Autor |
Wiadomość |
włodzimiest |
|
Temat postu: Ceranów
Wysłany: 12-09-2016 - 09:11
|
|
Status: Offline
|
|
"Temat: parafia Ceranów"
Dzień dobry,
szukam metryk z parafii Ceranów, z XIX w. Z tego co udało mi się ustalić, to metrykalia mają:
- parafia: zaledwie od 1910 r.
- usc Ceranów: zaledwie od lat 90-tych XIX w.
- AP Siedlce: podobnie
- AD Drohiczyn: [aż] od 1604/5 - 1776, ale tu koniec,
- AD Siedlce: nie wiem; nie odpowiada na maile, tel...;(
- Mormoni nie dygitizowali Ceranowa
Z kolei Katalog Zasobów Metrykalnych podaje księgi w parafii:
U: 1658-1876 i od 1897 M: 1604-1876 i od 1926 Zg: 1723-1882 i od 1926 ...
Czy ktoś z Państwa prowadził kwerendę w zasobach metrykalnych tej parafii i podpowie gdzie są jej XIX - wieczne metrykalia?
Włodek |
|
|
|
|
|
domislaw |
|
Temat postu:
Wysłany: 12-09-2016 - 11:05
|
|
|
|
Witam,
prowadziłem kwerendę w Parafii Ceranów w 2008 r. Ówczesny Proboszcz był bardzo pomocny i uprzejmy. Metryki jakie tam znalazłem sięgają ok. połowy XVIII w. (XIX w. z tego co pamiętam jest w całości).
Słyszałem, że jakiś czas temu zmienił się w Ceranowie Proboszcz - jak wygląda kwestia udostępniania akt obecnie - nie wiem. W każdym razie metryki istnieją z całą pewnością. Jeśli nie ma ich w AD Drohiczyn to w dalszym ciągu muszą znajdować się na Parafii.
Pozdrowienia,
Krzysiek |
|
|
|
|
|
włodzimiest |
|
Temat postu:
Wysłany: 12-09-2016 - 12:18
|
|
|
|
Krzyśku, dziękuję bardzo za odpowiedź - to nadzieja na dotarcie do ksiąg. Najpewniej trzeba będzie samemu wybrać się do nowego proboszcza, bowiem próba kontaktu telefonicznego i mailowego jest od miesiąca zerowa...
pozdrawiam
Włodek |
|
|
|
|
|
domislaw |
|
Temat postu:
Wysłany: 12-09-2016 - 13:45
|
|
|
|
Włodku,
gdyby przypadkiem udało Ci się skontaktować w powyższej sprawie z Proboszczem to daj proszę znać
Dzięki!
Pozdrowienia,
Krzysiek |
|
|
|
|
|
włodzimiest |
|
Temat postu:
Wysłany: 12-09-2016 - 15:45
|
|
|
|
nie omieszkam, zaraz po...
wlodek |
|
|
|
|
|
bandziorek |
|
Temat postu: Jan Cieszyński zmarł w 1829 r. i 1888 r.
Wysłany: 16-07-2017 - 16:22
|
|
|
|
Czy ktoś się orentuje gdzie sączy są skany metryk parafi ceranów najbardziej interesuje mnie rok 1903
* Moderacja (c.k) Dla przypomnienia Regulamin:
4. Formułowanie treści wiadomości (postów).
o. Na tym Forum każdy post podpisujemy: imieniem, lub imieniem i nazwiskiem.
- Zasada ta będzie rygorystycznie przypominana przez Administratora i Moderatorów. Nieprzestrzeganie jej sankcjonowane będzie ostrzeżeniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postu jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis, który jest widoczny pod każdym wysłanym postem. Instrukcja jak to zrobić |
|
|
|
|
|
miremik |
|
Temat postu: Re: Jan Cieszyński zmarł w 1829 r. i 1888 r.
Wysłany: 16-07-2017 - 20:35
|
|
|
|
bandziorek napisał:
Czy ktoś się orentuje gdzie sączy są skany metryk parafi ceranów najbardziej interesuje mnie rok 1903
Cóż, również oczekuję lub szukam Ceranowa. Trochę pokazało się dwa miesiące temu w szukajwarchiwach, natomiast część akt powinna znajdować sie albo w parafii albo została przekazana do archiwum diecezjalnego. Próbowałem kilkukrotnie kontaktować się z Proboszczem parafii, niestety (póki co) bez powodzenia. Jeśli Tobie uda się cokolwiek osiągnąć, chętnie o tym usłyszę. Pozdrawiam i powodzenia. Mirek |
|
|
|
|
|
HenningT |
|
Wysłany: 26-10-2018 - 01:01
|
|
|
|
"Podbijam" temat...
Również poszukuję metryk z Ceranowa z okresu 1797 - 1823, konkretnie chodzi o Akt Zejścia Tomasza Pieńkowskiego. W Akcie ślubu jego córki zapisano, że zmarł w gminie Ceranowskiej.
Trochę wiąże się z tym inna sprawa. Mianowicie poszukuję wiadomości o księgach parafialnych z Mokobód z okresu przed 1810 rokiem. Na stronie jest zindeksowany sumariusz (1770-1800) ale tylko narodzin, a ja poszukuję danych o ślubach i zgonach... Może ktoś wie gdzie szukać i czy w ogóle jest czego? Próbowałem kontaktować się z proboszczem ale bezskutecznie....
t. |
_________________ Tomasz
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 26-10-2018 - 18:07
|
|
|
|
|
|
|
Mateusz33 |
|
Wysłany: 17-10-2023 - 18:37
|
|
|
|
Hej. Czy się już coś wyjaśniło? Jestem zainteresowany rocznikiem 1839. Gdzie szukać metryk? Czy uderzać do AD Drohiczyn, czy może do proboszcza? Projektpodlasie to trochę kpina..znalazłem dane, ale co z tego skoro nie jest napisane gdzie szukać metryk. Jak nie daje się skanów to wypadałoby napisać gdzie szukać. Poza tym ze 2 lata temu napisałem do nich że chcę brać czynny udział w projekcie, że chcę pomagać. Niestety nikt do dnia dzisiejszego się nie odezwał.
Wracając do tematu, będę wdzięczny za pomoc w namierzeniu archiwum.
Pozdrawiam
/Mateusz |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 19-10-2023 - 21:22
|
|
|
|
Mateusz33 napisał:
Hej. Czy się już coś wyjaśniło? Jestem zainteresowany rocznikiem 1839. Gdzie szukać metryk? Czy uderzać do AD Drohiczyn, czy może do proboszcza? Projektpodlasie to trochę kpina..znalazłem dane, ale co z tego skoro nie jest napisane gdzie szukać metryk. Jak nie daje się skanów to wypadałoby napisać gdzie szukać. Poza tym ze 2 lata temu napisałem do nich że chcę brać czynny udział w projekcie, że chcę pomagać. Niestety nikt do dnia dzisiejszego się nie odezwał.
Wracając do tematu, będę wdzięczny za pomoc w namierzeniu archiwum.
Pozdrawiam
/Mateusz
Metrykalny Ceranów, od najstarszych ksiąg z poczatku XVII wieku do końca XIX wieku jest opracowany w wyszukiwarce GENPOD. Jakieś 11.000 indeksów.
https://genpod.projektpodlasie.pl
Księgi z Ceranowa od kilku lat są w zasobe AD Drohiczyn. Wystarczy podać namiar z indeksów a przyślą kopię aktu. Uwaga. To archiwum nie przeprowadza kwerend na zlecenie.
Wystarczyło skorzystać z naszego Katalogu Ksiąg Metrykalnych (zakładka roczniki)
https://katalog.projektpodlasie.pl/parish/4168
ps. zapraszam na grupę "Genealogia podlaska i mazowiecka"
https://www.facebook.com/groups/genealogiapodlaska Na pewno ktoś z ponad 7 000 uczestników pomoże (ale nie wyręczy).
Oczywiście pod warunkiem, że grzecznie się spyta... |
_________________ z ukłonami,
Tomasz M.Dąbrowski
https://indeksy.projektpodlasie.pl
https://kapica.org.pl
|
|
|
|
|
|