Autor |
Wiadomość |
|
Temat postu: Serdeczna prośba o pomoc - Wehrmacht IIWŚ i Syberia
Wysłany: 30-01-2024 - 15:58
|
|
|
|
Pozwolę sobie odświeżyć temat.
Czy ktoś z Was kontaktował się w ostatnim czasie z archiwami w Rosji?
Niestety od września nie udało mi się otrzymać odpowiedzi
Pozdrowienia, Hania |
|
|
|
|
|
Irena_Powiśle |
|
Temat postu: Serdeczna prośba o pomoc - Wehrmacht IIWŚ i Syberia
Wysłany: 30-01-2024 - 16:30
|
|
Status: Offline
|
|
Mogę się mylić, ale z mojego doświadczenia (rok temu) te archiwa teraz potrzebują od cudzoziemców oficjalnego przedstawiciela obywatela FR.
Lub szukać osoby prywatnej która się zgadza zajmować tą sprawą od swojego imienia. |
_________________ Pozdrawiam,
Irena
|
|
|
|
|
pdanielak |
|
Temat postu:
Wysłany: 30-01-2024 - 16:32
|
|
|
|
Piszesz o karcie Pur. A masz ankietę związana z Pur?
Piotr |
|
|
|
|
|
|
Temat postu:
Wysłany: 30-01-2024 - 16:37
|
|
|
|
Jedyny dokument jaki posiadam z Pur to taki: https://zapodaj.net/plik-WpmjyzNiN9
Kontaktowałam się z archiwum w Poznaniu, Wrocławiu i Przemyślu. Niestety nikt nie mógł odnaleźć oryginalnej karty lub wpisu w rejestrze zbiorczym
Nie jestem też w stanie rozszyfrować skąd przybył zgodnie z ankietą Pur.
Hania |
|
|
|
|
|
pdanielak |
|
Temat postu:
Wysłany: 30-01-2024 - 20:59
|
|
|
|
|
|
|
WegierskiPiotr |
|
Temat postu:
Wysłany: 30-01-2024 - 23:12
|
|
|
|
haniakowalczyk52 napisał:
Jedyny dokument jaki posiadam z Pur to taki: https://zapodaj.net/plik-WpmjyzNiN9
Kontaktowałam się z archiwum w Poznaniu, Wrocławiu i Przemyślu. Niestety nikt nie mógł odnaleźć oryginalnej karty lub wpisu w rejestrze zbiorczym
Nie jestem też w stanie rozszyfrować skąd przybył zgodnie z ankietą Pur.
Hania
Szanowna Pani, Pozwolę dodać ogólnej informacji na przykładzie mojego Ojca.
Prawie całą II w.ś. był więziony w obozie niemieckim w Heidekrug w Prusach Wsch. (obecnie okolice Szawle - Litwa) pod nieprawdziwym nazwiskiem. Po t.z.w. "wyzwoleniu" został uwięziony przez Sowietów w t.z.w. obozie filtracyjnym w w/w miejscowości - w Szawle. Następnie przetransportowany do
łagru nr 216 w miejscowości Wyżnyj Wołoczok k/Kalinina. W 1945 r. NKWD przetransportowano do obozu NKWD k/lotniska w Poznaniu. W niewoli u Sowietów przebywał pod prawdziwymi danymi. Nie udał mnie się ustalić, Ojciec nie chciał powiedzieć, skąd było jemu wiadomo, iż wyprowadzają z obozyu w niewielkich grupach ok. 3 osób - w gruzy Poznania i ich likwitowania. Historię tę potwierdziły jeszcze dwie osoby z którymi Ojciec szczęśliwie uciekł. Ukrywaał się u rodziny do 1956 to jest do czasu weryfikacji dowodów. Ojcie nie posiadał dokumentu przekroczenia granicy - PUR-u. Wiadomo czym to się zakończyło ciężkim przesłuchaniem na szczęście przeżył, zmarł w 2000 roku. Właściwie, jedynym dokumentem jest Wycią z archwum w Moskwie z pobytu w Łagrze 216 NKWD CCCP Kalińska obł. z dnia 05.02.1996 r.
Przepraszam za błędy - nie jestem rusycystą. Pisałem do Poznania, nie zachowły się żadne informacje dotyczące pobytu w mego ojca w obozie w Poznaniu. Jego współtowarzysze z łagru i szczęliwej ucieczki Wacław i Czesław K z Dąbrowy Białostockiej nie chcieli powiedzieć w jaki sposób uwolnili się .
Za posirednictwem ambasady polskiej R.P. zwrócić się do archwum w Moskwie.
Z poważaniem Piotr. |
|
|
|
|
|
|
Temat postu:
Wysłany: 31-01-2024 - 06:47
|
|
|
|
Panie Piotrze,
dziękuję serdecznie za podzielenie się tą historią.
Czy zwykła wiadomość e-mail do ambasady RP w Moskwie powinna być wystarczająca?
Ciekawa jestem jak teraz wygląda taka współpraca ambasady i archiwów w Rosji biorąc pod uwagę aktualne stosunki dyplomatyczne
Pozdrawiam serdecznie
Hania |
|
|
|
|
|
WegierskiPiotr |
|
Temat postu:
Wysłany: 31-01-2024 - 09:42
|
|
|
|
haniakowalczyk52 napisał:
Panie Piotrze,
dziękuję serdecznie za podzielenie się tą historią.
Czy zwykła wiadomość e-mail do ambasady RP w Moskwie powinna być wystarczająca?
Ciekawa jestem jak teraz wygląda taka współpraca ambasady i archiwów w Rosji biorąc pod uwagę aktualne stosunki dyplomatyczne
Pozdrawiam serdecznie
Hania
Szanowna Pani, proszę pisać do Ambasady R.P. o pomoc prawnę o poszukiwania/kwerędę w archiwum FR w Moskwie . Przy tym należy zaznaczyć gdzie i w jakich okolicznościach ,czas/okres osoba została aresztowana.
Nie potrafię doradzić czy forma elektroniczna czy papierowa byłaby lepsza. Na mój nos raczej papierowa.
Mój ojciec Władysław w latach 80 ub.wieku opisał wspomniane zdarzenia, bardzo szybko dostał odpowiedź - pozytywną w j. rosyjskim.
Pozdrawiam Piotr. |
|
|
|
|
|
|