Autor |
Wiadomość |
Arek_Bereza |
|
Temat postu: Re: Akt małżeństwa
Wysłany: 07-08-2023 - 11:59
|
|
Status: Offline
|
|
Irena_Skuła napisał:
Do Arka Berezy !
Podziękowanie.
Pytałam na stronie 49 o wsie Morawki i Kobylniki Dostałam właściwe dane co do parafii Chlewo w okolicach Błaszek. Trop mimo moich pierwszych wątpliwości był właściwy. Akta te są na FS ale pod kluczykiem. Byłam u Mormonów w Łodzi na ul. Orla i tam bez problemu miałam wgląd do akt. i uzyskałam potwierdzenie moich poszukiwań. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Irena
to fajnie, cieszę się. Sam też miałem wątpliwości |
|
|
|
|
|
Skorek_A |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-08-2023 - 10:49
|
|
|
|
Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu wieku panny młodej . Akt 73 na samym dole , wydaję mi się że szesnaście ale nie jestem pewny
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1407440
Marek70 dziękuję . |
_________________ pozd. Andrzej
Ostatnio zmieniony przez Skorek_A dnia 16-08-2023 - 11:26, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
Marek70 |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-08-2023 - 11:05
|
|
|
|
|
|
|
AgnieszkaAugustyn |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-08-2023 - 14:06
|
|
|
|
|
|
|
Marek70 |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-08-2023 - 14:27
|
|
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-08-2023 - 14:29
|
|
|
|
|
|
|
krynia |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-08-2023 - 15:05
|
|
|
|
|
|
|
IwonaMu |
|
Temat postu:
Wysłany: 17-08-2023 - 17:22
|
|
|
|
Dzień dobry, prosze o pomóc w rozszyfrowaniu brakujących słów/fraz i długiego zdania pod sam koniec (przed "Akt ten stawiającym....") Coś o hrabinie?
Działo sie to we wsi Dzierążnia dnia 18 listopada 1860 roku o godzinie pół do pierwszej popołudniu. ???? Wiadomie czyniony w przytomnosci ......... ???? świadków Jana Mazurka lat 24, i Józefa Machuły lat 40 mających, obydwaj włościanie z Dzierążni, w dniu dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo między Tomaszem Machułą, młodzieńcem włościaninem z Dzierążni, lat 21 mającym, synem Macieja i Anny z Kniaziów, małżeństwa Machułów zmarłych włościan z Dzierążni, w tejże wsi urodzonym i przy siostrze zamieszkałym, a Franciszką Gilową, panną ...... (?) z Dzierążni lat szesnaście skończonych mającą, córką Macieja i Anastazji z Siedleckich małżonków Gilów wyrobników ze wsi Dzierążnia, w tej wsi urodzoną i przy rodzicach zostającą. Małżeństwo to po uprzednich zapowiedziach w dniach 4, 11, i 18 miesiąca i roku bieżącego w kościele parafialnym Dzierążeńskim ...
..... Akt ten stawiającym i świadkom przeczytany, przez nas tylko podpisany został, gdyż oni pisac nie umieją.
Oryginał, akt #24:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... de72016b17
Dziękuję serdecznie! |
|
|
|
|
|
Arek_Bereza |
|
Temat postu:
Wysłany: 17-08-2023 - 17:57
|
|
|
|
Jako też zezwolenie ustne rodziców oblubienicy obecnych przy akcie małżeństwa
Podejrzewam, że widzisz hrabinę w oblubienicy:) |
|
|
|
|
|
Syriusz |
|
Temat postu:
Wysłany: 17-08-2023 - 18:01
|
|
|
|
Działo sie to we wsi Dzierążnia dnia 18 listopada 1860 roku o godzinie pół do pierwszej popołudniu. Wiadomo czyniemy* że w przytomnosci** świadków Jana Mazurka lat 24, i Józefa Machuły lat 40 mających, obydwaj włościanie z Dzierążni, w dniu dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo między Tomaszem Machułą, młodzieńcem włościaninem z Dzierążni, lat 21 mającym, synem Macieja i Anny z Kniaziów, małżeństwa Machułów zmarłych włościan z Dzierążni, w tejże wsi urodzonym i przy siostrze zamieszkałym, a Franciszką Gilową, panną, wyrobnicą z Dzierążni lat szesnaście skończonych mającą, córką Macieja i Anastazji z Siedleckich małżonków Gilów wyrobników ze wsi Dzierążnia, w tej wsi urodzoną i przy rodzicach zostającą. Małżeństwo to poprzedziło trzy zapowiedzi w dniach 4, 11, i 18 miesiąca i roku bieżącego w kościele parafialnym Dzierążeńskim jako też zezwolenie ustne rodziców oblubienicy, przy akcie małżeństwa. - Małżonkowie nowi oświadczają że nie zawarli umowy przedślubnej. Akt ten stawiającym i świadkom przeczytany, przez Nas tylko podpisany został, gdyż oni pisac nie umieją.
* czyniemy = czynimy
** w przytomności = w obecności
Tomasz. |
|
|
|
|
|
IwonaMu |
|
Temat postu:
Wysłany: 17-08-2023 - 18:21
|
|
|
|
Syriusz napisał:
Działo sie to we wsi Dzierążnia dnia 18 listopada 1860 roku o godzinie pół do pierwszej popołudniu. Wiadomo czyniemy* że w przytomnosci** świadków Jana Mazurka lat 24, i Józefa Machuły lat 40 mających, obydwaj włościanie z Dzierążni, w dniu dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo między Tomaszem Machułą, młodzieńcem włościaninem z Dzierążni, lat 21 mającym, synem Macieja i Anny z Kniaziów, małżeństwa Machułów zmarłych włościan z Dzierążni, w tejże wsi urodzonym i przy siostrze zamieszkałym, a Franciszką Gilową, panną, wyrobnicą z Dzierążni lat szesnaście skończonych mającą, córką Macieja i Anastazji z Siedleckich małżonków Gilów wyrobników ze wsi Dzierążnia, w tej wsi urodzoną i przy rodzicach zostającą. Małżeństwo to poprzedziło trzy zapowiedzi w dniach 4, 11, i 18 miesiąca i roku bieżącego w kościele parafialnym Dzierążeńskim jako też zezwolenie ustne rodziców oblubienicy, przy akcie małżeństwa. - Małżonkowie nowi oświadczają że nie zawarli umowy przedślubnej. Akt ten stawiającym i świadkom przeczytany, przez Nas tylko podpisany został, gdyż oni pisac nie umieją.
* czyniemy = czynimy
** w przytomności = w obecności
Tomasz.
Dziękuje bardzo, Tomaszu, teraz bedę robić research na temat włościanin vs. wyrobnik! |
|
|
|
|
|
Syriusz |
|
Temat postu:
Wysłany: 17-08-2023 - 18:40
|
|
|
|
IwonaMu napisał:
Dziękuje bardzo, Tomaszu, teraz bedę robić research na temat włościanin vs. wyrobnik!
Wyrobnik - jest to osoba która wykonywała pracę fizyczną. Dziś się już tak raczej nie mówi.
https://sjp.pwn.pl/doroszewski/wyrobnik
Włościanin to po prostu najprościej mówiąc rolnik. Można też powiedzieć na rolnika - chłop.
Czyli, wyrobnica Franciszka Gilowa to córka rolników, która pracowała fizycznie, wynajmując się do różnych prac.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... obnik#2419
Tomasz. |
|
|
|
|
|
P.Eysmont |
|
Temat postu:
Wysłany: 20-08-2023 - 22:29
|
|
|
|
|
|
|
Urbanska_Anna |
|
Temat postu:
Wysłany: 20-08-2023 - 23:08
|
|
|
|
"Działo się we wsi ….. dnia siedemnastego czerwca 1849 roku o godzinie 4 po południu. Stawił się Kazimierz Ejsmond (Eismond) Rusznikarz? lat pięćdziesiąt osiem mający w Nowej Aleksandryi ? zamieszkały w obecności Antoniego Dziewulskiego piekarza liczącego lat dwadzieścia pięć tudzież Ludwika Bucz…. kiego lat mającego pięćdziesiąt (piędziesiąt) obydwu zamieszkałych w Osławnach? /Nowej Aleksandyi? I okazał nam dziecię płci męskiej urodzone w Nowej Aleksanrdyi w domu pod liczbą dwadzieścia siedem w dniu dwudziestym trzecim maja roku bieżącego o godzinie dziewiątej rano z jego Małżonki Magdaleny Witkowskiej lat dwadzieścia pół ? mającej. Dziecięciu temu Chrzcie świętym odbytym w dniu dzisiejszym nadane zostało imię Antoni a rodzicami chrzestnymi byli wyżej wspomniany Antoni Dziewulski i Kazimirz ? Barld? Akt ten stawiającym i świadkom przeczytany podpisany został …."
Mam nadziej, że pomogłam trochę. |
|
|
|
|
|
P.Eysmont |
|
Temat postu:
Wysłany: 20-08-2023 - 23:30
|
|