Autor |
Wiadomość |
pdanielak |
|
Temat postu: Wojna polsko-ukrainska o Lwów - 1919
Wysłany: 23-01-2024 - 21:28
|
|
Status: Offline
|
|
Witam,
Poszukuje infomacji o :
Ignacy Sobieraj szer. 24.p.p. pl. 5.II.1919 Pakość. - obecnie Ukraina,
Ignacy polegl w walkach o Lwow, urodzil sie w 1900 roku w Denkowie - obecnie Ostrowiec Sw - syn Jana i Marcjanny.
Gdzie szukac blizszych infomacji o nim, miejscu pochowku, szczegolach sluzby wojskowej, akt zgonu ?
Dziekuje
Piotr |
Ostatnio zmieniony przez pdanielak dnia 24-01-2024 - 11:36, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
kocurek |
|
Temat postu: Walki o Lwów - 1919
Wysłany: 24-01-2024 - 11:22
|
|
|
|
Szanowny Panie:
Ignacy Sobieraj poległ 5.II.1919 r. w walkach we wsi Pakość (4 km na płd. od Mościsk), odpierając kontratak wojsk ukraińskich (odrzuconych stąd przez WP w końcu grudnia 1918 i w styczniu 1919r. na płd. pod Sambor), walczył w 6 kompanii 24 pp, lat 22, pochowany został w Krysowicach (2 km na płd. od Mościsk). Szerzej na ten temat i o samych walkach w tym bojach na linii Mościska-Pakość przeczyta Pan sobie w:
mjr Jan Tatara, Zarys historii wojennej 9 pułku ułanów, W-wa 1929
na końcu wykaz poległych w tym Pana przodek.
W Krysowicach działa Towarzystwo Kultury Polskiej i rzymkat parafia, okolica zamieszkana przez duże skupisko Polaków, raptem 15 km od granicy, kultywuja pamięć o naszej historii:
https://kuriergalicyjski.com/nie-umiera ... ici-ywych/
może Pan w ww. towarzystwie zasiegnąć wiele informacji, również przez FB z pania Prezes Danutą Strogan.
PS
Tytuł tematu nadany przez Pana był nieco mylący, lepiej było to nazwać "wojna pol-ukr. 1919" lub "walki pod Mościskami 1919". Wtedy szybciej udzieliłbym Panu info. |
|
|
|
|
|
pdanielak |
|
Wysłany: 24-01-2024 - 11:42
|
|
|
|
Dziekuje.
Skad tak dokladne informacje : "walczył w 6 kompanii 24 pp, lat 22, pochowany został w Krysowicach" ?
Druga sprawa czego nie napisalem : bylo dwoch Ignacy Sobieraj - zgineli w podobnym czasie w bliskiej odleglosci. Jeden ułan a drugi z piechoty. Mnie chodzi o tego z 24 pulku piechoty .
Piotr |
|
|
|
|
|
kocurek |
|
Wysłany: 26-01-2024 - 15:33
|
|
|
|
Śmierć ułana I. Sobieraja ma Pan odnotowaną w publikacji mjr. J. Tatary, ułan ten walczył na linii Mościska-Pakość, na której też walczył 24pp, w którym był imiennik, o którego Pan pytał na początku wątku. Piechur I. Sobieraj poległ w Pakości, pochowany w Krysowicach, tu ma Pan info na ten temat:
W obronie Lwowa i Kresów Wschodnich. Polegli od 1.XI.1918 do 30.VI.1919, Lwów 1926, s. 144
Na stronie tej wspomniany także Antoni Sobieraj poległy 28.VI.1919 r. w Dolinianach. |
|
|
|
|
|
Dławichowski |
|
Wysłany: 26-01-2024 - 16:40
|
|
|
|
Dzień dobry!
Może Pan rozwikła naszą rodzinną tragedię. Dwóch legionistów synów Władysława: Dławichowski Leon i Leopold po szkoleniu w Szczypiornie poszli "na Lwów". Leon wrócił i zginął podczas bombardowania lotniska w Dęblinie w 1939 roku. Natomiast o Leopoldzie słuch zaginął od 1919-20 roku. Szukałem, szukałem ... i zrezygnowałem. Dziś otworzyło się okienko nadziei. Czy może liczyć na pomoc:
Krzycho z Koszalina |
_________________ O mnie:
http://www.dlawich.pl/
|
|
|
|
|
pdanielak |
|
Wysłany: 26-01-2024 - 17:47
|
|
|
|
Dziękuję pięknie.
Jeśli chciałbym więcej informacji to tylko CAW?
Piotr |
|
|
|
|
|
kocurek |
|
Temat postu: Re: Walki o Lwów - 1919
Wysłany: 26-01-2024 - 22:48
|
|
|
|
Może Pan coś więcej napisać o zaginionym Leopoldzie Dławichowskim? Jaki konflikt (pol.-ukr. czy pol.-bolszewicki)?, Jaka formacja i jednostka wojskowa? Data i miejsce urodz.?
Dławichowski napisał:
Dzień dobry!
Może Pan rozwikła naszą rodzinną tragedię. Dwóch legionistów synów Władysława: Dławichowski Leon i Leopold po szkoleniu w Szczypiornie poszli "na Lwów". Leon wrócił i zginął podczas bombardowania lotniska w Dęblinie w 1939 roku. Natomiast o Leopoldzie słuch zaginął od 1919-20 roku. Szukałem, szukałem ... i zrezygnowałem. Dziś otworzyło się okienko nadziei. Czy może liczyć na pomoc:
Krzycho z Koszalina
|
|
|
|
|
|
Dławichowski |
|
Wysłany: 31-01-2024 - 16:52
|
|
|
|
Dzień dobry!
Zaginiony Dławichowski Leopold syn STANISŁAWA i Anny Kwiatkowskiej ur. 5/17 XI 1899 r. w parafii Wąsosze k. Konina. W rodzinie mówiono, że zmarł w szpitalu we Lwowie w wyniku ran.
Nawiasem pisząc: KAŻDY Dławichowski to moja rodzina. Niemal wszystkich żyjących znam osobiście.
Przepraszam, że dopiero odpisuję, ale umierał mój przyjaciel Leszek Ćwikliński i "nie miałem głowy".
Krzysztof Dławichowski |
|
|
|
|
|
kocurek |
|
Wysłany: 01-02-2024 - 07:33
|
|
|
|
Rozumiem, że nic więcej o Leopoldzie Dławichowskim Pan nie wie (nazwa formacji, czas służby, z kim walczył, kiedy zginął: 1919 czy 1920)? W spisie poległych do 30.06.1919 nie figuruje, co oczywiście nie wyklucza śmierci w walkach z UA w lipcu tego roku. Rekrutacja z terenu Wikp. jest pewna? Nie był ochotnikiem "z wolnej stopy"? |
|
|
|
|
|
Dławichowski |
|
Wysłany: 01-02-2024 - 11:57
|
|
|
|
Dziękuję za szybki odzew!
Posiadam dwa listy Leopolda. Pierwszy datowany na 30.06.1918 ze Szczypiorna. Drugi z 05.07.1919 z koszar (nie wiem gdzie). Z tego co się doczytałem był poborowym, który zakładał znaczek ochotnika by być lepiej traktowanym.
Mam jeszcze fotografię grupową żołnierzy w mundurach "roboczych". Pozowane. Na tle chyba drewnianej strzelnicy czy baraku z desek, za to z dwoma dużymi modelami samolotów. Zaznaczeni są na nim obaj bracia. Leon i Leopold. Myślę, że znawca tematu mógłby z tych listów i tej fotografii w sepii - dużo dopowiedzieć. Mój mail: dlawich[at]wp.pl |
|
|
|
|
|
bkalafat |
|
Wysłany: 01-02-2024 - 12:15
|
|
|
|
Brat mojego dziadka Antoni Mielcarek ur. 7-05-1901 w Wonieści po Powstaniu Wielkopolskim brał podono udział w przebijaniu się do Lwowa. Według informacji z internetu dotyczących jego jednostki miał zginąć pod Wołczuchami 18-03-1919, Gdzie mogą być materiały potwierdzające ten fakt? W CAWie na tą chwilę nic nie ma. Upamiętniony w Puszczykowie Antoni jest inną osobą. |
_________________ Ben
|
|
|
|
|
pdanielak |
|
Wysłany: 01-02-2024 - 17:00
|
|
|
|
bkalafat napisał:
Brat mojego dziadka Antoni Mielcarek ur. 7-05-1901 w Wonieści po Powstaniu Wielkopolskim brał podono udział w przebijaniu się do Lwowa. Według informacji z internetu dotyczących jego jednostki miał zginąć pod Wołczuchami 18-03-1919, Gdzie mogą być materiały potwierdzające ten fakt? W CAWie na tą chwilę nic nie ma. Upamiętniony w Puszczykowie Antoni jest inną osobą.
https://www.wbc.poznan.pl/dlibra/public ... 13/content
strona 564
Piotr |
|
|
|
|
|
kocurek |
|
Wysłany: 01-02-2024 - 17:28
|
|
|
|
Szanowny Panie,
Dziekuję za info, widzę że moje przypuszczenie się poniekąd sprawdziło. Leopold zatem chyba mało prawdopodobne, aby brał udział w walkach z UA skoro 5.VII.1919 r. był jeszcze w koszarach, choc niewiadomo o jakie koszary chodzi. Formacji wojskowej Pan nie zna, nawet tej ochotniczej? Dokładny czasokres wojaczki Leopolda i miejsce też niewiadome?
Co do lotnictwa, te rzeczywiście uczestniczyło w walkach z UA, przybyło z Poznania, stacjonowało na różnych lotniskach, m.in. pod samym Przemyślem w okolicach Medyki i pod Tarnopolem po przełamaniu okrążenia lwowskiego, ale to jest wątek w historii Leopolda może nieistotny. Niemniej jest już jakiś punkt zaczepienia po Pana wskazówkach...
Dławichowski napisał:
Dziękuję za szybki odzew!
Posiadam dwa listy Leopolda. Pierwszy datowany na 30.06.1918 ze Szczypiorna. Drugi z 05.07.1919 z koszar (nie wiem gdzie). Z tego co się doczytałem był poborowym, który zakładał znaczek ochotnika by być lepiej traktowanym.
Mam jeszcze fotografię grupową żołnierzy w mundurach "roboczych". Pozowane. Na tle chyba drewnianej strzelnicy czy baraku z desek, za to z dwoma dużymi modelami samolotów. Zaznaczeni są na nim obaj bracia. Leon i Leopold. Myślę, że znawca tematu mógłby z tych listów i tej fotografii w sepii - dużo dopowiedzieć. Mój mail: dlawich[at]wp.pl
Co do kwerendy w CAW (dot. A. Mielcarka):
Kwerenda w CAW była samodzielnie czy korespondencyjnie i kiedy zrobiona? I na jakim poziomie dokładności (dane wyjściowe jak szczegółowe)? To wszystko składa się na ostateczny wynik, także negatywny. Z postu wynika że znał Pan formację (chyba z internetu???), więc dlaczego przodek nie jest na liście poległych do 30.06.1919? Może trzeba od tego zacząć, ustalić na sto procent formację i mieć dokument że w niej był zarejestrowany, potem szukać ewentualnego miejsca śmierci i pochówku, w przeciwnym razie to wszystko staje pod znakiem zapytania. |
|
|
|
|
|
Baczyński_Jan |
|
Wysłany: 01-02-2024 - 18:15
|
|
|
|
kocurek napisał:
Leopold zatem chyba mało prawdopodobne, aby brał udział w walkach z UA skoro 5.VII.1919 r. był jeszcze w koszarach, choc niewiadomo o jakie koszary chodzi. Formacji wojskowej Pan nie zna, nawet tej ochotniczej? Dokładny czasokres wojaczki Leopolda i miejsce też niewiadome?
Zdanie z wpisu na https://pl.wikipedia.org/wiki/Kazimierz_Biskupi:
Podczas wojny polsko-bolszewickiej na froncie pod Lwowem poległ Leopold Dławichowski z Kazimierza Biskupiego - żołnierz 29 Pułku Piechoty Ziemi Kaliskiej [10].
Przypis [10] odnosi się do publikacji: Jerzy Jaworski, Blizny, wyd. 1, Marki 2018.
Pozdrawiam
Jan Baczyński |
|
|
|
|
|
kocurek |
|
Wysłany: 01-02-2024 - 18:44
|
|
|
|
Wikipedia... wszystko "łyknie"!
Rzeczywistość historyczna jednak:
29 pp Ziemi Kaliskiej nie walczył pod Lwowem w 1920 r. w czasie wojny polsko-bolszewickiej lecz na Wileńszczyźnie (wtedy już jako 29 pułk strzelców kaniowskich), a na liście poległych brak Leopolda Dławichowskiego za lata 1918-1921 w ww. pułku.
Lucjan Bełdowski, Zarys historji wojennej 29-go pułku strzelców kaniowskich, Wa-wa 1928
Gdzie zatem walczył?
Jedyne racjonalne założenie udziału w walce Leopolda w WP to okres sierpień-wrzesień 1919 z niedobitkami UA (o ile miał umrzeć w szpitalu lwowskim jak twierdzi Pan Krzysztof co tez wymaga weryfikacji) na linii Koszyłówka-Anielówka-Tłuste aż po rzekę Zbrucz (do 27.IX.1919).
I to wszystko przy założeniu że był w 29 pp Ziemi Kaliskiej, na co nie ma póki co żadnych dowodów... |
|
|
|
|
|
|