|
|
|
Autor |
Wiadomość |
MaciekAn |
|
Temat postu: Geneza zdjęcia
Wysłany: 25-02-2023 - 13:12
|
|
Status: Offline
|
|
Dzień dobry,
Zwracam się z prośbą o pomoc w ustaleniu kiedy, gdzie i z jakiej okazji mogło zostać wykonane załączone zdjęcie, drugiej żony mojego pra pra dziadka. Na zdjęciu jest kobieta urodzona w 1879 roku w parafii Wiślica, była żoną rolnika. Z dokumentów które posiadam wynika, że rodzina była uboga, a sam mój pra pra dziadek Tomasz Nowak określany w nich był głównie jako zagrodnik, rzadziej jako włościanin. Urodził się w Kucharach, mieszkał w Wawrowicach następnie w Ostrowie, wszystkie wsie parafia Wiślica.
Katarzyna Nowak z domu Lis która jest na fotografii urodziła się w 1879 roku w Wawrowicach. W 1899 wyszła za mąż i do 1923 roku urodziła 11 dzieci, zmarła w 1957 roku w Krakowie.
Fotografia w oryginale jest niesamowicie dobrej jakości, skan tego nie oddaje, ale jej ostrość, szczegóły i detale są niesamowicie wyraźne co świadczy, że musiało zostać wykonane profesjonalnie. Samo ustawienie osoby fotografowanej przywodzi na myśl zdjęcie w stylu "urzędowym".
W dzisiejszych czasach po samym ustawieniu osoby na zdjęciu jesteśmy wstanie stwierdzić czy fotografia została wykonana do dowodu osobistego, paszportu, dyplomu ukończenia studiów etc. Czy taką samą prawidłowość możemy zaobserwować w przypadku fotografii przed II wojną światową i wcześniej?
Wiem również, że powszechny obowiązek posiadania dowodów osobisty w Polsce to dopiero lata 50 XX wieku. Jakąś podpowiedzią może być to, że jeden z synów Katarzyny, urodzony w 1909 roku wyemigrował w 1929 roku do Argentyny, w latach 30tych dwóch kolejnych synów wyjechało do Francji. Nie posiadam ich zdjęć paszportowych więc nie jestem wstanie porównać czy zdjęcie Katarzyny pochodzi właśnie z paszportu chociaż sama napewno nigdy nie wyjechała z Polski. Z parafii Wiślica wyjechała dopiero po śmierci swojego męża mojego pra pra dziadka w 1953 roku do Krakowa gdzie zmarła w 1957.
Nadmienię również, że na odwrocie zdjęcia brak pieczątek lub adnotacji.
Za wszelką pomoc, sugestie, pomysły w określeniu genezy zdjęcia i daty jego powstania serdecznie dziękuję.
Zdjęcie o które pytam:
https://ibb.co/QJR9mYc
Dla porównania zdjęcie z kenkarty z 1944 roku:
https://ibb.co/8mf9fcR
Pozdrawiam
Maciek |
|
|
|
|
|
Janiszewska_Janka |
|
Temat postu: Geneza zdjęcia
Wysłany: 25-02-2023 - 14:39
|
|
|
|
Moim zdaniem kobieta na zdjęciu, o które pytasz miała ok 45 lat, czyli była młodsza o ok 20 lat niż na zdjęciu w kenkarcie z 1944 r.
Być może zdjęcie było zrobione przy okazji przygotowań jej synów do wyjazdu z Polski, bo zapewne chcieli mieć zdjęcie matki na pamiątkę. Synowie musieli wcześniej robić zdjęcia zanim wyjechali, bo starania o wyrobienie paszportu i uzbieranie pieniędzy mogło zająć im nawet kilka lat. Robili zdjęcia oni więc także mogli zabrać matkę do profesjonalnego zakładu fotograficznego np w Krakowie.
Trudno ocenić wiek kobiety spracowanej na wsi, bo warunki życia znacznie je postarzały, ale nie widać tu siwych włosów i dużego braku zębów więc oceniam wiek na ok 45-48 lat. Widać typową wiejską, silną i zdrową kobietę.
Pozdrawiam
Janka |
|
|
|
|
|
MaciekAn |
|
Temat postu:
Wysłany: 25-02-2023 - 16:11
|
|
|
|
Pani Janko,
Dziękuję bardzo za wiadomość. Tak, jeżeli chodzi o koszt wyjazdu do Argentyny, to do dzisiaj zachowała się opowieść o tym, że Katarzyna Nowak z domu Lis, kobieta ze zdjęcia, zadłużyła się u lichwiarza z Wiślicy żeby uzyskać środki na wyjazd syna który obiecał zwrócić dług, jednak nigdy nie wrócił już do Polski, ani nie przesłał pieniędzy, a matka przez lata spłacała zaciągniętą pożyczkę. Podobno nigdy mu tego nie wybaczyła.
Jej wiek na zdjęciu również estymuje na ~45 lat, jednak w 1924 roku syn który wyjechał w 1929 roku do Argentyny miał 15 lat, wydaje się to za wcześnie na przygotowania do wyjazdu, kolejni synowie wyjeżdżali jeszcze później w latach 30tych.
Natomiast ciekawym tropem jest zrobienie zdjęcia "przy okazji". Mianowicie w 1922 roku oraz 1925 roku w Krakowie ślub brali odpowiednio, córka Katarzyny Marianna oraz jej pasierb Jan, mój pradziadek nota bene z przekazanych opowieści "ulubiony syn" Katarzyny, dla którego była matką odkąd skończył 7 lat, a zmarła jego rodzona matka, a ojciec ożenił się ponownie.
Natomiast w dalszym ciągu zaskakuje mnie niesamowicie wysoka jakość fotografii z którą nigdy nie spotkałem się w przypadku zdjęć z lat 20tych. Dla porównania zdjęcie Jana urodzonego w 1892 roku
https://ibb.co/0MCQ7VS
Pozdrawiam
Maciek |
|
|
|
|
|
Janiszewska_Janka |
|
Temat postu:
Wysłany: 25-02-2023 - 16:53
|
|
|
|
Panie Maćku,
Brat mego dziadka miał 17 lat gdy wyjechał do USA i rodzina zbierała na ten cel pieniądze, a także starszy jego brat pracujący na budowach w Chicago przesyłał jakieś pieniądze. To wymagało czasu i uzbierania odpowiedniej kwoty. Dawniej 15-letni chłopcy byli silni i samodzielni, ciężko pracowali już od dziecka, a teraz to jeszcze dzieci.
Jest możliwe zrobienie zdjęć przy okazji ślubów jakie Pan wymienia, a jakość nie powinna tak dziwić gdyż w miastach takich jak Kraków byli bardzo dobrzy fotografowie.
Jan urodził się dokładnie w tym samym roku jak mój tata, ale zauważyłam niezwykłe podobieństwo w zarysie ust do tej "macochy" Katarzyny Nowak zd Lis. Jan ma znacznie szlachetniejsze rysy, kształtny nos, ale usta i broda bardzo podobne. Ma łagodny wyraz twarzy i nie dziwię się iż był kochany przez nią. Spogląda na nas łagodny, dobry człowiek.
Pozdrawiam
Janka |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|