Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
czwartek, 26 grudnia 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Sobierajski_JanOffline
Temat postu:   PostWysłany: 24-02-2024 - 18:32
Sympatyk

Status: Offline
sbasiacz napisał:
to co zostało zapisane w akcie zgonu nie należy brać za pewnik, ksiądz nie weryfikował takich danych, byli świadkowie i to oni podawali takie nazwiska jakie zapamiętali lub wydawało im się, że są prawidłowe.

Tak wiem że nie wszystko należy brać dosłownie z tego co jest wpisane w aktach, nie miej jest w tej zagadce coś co może świadczyć że że ta Wiśniewska faktem , a mianowicie w akcie ślubu jest zapisane że jest z Jana i Magdaleny z Pepławskich i że urodziła się w Stawiszynie Zwalewie par. Zgliczyn , tylko że tam nie rodziła się Pepławska , za to panna Magdalena z Wiśniewskich urodziła bliżniaczki, w tym właśnie Agnieszkę , ale nie ma nic o ojcu .
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 934&zoom=1
akt ślubu Jana i Agnieszki
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 828&zoom=1
na podstawie tych aktów podejrzewam że tu może być rozwiązanie tej tej zagadki ?
Tyle że w tej rodzinie zagadki się nie skończyły , czyli co dalej z tą Agnieszką Pepławską , bo ona i jej pozostałe dzieci Marianna i Antoni znikają mi w tych okolicach, może emigracja do USA ? Antoni może był owczarzem jak ojciec i brat i gdzieś się przenieśli jak to u owczarzy bywało. Mam jeszcze jedną hipotezę z nimi związaną ale może opiszę ją w następnym poście.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
sbasiaczOffline
Temat postu:   PostWysłany: 24-02-2024 - 21:27
Zasłużony
Sympatyk

"jedyny ślad Wiśniewskiej pojawia mi się przy najmłodszej córce Jana i Agnieszki z Pepławskich, Annie" nie ma linku do skanu, co to za ślad? w indeksie jest Pepłowska, w indeksie zgonu męża Pepłowska piszesz, że w akcie ślubu też Pepłowska, tylko w az syna (kawalera) z 1872 zapisali Wiśniewska, jeżeli w akcie urodzenia Agnieszki zapisano, że urodziła ją Magdalena Wiśniewska to powinna być z Wiśniewskich, a jej matka Magdalena mogła wyjść za mąż za Pepławskiego i dlatego Agnieszka używała nazwiska ojczyma.

Sobierajski_JanOffline
Temat postu:   PostWysłany: 25-02-2024 - 06:49
Sympatyk

Już wyjaśniam - ślad Wiśniewskiej pojawił mi się na stronie findagrave.com , zapewne zostawiła go Dama w czerni która zapaliła świeczkę w 2011
Miejsce urodzenia Michigan Deaths and Burials, 1800-1995 to „Dziwy, Nr Warsaw, Poland”.

Córka Jana i Agnieszki (Wiśniewskiego) Sobierajskich
zastanawia mnie jeszcze początkowa fraza Nr Warsaw ? i czyżby mieszkała w Warszawie ?
https://www.findagrave.com/memorial/741 ... rzatkowski
akt 111 Anny Sobierajskiej ur. w Dziwach
https://skanoteka.genealodzy.pl/index.p ... 899&zoom=1

sbasiaczOffline
Temat postu:   PostWysłany: 25-02-2024 - 07:21
Zasłużony
Sympatyk

ta fraza wyjaśnia, gdzie są położone Dziwy (to tak jakby po polsku napisano = mazowieckie)

ADrazykOffline
Temat postu:   PostWysłany: 25-02-2024 - 08:54
Sympatyk

Dziwy Near Warsaw.

Antoni.

Sobierajski_JanOffline
Temat postu:   PostWysłany: 25-02-2024 - 09:38
Sympatyk

Obiecałem wspomnieć o mojej hipotezie -zagadce powiąznej z Anną i jej najstarszym bratem Franciszkiem a moim pradziadkiem.Franciszek S. żeni się z Teofilą Ramówną 1868 w Cegielni Ratowskiej 1km od Bielaw , które to Bielawy uważam za gniazdo rodziny Sobieraj-ski gdyż pierwsze akty pojawiają się pod koniec 17 wieku a zanikają mi po urodzeniu Jana S. w 1809 może jeszcze kilka lat mieszkał tam jego ojciec Stanisław S.który umiera w 1835 w Złotowie. Jak by na to nie patrzeć mój ojciec który rodzi się równo 100 lat pózniej w Cegielni Rar. nie wiedział już o powiązaniach rodzinnych z oddalonymi o 1 km Bielawami .Wracając do Ramównej , umiera trzy lata pózniej ,ale pozostają po niej dwie córki Aniela i Ewa , syn umiera zaraz op porodzie matka 1873r., następnie Franciszek żeni się ponownie z Lampkowską. Tu mam podejrzenia że Anna Kurzątkowska czyli siostra Franciszka ,albo wyjechała do USA właśnie z córkami Franciszka , albo pózniej do niej dojechały ? . Następnymi faktami które znam już z opowiadań moich rodziców i starszych ludzi z Cegielni Rat. i Bielaw to że dzieci Anny Kurzątkowskiej Jan ,Edmund i Mery, w latach 1935-9 przyjeżdżają tu Cegielni Rat. , odwiedzają kogoś w Bielawach też , może Gosików ? bo żona Stanisława to była Katarzyna Gosiczka, ale jeżdżą też w odwiedziny , tu nie pamiętam do jakiejś rodziny w Bieżuniu lub Zurominie ? więc może albo do rodzeństwa matki których dalszych losów nie namierzyłem lub do Rodziny Pepławskich lub Wiśniewskich ?. Nie wiem też czy Anna Kurzątkowska odwiedziła rodzinne strony przed przyjazdem dzieci?.

sbasiaczOffline
Temat postu:   PostWysłany: 25-02-2024 - 10:47
Zasłużony
Sympatyk

powinieneś odnależć zgon Magdaleny Pepławskiej z d. Wiśniewskiej, matki Agnieszki, która żyła w 1838 r. i wraz z mężem asystowała córce przy sporządzaniu AM
najlepiej też AM Magdaleny i Jana, nie wiem czy szukałeś na stronie Family lub na stronie https://heritage.statueofliberty.org/passenger manifestu okrętowanego w którym byłby fakt przybycia Agnieszki do USA
na stronie FS do przejrzenia 60 stron
https://www.familysearch.org/search/rec ... rzatkowski
Kurzątkowski Władysław syn Marcina i Florentyny Jakóbowskiej urodził się we wsi Wojny w parafii Kroczewo 1857 akt nr 61 data urodzenia różni się od daty podanej na fs ale tak bywało, ojciec w akcie Marcin na fs Marcel żona Anna Sobierajska, ale I zoną była Konstancja Szwejkowska poślubiona w Ciechanowie w 1888 akt nr 27 zmarła tamże w 1890, czyli musiał wyemigrować między 1890 a 1900.

Sobierajski_JanOffline
Temat postu:   PostWysłany: 26-02-2024 - 07:35
Sympatyk

sbasiacz - dziękuję za podpowiedzi i linki , na razie na nic konkretnego nie trafiłem , w sensie co dawało by jakieś potwierdzenie twardych powiązań.
W Trzaskach co prawda pojawia małżeństwo Jana i Magdaleny Pepławskich tylko że ona jest z Kileńskich ? . W manifestach jak na razie to głównie przy dzieciach Anny Kurzątkowskiej najwięcej mi się rozjaśniło , wychodzi na to że byli wykształceni , bogaci i samotni - to jest następna zagadka , czemu doprowadzili do eutanazji swojej linii rodowej nie żeniąc się ? , a bawiąc się we wspomaganie finansowe rodzin w Polsce lub zabytków np. wiem że poszła spora suma na dach z miedzi do klasztoru w Ratowie , ale siostrzyczki zaoszczędziły i tylko zwykłą blachę położyły Wink , o finansowaniu rodzin w latach 60-70 to już wiem z autopsji , bo sam kwitowałem jako 7 latek 100 dolarów , przy narodzinach dziecka było to z jednym zerem więcej , a dzieci i rodzin było sporo. Jeszcze jedna kwestia mnie nurtuję , czemu Anna Sobierajska w tak póznym wieku założyła rodzinę ? . Jak da się zauważyć pomimo że to moja boczna linia mam tu dług wdzięcznosci , dlatego próbuje rozgryzać te wszystkie zagadki.
Pozdrawiam Jan Sobierajski

sbasiaczOffline
Temat postu:   PostWysłany: 26-02-2024 - 09:49
Zasłużony
Sympatyk

ten ślub Jana Pepławskiego (Popławskiego) który urodził się w Ługach a w Małocinie (żuromiński) był parobkiem u księdza i Magdaleną Kuleńską, która przedstawia akt znania, wart jest głębszej analizy.
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 035&zoom=1
jej ojciec nie żyje a matka Zofia z Wabików mieszka w Kuczborku (żuromiński) mają dzieci
~1825 Petronela urodzona w Radzanowie wychodzi za mąż za Mateusza Kępczyńskiego w 1849 r umiera w 1872
1826 Józefa ur w Trzaskach w 1844 wychodzi za Tomasza Żurawskiego umiera w 1856 r
1829-1830 Marianna Trzaski
1832 Józef żeni się w 1851 z Małgorzatą Justowicz czasami nazywaną Wiśniewską umiera w Dziwach w 1866
może warto sprawdzić chrzestnych, świadków w tych rodzinach?
Magdalenia umiera w Trzaskach w 1852 roku, Jana nie namierzyłam a jeszcze warto wiedzieć, że parafie Bieżuń i Żuromin nie są w pełni zindeksowane

Sobierajski_JanOffline
Temat postu:   PostWysłany: 10-04-2024 - 18:39
Sympatyk

Dzień dobry
Ponowna moja prozba o tłumaczenie aktu zgonu nr 43 z Przewodowa, Agnieszki Sobierajskiej, żony Jana S. z poprzednich wątków . Jeśli to ona ? to powinna być z Pepławskich , ale to chyba nie jest podane w tym akcie zgonu , wiek o ile dobrze odczytałem 80 lat jest zbliżony i to że była wdową , ale też chyba nie ma podane po kim ? może nazwiska zgłaszających mi coś podpowiedzą ? lub jakaś inna adnotacja . Moja Agnieszka S. zgubiła mi się po 1865 roku po śmierci męża Jana S. w parafii Lubowidz i miejscowościach Dziwy i Brudnice miałem o niej ostatnie wzmianki , miała wtedy 45 lat.
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... jpg&zoom=1
Z góry dziękuję za pomoc

sbasiaczOffline
Temat postu:   PostWysłany: 10-04-2024 - 20:25
Zasłużony
Sympatyk

zmarła w Skorznicach 25 września 1898 Agnieszka Sobirajska, nie ma nic, że była wdową
tyle wiedzieli Stanisław Wyrczak 40 lat i Jan Zawadka 32 lata, wg geneteki Jan Zawadka był mężem Franciszki Sobierajskiej córki Stanisława

Sobierajski_JanOffline
Temat postu:   PostWysłany: 10-04-2024 - 22:26
Sympatyk

Wychodzi na to że to znów ślepy zaułek , chyba że ta Franciszka S. to wnuczka Agnieszki i Jan S. , a Stanisław S. to ich syn , którego nie namierzyłem w swoich poszukiwaniach ? wszak ojciec Jana to Stanisław , teoria dobra że syn daje synowi imię ojca czyli dziadka. Bo z siódemki dzieci które namierzyłem odrzucając te co zmarły : Antonina , Marianna, Jan , Annę z USA bo za młoda by zaopiekować się owdowiałą matką , wtedy sama jeszcze potrzebowała opieki Wink , to pozostała Marianna ur. 1843 Pączkowo ,Antoni 1845 Trzaski i mój pradziadek Franciszek ur 1841 Ługi , którzy mogli przygarnąć matkę i najmłodszą siostrę Annę pod swój dach , o ile taki już mieli , , o Mariannie i Antonim nic poza metrykami urodzenia nie wiem, a Franciszek założył pierwszą rodzinę dopiero 1868 .

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat