Autor |
Wiadomość |
Piotr_Romanowski |
|
Temat postu: Re: Koperty dowodowe przodków
Wysłany: 30-01-2024 - 17:13
|
|
Status: Offline
|
|
haniakowalczyk52 napisał:
Witajcie moi drodzy,
mam do Was pytanie w zakresie załączników znajdujących się w kopercie dowodowej.
Mam dwa przypadki gdzie udało mi się znaleźć koperty dowodowe członków mojej rodziny.
Mogę otrzymać skany wniosków o wydanie dowodu za opłatą około 30 zł za wniosek lecz pojawia się problem z uzyskaniem załączników z kopert.
Np. jedna koperta ma 3 wnioski dowodowe i około 20 kartek jako załączniki. UM nie chce mi ich wydać w postaci skanu nawet za opłątą.
Czy jest jakiś przepis, który pomoże mi w uzyskaniu tych dokumentów?
Dziękuję za pomysły oraz pomoc.
Pozdrawiam serdecznie
Hania
Przecież składając wniosek zapłaciłaś za udostępnienie dokumentacji związanej z wnioskiem lub kilkoma wnioskami. I żadnej łaski nie robią. Przeciez rozporządzenie które traktuje o opłacie za te wnioski wyraźnie o tym mówi. |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 30-01-2024 - 17:22
|
|
|
|
Dziękuję serdecznie za odpowiedź.
Rozumiem, czyli jeśli UM Szczecin mi odmawia wydania całej zawartości teczki osobowej a pozwala mi jedynie otrzymać opłacone 3 wnioski o wydanie dowodu osobistego, mogę powołać się na jakiś artykuł i otrzymać całość koperty dowodowej?
Pozdrawiam
Hania |
|
|
|
|
|
Piotr_Romanowski |
|
Wysłany: 30-01-2024 - 18:25
|
|
|
|
haniakowalczyk52 napisał:
Dziękuję serdecznie za odpowiedź.
Rozumiem, czyli jeśli UM Szczecin mi odmawia wydania całej zawartości teczki osobowej a pozwala mi jedynie otrzymać opłacone 3 wnioski o wydanie dowodu osobistego, mogę powołać się na jakiś artykuł i otrzymać całość koperty dowodowej?
Pozdrawiam
Hania
Tak, powołaj się na ust 3 ponzszego rozporządzenia:
Na podstawie art. 77 ust. 1 ustawy z dnia 6 sierpnia 2010 r. o dowodach osobistych (Dz. U. poz. 1131, z 2011 r. poz. 768, z 2012 r. poz. 1407, z 2014 r. poz. 1741 i 1888 oraz z 2015 r. poz. 2281) zarządza się, co następuje:
§ 1. Rozporządzenie określa:
1) wysokość opłaty za udostępnianie danych zgromadzonych w Rejestrze Dowodów Osobistych w trybie jednostkowym;
2) wysokość opłaty za udostępnianie danych zgromadzonych w Rejestrze Dowodów Osobistych w trybie ograniczonej teletransmisji danych;
3) wysokość opłaty za udostępnianie dokumentacji związanej z dowodami osobistymi; |
|
|
|
|
|
Heropolitanska_Izabela |
|
Wysłany: 30-01-2024 - 19:18
|
|
|
|
Piotr ma rację, ale według mnie lepsze będzie powołanie się na § 3 powołanego przez Piotra rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 21 listopada 2011 r. w sprawie opłat za udostępnienie danych z Rejestru Dowodów Osobistych i dokumentacji związanej z dowodami osobistymi.
Według tego przepisu opłatę za udostępnianie dokumentacji związanej z dowodami osobistymi ustala się w wysokości 31 zł za dokumentację związaną z jednym dowodem osobistym. W przepisie tym ustawodawca użył ogólnego pojęcia „dokumentacja” a nie „wniosek” wskazując tym samym jednoznacznie, że opłata w wysokości 31 zł obejmuje udostępnienie całości dokumentacji związanej z jednym dowodem osobistym, a nie tylko udostępnienie wniosku o jego wydanie. |
|
|
|
|
|
Piotr_Romanowski |
|
Wysłany: 30-01-2024 - 23:57
|
|
|
|
Heropolitanska_Izabela napisał:
Piotr ma rację, ale według mnie lepsze będzie powołanie się na § 3 powołanego przez Piotra rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 21 listopada 2011 r. w sprawie opłat za udostępnienie danych z Rejestru Dowodów Osobistych i dokumentacji związanej z dowodami osobistymi.
Według tego przepisu opłatę za udostępnianie dokumentacji związanej z dowodami osobistymi ustala się w wysokości 31 zł za dokumentację związaną z jednym dowodem osobistym. W przepisie tym ustawodawca użył ogólnego pojęcia „dokumentacja” a nie „wniosek” wskazując tym samym jednoznacznie, że opłata w wysokości 31 zł obejmuje udostępnienie całości dokumentacji związanej z jednym dowodem osobistym, a nie tylko udostępnienie wniosku o jego wydanie.
Przy kopiowaniu uciekło mi że to rozporządzenie z 21.11 |
|
|
|
|
|
Zgodka_Robert |
|
Temat postu: Dowody osobiste z połowy lat pięćdziesiątych.
Wysłany: 25-03-2024 - 19:11
|
|
|
|
Czy dowody osobiste wystawiane w r. 1954 (szare okładki, jasnoniebieskie strony) wydawane były z określonym terminem ważności?
Pytanie dotyczy dokumentu WCA 579645, wyd. przez KMMO w Warszawie.
Robert Zgódka |
|
|
|
|
|
|
Temat postu: Dowody osobiste z połowy lat pięćdziesiątych.
Wysłany: 25-03-2024 - 19:26
|
|
|
|
Zgodnie z tym dekretem były wydawane na 5 lat.
PS Była potem w 1956 r. odnośnie ważności dowodów nowelizacja, na podstawie której wydano rozporządzenie zmieniające okres ważności.
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDe ... 9570410184
PS2 Potem były kolejne zmiany, ale nie chce mi się tego śledzić. |
_________________ Łukasz
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 25-03-2024 - 20:21
|
|
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 24-05-2024 - 17:27
|
|
|
|
Jestem w trakcie ustalania tematów koperty dowodowe Pruszków, koperty dowodowe Piastów
Część (hasłowo "starsza"), ale nie całość z UM Pruszkowa została przekazana do APW O Grodzisk Mazowiecki (warto byłoby opublikować spis, by za każdym razem nie musieć składać zapytania.
Część nadal w pruszkowskim miejskim zakładowym. Spis po nazwiskach - tj serie i numery nie są wymogiem.
Obejmuje nie tylko Pruszków, ale wydawane okolicznym mieszkańcom przez komendę MO w Pruszkowie.
Braki? Są. Ale nie jest prosto ustalić czego nie ma (tzn nie ma protokołów zniszczenia - to wiadomo na 99% i także na 99% nie ma protokołów przekazania z MO do urzędu miasta). |
_________________ Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
|
|
|
|
|
Tymek.P |
|
Temat postu: Koperta dowodowa
Wysłany: 27-05-2024 - 21:50
|
|
|
|
Dzień dobry,
Chciałbym dowiedzieć się, czy ktoś z Państwa próbował uzyskać oryginały kopert dowodowych dziadków? Może jest możliwość uzyskania oryginałów. Jeżeli tak, na co Państwo się powoływali, na jakie artykuły prawne?
Dziękuję za pomoc!
moderacja (choirek)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 5276#75276 |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 27-05-2024 - 22:04
|
|
|
|
|
|
|
Tymek.P |
|
Temat postu:
Wysłany: 27-05-2024 - 22:08
|
|
|
|
Chodzi mi o oryginały dokumentów, że wyślą mi oryginalne dokumenty z koperty. Dziadkowie już nie żyją ponad 40 lat i pomyślałem, że może jakimś porządnym pismem udałoby się uzyskać je. |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 27-05-2024 - 22:21
|
|
|
|
Może jest takie okienko możliwości
* dowód wydany w 2011-2014, zgon przed 2014, minęło 10 lat i zamiast zniszczyć po 10 latach oddać rodzinie
** drugie będzie do 2031 da dowodów i zgonów w 1980.. wtedy po opinii APu.. |
_________________ Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
|
|
|
|
|
Piotr_Romanowski |
|
Temat postu:
Wysłany: 27-05-2024 - 22:25
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz napisał:
Jestem w trakcie ustalania tematów koperty dowodowe Pruszków, koperty dowodowe Piastów
Część (hasłowo "starsza"), ale nie całość z UM Pruszkowa została przekazana do APW O Grodzisk Mazowiecki (warto byłoby opublikować spis, by za każdym razem nie musieć składać zapytania.
Część nadal w pruszkowskim miejskim zakładowym. Spis po nazwiskach - tj serie i numery nie są wymogiem.
Obejmuje nie tylko Pruszków, ale wydawane okolicznym mieszkańcom przez komendę MO w Pruszkowie.
Braki? Są. Ale nie jest prosto ustalić czego nie ma (tzn nie ma protokołów zniszczenia - to wiadomo na 99% i także na 99% nie ma protokołów przekazania z MO do urzędu miasta).
Włodku ja sfotografowałem sporo spisów kopert ale chyba jest jakiś problem z ich publikacją w skanotece... |
|
|
|
|
|
|
Temat postu:
Wysłany: 27-05-2024 - 22:31
|
|
|
|
Art. 7. Materiały archiwalne wchodzące do państwowego zasobu archiwalnego nie mogą być zbywane; nie mogą być też, poza wypadkami określonymi w ustawie, przekazywane innym jednostkom organizacyjnym niż określone w art. 22. |
_________________ Łukasz
|
|
|
|
|
|