Autor |
Wiadomość |
Markos |
|
Temat postu: Re: Ratujmy Polonę!
Wysłany: 31-05-2023 - 21:33
|
|
Status: Offline
|
|
choirek napisał:
To trochę, jakby w Genetece1 było 30 wyników dla nazwiska Iksiński, w Genetece2, 15 wyników i twierdzić, że nie została popsuta.
Dokładnie tak. Powodem uszczuplenia zbioru wynikowego może być np. usunięcie duplikatów czy indeksów przypisanych do błędnej parafii. I wtedy mniejsza liczba wyników bynajmniej nie świadczy o popsuciu, wręcz przeciwnie.
Bednarczyk_Kamil napisał:
Nie mogę zgodzić się z tą opinią. Przykład pierwszy z brzegu: w poprzedniej wersji Polony wpisuję hasło „Janusz Smogorzewski”, zaznaczam opcję „przeszukuj treść” i daje mi to 47 wyników. W nowej wersji robię dokładnie to samo i 0 wyników. Nieważne w jaki sposób ustawiam filtry, czy hasło wpisuję w cudzysłowie czy bez, zawsze daje 0 wyników.
Właśnie pośrednio się zgodziłeś
Żeby poprzeć jakąś skargę musi być ona przede wszystkim precyzyjna. Twój przykład zmierza właśnie w tym kierunku.
Wylistowanie wyników wyszukiwania ze starego systemu i z nowego a następnie porównanie ich. Których pozycji po prostu brakuje, które są, ale nie łapią się w wyszukiwarce itp. I takie pytania powinny paść a nie ogólnikowe, które można zbyć na pięć różnych sposobów.
O wiele trudniej będzie zignorować skargę z konkretnymi pytaniammi popartymi przykładami. |
_________________ Paweł.
|
|
|
|
|
Gajzler_Michał |
|
Wysłany: 31-05-2023 - 21:53
|
|
|
|
@Markos Zgoda co do tego, że warto podawać konkretne przykłady. I zachęcam Cię, abyś taką skargę napisał. Natomiast w dotychczasowej mojej komunikacji z Biblioteką Narodową, takie argumenty, o jakich wspomniałeś, w ogóle nie padły. Pracownicy BN dobrze sobie zdają sprawę z tego, że nowa Polona nie wyszukuje wszystkiego.
W mojej skardze dałem przykład hasła "Listy Juliusza Słowackiego". Wynik w starej Polonie to 26, a w nowej 0. I chodzi tu o całe obiekty. Z kolei przykład z hasłami typu "Warszawa" czy "Polska" pokazuje skalę jak wiele obiektów jest pomijanych. |
|
|
|
|
|
Gajzler_Michał |
|
Wysłany: 16-07-2023 - 11:35
|
|
|
|
Jeśli komuś nie działa Polona2.pl to bardzo proszę o informację. |
|
|
|
|
|
Szablewski_P |
|
Wysłany: 16-07-2023 - 11:58
|
|
|
|
Faktycznie nie działa. |
_________________ aweł
Mam przodków z okolic Warty (Sieradzkie) i Pleszewa (Kaliskie) - także jakby co - PW
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-07-2023 - 12:18
|
|
|
|
Nie działa, wtedy gdy nie akceptujecie zagrożenia nieaktualnym certyfikatem - wygasł w piątek.
Działa, gdy akceptujecie "zagrożenie" / niezgodność deklarowanej i weryfikowanej zawartości. |
_________________ Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
|
|
|
|
|
Małgorzata_Kulwieć |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-07-2023 - 12:52
|
|
|
|
Nie działa! |
_________________ pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
|
|
|
|
|
Krzysztof29 |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-07-2023 - 14:37
|
|
|
|
U mnie też już nie działa. |
_________________ Poszukiwane nazwisko: Turski - okolice Częstochowy, Jędrzejowa i Włoszczowy
|
|
|
|
|
Gajzler_Michał |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-07-2023 - 20:59
|
|
|
|
@Szablewski_P,
@Sroczyński_Włodzimierz,
@Małgorzata_Kulwieć,
@Krzysztof29,
Dziękuję Wam! |
|
|
|
|
|
hanna_d |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-07-2023 - 22:14
|
|
|
|
U mnie również nie działa Polona2 ,
pisze,ze polaczenie nie jest poufne .
Hanna D |
|
|
|
|
|
Gajzler_Michał |
|
Temat postu:
Wysłany: 17-07-2023 - 18:09
|
|
|
|
@hanna_d,
Dziękuję Ci!
Dziś już Polona2 powinna działać jak dawniej. |
Ostatnio zmieniony przez Gajzler_Michał dnia 17-07-2023 - 18:10, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 17-07-2023 - 18:09
|
|
|
|
|
|
|
Gajzler_Michał |
|
Temat postu:
Wysłany: 22-08-2023 - 20:23
|
|
|
|
Jak Wam się podoba nowa Polona, po tych paru miesiącach? Korzystacie z niej? Są tu fani nowej Polony? Szukacie poprzez przeszukiwanie tekstu i znajdujecie coś ciekawego? Zaniechaliście starej Polony (Polona2.pl)? Może stara Polona nie jest już potrzebna i nie macie nic przeciwko, aby ją zlikwidowano? Jestem ciekawy. Z góry dziękuję za szczere wypowiedzi. |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 22-08-2023 - 22:53
|
|
|
|
Stara wersja nie była moim pierwszym wyborem przy szukaniu, nowa też nie ma większych szans na to miejsce.
Znam (dzięki innym wyszukiwarkom w tym narodowej) dokładne parametry, dane - próbuję dotrzeć do znanej mi pozycji, obejrzeć kopię.
Najwięcej problemów nadal (w zakresie jak powyżej) z czasopismami.
Wielkich różnic nie widzę
Szukanie w treści w ogóle wyjmuję z rozważań - w tym obszarze widzę negatywny trend, ostry zjazd w wyszukiwarkach "ogólnych" (jak google) więc wypadałoby to na tle opisać...a nie mam na to siły
P.S. Nie sprawdziłem wszystkiego co ceniłem w poprzedniej wersji, ale np
https://blog.polona.pl/autorzy/andrzej_dobosz
nadal jest i mam nadzieję, że zostanie z nami |
_________________ Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
|
|
|
|
|
w3w |
|
Temat postu:
Wysłany: 23-08-2023 - 00:15
|
|
|
|
Gajzler_Michał napisał:
Jak Wam się podoba nowa Polona, po tych paru miesiącach? Korzystacie z niej? Są tu fani nowej Polony? Szukacie poprzez przeszukiwanie tekstu i znajdujecie coś ciekawego? Zaniechaliście starej Polony (Polona2.pl)? Może stara Polona nie jest już potrzebna i nie macie nic przeciwko, aby ją zlikwidowano? Jestem ciekawy. Z góry dziękuję za szczere wypowiedzi.
Korzystam tylko z polona2, z nowej się nie da - jest bardzo nieprzychylna dla użytkownika, i to na różnych poziomach (wyszukiwanie, sposób wyświetlania, możliwości pobierania etc.),
Może się podobać komuś kto korzysta sporadycznie i nie robi kwerend.
Za każdym razem gdy przez pomyłkę otwiera mi się nowa polona przekonuję się, nawet gdy chodzi o jedną pozycję, że trzeba zmienić adres, bo po prostu "szlag trafia" i szkoda tracić czasu na to co oferuje nowa polona
Wojciech |
|
|
|
|
|
Gajzler_Michał |
|
Temat postu:
Wysłany: 24-08-2023 - 16:57
|
|
|
|
w3w napisał:
Gajzler_Michał napisał:
Jak Wam się podoba nowa Polona, po tych paru miesiącach? Korzystacie z niej? Są tu fani nowej Polony? Szukacie poprzez przeszukiwanie tekstu i znajdujecie coś ciekawego? Zaniechaliście starej Polony (Polona2.pl)? Może stara Polona nie jest już potrzebna i nie macie nic przeciwko, aby ją zlikwidowano? Jestem ciekawy. Z góry dziękuję za szczere wypowiedzi.
Korzystam tylko z polona2, z nowej się nie da - jest bardzo nieprzychylna dla użytkownika, i to na różnych poziomach (wyszukiwanie, sposób wyświetlania, możliwości pobierania etc.),
Może się podobać komuś kto korzysta sporadycznie i nie robi kwerend.
Za każdym razem gdy przez pomyłkę otwiera mi się nowa polona przekonuję się, nawet gdy chodzi o jedną pozycję, że trzeba zmienić adres, bo po prostu "szlag trafia" i szkoda tracić czasu na to co oferuje nowa polona
Wojciech
Mam tak samo! |
|
|
|
|
|
|