Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
niedziela, 30 marca 2025

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Antosiewicz_AnnaOffline
Temat postu: Żołnierz armii prus w niewoli rosyjskiej  PostWysłany: 01-08-2023 - 18:29
Sympatyk

Status: Offline
Witam, mój pradziadek Teodor Wilmowski słuzył w czasie IWS w armii pruskiej( mieszkał w Chełmnie) . Wiem, że był w niewoli rosyjskiej, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji o zolnierzach armii pruskiej przebywających w niewoli. Gdzie moge szukac informacji [u

słuzył w 194 rezerwowy pułk piechoty grunhoff, marienwerder, [/u]

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Gadu-Gadu  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
piotr_nojszewskiOffline
Temat postu: zołnierze armii prus w niewoli rosyjskiej  PostWysłany: 01-08-2023 - 18:37
Zasłużony
Sympatyk

Na listach strat - Verlustlisten jest stosowna adnotacja.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Antosiewicz_AnnaOffline
Temat postu: zołnierze armii prus w niewoli rosyjskiej  PostWysłany: 01-08-2023 - 19:09
Sympatyk

Sprawdzałam, widnieje jako zaginiony

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Gadu-Gadu  
piotr_nojszewskiOffline
Temat postu: zołnierze armii prus w niewoli rosyjskiej  PostWysłany: 01-08-2023 - 21:24
Zasłużony
Sympatyk

Dobrze napisać gdzie się szukało. W przypadku takim typowo człowiek jest 2 razy na listach strat. Ale jeśli nie ma go drugi raz to z uwagi na straty wojenne w archiwach niemieckich boję się, że jedyne miejsce to Rosja. Wojskowe Archiwum Historyczne w Moskwie. Ale zgaduję bo nigdy tam nie szukałem list jeńców.

Irena_PowiśleOffline
Temat postu: Re: zołnierze armii prus w niewoli rosyjskiej  PostWysłany: 01-08-2023 - 22:26
Zasłużony
Sympatyk

piotr_nojszewski napisał:
Dobrze napisać gdzie się szukało. W przypadku takim typowo człowiek jest 2 razy na listach strat. Ale jeśli nie ma go drugi raz to z uwagi na straty wojenne w archiwach niemieckich boję się, że jedyne miejsce to Rosja. Wojskowe Archiwum Historyczne w Moskwie. Ale zgaduję bo nigdy tam nie szukałem list jeńców.

Nie.
W RGWIA nie ma. Listy jeńców są w GARF (Archiwum Federalne Państwowe), oraz w archiwum w Spb, w archiwach różnych obwodów też, powinne być w Kijowie też, bo w miejscowości Darnica znajdował się obóz jeniecki.

Chociaż nie mam racji - w Kijowie mogą być listy wojska A-W, bo to kierunek walk południowy i zachodnio-południowy.
Wojsko pruskie to jak pisałam w jednym z archiwów (nie znam dokładnie w jakim, trzeba szukać) w Spb, w Moskwie w GARF i w archiwach obwodowych.
Listy na powrót to w GARF i mogą być w Spb.

PS już był o tym wątek.

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat