|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Kostkowski |
|
Temat postu: ślady po majątkach utraconych za działalność narodowo-wyzwol
Wysłany: 23-08-2023 - 06:19
|
|
Status: Offline
|
|
Moi przodkowie po mieczu mieli majątek ziemski w Galicji. Z metryk dowiaduję się że spośród kilkunastu linii rodowych od 4 x pra dziadka moją linię stanowili rzemieślnicy, a pozostałe linie ekonomowie. Kilka lat temu pewien profesor na spotkaniu genealogów krakowskich sugerował, że zarządzali cudzymi majątkami ponieważ rodowy majątek okupant zabrał za działalność narodowowyzwoleńczą i kierował do Archiwum w Wiedniu, gdzie mają być dowody zaboru majątków Polakom.
Profesora już nie ma więc go nie dopytam o szczegóły. Pozostaje nadzieja, że na tym forum uzyskam podpowiedź gdzie mogą być ślady po majątkach Polaków utraconych za działalność narodowowyzwoleńczą. |
_________________ Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Ostatnio zmieniony przez Kostkowski dnia 23-08-2023 - 07:35, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
Małgorzata_Kulwieć |
|
Wysłany: 23-08-2023 - 06:41
|
|
|
|
Nie odpowiem Ci gdzie mogą znajdować się dokumenty, ale często w rodzinach opowiadane są historie o majątkach skonfiskowanych przez okupantów lu przegranych w karty przez przodka-utracjusza, Tak było tez i w mojej rodzinie. Otóz ponoć mój pradziadek Piotr po Powstaniu 1863 r nie miał dokąd wrócić, bo majątek został skonfiskowany przez władze carskie.
Tymczasem w toku moich badań genealogicznych okazało się iż rzeczony majątek tuz po śmierci prapradziadka (ojca Piotra) w roku 1846 przeszedł drogą dziedziczenia (mam dokument notarialnego podziału majątku) na najstarszego syna (mój pradziadek Piotr był dzieckiem przedostatnim i to z drugiej żony), w rękach rodziny którego, pozostawał aż do 1929. I został sprzedany! Czyli opowieść o konfiskacie majątku można między bajki włożyć.
Oczywiście nie twierdzę, że tak jest u Ciebie, ale nie zafiksuj sie na poszukiwaniu utraty czegoś, co byc może nie zostało utracone, a staraj się szukać we wszystkich kierunkach. |
_________________ pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
|
|
|
|
|
Kostkowski |
|
Wysłany: 23-08-2023 - 06:52
|
|
|
|
A co to są "wszystkie kierunki"? Dlaczego miałyby być lepsze czy ważniejsze od źródeł gdzie mogą być ślady skonfiskowanych majątków? |
_________________ Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
|
|
|
|
|
Małgorzata_Kulwieć |
|
Wysłany: 23-08-2023 - 09:00
|
|
|
|
Nie, nie napisałam żeby miały być lepsze, czy ważniejsze, tylko żeby nie pozostać na poszukiwaniu wyłącznie tych konkretnie dokumentów.
Wszystkie kierunki, to oprócz szukania dokumentów o konfiskatach np.
sprawdzenie czy w metrykach podawano przodków jako właścicieli czy dzierżawców majątków i opierając się na podanych tam informacjach
postarać sie sprawdzić najpierw w sieci czy w prasie z dawnych lat nie ma jakichś adnotacji na temat danej rodziny i ewentualnym jej majątku
przeglądać, w miarę możliwości, akta notariuszy pod kątem znalezienia jakichkolwiek dokumentów związanych z daną rodziną.
Jeżeli znasz domniemaną nazwę majątku, to postarać sie znaleźć wszystko, co w sieci dostępne , na jego temat, może wtedy cos wyjdzie. |
_________________ pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|