Autor |
Wiadomość |
rafal_rr |
|
Temat postu: Inne imiona rodziców w aktach ślubu i zgonu
Wysłany: 19-02-2023 - 10:31
|
|
Status: Offline
|
|
Dzień dobry.
Prośba do szacownych forumowiczów o opinię na taki temat:
Jednym z moich 3xpradziadków był Tomasz Pierzchała z Jasienia w parafii Lubochnia (łódzkie), syn Józefa będącego kowalem i Tekli z d. Golec. Miał on liczne rodzeństwo, dzięki dopiskowi przy akcie ślubu jednego z braci informującym, że urodził się w Regnowie pod Rawą Mazowiecką, udało mi się prześledzić losy rodziny (nie ma tych lat z Regnowa zindeksowanych w genetece, ale skany są na szwa). To co mnie zmartwiło, to inne imiona rodziców Tekli Golec na aktach ślubu i zgonu:
- na akcie ślubu: Wawrzyniec i Anna Golec
- na akcie zgonu: Józef i Agnieszka Golec
Normalnie bym pomyślał, że się pomyliłem i muszą to być dwie inne osoby o imieniu Tekla i panieńskim Golec, ale nie znalazłem żadnych ku temu poszlak. Poza tym znalezione przeze mnie akta kreślą dosyć spójną historię rodziny i jej migracji:
Ślub Józefa Pierzchały (syna kowala Konstantego Pierzchały z Regnowa i Konstancji) i Tekli Golec (córka Wawrzyńca Golca włościanina z Regnowa i Anny:
zapowiedzi, akt 3: https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 5d65fb7d08
ślub, akt 3: https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 0b1a60ed7b
"Stawiła się także Tekla Golcowna córka Wawrzeńca Golca gospodarza wsi Regnowie zamieszkałego, i Anny, w asystencji tychże rodziców swych, licząca lat (...) dziewiętnaście mieszkająca przy rodzicach"
Mam 8 z 11 aktów urodzenia dzieci Józefa i Tekli. Józef nazywany notorycznie w nich kowalem, wiek rodziców zgadza się z dokładnością do kilku lat, więc musi chodzić o te same osoby. Rodzina przenosiła kolejno z Regnowa do Wielkiej Woli w par. Czerniewice, następnie do Jasienia w parafii Lubochnia, gdzie urodziły się ostatnie dzieci (1841). Jedno z dzieci oraz Józef następnie umierają w Anielinie, parafia Studzianna, obydwaj w 1849 r. Ich dzieci się żenią w parafii Lubochnia, gdzie też umiera Tekla:
W 1874 w Emilianowie, par. Lubochnia: umiera Tekla Pierzchała z d. Golec (akt 111): https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... c91e6ee064
Tu już inne imiona rodziców.
Aktu urodzenia Tekli nie znalazłem i wątpię by gdzieś zachowały się akta z Regnowa z tych roczników.
Co o tym sądzicie? Pomyłka zgłaszających zgon, jako że działo się to po 50 latach od wyprowadzki z rodzinnej miejscowości?
Czy może jednak popełniłem gdzieś błąd i powinienem sprawdzić coś jeszcze? |
Ostatnio zmieniony przez rafal_rr dnia 19-02-2023 - 11:06, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
Arek_Bereza |
|
Temat postu: Inne nazwiska rodziców w aktach ślubu i zgonu
Wysłany: 19-02-2023 - 11:05
|
|
|
|
A kim są stawajacy w akcie zgonu? To synowie jej?
Akty zgonu często nie są wiarygodne. Zwłaszcza gdy stawajacy nie znali rodziców zmarłej. Spisujący też mógł coś na szybko w raptularzu zapisać błędnie. Zapewne to ona. |
|
|
|
|
|
rafal_rr |
|
Wysłany: 19-02-2023 - 11:08
|
|
|
|
Tak, synowie. Też tak myślę, że nie znali dziadków i pomylili imiona przy sporządzaniu aktu zgonu |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Wysłany: 19-02-2023 - 11:27
|
|
|
|
|
|
|
rafal_rr |
|
Temat postu: Re: Inne nazwiska rodziców w aktach ślubu i zgonu
Wysłany: 19-02-2023 - 15:32
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz napisał:
Tzn chciałeś podzielić się swoim doświadczeniem z błędnymi danymi w akcie zgonu?
Może i też, ale moje intencje zawarłem w ostatnim akapicie. Po prostu prosiłem o opinię bardziej doświadczonych |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Wysłany: 19-02-2023 - 15:41
|
|
|
|
To polecam te już istniejące na forum. O tym samym zagadnieniu "niezgodność w aktach zgonu", liczne.
Myślałem, że coś odkryłeś
Np ciąg dalszy z jakąś hipotezą, przykładami na mechanizm podmiany np skąd, na jakiej zasadzie te "nowe dane" (dziadkowie, ale inni) się pojawiają
Dziękuję za odpowiedź |
_________________ Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
|
|
|
|
|
rafal_rr |
|
Wysłany: 19-02-2023 - 15:48
|
|
|
|
No dobrze, rozumiem, niewłaściwa kategoria forum/wątek. Następnym razem poszukam już istniejącego wątku. Co do bardziej skomplikowanego przypadku z "podmianą" imion, to mam jeden przypadek, ale muszę wszystkie dane samemu poskładać najpierw do kupy, może się wyjaśni bez potrzeby pisania o tym na forum:) Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 19-02-2023 - 15:52
|
|
|
|
Ma szansę być właściwy i sensownie istniejący:) Dorzuć coś o podejrzeniach i próbach sprawdzenia skąd taki zestaw imion w tym akcie zgonu.
Gdzieś blisko tego aktu inny/inne zamienione?
Imiona innej pary z rodziny?
tak randomowo zupełnie..też się zdarzało, ale często (w miarę, tzn zauważalnie) jaki klucz do tego jest, jest szansa na odszyfrowanie
zachęcam:) |
_________________ Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
|
|
|
|
|
Krystyna.waw |
|
Wysłany: 19-02-2023 - 17:54
|
|
|
|
rafal_rr napisał:
myślę, że nie znali dziadków i pomylili imiona przy sporządzaniu aktu zgonu
Mam podobny przypadek, gdy dzieci podały imiona drugiej pary dziadków.
I ta pomyłka pomogła mi ich odnaleźć
Ale co się wcześniej nagłowiłam... |
_________________ Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
|
|
|
|
|
|