Autor |
Wiadomość |
Antosiewicz_Anna |
|
Temat postu: Żołnierz armii prus w niewoli rosyjskiej
Wysłany: 01-08-2023 - 18:29
|
|

Status: Offline
|
|
Witam, mój pradziadek Teodor Wilmowski słuzył w czasie IWS w armii pruskiej( mieszkał w Chełmnie) . Wiem, że był w niewoli rosyjskiej, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji o zolnierzach armii pruskiej przebywających w niewoli. Gdzie moge szukac informacji [u
słuzył w 194 rezerwowy pułk piechoty grunhoff, marienwerder, [/u] |
|
|
|
|
 |
piotr_nojszewski |
|
Temat postu: zołnierze armii prus w niewoli rosyjskiej
Wysłany: 01-08-2023 - 18:37
|
|

|
|
Na listach strat - Verlustlisten jest stosowna adnotacja. |
_________________ pozdrawiam
Piotr
|
|
|
|
 |
Antosiewicz_Anna |
|
Wysłany: 01-08-2023 - 19:09
|
|

|
|
Sprawdzałam, widnieje jako zaginiony |
|
|
|
|
 |
piotr_nojszewski |
|
Wysłany: 01-08-2023 - 21:24
|
|

|
|
Dobrze napisać gdzie się szukało. W przypadku takim typowo człowiek jest 2 razy na listach strat. Ale jeśli nie ma go drugi raz to z uwagi na straty wojenne w archiwach niemieckich boję się, że jedyne miejsce to Rosja. Wojskowe Archiwum Historyczne w Moskwie. Ale zgaduję bo nigdy tam nie szukałem list jeńców. |
_________________ pozdrawiam
Piotr
|
|
|
|
 |
Irena_Powiśle |
|
Temat postu: Re: zołnierze armii prus w niewoli rosyjskiej
Wysłany: 01-08-2023 - 22:26
|
|

|
|
piotr_nojszewski napisał:
Dobrze napisać gdzie się szukało. W przypadku takim typowo człowiek jest 2 razy na listach strat. Ale jeśli nie ma go drugi raz to z uwagi na straty wojenne w archiwach niemieckich boję się, że jedyne miejsce to Rosja. Wojskowe Archiwum Historyczne w Moskwie. Ale zgaduję bo nigdy tam nie szukałem list jeńców.
Nie.
W RGWIA nie ma. Listy jeńców są w GARF (Archiwum Federalne Państwowe), oraz w archiwum w Spb, w archiwach różnych obwodów też, powinne być w Kijowie też, bo w miejscowości Darnica znajdował się obóz jeniecki.
Chociaż nie mam racji - w Kijowie mogą być listy wojska A-W, bo to kierunek walk południowy i zachodnio-południowy.
Wojsko pruskie to jak pisałam w jednym z archiwów (nie znam dokładnie w jakim, trzeba szukać) w Spb, w Moskwie w GARF i w archiwach obwodowych.
Listy na powrót to w GARF i mogą być w Spb.
PS już był o tym wątek. |
_________________ Pozdrawiam,
Irena
|
|
|
|
 |
|