Autor |
Wiadomość |
ttunin |
|
Temat postu:
Wysłany: 22-04-2021 - 13:47
|
|
Status: Offline
|
|
Sylwio.
Jak dotąd nie spotkałem Jaworskich. Twój Grzybów jak się nie mylę jest w okolicach Staszowa a ta publikacja tego terenu nie obejmuje.
Jakubie.
Też takiego spisu szukam. Mam kilka fotek "Choroby zakaźne Stopnica r.1929 i 1933.Jest trochę nazwisk- Stopnica ale i okoliczne miejscowości nawet Busko. Jakbyś...... |
_________________ Tadeusz
|
|
|
|
|
historykXIX |
|
Temat postu:
Wysłany: 06-10-2021 - 16:44
|
|
|
|
Nie wiem, czy na forum, ktoś szuka poniższych nazwisk. Wszystkie to mieszkańcy Solca-Zdroju z lat 1840-1850. W genetece są poniższe nazwiska. W książce Dariusz Kalina, Z dziejów gminy Solec-Zdroj, s. 164 są informacje o wielkości domów, w których mieszkali i materiale, z którego zostały wykonane:
Łukasz Kowalik,
Jakub Bartnik,
Tomasz Janicki,
Antoni Palys,
Antoni Żabek,
Andrzej Cichy,
Franciszek Deres.
O wszystkich z tego tematu pamiętam w czasie własnych poszukiwań.
Tomasz |
|
|
|
|
|
Jakub_Rokita |
|
Temat postu:
Wysłany: 06-10-2021 - 17:55
|
|
|
|
Łukasz Kowalik mieszkał też w Czyżowie pod Stopnicą. Czyżby to ten? |
_________________ Pozdrawiam - Jakub Rokita
|
|
|
|
|
RódHerbuRola |
|
Temat postu:
Wysłany: 22-11-2021 - 04:02
|
|
|
|
Dziękuję Panie Tomaszu, ja poszukuję rodziny Janickich, ale ci akurat w tych latach przebywali w miejscowości Wieprz.
Anna |
|
|
|
|
|
Jarekzzz |
|
Temat postu:
Wysłany: 27-10-2022 - 05:45
|
|
|
|
Witam nazwisko Orusiewicz Polak Grzyb Wróbel Stopnica /Białoborze
Moderacja
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
Wojtek, moderator |
|
|
|
|
|
|
Temat postu: Stopnica
Wysłany: 27-10-2022 - 12:33
|
|
|
|
Szukam Troczewski i Miłkowski ze Stopnicy.
I połowa XIX wieku.
Anna Maria |
|
|
|
|
|
historykXIX |
|
Temat postu:
Wysłany: 29-10-2022 - 20:51
|
|
|
|
Jarekzzz napisał:
Zajmie to kilka dni, ale sprawdzę w źródłach do których mam dostęp.
Czy pierwsze nazwisko to na pewno "Orusiewicz"? Jeżeli nazwisko spisane z epoki, kiedy używano alfabetu łacińskiego może urzędnik niewyraźnie zapisał nazwisko "Prusiewicz"? Taka rodzina powinna jeszcze dzisiaj mieszkać w okolicach Stopnicy.
Pozdrawiam.
Tomasz
Ps. Sprawdzę oczywiście wszystkim chętnym. Wiadomo jaka jest dziś inflacja, a część z Nas mieszka daleko od świętokrzyskiego. W pierwszym tygodniu listopada będę na cmentarzu w Stopnicy. Jeżeli ktoś chciałby aktualne zdjęcie grobu, zapalenie tradycyjnego znicza, polecam się. |
|
|
|
|
|
Jarekzzz |
|
Temat postu:
Wysłany: 17-11-2022 - 02:31
|
|
|
|
historykXIX napisał:
Jarekzzz napisał:
Zajmie to kilka dni, ale sprawdzę w źródłach do których mam dostęp.
Czy pierwsze nazwisko to na pewno "Orusiewicz"? Jeżeli nazwisko spisane z epoki, kiedy używano alfabetu łacińskiego może urzędnik niewyraźnie zapisał nazwisko "Prusiewicz"? Taka rodzina powinna jeszcze dzisiaj mieszkać w okolicach Stopnicy.
Pozdrawiam.
Tomasz
Ps. Sprawdzę oczywiście wszystkim chętnym. Wiadomo jaka jest dziś inflacja, a część z Nas mieszka daleko od świętokrzyskiego. W pierwszym tygodniu listopada będę na cmentarzu w Stopnicy. Jeżeli ktoś chciałby aktualne zdjęcie grobu, zapalenie tradycyjnego znicza, polecam się.
Tak tak Prusiewicz . Jan i Ewa zd .Augustyn Prusiewiczowie to moi prapradziadkowie . Oraz Franciszek Grzyb i Marianna zd .Kwieć to moi prapradziadkowie od strony pradziadka . Chciałbym się dowiedzieć czy takie nazwiska występują . Białoborze Klepie dolne . Byłym pierwszy raz w tym roku zwiedzić te strony trochę się dowiedziałem poznałem szkoda ze nie odnalazłem grobu oraz ze nie ma akt gdzie mieszkali chociaż w jakich domach mieszkali ale w drzewo moje coraz większe jest oraz więcej nazwisk jest wiec się cieszę . Dziękuje bardzo
Moderacja
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
Wojtek, moderator |
|
|
|
|
|
historykXIX |
|
Temat postu:
Wysłany: 21-07-2023 - 14:35
|
|
|
|
Czy ktoś z forumowiczów był 14 maja 2023 r. w Szczaworyżu na spotkaniu z Profesorem Pawłem Pencakowskim (ASP Kraków). Informacje szczegółowe o spotkaniu znalazłem zbyt późno, żeby tam pojechać. Profesor promował swoją książkę "Droga do Świątyni". Miała być monografią parafii i wsi Szczaworyż. To miejscowość sąsiadująca ze Stopnicą. Wiadomo jak trudno dotrzeć do źródeł dotyczących naszego regionu. Ktoś widział tą książkę? Jest dostępna?
Pozdrawiam
Tomasz |
|
|
|
|
|
historykXIX |
|
Temat postu:
Wysłany: 31-10-2023 - 13:15
|
|
|
|
Będę we Wszystkich Świętych w Stopnicy. Mogę np. zapalić znicz, sprawdzić stan grobu.
Z innej beczki. Ostatnio znalazłem informację, że ma pojawić się w Domu kultury/bibliotece w Stopnicy i w gminach sąsiednich książka o stopnickim gimnazjum z lat międzywojennych. Na razie brak informacji o możliwości kupna. Ma być osobny rozdział o absolwentach. Informacja potwierdzona u Autorów.
Pozdrawiam
Tomasz |
|
|
|
|
|
|