|
|
|
Autor |
Wiadomość |
BartoszPender |
|
Temat postu: Opolczenie I raz/ II raz
Wysłany: 16-02-2024 - 21:26
|
|
Status: Offline
|
|
Drodzy genealodzy,
proszę o pomoc w rozwikłaniu zapisów w Księdze Ludności Stałej dotyczących stosunku do służby wojskowej synów rodziny Schultz:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... a/10024700
(skan nr 5)
Co oznacza zapis Opolczenie I raz i II raz? Co oznaczają inne zapisy?
pozdrawiam,
Bartosz Pender |
|
|
|
|
|
sebi_es |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-02-2024 - 21:38
|
|
|
|
Cytat:
Już po raz kolejny proszę pisać wszystko co jest wiadomo.
Jakie to okolice Miechowa? Czy te okolice to jedna wieś, jeden powiat???
Czy ma ojca, czy jest rok urodzenia, czy jest miejsce urodzenia?
Jeśli jest to wszystko wielką tajemnicą to proszę wracać do wróżek.
Nie trzeba się tak denerwować, jestem tu nowy i dopiero zaczynam.
Bardzo dziękuję za sprawdzenie. Niestety to nie ten Jan.
Jan o którego mi chodzi urodził się prawdopodobnie w Giebułtowie w roku 1879 i był synem Kazimierza. Chodzi o lata 1904-1905. |
|
|
|
|
|
sbasiacz |
|
Temat postu: Opolczenie I raz/ II raz
Wysłany: 16-02-2024 - 21:41
|
|
|
|
jest dział tłumaczeń: strona główna "wejdź na forum" zjedź na dół- tłumaczenia-język rosyjski |
_________________ pozdrawiam
BasiaS
|
|
|
|
|
sacewicz |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-02-2024 - 21:47
|
|
|
|
Bardzo dziękuję Ireno, być może to o niego chodzi.
Pozdrawiam serdecznie |
|
|
|
|
|
Irena_Powiśle |
|
Temat postu: Re: Opolczenie I raz/ II raz
Wysłany: 16-02-2024 - 22:00
|
|
|
|
BartoszPender napisał:
Drodzy genealodzy,
proszę o pomoc w rozwikłaniu zapisów w Księdze Ludności Stałej dotyczących stosunku do służby wojskowej synów rodziny Schultz:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... a/10024700
(skan nr 5)
Co oznacza zapis Opolczenie I raz i II raz? Co oznaczają inne zapisy?
pozdrawiam,
Bartosz Pender
"Opołczenie" - to ruch pospolity.
I kategoria - to żołnierze rezerwy w wieku lat 40-43.
2 kategoria - kto nie miał służby w wojsku carskim według różnych ulg (oprócz tych kto w ogóle nie jest godnym z powodów różnych do noszenia broni).
Upd - to dotyczy IWŚ.
ustawa r. 1888 dotyczy poboru i zasady trochę inne. |
_________________ Pozdrawiam,
Irena
|
|
|
|
|
Irena_Powiśle |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-02-2024 - 22:09
|
|
|
|
sebi_es napisał:
Cytat:
Już po raz kolejny proszę pisać wszystko co jest wiadomo.
Jakie to okolice Miechowa? Czy te okolice to jedna wieś, jeden powiat???
Czy ma ojca, czy jest rok urodzenia, czy jest miejsce urodzenia?
Jeśli jest to wszystko wielką tajemnicą to proszę wracać do wróżek.
Nie trzeba się tak denerwować, jestem tu nowy i dopiero zaczynam.
Bardzo dziękuję za sprawdzenie. Niestety to nie ten Jan.
Jan o którego mi chodzi urodził się prawdopodobnie w Giebułtowie w roku 1879 i był synem Kazimierza. Chodzi o lata 1904-1905.
Nie denerwuję się, ale za każdym razem pisze to same.
Oraz proszę stosować zasad forum i podpisywać posty chociaż imieniem.
Nie ma żadnych listów-baz żołnierzy wojska carskiego.
Oprócz strony www.gwar.mil.ru - to strona dotycząca IWŚ i wydarzeń trochę późniejszych, ale które zdążyły się na terenach byłego Zw. radzieckiego, a nie Polski. Np Wojna Domowa ect.
jest wyszukiwarka odznaczonych krzyżem Św. Jerzego - proszę poszukać na forum.
Z góry powiem że na tamtych stronach wykazana mała część biorących udział w tych działaniach wojennych.
Na forum istnieje wątek wojny 1904-1905.
sacewicz
wtedy dodam:
Gruszynski Prokopiusz s. Cyryla, ur. gub. Podolska pow Lityński gm. Owsianikowska, wieś Gryszok, prawosławny, ma l.19, znajdował się w 14-tym szpitalu ewakuacyjnym w m. Moskwa, do szpitala trafił dnia 22.XII.1915, po chorobie otrzymał urlop w ciągu 3 miesięcy (anemia+bronchit (katar). |
Irena
|
|
|
|
|
Zbig_Kowalski |
|
Temat postu: Kartki jeńców rosyjskich w obozach niemieckich I Wojna Świat
Wysłany: 17-02-2024 - 00:22
|
|
|
|
Katarynka napisał:
Niestety z tej kartki więcej ani nic nie można odczytać.
Z mojego doświadczenia odczytania tych kartek - wyraz Креп. Арт oznacza "artyleria forteczna" i w większości dotykało to Modlina, ale w Garwolinie tez istniały fortyfikacje i bitwy.
Te cyferki oznaczają kodowanie niemieckich obozów.
1 - to obóz przejściowy, gdzie trafił do niewoli;
2 - to już obóz koncentracyjny/pracy.
Pierwszy obóz powinien być gdzieś mniej więcej bliżej miejsca gdzie żołnierz trafił do niewoli.
Drugi obóz może znajdować się bardzo daleko od miejsca niewoli - w Niemcach Zachodnich np.
Obóz w Hammerstein znajdował się na Pomorzu, w lasach w pobliżu miasta Czarne.
Na ile rozumiem kod tego obozu to 51.
Do jakiego obozu należy kod 16147 - nie wiem.
Trzeba przeszukać wielu kartek żeby mieć na to wersje i jej potwierdzić.
Może wtedy będzie wiadomo w jakich okolicach/bitwach trafił do niewoli.
Cytat:
DZiekuje za pomoc, postaram sie zglebic temat"cyferek" chyba ze ktos podpowie jak sie poruszac na tej stronie aby dowiedziec sie wiecej? Sadzi pani, ze ta karta nie miala wiecej danych osobowych, bo bez daty urodzenia ciezko okreslic czy aby na pewno chodzi o te osobe.
Nie mniej i tak dziekuje za chec pomocy, dzieki Pani mam nowe dane ktore musze sprawdzic.
Pozdrawiam,Katarzyna
Według opinii z rosyjskiego forum te cyfry to:
górny prawy róg - наверное , карточка в картотеке. czyli numer kartki w skrzyneczce/kartotece
dolny prawy róg - На этом месте обычно ставили номер барака в лагере для пленных. czyli zwykle numer baraku w obozie. Być może to prawda, ale na pewno są wyjątki, bo widziałem nr 995 w tym miejscu.
Ja mam przypadek pradziadka w Hammerstein i numer jest 43, co rzeczywiście może być barakiem, bo to był duży obóz. Mam z innego 16 i tam mogę nawet wskazać taki barak na planie.
lewy dolny róg - номер заключенного. Numer w obozie. To się może zgadzać, choć mój przodek dostał niski numer w Hammerstein (~2000 na jakieś 20000 tam przebywających w 1915), ale może przydzielali po umarłych/przeniesionych.
Nazwa obozu jest podana tekstowo - nie była tajna, Rosjanie mieli ich spis.
Co do drugiego obozu - w takim przypadku w kartotece normalnie byłaby druga kartka, często z adnotacją w stylu: "Пер. изъ(?) Гаммерштеина" Это может быть значит "переведен из Гаммерштеина" - przeniesiony z Hammerstein. Tak ja mam z pradziadkiem na jego i moje szczęście;), bo udało mu się trafić z przydziałem do dużo lepszego obozu.
Co do dalszych poszukiwań to niestety adres w takim przypadku to rosyjskie archiwa, a dokładniej to biuro РГВИА бюро учета потерь в Первой мировой войне (пленные).
A dodatkowo - co do poruszanej kwestii rosyjskich twierdz, to na pewno nie byl to Garwolin. |
_________________ ------------
Pozdrawiam, Zbig
Ostatnio zmieniony przez Zbig_Kowalski dnia 17-02-2024 - 00:56, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu: Kartki jeńców rosyjskich w obozach niemieckich I Wojna Świat
Wysłany: 17-02-2024 - 00:34
|
|
|
|
|
|
|
Zbig_Kowalski |
|
Temat postu: Re: Poszukuję
Wysłany: 17-02-2024 - 00:52
|
|
|
|
Zbig_Kowalski napisał:
Raph_D napisał:
Brat mojej prababki zginął podczas walk w Prusach Wschodnich w sierpniu 1914. Strona gwar.mil.ru nie znajduje nazwiska.
Próbujemy ustalić miejsce ewentualnego pochówku - czy takowe dane mogą znajdować się w archiwach niemieckich ze względu na położenie geograficzne?
Straty rosyjskie były bardzo duże - możliwe, że został pochowany w zbiorowej mogile bez ustalania tożsamości.
To raczej sprawa beznadziejna. Tak jak piszesz straty armii rosyjskiej w zabitych były bardzo duże (30.000) więc grzebano ich w masowych grobach, a dodatkowo Niemcy nie mieli jak ich identyfikować, bo nieśmiertelniki dla żołnierzy Rosjanie chcieli wprowadzać dopiero w styczniu 1917r.
Więc wyglądało to w ten sposób:
http://tannenberg-nationaldenkmal.andre ... index.html
http://tannenberg-nationaldenkmal.andre ... index.html
Wydaje się, że Rosjanie dochodzili do listy szczegółowych strat po swojej stronie zestawiając spisy żołnierzy z tym co zaczęło przychodzić z obozów jenieckich, gdzie zaczęli się odnajdywać ci co przepadli bez wieści.
Widzę, że obecnie na gwar.ru mają po odliczeniu rannych ok 36.000 ofiar tej bitwy (Битва при Танненберге) wobec 120.000 strat (30 zabitych i 90 jeńców) jakie są podawane w literaturze. Czy nie doszli czy nie opublikowali, albo część rekordów się zagubiła kto to wie.
Może jak znasz jednostkę, to można by próbować identyfikować na którym z tych cmentarzyków leżeli ich polegli, po tym w którym miejscu frontu walczyła.
A jeszcze w tym temacie - natrafiłem na taką informację na rosyjskim forum
На сайте "Память народа",
в разделе по Великой Отечественной войне,
есть списки погибших военнопленных времен 1 Мировой войны, захороненных в братских могилах на территории Германии, Польши.
Поиск можно осуществлять по
- фамилии и имени
- фамилии, имени, году рождения.
Год рождения указан не у всех, поэтому искать лучше по фамилии и имени.
Многие фамилии в списках искажены.
Пробуйте искать с учетом возможного искажения фамилии.
Ссылка на страницу поиска
https://pamyat-naroda.ru/
https://pamyat-naroda.ru/heroes/memoria ... 50055783/?
Czyli na stronie poświęconej głównie II wojnie światowej i ofiarom z Armii Sowieckiej w tym czasie (podobna sprawa jak cytowany tutaj gwar tylko dla następnej wojny i jeszcze daleko mniej kompletna) można też znaleźć po nazwisku ofiary z I W Św pochowane w masowych mogiłach.
Drugi link daje przykład jak taka informacja wygląda - jest to lista, ale po lewej stronie widać nazwę cmentarza (tu Parchim - to było przy obozie jenieckim).
Trudno powiedzieć jak duży jest to zbiór (bo szuka się po pojedynczym nazwisku i nie wiadomo ile jest tam w sumie różnych dokumentów w tym zbiorze danych), ale jak ktoś szuka to czemu nie spróbować tej dodatkowej szansy. |
Pozdrawiam, Zbig
|
|
|
|
|
Slawinski_Jerzy |
|
Temat postu:
Wysłany: 17-02-2024 - 08:30
|
|
|
|
Dzień dobry
Moja poprzednia prośba o sprawdzenie poniższych osób gdzieś się zagubiła wśród innych, więc pozwolę sobie zamieścić ją raz jeszcze:
Jan Stefan Piętka syn Wojciecha, ur. 1889 Warszawa, w 1914 nie przystąpił do sporządzenia aktu urodzenia syna z powodu "odbywania służby wojskowej".
Feliks Znajkiewicz syn Teodora ur. 1889 Warszawa
serdecznie pozdrawiam
Jerzy |
|
|
|
|
|
Irena_Powiśle |
|
Temat postu: Re: Kartki jeńców rosyjskich w obozach niemieckich I Wojna Ś
Wysłany: 17-02-2024 - 08:59
|
|
|
|
Zbig_Kowalski napisał:
Katarynka napisał:
Niestety z tej kartki więcej ani nic nie można odczytać.
Z mojego doświadczenia odczytania tych kartek - wyraz Креп. Арт oznacza "artyleria forteczna" i w większości dotykało to Modlina, ale w Garwolinie tez istniały fortyfikacje i bitwy.
Te cyferki oznaczają kodowanie niemieckich obozów.
1 - to obóz przejściowy, gdzie trafił do niewoli;
2 - to już obóz koncentracyjny/pracy.
Pierwszy obóz powinien być gdzieś mniej więcej bliżej miejsca gdzie żołnierz trafił do niewoli.
Drugi obóz może znajdować się bardzo daleko od miejsca niewoli - w Niemcach Zachodnich np.
Obóz w Hammerstein znajdował się na Pomorzu, w lasach w pobliżu miasta Czarne.
Na ile rozumiem kod tego obozu to 51.
Do jakiego obozu należy kod 16147 - nie wiem.
Trzeba przeszukać wielu kartek żeby mieć na to wersje i jej potwierdzić.
Może wtedy będzie wiadomo w jakich okolicach/bitwach trafił do niewoli.
DZiekuje za pomoc, postaram sie zglebic temat"cyferek" chyba ze ktos podpowie jak sie poruszac na tej stronie aby dowiedziec sie wiecej? Sadzi pani, ze ta karta nie miala wiecej danych osobowych, bo bez daty urodzenia ciezko okreslic czy aby na pewno chodzi o te osobe.
Nie mniej i tak dziekuje za chec pomocy, dzieki Pani mam nowe dane ktore musze sprawdzic.
Pozdrawiam,Katarzyna
Według opinii z rosyjskiego forum te cyfry to:
górny prawy róg - наверное , карточка в картотеке. czyli numer kartki w skrzyneczce/kartotece
dolny prawy róg - На этом месте обычно ставили номер барака в лагере для пленных. czyli zwykle numer baraku w obozie. Być może to prawda, ale na pewno są wyjątki, bo widziałem nr 995 w tym miejscu.
Ja mam przypadek pradziadka w Hammerstein i numer jest 43, co rzeczywiście może być barakiem, bo to był duży obóz. Mam z innego 16 i tam mogę nawet wskazać taki barak na planie.
lewy dolny róg - номер заключенного. Numer w obozie. To się może zgadzać, choć mój przodek dostał niski numer w Hammerstein (~2000 na jakieś 20000 tam przebywających w 1915), ale może przydzielali po umarłych/przeniesionych.
Nazwa obozu jest podana tekstowo - nie była tajna, Rosjanie mieli ich spis.
Co do drugiego obozu - w takim przypadku w kartotece normalnie byłaby druga kartka, często z adnotacją w stylu: "Пер. изъ(?) Гаммерштеина" Это может быть значит "переведен из Гаммерштеина" - przeniesiony z Hammerstein. Tak ja mam z pradziadkiem na jego i moje szczęście;), bo udało mu się trafić z przydziałem do dużo lepszego obozu.
Co do dalszych poszukiwań to niestety adres w takim przypadku to rosyjskie archiwa, a dokładniej to biuro РГВИА бюро учета потерь в Первой мировой войне (пленные).
A dodatkowo - co do poruszanej kwestii rosyjskich twierdz, to na pewno nie byl to Garwolin.[/quote]
To ja pisałam o cyferkach na dole.
Nie ma sprawy, te cyferki na dole mogą oznaczać czegoś innego niż numery obozów. Nie mam racji.
Slawinski_Jerzy
Moja poprzednia prośba o sprawdzenie poniższych osób gdzieś się zagubiła wśród innych, więc pozwolę sobie zamieścić ją raz jeszcze:
Jan Stefan Piętka syn Wojciecha, ur. 1889 Warszawa, w 1914 nie przystąpił do sporządzenia aktu urodzenia syna z powodu "odbywania służby wojskowej".
Szukałam, ani na gwar.mil ani wśród oznaczonych krzyżem św. Jerzego nie znalazłam. |
Irena
|
|
|
|
|
Zbig_Kowalski |
|
Temat postu: Re: Kartki jeńców rosyjskich w obozach niemieckich I Wojna Ś
Wysłany: 17-02-2024 - 09:57
|
|
|
|
Slawinski_Jerzy
Szukałam, ani na gwar.mil ani wśród oznaczonych krzyżem św. Jerzego nie znalazłam. [/quote]
W tym przypadku jeżeli jest determinacja do dalszych poszukiwań i pewność, że mieszkali w Warszawie do roku 1914, to można pokusić się o przekopanie
papierowych archiwów w AP Wawa:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... spol/97389
Są dwa momenty do sprawdzenia - w wieku 21 lat powinni stawać do poboru, więc rok 1910 (ewentualnie 1911 jeżeli data urodzenia po październiku) i albo być wcielonym do wojska albo przypisanym/wylosowanym do pospolitego ruszenia służącego w czasie wojny (tzw opołczenie po ros. podzielone na dwa "rzuty" razrjady po ros.), bo Rosja nie brała całego rocznika do wojska.
Dalsze wojskowe losy zależą od tego wyniku.
Służba w piechocie to były 3 lata (od 1906), więc mogli znaleźć się w rezerwie przed 1914.
Drugi punkt do sprawdzenia to oczywiście 1914, kiedy Rosja rozpoczęła mobilizację, biorąc od razu w sierpniu rezerwistów aż do 43 roku życia i najmłodsze roczniki pierwszego rzutu opołczenia.
Mieli po 25 lat, więc jeżeli byli w rezerwie od razu ich zmobilizowano.
Rosyjska mobilizacja w I wojnie była wg tego schematu (daty w starym stulu, na nasze trzeba dodać 2 tyg.), pierwsza kolumna aktywne wojsko+rezerwa wg roczników - Rosjanie dorzucili nawet kilka roczników ponad nominalną rezerwę w sierpniu, dwie prawe kolumny - mobilizacje pospolitego ruszenia wg rzutów. Rosjanie stracili Warszawę w poł 1915.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/be13be0c8a1f6e5f
Ja sam nie przeglądałem tego zbioru w archiwach, nie miałem tu przodków w 1914, najlepiej skontaktować się z archiwum i zapytać, czy z posiadanymi danymi będzie realna szansa na znalezienie decyzji i przydziałów dla tych dwóch szukanych. |
Pozdrawiam, Zbig
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 17-02-2024 - 10:08
|
|
|
|
|
|
|
Slawinski_Jerzy |
|
Temat postu:
Wysłany: 18-02-2024 - 19:14
|
|
|
|
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Mam jeszcze ogromną prośbę o sprawdzenie dwóch ostatnich osób:
Wacław Markowski, syn Aleksandra, urodzony w Sumach koło Charkowa, w 1915 i wcześniej mieszkał w Warszawie, poległ w 1917
Alfred Wiedmann (lub Wittmann), syn Krystiana, urodzony w Żyrardowie
serdecznie pozdrawiam
Jerzy |
|
|
|
|
|
Irena_Powiśle |
|
Temat postu:
Wysłany: 18-02-2024 - 22:40
|
|
|
|
Slawinski_Jerzy napisał:
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Mam jeszcze ogromną prośbę o sprawdzenie dwóch ostatnich osób:
Wacław Markowski, syn Aleksandra, urodzony w Sumach koło Charkowa, w 1915 i wcześniej mieszkał w Warszawie, poległ w 1917
Alfred Wiedmann (lub Wittmann), syn Krystiana, urodzony w Żyrardowie
serdecznie pozdrawiam
Jerzy
Znalazłam tylko jednego mniej więcej pasującego Wacława Markowskiego
https://gwar.mil.ru/heroes/chelovek_nag ... 0%B8%D0%B9
czy był strażakiem?
Alfreda Wittmana nie znalazłam.
Może znajdzie ktoś inny. |
Irena
|
|