Autor |
Wiadomość |
Nakoneczny_Natalia |
|
Temat postu: Parcelacja ziemi Stanisławów
Wysłany: 02-04-2023 - 09:55
|
|
Status: Offline
|
|
Witam,
W starych dokumentach dziadka znalazłam dokument. Wydaje mi się że jest to coś ciekawego dla terenu województwa Stanisławów, gromada Żuków.
https://images91.fotosik.pl/654/26f2bb758950f167med.jpg
Po numeracji stron widzę że jest to niekompletny dokument okolo 10 stronicow. Rozpisana jest w nim parcelacja ziemi należacej do Antoniego Teodorowicza i Stefana Teodorowicza którzy sprzedawali swoją ziemię, lokalnej ludności. Podane są nazwiska nabywców z numerami działek i powierzchnią nabytych ziem. Wyszczegolniono w tym dokumencie kto płacił gotówką a kto wekslami.
Znaleźć tam można również wydzielenie przez Sąd grodzki w Obertynie terenu na parcelacje ktorej właścicielem byl Roman i Krzysztof Krzysztofowicz.
Czy znajdzie się ktoś kto zechce rzucić na to okiem?
Niektóre paragrafy oparte są na rozporzadzeniach z 1938 roku, ale w wielu zapiskach podkreślone jest że ziemia była już własnością nabywcow przez 01.01.1933 roku.
Pozdrawiam Natalia |
|
|
|
|
|
ewa_marciniak |
|
Temat postu: Parcelacja ziemi Stanisławów
Wysłany: 02-04-2023 - 16:46
|
|
|
|
Dokument z pewnoscią zainteresuje którąś z fundacji/stowarzyszeń Polskich Ormian bo i Teodorowicze i Krzysztofowicze byli (Polskimi) Ormianami. Myślę, że pani Monika Agopsowicz, autorka książki "Kresowe Pokucie. Rzeczpospolita Ormiańska", w której przedstawiła m.in. osoby wymienione w dokumencie byłaby jak najbardziej właściwa w tym temacie.
Kontakt przez Fundację Kultury i Dziedzictwa Ormian Polskich https://dziedzictwo.ormianie.pl/
pozdrawiam, Ewa |
|
|
|
|
|
Nakoneczny_Natalia |
|
Temat postu:
Wysłany: 02-04-2023 - 22:50
|
|
|
|
Dziękuję bardzo, skontaktuje się z nimi i przekażę skany jeśli będą zainteresowani. Pozdrawiam Natalia |
|
|
|
|
|
|
|
|