Autor |
Wiadomość |
Mariusz14 |
|
Temat postu:
Wysłany: 06-09-2023 - 15:33
|
|
Status: Offline
|
|
jakozak napisał:
Rozmawialiśmy na ten temat. Niektórzy wątpią, że to prawda. Udzielił mi Pan informacji. Dziękuję za nie, ale dla mnie nic z tego nie wynikło. Może jestem za tępa... W zgadywanki nie będę się bawić.
Poszuka pani sobie w sieci takiej pozycji:
Germaniae Topo-Chrono-Stemmatographicae Sacrae et Profanae. Pars Altera, In qua Brevi, curioso admodum, atque utili compendio Regnorum & Provinciarum ejusdem amplitudo, Situs & qualita [...] Nobilitatis Germanae, Agilolfingicae inprimis & Guelphicae familiae
https://www.booklooker.de/app/detail.ph ... ec0e443cc2
W POZYCJI TEJ NA ODPOWIEDNIEJ STRONIE ZNAJDZIE PANI WŁACIWĄ FILIACJĘ.
Mam nadzieję że nie będę musiał pokazywać palcem strony.
To odnośnie prawd .
Mariusz |
|
|
|
|
|
jakozak |
|
Temat postu:
Wysłany: 06-09-2023 - 20:17
|
|
|
|
Chyba dziękuję. |
_________________ Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
|
|
|
|
|
Mariusz14 |
|
Temat postu:
Wysłany: 07-09-2023 - 02:30
|
|
|
|
jakozak napisał:
Chyba dziękuję.
Jest tez darmowa. Tylko trzeba poszukać. Ja pobrałem z netu sobie PDF ale zapomniałem skąd.
No i proszę. Chcieć to móc:
https://digitale.bibliothek.uni-halle.d ... fo/5174333
strona 761 PDF lub 239 / numeracja ołówkiem/ kolumna druga od dołu wers 8 od góry.
Jak w szkole podstawowej.
Mariusz |
Ostatnio zmieniony przez Mariusz14 dnia 08-09-2023 - 00:18, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
jakozak |
|
Temat postu:
Wysłany: 07-09-2023 - 07:23
|
|
|
|
Jestem pod wrażeniem. Dziękuję. Tylko po co te przykre słowa?` Pozdrawiam Pana |
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
|
|
|
|
|
Mariusz14 |
|
Temat postu:
Wysłany: 07-09-2023 - 14:28
|
|
|
|
jakozak napisał:
Jestem pod wrażeniem. Dziękuję. Tylko po co te przykre słowa?` Pozdrawiam Pana
Jak przedstawiłem wywód Justyny Małgorzaty von Schaden i Zygmunta Opackiego moich 11 pradziadków to w odpowiedzi dostałem, że jestem kłamczuchem. Tak na marginesie post z wywodem usunięty przez administratora ! Nikt się nie zająknął żeby mnie przeprosić.
Otrzymuje też w odpowiedzi razem ze słowem dziękuję że przykre słowa przekazuję.
Przyznam pani, że to niezrozumiałe.
Ludzie są dziwni.
Wywód podany na patelni a ludziom mało.
Tu od strony 9 artykuł w temacie:
http://bibliotekaraszyn.pl/wp-content/u ... 0_2009.pdf
Mariusz |
|
|
|
|
|
jakozak |
|
Temat postu:
Wysłany: 08-09-2023 - 07:50
|
|
|
|
Jeszcze raz dziękuję. Nie wszyscy mają złe intencje. |
|
|
|
|
|
Mariusz14 |
|
Temat postu:
Wysłany: 10-09-2023 - 16:41
|
|
|
|
[quote="jakozak"]Jeszcze raz dziękuję. Nie wszyscy mają złe intencje.[/quote
A no właśnie nie wszyscy. Jeden nie - bo mu zależy z racji że chce wiedzieć a reszta kibicuje żeby się nie dowiedział. A jak jeszcze o rzeczy o która ciężko to czarna rozpacz.
Szczególne znaczenie polityczne miały małżeństwa polskich senatorów i dygnitarzy z cudzoziemskimi, konkretnie francuskimi, dworkami królowej Ludwiki Marii, czy też — jak to się działo za panowania Jana III — z siostrą i siostrzenicami królowej Marysieńki. Nie przynosiły one poważniejszych korzyści majątkowych w postaci wielkich posagów, lecz przez bliski związek z dworem ułatwiały postępy kariery. Jeszcze korzystniejsze były takie związki dla dworu królewskiego — służyły one do pozyskiwania dla polityki królewskiej ludzi, na których królowi i królowej, jako głównej rzeczniczce tych koligacji, szczególnie zależało. Casus Marii Kazimiery, poślubionej Janowi Zamoyskiemu, a następnie Janowi Sobieskiemu, to najprostszy, ale chyba zarazem i najlepszy przykład tego zjawiska. Regułą było wchodzenie w parantele z rodami szlacheckimi i magnackimi Rzeczypospolitej (włącznie z Inflantami); małżeństwa „zagraniczne" były stosunkowo rzadkie. Ogółem doliczono się 22 wypadków zawarcia małżeństwa z cudzoziemkami. W pierwszym rzędzie, ze względu na rolę osób, które takie małżeństwa zawierały, oraz znaczenie tych związków dla dalszych karier, trzeba wymienić — posłużmy się terminem używanym w XVII w. — tzw. zięciów królewskich, jak nazywano panów polskich, którzy ożenili się z dwór kami z fraucymeru królowej Ludwiki Marii, przybyłymi z Francji2 2 . Do grupy tej należeli: Jan Kazimierz Krasiński, wojewoda płocki, a następnie podskarbi wielki koronny, który poślubił Amatę Andrault de Langeron, Jan Andrzej Morsztyn (żoną jego została Katarzyna Gordon), a zwłaszcza dwaj kolejni mężowie Marii Kazimiery d'Arquien — Jan Zamoyski i Jan Sobieski. Do kategorii „zięciów królewskich" w Koronie można by zaliczyć także Jana Stanisława Jabłonowskiego, wojewodę wołyńskiego, syna hetmana, ożenione go z siostrzenicą królowej Marii Kazimiery, Joanną de Bethune, oraz Jana Wielopolskiego młodszego, podkanclerzego koronnego, którego trzecią żoną była siostra Marysieńki — Maria Anna de la Grange, margrabianka d'Arquien. Żonę Francuzkę miał również, jak już wspomniano, Marcin Borowski, kasztelan gdański. Częściej niż z Francuzkami żeniono się z Niemkami. Wyróżniali się pod tym względem Denhoffowie23 i jest to zrozumiałe, zważywszy na fakt, że np. Gerard Denhoff, wojewoda pomorski, podobno słabo władał językiem polskim (ożenił się świetnie z Sybillą Małgorzatą, córką księcia Brzegu i Legnicy). Ponadto Gerard Denhoff młodszy, chorąży nadworny koronny, pojął za żonę Annę von Goldstein, a Teodor, podkomorzy koronny, Katarzynę Franciszkę von Bessen. Z innych rodów inflanckich i pomorskich, które wchodziły w koligacje ze szlachtą niemiecką, wymieńmy Jakuba Wejhera, wojewodę malborskego, który wieloletni pobyt w krajach cesarskich wykorzystał m. in. na zawarcie małżeństwa z Anną Elżbietą Schaffgotsch24, córką Jana Ulryka, protestanckiego magnata śląskiego i generała cesarskiego. Inflantczyk Otto Fryderyk Felkiersamb, wojewoda inflancki, następnie czernihowski. ożenił się z Elżbietą, a później z Katarzyną von Windischgrätz25; zaakceptowany w Prusach Królewskich na stanowisku wojewody malborskiego Franciszek Bieliński ożeniony był z Anną von Ackerstoff26. Związki z Niemkami zdarzały się sporadycznie i wśród senatorów oraz dygnitarzy z innych ziem Rzeczypospolitej, nie sąsiadujących z krajami języka niemieckiego ani nie przenikniętych niemiecką kulturą, jak Prusy i Inflanty. Kasztelan wołyński Michał Jerzy Czartoryski ożenił się z Rozyną Małgorzatą Eckenberg z fraucymeru królowej Cecylii Renaty (nb. panna Eckenberg znana była ze swego złego prowadzenia się jako kochanka króla Władysława IV)2 7 . Według W. Dworzaczka Andrzej Mniszech, kuchmistrz koronny, miał za żonę hrabinę Sydonię Urszulę Ortenburg, źródła mówią jednak o małżeństwie z Barbarą Giżanką2 8 (por. przyp. 37), a Mazur Zygmunt Opacki, wojewoda dorpacki, ożenił się z Zuzanną Małgorzatą Schaden de Mitelbibrach29. Z Europy Zachodniej, z holenderskiej Geldrii, pochodziła żona Stanisława Franciszka Koniecpolskiego, kasztelana bracławskiego, Maria Mechtylda de Bökop. Małżeństwo to zakończyło się wielkim skandalem, gdyż Koniecpolski porzucił swą wybrankę. W jej obronie występowały do króla Jana Kazimierza władze Zjednoczonych Prowincji. Finałem tego małżeństwa był formalny rozwód w 1686 r.
Stefan Ciara, Senatorowie i dygnitarze koronni drugiej połowie XVII wieku,Polskie Towarzystwo Historyczne
Mariusz |
|
|
|
|
|
Chrzanowski_Stanisław |
|
Temat postu: Re: Nazwiska w drzewie jakozak
Wysłany: 10-09-2023 - 19:03
|
|
|
|
jakozak napisał:
Podczascy:
--------------
Najstarszym moim odnalezionym przodkiem z rodziny Podczaskich herbu Rawicz z Ziemi Sandomierskiej jest pewniak (bez metryki - już chyba przepadła na wieki i alegaty z 1818 gdy się żenił w Łoniowie też) urodzony w Sandomierzu w 1774 lub 5 roku Antoni Benedykt, mieszkający w 1818 w Opatowie w Okulinie, syn Macieja i Marianny z Warszawskich. Urodzeni.
......
Rakowski:
-------------
Piękna sprawa. Perełka. Przechrzczony Żyd z Rakowa syn obywateli Rakowa: Abrahama Merdkiewicza i Eydli Herzkowicz. Nazywał się Chil Abramowicz. Urodził się w 1808. Przechrzcił się na Macieja Rakowskiego. Połaniec. Utytułowanych chrzestnych miał masę. Ożenił się z urodzoną Teklą ze Skorupków 1829. Sulisławice/Gieraszowice. Już wówczas był ekonomem w Gieraszowicach. W Rakowie nie trafiłam, póki co. Córka tego Macieja Rakowskiego - Felicjana Wiktoria urodziła się w Malżynie w sandomierskim 1835.
córka "Perełki" - Wiktoria Rakowska poślubiła w 1858 w par. Momina wdowca (po Anieli Gołębiowskiej) Antoniego Podczaskiego s.Antoniego i Marianny Wosąwskiej. |
_________________ Pozdrawiam
S.Chrzanowski
|
|
|
|
|
jakozak |
|
Wysłany: 14-09-2023 - 07:51
|
|
|
|
Tak, wiem o Wiktorii. To moja praprababcia. Ale bardzo dziękuję za czujność. |
|
|
|
|
|
Mariusz14 |
|
Wysłany: 14-09-2023 - 17:30
|
|
|
|
To byłoby u mnie:
Zygmunt Opacki & Justyna Małgorzata Schaden
Krzysztof Opacki & Izabela Zofia Mężyńska
Wojciech Jan Opacki & Anna Katarzyna Horbowska
Tomasz Brzostowski & Katarzyna Opacka
Franciszek Brzostowski & Anna Biedrzycka
Jan Brzostowski & Marianna Makowska
Józef Brzostowski & Ewa Grądzka
Maksymilian Przestrzelski & Kunegunda Brzostowska
Franciszek Przestrzelski & Marcjanna Godlewska
Tadeusz Kalinowski & Balbina Przestrzelska
Ignacy Kalinowski & Stanisława Konopka
Jan Kalinowski & Helena Chojnowska
Mieczysław Kalinowski & Irena Marianna Grodzka
Mariusz Kalinowski
Mariusz |
|
|
|
|
|
jakozak |
|
Wysłany: 15-09-2023 - 07:46
|
|
|
|
Dziękuję bardzo.
Zygmunt Opacki i Justyna Małgorzata Schaden
Stanisław Opacki i Krystyna Piegłowska
Piotr Paweł Hadziewicz i Marianna Opacka
Józef Hadziewicz i Cecylia Sierakowska
Franciszek Podczaski i Barbara Hadziewicz
Maciej Podczaski i Marianna Warszawska
Antoni Benedykt Podczaski i Marianna Wąsowska
Antoni Onufry Wincenty Podczaski i Felicjana Wiktoria Rakowska
Wacław Ludwik Michał Podczaski i Helena Celina Chrzanowska
Kazimierz Jan Wołek i Maria Anna Podczaska
Edmund Szostak i Barbara Ewa Wołek
Tadeusz Kozak i Jolanta Szostak |
|
|
|
|
|
Mariusz14 |
|
Wysłany: 17-09-2023 - 22:00
|
|
|
|
jakozak napisał:
Dziękuję bardzo.
Zygmunt Opacki i Justyna Małgorzata Schaden
Stanisław Opacki i Krystyna Piegłowska
Piotr Paweł Hadziewicz i Marianna Opacka
Józef Hadziewicz i Cecylia Sierakowska
Franciszek Podczaski i Barbara Hadziewicz
Maciej Podczaski i Marianna Warszawska
Antoni Benedykt Podczaski i Marianna Wąsowska
Antoni Onufry Wincenty Podczaski i Felicjana Wiktoria Rakowska
Wacław Ludwik Michał Podczaski i Helena Celina Chrzanowska
Kazimierz Jan Wołek i Maria Anna Podczaska
Edmund Szostak i Barbara Ewa Wołek
Tadeusz Kozak i Jolanta Szostak
Poproszę źródło do
Stanisław Opacki & Krystyna Piegłowska
Herbarz podaje że Zygmunt miał dwie żony:
1. Justynę Małgorzatę von Schaden
2. Barbara Pieczewska
ale Piegłowskiej nie widzę
Mariusz |
|
|
|
|
|
jakozak |
|
Wysłany: 18-09-2023 - 08:38
|
|
|
|
Stanisław był synem Zygmunta i Justyny. Ochrzczony na Wawelu 17.01.1637. To jego żoną była Krystyna Piegłowska Piegłowska |
|
|
|
|
|
Mariusz14 |
|
Wysłany: 18-09-2023 - 18:06
|
|
|
|
jakozak napisał:
Stanisław był synem Zygmunta i Justyny. Ochrzczony na Wawelu 17.01.1637. To jego żoną była Krystyna Piegłowska Piegłowska
Właśnie właśnie nie widzę źródła do:
Stanisław Opacki syn Zygmunta i Justyny Małgorzaty von Schaden
http://www.katalogszlachty.com/metryki- ... 1598-1699/
OPACKI Stanisław, syn Zygmunta, wielkorządcy krakowskiego zamku i Justyny Małgorzaty ( pierwsza żona ), 17.01.1637. Chrzestni: Tomasz Oborski, sufragan krakowski i Katarzyna Drzewicka.
a ślub z Krystyna Piegłowska gdzie był
A po drugie:
Ma pani zrobione badania autosomalne. Nazwisko może pani podać na priv lub tu.
Mariusz |
|
|
|
|
|
|