Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
niedziela, 24 listopada 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
MrTomAshOffline
Temat postu:   PostWysłany: 23-06-2019 - 17:28
Sympatyk

Status: Offline
Pobieżnie patrzyłem, ale nikt raczej wyznania mojżeszowego nie był, cywilne mi się nie rzuciły w oczy. Nawet je kupowałem jak jeszcze miały kłódkę na FS. Niemniej nie rzuciły mi się w oczy żadne metryki Cywilne. Jak tam są takowe to warto by to przejrzeć jeszcze raz. Chociaż to dla mnie karkołomne przy moim rosyjskim :/

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Grazyna_GabiOffline
Temat postu:   PostWysłany: 23-06-2019 - 18:03
Sympatyk

Mojzeszowych tam nie widzialam, fakt pisane fatalnie.

Metryki katolickie sa w Dniepropietrowskim archiwum
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0 ... 1%82%D1%96
(Днепропетровском архиве)
oto wykaz:
РИМО-КАТОЛИЦИЗМ
1. Катеринославська губернія
2. Катеринославський деканат
3. Костьол Ямбургського приходу, с. Кам’янське Катеринославського повіту Романківської волості
4. Інформація відсутня
5. Народження: urodzenia
1892-1896: ф. 193, оп. 3, спр. 153;
1897: ф. 193, оп. 3, спр. 154;
1900-1902: ф. 193, оп. 3, спр. 392;
1903: ф. 193, оп. 3, спр. 392, 393;
1904-1906: ф. 193, оп. 3, спр. 393;
1907: ф. 193, оп. 3, спр. 393, 394;
1908, 1909: ф. 193, оп. 3, спр. 394;
1910: ф. 193, оп. 3, спр. 394, 395;
1911-1914: ф. 193, оп. 3, спр. 395;
1915: ф. 193, оп. 3, спр. 395, 396;
1916-1920: ф. 193, оп. 3, спр. 396
6. Шлюб: sluby
1898-1905: ф. 193, оп. 3, спр. 397;
1906: ф. 193, оп. 3, спр. 397, 398;
1907-1916: ф. 193, оп. 3, спр. 398
7. Інформація відсутня
8. Смерть: zgony
1893-1896: ф. 193, оп. 3, спр. 153;
1898-1905: ф. 193, оп. 3, спр. 399
9. Інформація відсутня
10. Інформація відсутня

i kosciol sw. Mikolaja
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0 ... %BA%D0%B5)

Grazyna

MrTomAshOffline
Temat postu:   PostWysłany: 23-06-2019 - 18:14
Sympatyk

W Parafii św. Mikołaja na 100% jest kilka metryk. Miałem kontakt z bratem Adamem który się opiekuje tą parafią (bracia kapucyni), ale po tym jak wysłał mi tych kilka poniższych informacji, to kontakt się właściwie urwał i nie odpowiedział na żadne z 1000 moich pytań, więc pozostaje raczej tam już tylko chyba jechać.

Chyba, że ma Pani pomysł gdzie jest dostęp do chrześcijańskich metryk z Dniepra i/lub Kamieńska?

To mi brat wysłał, ale ciężko i nawet to było rozczytać - widać tam m.in. Janinę i Jakuba Bzymka (ten drugi będzie synem Wincentego i Marianny Łyszczarz z tego co udało mi się udalić ze spisu ludności w Irenie.

Oraz taką informację:

Информация для Томаша Бзимека

Фото Urodzone 1894.
В алфавитном реестре родившихся в с. Каменском в 1894 году №5 по порядку, акт 27, номер страницы 19 в костёльной книге крещаемых присутствует запись о рождении Марии-Янины Бзымек. Это говорит о том, что непосредственно в книге крещаемых должна быть запись о родителях и крёстных Марии-Янины.

Фото Ur. 1896 Bzymek Janina, Bzymek Jakub.
В алфавитном реестре родившихся в с. Каменском в 1896 году №5 по порядку присутствует запись о рождении Янины Бзымек, а под №7 запись о рождении Якова Бзимек. Это говорит о том, что непосредственно в книге крещаемых должна быть запись о родителях и крёстных Янины и Якова Бзымек.

Фото Ur. 1897. Bzumek Juzefa
В алфавитном реестре родившихся в с. Каменском в 1897 году №138 присутствует запись о рождении Юзефы Бзымек. Это говорит о том, что непосредственно в книге крещаемых должна быть запись о родителях и крёстных Юзефы Бзымек.

Фото 1905. Waclaw Baran & Marianna Bzymek
1905 года августа 27 дня в Каменской римско-католической церкви окрещен младенец по имени Вацлав священником Иоанном Лангом с совершением всех обрядов Таинства. Крестьян гмины Кунов Радомской губернии Опатовского уезда Михаилы и Марианны, урождённой Бзымек, Баран законных супругов сын, родившийся 1905 года 26 августа в селе Каменском Ямбургского римско-католического прихода. Восприемниками при Святом крещении были Феофил Дарковский с Викториею Кольвич.

Фото 1907 Aleksandra Baran & Marianna Bzymek
1907 года апреля 23 дня в Каменской римско-католической церкви окрещен младенец по имени Александра викарным священником Иоанном Ланг с совершением всех обрядов Таинства. Крестьян Радомской губернии Опатовского уезда Михаилы и Марианны, урождённой Бзымек, Баран законных супругов дочь, родившейся 1907 года 13 марта в селе Каменском Каменского римско-католического прихода. Восприемниками при Святом крещении были Александр Сахоцкий с Виолентиною (?) Маевской.

Фото 1907 Альфред Шульчевский & Wladyslawa Bzymek
1907 года августа 12 дня в Каменской римско-католической приходской церкви окрещен младенец по имени Альфред викарным священником Иоанном Ланг с совершением всех обрядов Таинства. Крестьян Варшавской губернии Гостынского уезда Эдуарда и Юзефы, урождённой Марановской, Шульчевских законных супругов сын, родившейся 1907 года 21 июля в селе Каменском Каменского римско-католического прихода. Восприемниками при Святом крещении были Станислав Шульчевский с Владиславою Бзымек.

Фото 1908 Aleksandra Kalwasinska & Wladyslawa Bzymek
1908 года 29 ноября в Каменском приходском костёле священником Долонговским окрещена Александра, родившаяся в селе Каменское ноября 21 дня того же года. Крестьян Варшавской губернии Гостынского уезда Ивана и Вероники, урождённой Витковской, Кальвасинских законных супругов дочь. Восприемниками при Святом крещении были Алексей Хржонщевский и Владислава Бзимек. (ГАДО. Фонд 193. Оп. 3. Ед. хран. 394. Л. 70).
Кстати говоря, АЛЕКСАНДРА КАЛЬВАСИНСКАЯ – это моя родная бабушка по материнской линии! Её крёстный отец Алексей Хржонщевский также происходил из Варшавской губернии Гостынского уезда. Не говорит ли это о том, что Бзымек также имеют отношение к Гостынскому уезду? Или это однофамильцы Яна и Юстины Бзымек.
И ещё одно. Одной из первых прихожанок возрождаемого костёла Святого Николая была ныне покойная Ада Станиславовна Квятковская, в девичестве Павличек. Её мама Евгения Михайловна Павличек, в девичестве Баран (у нас эта фамилия пишется, как Барон) по материнской линии происходила из семьи Бзымек. По воспоминаниям Ады Станиславовны, в первые дни оккупации Днепродзержинска немецкими войсками (22-23 августа 1941 года), она со своей бабчей Андзей Бзымек пряталась в убежище. Бабушка Андзя (возможно, это сокращение от какого-то имени) всегда носила длинную, широкую, чёрную одежду. Была очень набожной и, по мнению Ады Станиславовны, являлась монашкой.

Grazyna_GabiOffline
Temat postu:   PostWysłany: 23-06-2019 - 18:31
Sympatyk

Tomasz,
Daj te akta do dzialu tlumaczen z j. rosyjskiego, o kazdej metryce podaj to co wiesz,
moze byc ten rosyjski opis poszczegolnych zdjec. Najlepiej dla kazdej metryki
zaloz osobny temat, jeden post - jeden akt.
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewforum-f-44.phtml
Bedziesz musial poczekac chwile bo to okres urlopowy ale bedziesz mial dokladne dane.

Teraz doczytalam, ze to nie wszytkie sa metryki lecz tylko zdjecia z rejestru czyli spisu rocznego. Szkoda, ze nie zrobil zdjec metryk. Dla kwerendy w archiwum sa pomocne bo jest rok i nr. aktu.

Grazyna

MrTomAshOffline
Temat postu:   PostWysłany: 23-06-2019 - 20:42
Sympatyk

Z grubsza wiem co tam jest, dostałem to 2 lata temu. Chyba by mnie skręciło gdybym do tej pory tego nie przetłumaczył Smile

Jednakże, problemem jest to, że całych wpisów z ksiąg nie mam, prosiłem brata o dosłanie lepszych i więcej zdjęć, ale... na czekaniu poprzestało. Przypominam się średnio raz na pół roku, ale bez większych efektów niestety. Nawiązałem kontakt z Polonią z Dniepra i Pani Maria z Dniepra obiecała mi pomóc jak będzie mieć trochę czasu po wakacjach. Liczę, że uda nam się coś razem ustalić Smile

To naprawdę jest detektewistyczna praca Smile

JonaszOffline
Temat postu:   PostWysłany: 03-07-2023 - 04:12
Sympatyk

Nie wiem czy temat jeszcze aktualny, ale uczęszczałem w szkole do jednej klasy z dziewczyną o nazwisku Bzymek. Pochodziła z rejonów gostyńskich niedaleko Leszna o ile pamiętam. Tomek, więcej informacji mogę udzielić na priv. Pozdrawiam.

MrTomAshOffline
Temat postu:   PostWysłany: 03-07-2023 - 11:35
Sympatyk

Dziękuję bardzo Panie Jonaszu. Wysłałem wiadomość.

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat