|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Wiesław_Doboszyński |
|
Temat postu: Czy ktoś może mi pomóc? Poszukuję metryki mojego dziadka.
Wysłany: 06-10-2023 - 23:33
|
|
Status: Offline
|
|
|
|
|
tzych |
|
Temat postu:
Wysłany: 07-10-2023 - 15:06
|
|
|
|
Dzień dobry wszystkim,
czy jest jakieś miejsce, gdzie znajdę księgi urodzeń Parafii Dworzec z roku 1913?
Lub ktoś może sprawdzić?
szukam metryki dziadka Ksawerego Zycha ur. 7 stycznia 1913 r. we wsi Kruciłowicze, syn Adama...
Pozdrawiam
T. Zych |
_________________ Tomasz
|
|
|
|
|
julia_jarmola |
|
Temat postu:
Wysłany: 08-10-2023 - 10:52
|
|
|
|
Cytat:
czy jest jakieś miejsce, gdzie znajdę księgi urodzeń Parafii Dworzec z roku 1913?
Lub ktoś może sprawdzić?
Jest problem z XX wiekiem. ZAGSy odpadają, bo nie mają. Mnie odsyłano do Grodna.
Archiwum ZAGS w Grodnie poinformowało, że prywatnymi sprawami się nie zajmują.
Radziłabym spróbować napisać do Archiwum Historycznego w Grodnie, minęło już sto lat, więc może już im przekazano.
Zychów w parafii Dworzec i w samym Dworcu było sporo, a i na współczesnym cmentarzu są ich pomniki.
Pozdrawiam,
Julia. |
|
|
|
|
|
Arek_Bereza |
|
Temat postu:
Wysłany: 08-10-2023 - 11:07
|
|
|
|
tzych napisał:
Dzień dobry wszystkim,
Lub ktoś może sprawdzić?
szukam metryki dziadka Ksawerego Zycha ur. 7 stycznia 1913 r. we wsi Kruciłowicze, syn Adama...
Pozdrawiam
T. Zych
Syn Adama i kogo?
Oczywiście dotarcie do tego AU byłoby fajne ale jak widać niełatwe zwłaszcza w ostatnim czasie. Może warto szukać AU Adama i adnotacji o ślubie z.....
Chyba, że dalsze poszukiwania masz już zrobione i ten AU Ci potrzebny jako wisienka na torcie |
|
|
|
|
|
tzych |
|
Temat postu:
Wysłany: 08-10-2023 - 11:45
|
|
|
|
Cześć Arek,
syn Adama i Marii (wg dokumentów repatriacyjnych Ksawerego z '45 Maria również z domu Zych)
Niestety nie mam nic oprócz dat urodzin i śmierci Ksawerego. Nie udało mi się właśnie znaleźć żadnych metryk
Są Metryki na Family Search, ale ciężko mi się w nich odnaleźć, różnią się od naszych polskich parafialnych. Chyba, że ktoś ma możliwość przetłumaczenia mi tej legendy na górze
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=1054563
wtedy może wiedziałbym gdzie tam się zaczepić przeglądając (celuję właśnie w poszukiwania zapisku małżeństwa Adama i Marii...)
Niestety indeksu na końcu tych ksiąg nie ma.
rozwinąłbyś skrót AU? |
|
|
|
|
|
julia_jarmola |
|
Temat postu:
Wysłany: 08-10-2023 - 12:02
|
|
|
|
Tomaszu,
AU, to jest akt urodzenia.
1.Nazwisko ochrzczonego
2/3/4/ Numer kolejny , płeć
5/6/ Data urodzenia i data chrztu
7. Kto kogo ochrzcił, imię ochrzczonego, obrządek.
8.Rodzice, ich stan społeczny
9. Chrzestni , kto był obecny.
10. Zapisy o świadkach na życzenie.
Julia |
|
|
|
|
|
Arek_Bereza |
|
Temat postu:
Wysłany: 08-10-2023 - 12:17
|
|
|
|
ano nie skorowidzów ma ale można szukać przez wyszukiwarkę family search, trzeba użyć strony z klawiaturą rosyjską, wstukać w niej Adam Zych (lub Żych - jak się okazuje).
potem zalogować się do FS, wybrać szukaj - zapis (search - record) w polu imię przekleić pisane cyrylicą Adam a w polu nazwisko cyrylicą Żych
w polu miejsce wkleić Гродненская губерния
i dostajemy na przykład takie odpowiedzi
nr 65 AU 1887 Dworzec Adam Zych syn Feliksa Józefowa i Michaliny z Szantyrów, urodzony we wsi Daniłowicze (5 km od Kruciłowicz), niestety bez adnotacji
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... A6V78-3H56
i drugi pod nr 107 syn Romana i Pauliny Siemucha
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... A6VPG-5V64
nie bardzo wierzę, że Maria była z domu Zych (szansa jest, że z domu Zych ale to raczej powielenie nazwiska męża)
a Kruciłowicze to w ogole parafia Starojelnia tyle, że w latach 1866-1921 skasowana i przemianowana na cerkiew, wiec ludzie do Dworca chodzili |
|
|
|
|
|
tzych |
|
Temat postu:
Wysłany: 08-10-2023 - 13:13
|
|
|
|
julia_jarmola napisał:
Tomaszu,
AU, to jest akt urodzenia.
1.Nazwisko ochrzczonego
2/3/4/ Numer kolejny , płeć
5/6/ Data urodzenia i data chrztu
7. Kto kogo ochrzcił, imię ochrzczonego, obrządek.
8.Rodzice, ich stan społeczny
9. Chrzestni , kto był obecny.
10. Zapisy o świadkach na życzenie.
Julia
Dziękuję bardzo!
moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 5276#75276 |
|
|
|
|
|
Malicka_Zofia |
|
Temat postu:
Wysłany: 08-10-2023 - 15:44
|
|
|
|
Dzień dobry,
poszukuję aktu urodzenia mojej babci, mam odpis z lat 50., na którym są następujące informacje:
Helena Remiszewska ur. 6.08.1915, Niehorełoje, parafia Chołopienicze. Sprawdzałam to na mapie - Niehorełoje jest oddalone od Chołopienicz o ok. 200 km, czy jest możliwe, żeby parafia obejmowała tak duży obszar?
Zofia |
|
|
|
|
|
tzych |
|
Temat postu:
Wysłany: 08-10-2023 - 18:28
|
|
|
|
Arek_Bereza napisał:
ano nie skorowidzów ma ale można szukać przez wyszukiwarkę family search, trzeba użyć strony z klawiaturą rosyjską, wstukać w niej Adam Zych (lub Żych - jak się okazuje).
potem zalogować się do FS, wybrać szukaj - zapis (search - record) w polu imię przekleić pisane cyrylicą Adam a w polu nazwisko cyrylicą Żych
w polu miejsce wkleić Гродненская губерния
i dostajemy na przykład takie odpowiedzi
nr 65 AU 1887 Dworzec Adam Zych syn Feliksa Józefowa i Michaliny z Szantyrów, urodzony we wsi Daniłowicze (5 km od Kruciłowicz), niestety bez adnotacji
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... A6V78-3H56
i drugi pod nr 107 syn Romana i Pauliny Siemucha
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... A6VPG-5V64
nie bardzo wierzę, że Maria była z domu Zych (szansa jest, że z domu Zych ale to raczej powielenie nazwiska męża)
a Kruciłowicze to w ogole parafia Starojelnia tyle, że w latach 1866-1921 skasowana i przemianowana na cerkiew, wiec ludzie do Dworca chodzili
Wielkie dzięki! Poszperałem jak wskazałeś, z cyrylicą, chociaż nie widzę wyników, które podajesz, widzę dwa, zupełnie inne na Adama Życha.
W notce repatriacyjnej Ksawerego zauważyłem też informację, że jego ojciec Adam był synem Mateusza. Ale tylko tyle jest podane. Adam, syn Mateusza. I nic więcej.
Może widzisz w wynikach swoich jakiegoś Mateusza jako ojca Adama?
Cytat:
Dzień dobry,
poszukuję aktu urodzenia mojej babci, mam odpis z lat 50., na którym są następujące informacje:
Helena Remiszewska ur. 6.08.1915, Niehorełoje, parafia Chołopienicze. Sprawdzałam to na mapie - Niehorełoje jest oddalone od Chołopienicz o ok. 200 km, czy jest możliwe, żeby parafia obejmowała tak duży obszar?
Zofia
próbowałem coś wyszukać z pomysłem, że może jest więcej miejscowości o nazwie Niehorełoje, ale nie mogę nic znaleźć. Nie sądzę, żeby parafia obejmowała tak duży obszar...
_______
Tomasz Zych |
|
|
|
|
|
Malicka_Zofia |
|
Temat postu:
Wysłany: 08-10-2023 - 19:40
|
|
|
|
Tomaszu,
dziękuję za zaangażowanie i odpowiedź. Informacja o miejscowości i parafii pojawia się również w akcie ślubu mojej babci, być może raz zapisana błędnie, była powtarzana później.
Pozdrowienia,
Zofia |
|
|
|
|
|
Arek_Bereza |
|
Temat postu:
Wysłany: 08-10-2023 - 21:21
|
|
|
|
Malicka_Zofia napisał:
Tomaszu,
dziękuję za zaangażowanie i odpowiedź. Informacja o miejscowości i parafii pojawia się również w akcie ślubu mojej babci, być może raz zapisana błędnie, była powtarzana później.
Pozdrowienia,
Zofia
a gdzie i kiedy się odbył ślub ? może w załącznikach do aktu ślubu jest metryka lub jakiś dokument
może nawet w parafii Chołopienicze była miejscowość o podobnie brzmiącej nazwie co Niehorełoje |
|
|
|
|
|
Malicka_Zofia |
|
Temat postu:
Wysłany: 08-10-2023 - 21:59
|
|
|
|
Arek_Bereza napisał:
Malicka_Zofia napisał:
Tomaszu,
Pozdrowienia,
Zofia
a gdzie i kiedy się odbył ślub ? może w załącznikach do aktu ślubu jest metryka lub jakiś dokument
może nawet w parafii Chołopienicze była miejscowość o podobnie brzmiącej nazwie co Niehorełoje
Ślub odbył się 13.09.1938 roku w parafii Błędów. Nie dotarłam do samego aktu, jedynie do wpisu w raptularzu (jest w Poczekalni). Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to że babcia urodziła się w Niehorełoje w trakcie jakiejś podróży jej matki (znajdowała się tam stacja Kolei Żelaznej łączącej Warszawę z Moskwą), a dopiero w parafii Chołopienicze została "zarejestrowana" – ochrzczona i wpisana do ksiąg. Niestety nie wiem nic o rodzicach babci, poza imionami i nazwiskami.
Zofia |
|
|
|
|
|
Arek_Bereza |
|
Temat postu:
Wysłany: 08-10-2023 - 22:43
|
|
|
|
Malicka_Zofia napisał:
Arek_Bereza napisał:
Malicka_Zofia napisał:
Tomaszu,
Pozdrowienia,
Zofia
może nawet w parafii Chołopienicze była miejscowość o podobnie brzmiącej nazwie co Niehorełoje
Ślub odbył się 13.09.1938 roku w parafii Błędów. Nie dotarłam do samego aktu, jedynie do wpisu w raptularzu (jest w Poczekalni). Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to że babcia urodziła się w Niehorełoje w trakcie jakiejś podróży jej matki (znajdowała się tam stacja Kolei Żelaznej łączącej Warszawę z Moskwą), a dopiero w parafii Chołopienicze została "zarejestrowana" – ochrzczona i wpisana do ksiąg. Niestety nie wiem nic o rodzicach babci, poza imionami i nazwiskami.
Zofia
proponuję wejść w kontakt z USC w Błędowie (zadzwonić najlepiej) i zapytać o ten akt ślubu - on już nie jest chroniony, dostęp powinien być bezproblemowy |
|
|
|
|
|
Malicka_Zofia |
|
Temat postu:
Wysłany: 08-10-2023 - 22:52
|
|
|
|
proponuję wejść w kontakt z USC w Błędowie (zadzwonić najlepiej) i zapytać o ten akt ślubu - on już nie jest chroniony, dostęp powinien być bezproblemowy[/quote]
Dziękuję za radę
Zofia |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|