Autor |
Wiadomość |
milkmilk |
|
Temat postu: Ród Mleczko na ziemiach małopolski
Wysłany: 07-05-2023 - 15:57
|
|
Status: Offline
|
|
Witam wszystkich. Poszukuję "III Rocznika Towarzystwa Heraldycznego" do którego nawiązuje w przypisie na stronie 15-tej geneaolog Stanisław Mleczko w swoim dziele z 1912 roku "Mleczko, Raczko, Saczko i Łyczko : przyczynek do kwestyi ustalania się nazwisk szlacheckich w XV wieku".
Link do publikacji: https://kpbc.umk.pl/dlibra/publication/81480/edition/87963/content
Interesuje mnie wątek pojawienia się nazwiska Mleczko w Małopolsce (w szczególności na terenach dzisiejszych powiatów Krakowski/Bocheński/Brzeski). Jedyny ślad kierujący to nazwisko na ziemie Krakowskie w przytoczonym dziele znalazłem w fragmencie:
"Trudno dziś orzec, czyim synem był Jan z Kulerowic Mleczko z ziemi Połockiej, który w r. 1563, gdy Moskwa Połock zawojowała, a mienie jego rodziców zostało zrabowane i spustoszone, przeniósł się z nimi w Krakowskie i tam po ich śmierci ożeniony z Barb. Wilkowską h. Leliwa, otrzymuje na sejmie lubels. 1569 r. potwierdzenie przywilejów, joko idący..." cum honestissimis ex utroque sexu nobilibus parentibus". Akt oblat. 1595 w gr. krakows. (t. 526 f. 113-114). Od jednego lub też dwu jego synów: Macieja i Jana, znanych z tej oblaty, poszli zapewne Mleczkowie w Krakowskiem herbu Doliwa, którzy podobno dotąd egzystują. "Jest także i pochlebne świadectwo wydane na Śląsku synowi jego Jakubowi" (słowa z listu B.H. łuszczyńskiego b. rejenta aktów grodz. b. krakows. wojew.) A więc był i syn Jakób i ten został widocznie przodkiem Mleczków na Śląsku, którzy (dziś zniemczeni) mają herb własny: Kościesza z dwiema różami u dołu. Ojciec owego Jana z Kulerowic Mleczki, jak świadczy rzeczony dyplom, miał być herbu "tubarum". A więc może Doliwa ? Tam uwzględniono Róże, a tu Trąby ! Więc ten Jan to może wnuk Pawła de Goloty, a rodzono-stryjeczny Jana Wojciechowicza M. sędziego wileń. Według tegoż dokumentu matka jego h. Korczak "alias Vrębi" urodzona z matki h. Habdank, matka zaś ojca była h. "Swoboda alias Griff". Ten ojciec to może Jerzy M. (1510. Metr. Lit. I. - 2).
W odręcznym przypisie (prawdopodobnie autora Stefana Mleczki) można przeczytać: "dokumenty o tych Mleczkach są w III roczniku Towarzystwa Heraldycznego. Dotąd tego rocznika nie otrzymałem".
Dlatego interesuje mnie czy da się gdzieś uzyskać skany tego rocznika ewentualnie ustalić o jakim dokładnie roczniku autor może wspominać (tutuł/rok wydania) ? |
|
|
|
|
|
tomkrzywanski |
|
Temat postu: Ród Mleczko na ziemiach małopolski
Wysłany: 07-05-2023 - 16:16
|
|
Status: Offline
|
|
Prosze zajrzec tez do Potkanskiego " Szlachta zagrodowa i rycerstwo wlodycze woj. krakowskiego " |
|
|
|
|
|
|
|
|