|
|
|
Autor |
Wiadomość |
DomiKrol |
|
Temat postu: Poszukuję aktu małżeństwa Świerczek Tondera
Wysłany: 06-10-2023 - 10:56
|
|
Status: Offline
|
|
Witam, poszukuję aktu małżeństwa Stanisława Świerczka i Zofii Tondery z 1915r., z tego wykazu https://geneteka.genealodzy.pl/index.php?op=gt&lang=pol&bdm=S&w=09pk&rid=S&search_lastname=Tondera&search_name=zofia&search_lastname2=&search_name2=&from_date=&to_date=.
W informacji na temat przechowywania ksiąg widnieje AD Tarnów, ale pisałam tam i odpowiedzieli, że ani Świerczków, ani Tondery nie znaleźli na zmikrofilmowanych księgach. Niestety nie mogę napisać do indeksującego (mkiwior), a przecież skądś ten wpis dodał. Na FS jest "zdjęcie niedostępne".
We wpisie na Genetece widnieje jako matka panny młodej Brygida Tondera, a poszukuję mojej praprababki Brygidy Tander. Interesuje mnie, czy w akcie zawarcia małżeństwa może znajdować się zapis również o dziadkach panny młodej, bo w dokumentach do których dotarłam nigdzie nie ma wzmianki o rodzicach mojej praprababki Brygidy. Akt urodzenia jej syna Ignacego zawiera info, że Brygida była nieślubnym dzieckiem, ale przecież musiała mieć chociaż jakąś matkę.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i sugestie.
Dominika. |
|
|
|
|
|
|
Temat postu:
Wysłany: 06-10-2023 - 11:36
|
|
|
|
Powiadomiłem indeksującego |
_________________ Łukasz
|
|
|
|
|
DomiKrol |
|
Temat postu:
Wysłany: 06-10-2023 - 14:35
|
|
|
|
Lakiluk napisał:
Powiadomiłem indeksującego
śliczne dzięki |
|
|
|
|
|
mkiwior |
|
Temat postu:
Wysłany: 07-10-2023 - 11:19
|
|
|
|
Dziękuję Łukaszu za powiadomienie - dosyć sporadycznie zaglądam na forum i nie widziałem, że zostałem wywołany do odpowiedzi.
Zapewne zgłosiła się Pani do Archiwum Diecezjalnego w Tarnowie z prośbą o odszukanie aktu małżeństwa w parafii Łęki Górne, a wykonujący kwerendę przeszukał wieś Łęki Górne i tam faktycznie takiego aktu nie będzie. Ten indeks dotyczy Machowej(jest adnotacja w przypisie). Kościół w Machowej wybudowany został pod koniec XVIII wieku, ale do 1925 roku funkcjonował jako ekspozytura parafii w Łękach Górnych, i dopiero od 1925 roku jest niezależną parafią. Z tego też powodu administrator Geneteki na województwo podkarpackie zdecydował się wskazać Łęki G. jako parafię.
28 kwietnia 1915 roku w Machowej bierze ślub Stanisław Świerczek, syn Wojciecha i Barbary z domu Tomasiewicz, urodzony i zamieszkały w Machowej w domu nr 79, urodzony 12 lipca 1879(35 lat), kawaler, oraz Zofia Tondera, nieślubna córka Brigidy Tondery, urodzona w Rzeszowie, zamieszkała w Tarnowie i w Machowej w domu nr 79, urodzona 14 kwietnia 1888 roku(28 lat), panna. Świadkowie: Stanisław Świerczek oraz Stanisław Kiwior
Pozdrawiam,
Marcin Kiwior |
|
|
|
|
|
DomiKrol |
|
Temat postu:
Wysłany: 08-10-2023 - 10:13
|
|
|
|
mkiwior napisał:
Dziękuję Łukaszu za powiadomienie - dosyć sporadycznie zaglądam na forum i nie widziałem, że zostałem wywołany do odpowiedzi.
Zapewne zgłosiła się Pani do Archiwum Diecezjalnego w Tarnowie z prośbą o odszukanie aktu małżeństwa w parafii Łęki Górne, a wykonujący kwerendę przeszukał wieś Łęki Górne i tam faktycznie takiego aktu nie będzie. Ten indeks dotyczy Machowej(jest adnotacja w przypisie). Kościół w Machowej wybudowany został pod koniec XVIII wieku, ale do 1925 roku funkcjonował jako ekspozytura parafii w Łękach Górnych, i dopiero od 1925 roku jest niezależną parafią. Z tego też powodu administrator Geneteki na województwo podkarpackie zdecydował się wskazać Łęki G. jako parafię.
28 kwietnia 1915 roku w Machowej bierze ślub Stanisław Świerczek, syn Wojciecha i Barbary z domu Tomasiewicz, urodzony i zamieszkały w Machowej w domu nr 79, urodzony 12 lipca 1879(35 lat), kawaler, oraz Zofia Tondera, nieślubna córka Brigidy Tondery, urodzona w Rzeszowie, zamieszkała w Tarnowie i w Machowej w domu nr 79, urodzona 14 kwietnia 1888 roku(28 lat), panna. Świadkowie: Stanisław Świerczek oraz Stanisław Kiwior
Pozdrawiam,
Marcin Kiwior
Dziękuję Panie Marcinie za wyczerpującą odpowiedź! Wprawdzie nadal nie mam informacji o rodzicach Brygidy, ale zawsze to jakiś trop i niemal pewność, że to moja poszukiwana przodkini.
Jeszcze raz, wielkie dzięki. Dominika. |
|
|
|
|
|
mkiwior |
|
Temat postu:
Wysłany: 08-10-2023 - 13:07
|
|
|
|
Pani Dominiko,
w wykazie zasobów będących w posiadaniu AD w Tarnowie są jeszcze alegaty dla Machowej. Chciałem się kiedyś z nimi zapoznać, ale pamiętam, że nie udało się ich znaleźć. Może coś się zmieniło od tamtego czasu.
Pozdrawiam,
Marcin Kiwior |
|
|
|
|
|
mkiwior |
|
Temat postu:
Wysłany: 12-12-2024 - 16:04
|
|
|
|
mkiwior napisał:
Pani Dominiko,
w wykazie zasobów będących w posiadaniu AD w Tarnowie są jeszcze alegaty dla Machowej. Chciałem się kiedyś z nimi zapoznać, ale pamiętam, że nie udało się ich znaleźć. Może coś się zmieniło od tamtego czasu.
Pozdrawiam,
Marcin Kiwior
To ja tylko sobie odpowiem, że alegaty z Machowej znaleźliśmy i zeskanowaliśmy podczas akcji digitalizacyjnej w Tarnowie:
https://skanoteka.genealodzy.pl/id3449-sy7000-kt1
Pozdrawiam,
Marcin Kiwior |
_________________ Obszar zainteresowań: Ziemia Pilzneńska
|
|
|
|
|
|
|
|