Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
środa, 04 grudnia 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
pdanielakOffline
Temat postu: Wojna polsko-ukrainska o Lwów - 1919  PostWysłany: 23-01-2024 - 21:28
Sympatyk

Status: Offline
Witam,
Poszukuje infomacji o :
Ignacy Sobieraj szer. 24.p.p. pl. 5.II.1919 Pakość. - obecnie Ukraina,

Ignacy polegl w walkach o Lwow, urodzil sie w 1900 roku w Denkowie - obecnie Ostrowiec Sw - syn Jana i Marcjanny.

Gdzie szukac blizszych infomacji o nim, miejscu pochowku, szczegolach sluzby wojskowej, akt zgonu ?

Dziekuje
Piotr

Ostatnio zmieniony przez pdanielak dnia 24-01-2024 - 11:36, w całości zmieniany 1 raz

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
kocurekOffline
Temat postu: Walki o Lwów - 1919  PostWysłany: 24-01-2024 - 11:22
Sympatyk

Szanowny Panie:
Ignacy Sobieraj poległ 5.II.1919 r. w walkach we wsi Pakość (4 km na płd. od Mościsk), odpierając kontratak wojsk ukraińskich (odrzuconych stąd przez WP w końcu grudnia 1918 i w styczniu 1919r. na płd. pod Sambor), walczył w 6 kompanii 24 pp, lat 22, pochowany został w Krysowicach (2 km na płd. od Mościsk). Szerzej na ten temat i o samych walkach w tym bojach na linii Mościska-Pakość przeczyta Pan sobie w:

mjr Jan Tatara, Zarys historii wojennej 9 pułku ułanów, W-wa 1929

na końcu wykaz poległych w tym Pana przodek.
W Krysowicach działa Towarzystwo Kultury Polskiej i rzymkat parafia, okolica zamieszkana przez duże skupisko Polaków, raptem 15 km od granicy, kultywuja pamięć o naszej historii:
https://kuriergalicyjski.com/nie-umiera ... ici-ywych/
może Pan w ww. towarzystwie zasiegnąć wiele informacji, również przez FB z pania Prezes Danutą Strogan.

PS
Tytuł tematu nadany przez Pana był nieco mylący, lepiej było to nazwać "wojna pol-ukr. 1919" lub "walki pod Mościskami 1919". Wtedy szybciej udzieliłbym Panu info.

pdanielakOffline
Temat postu: Walki o Lwów - 1919  PostWysłany: 24-01-2024 - 11:42
Sympatyk

Dziekuje.
Skad tak dokladne informacje : "walczył w 6 kompanii 24 pp, lat 22, pochowany został w Krysowicach" ?

Druga sprawa czego nie napisalem : bylo dwoch Ignacy Sobieraj - zgineli w podobnym czasie w bliskiej odleglosci. Jeden ułan a drugi z piechoty. Mnie chodzi o tego z 24 pulku piechoty .

Piotr

kocurekOffline
Temat postu: Walki o Lwów - 1919  PostWysłany: 26-01-2024 - 15:33
Sympatyk

Śmierć ułana I. Sobieraja ma Pan odnotowaną w publikacji mjr. J. Tatary, ułan ten walczył na linii Mościska-Pakość, na której też walczył 24pp, w którym był imiennik, o którego Pan pytał na początku wątku. Piechur I. Sobieraj poległ w Pakości, pochowany w Krysowicach, tu ma Pan info na ten temat:
W obronie Lwowa i Kresów Wschodnich. Polegli od 1.XI.1918 do 30.VI.1919, Lwów 1926, s. 144
Na stronie tej wspomniany także Antoni Sobieraj poległy 28.VI.1919 r. w Dolinianach.

DławichowskiOffline
Temat postu: Walki o Lwów - 1919  PostWysłany: 26-01-2024 - 16:40
Zasłużony
Członek PTG

Dzień dobry!
Może Pan rozwikła naszą rodzinną tragedię. Dwóch legionistów synów Władysława: Dławichowski Leon i Leopold po szkoleniu w Szczypiornie poszli "na Lwów". Leon wrócił i zginął podczas bombardowania lotniska w Dęblinie w 1939 roku. Natomiast o Leopoldzie słuch zaginął od 1919-20 roku. Szukałem, szukałem ... i zrezygnowałem. Dziś otworzyło się okienko nadziei. Czy może liczyć na pomoc:
Krzycho z Koszalina

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Gadu-Gadu MSN Messenger  
pdanielakOffline
Temat postu: Walki o Lwów - 1919  PostWysłany: 26-01-2024 - 17:47
Sympatyk

Dziękuję pięknie.
Jeśli chciałbym więcej informacji to tylko CAW?

Piotr

kocurekOffline
Temat postu: Re: Walki o Lwów - 1919  PostWysłany: 26-01-2024 - 22:48
Sympatyk

Może Pan coś więcej napisać o zaginionym Leopoldzie Dławichowskim? Jaki konflikt (pol.-ukr. czy pol.-bolszewicki)?, Jaka formacja i jednostka wojskowa? Data i miejsce urodz.?

Dławichowski napisał:
Dzień dobry!
Może Pan rozwikła naszą rodzinną tragedię. Dwóch legionistów synów Władysława: Dławichowski Leon i Leopold po szkoleniu w Szczypiornie poszli "na Lwów". Leon wrócił i zginął podczas bombardowania lotniska w Dęblinie w 1939 roku. Natomiast o Leopoldzie słuch zaginął od 1919-20 roku. Szukałem, szukałem ... i zrezygnowałem. Dziś otworzyło się okienko nadziei. Czy może liczyć na pomoc:
Krzycho z Koszalina

DławichowskiOffline
Temat postu: Re: Walki o Lwów - 1919  PostWysłany: 31-01-2024 - 16:52
Zasłużony
Członek PTG

Dzień dobry!
Zaginiony Dławichowski Leopold syn STANISŁAWA i Anny Kwiatkowskiej ur. 5/17 XI 1899 r. w parafii Wąsosze k. Konina. W rodzinie mówiono, że zmarł w szpitalu we Lwowie w wyniku ran.
Nawiasem pisząc: KAŻDY Dławichowski to moja rodzina. Niemal wszystkich żyjących znam osobiście.
Przepraszam, że dopiero odpisuję, ale umierał mój przyjaciel Leszek Ćwikliński i "nie miałem głowy".
Krzysztof Dławichowski

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Gadu-Gadu MSN Messenger  
kocurekOffline
Temat postu: Re: Walki o Lwów - 1919  PostWysłany: 01-02-2024 - 07:33
Sympatyk

Rozumiem, że nic więcej o Leopoldzie Dławichowskim Pan nie wie (nazwa formacji, czas służby, z kim walczył, kiedy zginął: 1919 czy 1920)? W spisie poległych do 30.06.1919 nie figuruje, co oczywiście nie wyklucza śmierci w walkach z UA w lipcu tego roku. Rekrutacja z terenu Wikp. jest pewna? Nie był ochotnikiem "z wolnej stopy"?

DławichowskiOffline
Temat postu: Re: Walki o Lwów - 1919  PostWysłany: 01-02-2024 - 11:57
Zasłużony
Członek PTG

Dziękuję za szybki odzew!
Posiadam dwa listy Leopolda. Pierwszy datowany na 30.06.1918 ze Szczypiorna. Drugi z 05.07.1919 z koszar (nie wiem gdzie). Z tego co się doczytałem był poborowym, który zakładał znaczek ochotnika by być lepiej traktowanym.
Mam jeszcze fotografię grupową żołnierzy w mundurach "roboczych". Pozowane. Na tle chyba drewnianej strzelnicy czy baraku z desek, za to z dwoma dużymi modelami samolotów. Zaznaczeni są na nim obaj bracia. Leon i Leopold. Myślę, że znawca tematu mógłby z tych listów i tej fotografii w sepii - dużo dopowiedzieć. Mój mail: dlawich[at]wp.pl

bkalafatOffline
Temat postu: Re: Walki o Lwów - 1919  PostWysłany: 01-02-2024 - 12:15
Sympatyk

Brat mojego dziadka Antoni Mielcarek ur. 7-05-1901 w Wonieści po Powstaniu Wielkopolskim brał podono udział w przebijaniu się do Lwowa. Według informacji z internetu dotyczących jego jednostki miał zginąć pod Wołczuchami 18-03-1919, Gdzie mogą być materiały potwierdzające ten fakt? W CAWie na tą chwilę nic nie ma. Upamiętniony w Puszczykowie Antoni jest inną osobą.

pdanielakOffline
Temat postu: Re: Walki o Lwów - 1919  PostWysłany: 01-02-2024 - 17:00
Sympatyk

bkalafat napisał:
Brat mojego dziadka Antoni Mielcarek ur. 7-05-1901 w Wonieści po Powstaniu Wielkopolskim brał podono udział w przebijaniu się do Lwowa. Według informacji z internetu dotyczących jego jednostki miał zginąć pod Wołczuchami 18-03-1919, Gdzie mogą być materiały potwierdzające ten fakt? W CAWie na tą chwilę nic nie ma. Upamiętniony w Puszczykowie Antoni jest inną osobą.

https://www.wbc.poznan.pl/dlibra/public ... 13/content
strona 564

Piotr

kocurekOffline
Temat postu: Re: Walki o Lwów - 1919  PostWysłany: 01-02-2024 - 17:28
Sympatyk

Szanowny Panie,
Dziekuję za info, widzę że moje przypuszczenie się poniekąd sprawdziło. Leopold zatem chyba mało prawdopodobne, aby brał udział w walkach z UA skoro 5.VII.1919 r. był jeszcze w koszarach, choc niewiadomo o jakie koszary chodzi. Formacji wojskowej Pan nie zna, nawet tej ochotniczej? Dokładny czasokres wojaczki Leopolda i miejsce też niewiadome?
Co do lotnictwa, te rzeczywiście uczestniczyło w walkach z UA, przybyło z Poznania, stacjonowało na różnych lotniskach, m.in. pod samym Przemyślem w okolicach Medyki i pod Tarnopolem po przełamaniu okrążenia lwowskiego, ale to jest wątek w historii Leopolda może nieistotny. Niemniej jest już jakiś punkt zaczepienia po Pana wskazówkach...

Dławichowski napisał:
Dziękuję za szybki odzew!
Posiadam dwa listy Leopolda. Pierwszy datowany na 30.06.1918 ze Szczypiorna. Drugi z 05.07.1919 z koszar (nie wiem gdzie). Z tego co się doczytałem był poborowym, który zakładał znaczek ochotnika by być lepiej traktowanym.
Mam jeszcze fotografię grupową żołnierzy w mundurach "roboczych". Pozowane. Na tle chyba drewnianej strzelnicy czy baraku z desek, za to z dwoma dużymi modelami samolotów. Zaznaczeni są na nim obaj bracia. Leon i Leopold. Myślę, że znawca tematu mógłby z tych listów i tej fotografii w sepii - dużo dopowiedzieć. Mój mail: dlawich[at]wp.pl

Co do kwerendy w CAW (dot. A. Mielcarka):
Kwerenda w CAW była samodzielnie czy korespondencyjnie i kiedy zrobiona? I na jakim poziomie dokładności (dane wyjściowe jak szczegółowe)? To wszystko składa się na ostateczny wynik, także negatywny. Z postu wynika że znał Pan formację (chyba z internetu???), więc dlaczego przodek nie jest na liście poległych do 30.06.1919? Może trzeba od tego zacząć, ustalić na sto procent formację i mieć dokument że w niej był zarejestrowany, potem szukać ewentualnego miejsca śmierci i pochówku, w przeciwnym razie to wszystko staje pod znakiem zapytania.

Baczyński_JanOffline
Temat postu: Re: Walki o Lwów - 1919  PostWysłany: 01-02-2024 - 18:15

kocurek napisał:
Leopold zatem chyba mało prawdopodobne, aby brał udział w walkach z UA skoro 5.VII.1919 r. był jeszcze w koszarach, choc niewiadomo o jakie koszary chodzi. Formacji wojskowej Pan nie zna, nawet tej ochotniczej? Dokładny czasokres wojaczki Leopolda i miejsce też niewiadome?

Zdanie z wpisu na https://pl.wikipedia.org/wiki/Kazimierz_Biskupi:

Podczas wojny polsko-bolszewickiej na froncie pod Lwowem poległ Leopold Dławichowski z Kazimierza Biskupiego - żołnierz 29 Pułku Piechoty Ziemi Kaliskiej [10].

Przypis [10] odnosi się do publikacji: Jerzy Jaworski, Blizny, wyd. 1, Marki 2018.

Pozdrawiam
Jan Baczyński

kocurekOffline
Temat postu: Re: Walki o Lwów - 1919  PostWysłany: 01-02-2024 - 18:44
Sympatyk

Wikipedia... wszystko "łyknie"!
Rzeczywistość historyczna jednak:
29 pp Ziemi Kaliskiej nie walczył pod Lwowem w 1920 r. w czasie wojny polsko-bolszewickiej lecz na Wileńszczyźnie (wtedy już jako 29 pułk strzelców kaniowskich), a na liście poległych brak Leopolda Dławichowskiego za lata 1918-1921 w ww. pułku.

Lucjan Bełdowski, Zarys historji wojennej 29-go pułku strzelców kaniowskich, Wa-wa 1928

Gdzie zatem walczył?
Jedyne racjonalne założenie udziału w walce Leopolda w WP to okres sierpień-wrzesień 1919 z niedobitkami UA (o ile miał umrzeć w szpitalu lwowskim jak twierdzi Pan Krzysztof co tez wymaga weryfikacji) na linii Koszyłówka-Anielówka-Tłuste aż po rzekę Zbrucz (do 27.IX.1919).
I to wszystko przy założeniu że był w 29 pp Ziemi Kaliskiej, na co nie ma póki co żadnych dowodów...

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat