Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
sobota, 01 lutego 2025

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Monia_SLOffline
Temat postu:   PostWysłany: 12-03-2023 - 16:41
Sympatyk

Status: Offline
Nagórski_Bogusław

Bardzo serdecznie dziękuję.
Podaje adres e-mail monikasyssak14[AT]gmail.com *

* Moderacja adresu e-mail. Proszę uprzejmie nie podawać w jawnej postaci adresów e-mail w wątkach na Forum > Regulamin

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Monia_SLOffline
Temat postu:   PostWysłany: 17-04-2023 - 14:21
Sympatyk

Witajcie.
Czy ktoś może wybiera się na cmentarz Rakowicki i mógł by zrobić zdjęcie nagrodku mojej rodziny . Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

Olga Elgas
ur. 01. 01. 1873 r. zm. 10. 07. 1936 r.
Kwatera LVI rząd 40 miejsce 6

Pozdrawiam
Monia

mkiwiorOffline
Temat postu:   PostWysłany: 03-05-2023 - 00:56
Zasłużony
Członek PTG

Dzień dobry,
czy prośba jest nadal aktualna?
Pozdrawiam,
Marcin Kiwior

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
Monia_SLOffline
Temat postu:   PostWysłany: 06-05-2023 - 16:38
Sympatyk

Dzień dobry Panie Marcinie. (mkiwior)
Tak nadal aktualna. Jeśli można prosić o wykonanie zdjęć będe bardzo wdzięczna.

Pozdrawiam
Monia

mbeelasOffline
Temat postu:   PostWysłany: 08-05-2023 - 15:17
Sympatyk

mkiwior napisał:
Dzień dobry,
czy prośba jest nadal aktualna?
Pozdrawiam,
Marcin Kiwior

Gdyby była taka możliwość, to też bym prosił. Mój krewny: ur 1866 - 1944. Nie ma go w wyszukiwarce w internecie, ale ponoć nie wszystko jest tam udostępnione.

Ostatnio zmieniony przez mbeelas dnia 01-11-2024 - 04:06, w całości zmieniany 1 raz

mkiwiorOffline
Temat postu:   PostWysłany: 18-05-2023 - 22:12
Zasłużony
Członek PTG

Monia_SL napisał:
Dzień dobry Panie Marcinie. (mkiwior)
Tak nadal aktualna. Jeśli można prosić o wykonanie zdjęć będe bardzo wdzięczna.

Pozdrawiam
Monia

Będę w ten weekend na Cmentarzu Rakowickim i wykonam zdjęcia.

mbeelas napisał:
Gdyby była taka możliwość, to też bym prosił. Mój krewny: Stefan Biłyk ur 1866 - 1944. Nie ma go w wyszukiwarce w internecie, ale ponoć nie wszystko jest tam udostępnione.

Nie ma dla mnie problemu z wykonaniem zdjęcia, ale Cmentarz Rakowicki jest ogromny i przeszukanie go nie jest możliwe. To zajęcie nie na dni, ale tygodnie czy nawet miesiące.

Nie wiem na ile baza danych jest już aktualna, ale trzy lata temu wystosowałem prośbę do zarządu cmentarza (kontakt: sekretariat[AT]zck-krakow.pl) i faktycznie przeszukano dla mnie akta, których indeksy nie znajdowały się jeszcze w elektronicznej wyszukiwarce. Udało mi się wtedy, dzięki pomocy zarządzających, odszukać krewną.

Proszę się skontaktować z cmentarzem i jeżeli będzie znana jakakolwiek(chociażby przybliżona lokalizacja) to podjadę i zrobię zdjęcie.

Pozdrawiam,
Marcin Kiwior

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
mkiwiorOffline
Temat postu:   PostWysłany: 20-05-2023 - 22:47
Zasłużony
Członek PTG

Monia_SL napisał:
Witajcie.
Czy ktoś może wybiera się na cmentarz Rakowicki i mógł by zrobić zdjęcie nagrodku mojej rodziny . Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

Olga Elgas
ur. 01. 01. 1873 r. zm. 10. 07. 1936 r.
Kwatera LVI rząd 40 miejsce 6

Pozdrawiam
Monia

Wysłałem zdjęcia przez e-mail.
Pozdrawiam,
Marcin Kiwior

mkiwiorOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-07-2023 - 17:23
Zasłużony
Członek PTG

Zakupiłem wczoraj na targu starych książek w Krakowie szkic do przewodnika p. Krystyny Jabłońskiej z 1983 roku. Na jego stronach można odnaleźć biografie osób pochowanych na Cmentarzu Rakowickim. Sprawdziłem kilka ostatnich stron z tego tematu i nie znalazłem wspominanych osób. Spis ma, mimo wszystko, jedynie 40 stron i nie jest kompletny. Jednak interesująca może być bibliografia, której użyto i niektórym z Państwa pomoże się do czegoś "dokopać". Zwłaszcza, jeżeli informacje na nagrobkach były ubogie, lub groby zniknęły.

St. Cyrankiewicz "Cmentarze Krakowa, Podgórza, Zwierzyńca, spisane po dzień 26.6.1908 [...]", Kraków 1908
K. Bąkowski "Noty biograficzne różnych krakowian", rkps.
K. Grodziska-Ożóg, M. M. Kornecki "Cmentarz Rakowicki w Krakowie"
Pomnik kultury narodowej, Plan informator, Kraków 1982
A. Krawczuk "Cmentarz Rakowicki. Próba przewodnika"; szkice publikowane na bieżąco w "Gazecie Krakowskiej"
"Kronika żałobna, "Kalendarz Krakowski Józefa Czecha", 1890-1917
"Kronika miejska", "czas", "Nowa Reforma", 1880-1914

I zapewne w przypadku bardziej znanych osobistości pochowanych na cmentarzu:

"Polski Słownik Biograficzny", litery A-P
"Ilustrowana encyklopedia Trzaski, Everta i Michalskiego", Encyklopedia Powszechna PWN, 1983-1976

Sprawdziłem na szybko, więc może niedokładnie, ale nie odnajduję ostatecznej publikacji przewodnika. Nie wiem więc, czy ukazało się coś więcej.

Pozdrawiam,
Marcin Kiwior

Tomasz_LenczewskiOffline
Temat postu:   PostWysłany: 23-07-2023 - 07:31
Sympatyk

Warto w sprawach grobów np. Grób rodziny … bez tablic zasięgnąć informacji w Zarządzie Cmentarza. To trochę trwa, ale dzięki informacji o pochówkach z ksiąg cmentarnych od ok. 1850 mam często dane kto leźy w interesującym mnie grobie XIX w.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
mmikszOffline
Temat postu:   PostWysłany: 27-07-2023 - 10:23
Sympatyk

Dzien Dobry,

Moj 3x pra-dziadek - Feliks Marceli Antoni Księżarski, architekt krakowski zostal pochowany na cmentarzu Rakowickim, zdjecie nagrobka dostepne jest na Wikipedii:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Feliks_Ks ... C5%BCarski
Nie wiem, kiedy zrobiono te zdjecie, ale nagrobek wyglada na zadbany. Chcialabym nawiazac kontakt z osoba, ktora opiekuje sie tym grobem. Wedlug wyszukiwarki nagrobek znajduje sie przy alei glownej od strony ulicy Rakowickiej, kwatera 16, rzad: zach miejsce: po lewej Kuleszy. Czy ktos moglby pomoc, aby np. pozostawic wiadomosc na nagrobku?

Dziekuje i pozdrawiam
Marta Miks

Nicpoń_ElzbietaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 01-08-2023 - 19:33
Sympatyk

Dzień dobry Pani Marto. Zdjęcie grobu zostało wykonane w marcu 2016 r. (metryczka) Ostatni pochówek odbył się w 1999 r. https://www.zck-krakow.pl/locator Będę w Krakowie kilka dni, po 15.08.br. Szczegóły w wiadomościach prywatnych. Jeśli ktoś jeszcze potrzebuje pomocy, proszę o kontakt na prv. Łączę pozdrowienia - Elżbieta

mmikszOffline
Temat postu:   PostWysłany: 02-08-2023 - 14:13
Sympatyk

Dzien Dobry Pani Elzbieto, Serdecznie dziekuje za pozytywny odzew. Skontaktowalam sie z Pania na priv. Pozdrawiam serdecznie, Marta Miks

Marzena64Offline
Temat postu: Cmentarz Rakowicki- prośba o zdjęcie  PostWysłany: 04-10-2023 - 12:29
Sympatyk

Dzień dobry
Gdyby ktoś z Państwa był na cmentarzu Rakowickim , gdyby była możliwość zrobienia zdjęcia grobu, z góry bardzo dziękuję.
Grób Emilia Adamowicz, zmarła 1974 r., kwatera XII B, rząd płn. Miejsce po lewej Mossakowskich.
Pozdrawiam serdecznie
Marzena

moderacja (elgra)
Połączono z istniejącym już tematem.
Zadając pytanie w istniejącym już temacie (ikonka "odpowiedz" a nie "nowy temat") masz większe szanse na otrzymanie odpowiedzi, bo aktywni uczestnicy tego tematu dostają powiadomienie na email o Twoim nowym poście.
Regulamin mówi:
Zanim zapytasz, sprawdź czy temat nie był już na forum poruszany i czy odpowiedź na Twoje pytanie już nie padła.
- Nie dubluj, nie twórz nowego wątku, lecz postaraj się kontynuować już istniejący.
- Forum wyposażone jest w mechanizm wyszukiwania treści funkcję Szukaj (link na głównej stronie Portalu) www.genealodzy.pl/PNphpBB2-search.phtml naucz się z niego korzystać. Jest to jedna z najsurowszych zasad na tym Forum. Moderatorzy nie mają skrupułów przy stosowaniu sankcji wymuszających stosowanie się do niej.

Nagórski_BogusławOffline
Temat postu: Cmentarz Rakowicki- prośba o zdjęcie  PostWysłany: 04-10-2023 - 15:01
Zasłużony
Sympatyk

Witam z Krakowa!

Za jakiś czas będę na cmentarzu. Jeśli nikt mnie nie wyprzedzi postaram się odszukać ten grób.
Zastanawia mnie duża liczba w nim pochowanych - o różnych nazwiskach.
Mam w tej kwaterze swój grób rodzinny ale nie mam żadnych skojarzeń.

Pozdrawiam
Bogusław

Marzena64Offline
Temat postu: Cmentarz Rakowicki- prośba o zdjęcie  PostWysłany: 04-10-2023 - 17:55
Sympatyk

Bogusławie, tak jest pochowana w tym grobie. Nie wiem czy widnieje tam jej nazwisko I dlaczego aż tyle nazwisk. Możliwe że są tam urny.
Z góry dziękuję pięknie za zdjęcie.
Pozdrawiam

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat