-2024 - 22:22
Zasłużony
Sympatyk

Paulus napisał:

Рдзавка (Rdzawka), с, г Рдзавка, д Рабка, ц Мисленичі,
з 1819 р ц Вадовичі — й VIII-166, Ф VIII-208

Przepraszam za banalne pytanie ale skoro wiem że w inwentarzu jest moja wieś to o jakie dokumenty mogę dokładnie prosić archiwum ? Metryki jozefinskie oraz franciszkanskie oraz fasje podatkowe ?

Odnośnie Rdzawki to fasja z 1773 jest dla niej zapewne pod sygnaturą Rabka (Rdzawdka wchodziłą w skład klucza rabczańskiego), sygnatura w CDIAL fond 146 opis 16 sprawa 524.

Spis imienny dla Rdzawki być może jest też w:
Muzeum Etnograficzne w Krakowie, sygnatura 661/III - Inwentarz dóbr Rabka, rok 1726.

Pozdrawiam,
Michał

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat