Autor |
Wiadomość |
Sobierajski_Jan |
|
Temat postu:
Wysłany: 24-02-2024 - 18:32
|
|
Status: Offline
|
|
sbasiacz napisał:
to co zostało zapisane w akcie zgonu nie należy brać za pewnik, ksiądz nie weryfikował takich danych, byli świadkowie i to oni podawali takie nazwiska jakie zapamiętali lub wydawało im się, że są prawidłowe.
Tak wiem że nie wszystko należy brać dosłownie z tego co jest wpisane w aktach, nie miej jest w tej zagadce coś co może świadczyć że że ta Wiśniewska faktem , a mianowicie w akcie ślubu jest zapisane że jest z Jana i Magdaleny z Pepławskich i że urodziła się w Stawiszynie Zwalewie par. Zgliczyn , tylko że tam nie rodziła się Pepławska , za to panna Magdalena z Wiśniewskich urodziła bliżniaczki, w tym właśnie Agnieszkę , ale nie ma nic o ojcu .
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 934&zoom=1
akt ślubu Jana i Agnieszki
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 828&zoom=1
na podstawie tych aktów podejrzewam że tu może być rozwiązanie tej tej zagadki ?
Tyle że w tej rodzinie zagadki się nie skończyły , czyli co dalej z tą Agnieszką Pepławską , bo ona i jej pozostałe dzieci Marianna i Antoni znikają mi w tych okolicach, może emigracja do USA ? Antoni może był owczarzem jak ojciec i brat i gdzieś się przenieśli jak to u owczarzy bywało. Mam jeszcze jedną hipotezę z nimi związaną ale może opiszę ją w następnym poście. |
|
|
|
|
|
sbasiacz |
|
Temat postu:
Wysłany: 24-02-2024 - 21:27
|
|
|
|
"jedyny ślad Wiśniewskiej pojawia mi się przy najmłodszej córce Jana i Agnieszki z Pepławskich, Annie" nie ma linku do skanu, co to za ślad? w indeksie jest Pepłowska, w indeksie zgonu męża Pepłowska piszesz, że w akcie ślubu też Pepłowska, tylko w az syna (kawalera) z 1872 zapisali Wiśniewska, jeżeli w akcie urodzenia Agnieszki zapisano, że urodziła ją Magdalena Wiśniewska to powinna być z Wiśniewskich, a jej matka Magdalena mogła wyjść za mąż za Pepławskiego i dlatego Agnieszka używała nazwiska ojczyma. |
_________________ pozdrawiam
BasiaS
|
|
|
|
|
Sobierajski_Jan |
|
Temat postu:
Wysłany: 25-02-2024 - 06:49
|
|
|
|
|
|
|
sbasiacz |
|
Temat postu:
Wysłany: 25-02-2024 - 07:21
|
|
|
|
ta fraza wyjaśnia, gdzie są położone Dziwy (to tak jakby po polsku napisano = mazowieckie) |
BasiaS
|
|
|
|
|
ADrazyk |
|
Temat postu:
Wysłany: 25-02-2024 - 08:54
|
|
|
|
Dziwy Near Warsaw.
Antoni. |
_________________ Antoni
|
|
|
|
|
Sobierajski_Jan |
|
Temat postu:
Wysłany: 25-02-2024 - 09:38
|
|
|
|
Obiecałem wspomnieć o mojej hipotezie -zagadce powiąznej z Anną i jej najstarszym bratem Franciszkiem a moim pradziadkiem.Franciszek S. żeni się z Teofilą Ramówną 1868 w Cegielni Ratowskiej 1km od Bielaw , które to Bielawy uważam za gniazdo rodziny Sobieraj-ski gdyż pierwsze akty pojawiają się pod koniec 17 wieku a zanikają mi po urodzeniu Jana S. w 1809 może jeszcze kilka lat mieszkał tam jego ojciec Stanisław S.który umiera w 1835 w Złotowie. Jak by na to nie patrzeć mój ojciec który rodzi się równo 100 lat pózniej w Cegielni Rar. nie wiedział już o powiązaniach rodzinnych z oddalonymi o 1 km Bielawami .Wracając do Ramównej , umiera trzy lata pózniej ,ale pozostają po niej dwie córki Aniela i Ewa , syn umiera zaraz op porodzie matka 1873r., następnie Franciszek żeni się ponownie z Lampkowską. Tu mam podejrzenia że Anna Kurzątkowska czyli siostra Franciszka ,albo wyjechała do USA właśnie z córkami Franciszka , albo pózniej do niej dojechały ? . Następnymi faktami które znam już z opowiadań moich rodziców i starszych ludzi z Cegielni Rat. i Bielaw to że dzieci Anny Kurzątkowskiej Jan ,Edmund i Mery, w latach 1935-9 przyjeżdżają tu Cegielni Rat. , odwiedzają kogoś w Bielawach też , może Gosików ? bo żona Stanisława to była Katarzyna Gosiczka, ale jeżdżą też w odwiedziny , tu nie pamiętam do jakiejś rodziny w Bieżuniu lub Zurominie ? więc może albo do rodzeństwa matki których dalszych losów nie namierzyłem lub do Rodziny Pepławskich lub Wiśniewskich ?. Nie wiem też czy Anna Kurzątkowska odwiedziła rodzinne strony przed przyjazdem dzieci?. |
|
|
|
|
|
sbasiacz |
|
Temat postu:
Wysłany: 25-02-2024 - 10:47
|
|
|
|
powinieneś odnależć zgon Magdaleny Pepławskiej z d. Wiśniewskiej, matki Agnieszki, która żyła w 1838 r. i wraz z mężem asystowała córce przy sporządzaniu AM
najlepiej też AM Magdaleny i Jana, nie wiem czy szukałeś na stronie Family lub na stronie https://heritage.statueofliberty.org/passenger manifestu okrętowanego w którym byłby fakt przybycia Agnieszki do USA
na stronie FS do przejrzenia 60 stron
https://www.familysearch.org/search/rec ... rzatkowski
Kurzątkowski Władysław syn Marcina i Florentyny Jakóbowskiej urodził się we wsi Wojny w parafii Kroczewo 1857 akt nr 61 data urodzenia różni się od daty podanej na fs ale tak bywało, ojciec w akcie Marcin na fs Marcel żona Anna Sobierajska, ale I zoną była Konstancja Szwejkowska poślubiona w Ciechanowie w 1888 akt nr 27 zmarła tamże w 1890, czyli musiał wyemigrować między 1890 a 1900. |
BasiaS
|
|
|
|
|
Sobierajski_Jan |
|
Temat postu:
Wysłany: 26-02-2024 - 07:35
|
|
|
|
sbasiacz - dziękuję za podpowiedzi i linki , na razie na nic konkretnego nie trafiłem , w sensie co dawało by jakieś potwierdzenie twardych powiązań.
W Trzaskach co prawda pojawia małżeństwo Jana i Magdaleny Pepławskich tylko że ona jest z Kileńskich ? . W manifestach jak na razie to głównie przy dzieciach Anny Kurzątkowskiej najwięcej mi się rozjaśniło , wychodzi na to że byli wykształceni , bogaci i samotni - to jest następna zagadka , czemu doprowadzili do eutanazji swojej linii rodowej nie żeniąc się ? , a bawiąc się we wspomaganie finansowe rodzin w Polsce lub zabytków np. wiem że poszła spora suma na dach z miedzi do klasztoru w Ratowie , ale siostrzyczki zaoszczędziły i tylko zwykłą blachę położyły , o finansowaniu rodzin w latach 60-70 to już wiem z autopsji , bo sam kwitowałem jako 7 latek 100 dolarów , przy narodzinach dziecka było to z jednym zerem więcej , a dzieci i rodzin było sporo. Jeszcze jedna kwestia mnie nurtuję , czemu Anna Sobierajska w tak póznym wieku założyła rodzinę ? . Jak da się zauważyć pomimo że to moja boczna linia mam tu dług wdzięcznosci , dlatego próbuje rozgryzać te wszystkie zagadki.
Pozdrawiam Jan Sobierajski |
|
|
|
|
|
sbasiacz |
|
Temat postu:
Wysłany: 26-02-2024 - 09:49
|
|
|
|
ten ślub Jana Pepławskiego (Popławskiego) który urodził się w Ługach a w Małocinie (żuromiński) był parobkiem u księdza i Magdaleną Kuleńską, która przedstawia akt znania, wart jest głębszej analizy.
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 035&zoom=1
jej ojciec nie żyje a matka Zofia z Wabików mieszka w Kuczborku (żuromiński) mają dzieci
~1825 Petronela urodzona w Radzanowie wychodzi za mąż za Mateusza Kępczyńskiego w 1849 r umiera w 1872
1826 Józefa ur w Trzaskach w 1844 wychodzi za Tomasza Żurawskiego umiera w 1856 r
1829-1830 Marianna Trzaski
1832 Józef żeni się w 1851 z Małgorzatą Justowicz czasami nazywaną Wiśniewską umiera w Dziwach w 1866
może warto sprawdzić chrzestnych, świadków w tych rodzinach?
Magdalenia umiera w Trzaskach w 1852 roku, Jana nie namierzyłam a jeszcze warto wiedzieć, że parafie Bieżuń i Żuromin nie są w pełni zindeksowane |
BasiaS
|
|
|
|
|
Sobierajski_Jan |
|
Temat postu:
Wysłany: 10-04-2024 - 18:39
|
|
|
|
Dzień dobry
Ponowna moja prozba o tłumaczenie aktu zgonu nr 43 z Przewodowa, Agnieszki Sobierajskiej, żony Jana S. z poprzednich wątków . Jeśli to ona ? to powinna być z Pepławskich , ale to chyba nie jest podane w tym akcie zgonu , wiek o ile dobrze odczytałem 80 lat jest zbliżony i to że była wdową , ale też chyba nie ma podane po kim ? może nazwiska zgłaszających mi coś podpowiedzą ? lub jakaś inna adnotacja . Moja Agnieszka S. zgubiła mi się po 1865 roku po śmierci męża Jana S. w parafii Lubowidz i miejscowościach Dziwy i Brudnice miałem o niej ostatnie wzmianki , miała wtedy 45 lat.
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... jpg&zoom=1
Z góry dziękuję za pomoc
|
|
|
|
|
sbasiacz |
|
Temat postu:
Wysłany: 10-04-2024 - 20:25
|
|
|
|
zmarła w Skorznicach 25 września 1898 Agnieszka Sobirajska, nie ma nic, że była wdową
tyle wiedzieli Stanisław Wyrczak 40 lat i Jan Zawadka 32 lata, wg geneteki Jan Zawadka był mężem Franciszki Sobierajskiej córki Stanisława |
BasiaS
|
|
|
|
|
Sobierajski_Jan |
|
Temat postu:
Wysłany: 10-04-2024 - 22:26
|
|
|
|
Wychodzi na to że to znów ślepy zaułek , chyba że ta Franciszka S. to wnuczka Agnieszki i Jan S. , a Stanisław S. to ich syn , którego nie namierzyłem w swoich poszukiwaniach ? wszak ojciec Jana to Stanisław , teoria dobra że syn daje synowi imię ojca czyli dziadka. Bo z siódemki dzieci które namierzyłem odrzucając te co zmarły : Antonina , Marianna, Jan , Annę z USA bo za młoda by zaopiekować się owdowiałą matką , wtedy sama jeszcze potrzebowała opieki , to pozostała Marianna ur. 1843 Pączkowo ,Antoni 1845 Trzaski i mój pradziadek Franciszek ur 1841 Ługi , którzy mogli przygarnąć matkę i najmłodszą siostrę Annę pod swój dach , o ile taki już mieli , , o Mariannie i Antonim nic poza metrykami urodzenia nie wiem, a Franciszek założył pierwszą rodzinę dopiero 1868 .
|
|
|
|
|
|