Autor |
Wiadomość |
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 02-02-2023 - 22:29
|
|
Status: Offline
|
|
Wydaje się, że miał na myśli księgi przechowywane przez ZAGS-y i państwowe archiwa (państw, które tworzyły ZSRS - być może jeszcze w czasie pisania książki..nie wiem jak dług proces wydawniczy w 1992 był:)
Do Wydziału "zabużańskiego" USC w Warszawie nie zostały przekazane wszystkie księgi stanu cywilnego z terenu II Rzeczpospolitej. Ba! z terenu ograniczonego powojennymi granicami nie wszystkie są w polskich USC-ach. A te, które są niekoniecznie były przekazane np w 1947 roku, więc sytuacja ASC teraz jest w USC w Warszawie nie przekładała się na brak konieczności / potrzeby/odtworzenia aktu np w 1948 roku.
Stąd część ASC z terenów tzw zabużańskich była odtwarzana urzędowo-sądowo.
Julia przecież nie napisała, że odtworzona została księga przechowywana w USC w Warszawie w Wydziale "zabużańskim". |
_________________ Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
|
|
|
|
|
Pietruszka |
|
Temat postu:
Wysłany: 02-02-2023 - 22:43
|
|
|
|
Julia napisała:
julia_jarmola napisał:
akta zabużańskie zazwyczaj nie były odtwarzane na podstawie ksiąg.
Czyli zakładała, że niektóre były. Ale nie spierajmy się, nie o to chodzi.
Pytanie pozostaje otwarte. Czy księgi z terenów zabużańskich znajdujące się w w III Wydziale Rejestracji Stanu Cywilnego i Ksiąg Zabużańskich i księgi wymienione w książce "Poradnik ..." w USC m.st. Warszawy
ul. Jezuicka 1/3, Warszawa to są te same księgi?
Pozdrawiam Piotr |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 02-02-2023 - 22:47
|
|
|
|
Nie ma konstrukcji "odtwarzane na podstawie ksiąg". Można ew. takim skrótem myślowym posłużyć się dla niektórych ksiąg przekazanych do USC przez parafie - kopii wytworzonych specjalnie do tego celu. Temat typu puszka Pandory - bo nie ma solidnych podstaw by uznać je za ASC-ki. A to że przez dziesięciolecia odpisu z takich "ksiąg ASC" były w obiegu prawnym...
Tak, sądzę, że autor miał na myśli te właśnie księgi. Obecnie część z tych z 1992 roku w USC, a część w AGADzie. |
_________________ Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
|
|
|
|
|
szmool |
|
Temat postu:
Wysłany: 18-04-2023 - 20:08
|
|
|
|
Próbuję uzyskać akta zbiorowe do otworzonego aktu urodzenia w latach 70-tych. Akt dotyczy mojego dziadka stryjecznego urodzonego na poczatku XXw. Niestety spotkalem się z interpretacją urzędu, że akt zostal wowczas sporzadzony i bez interesu prawnego musze czekac jeszcze 50 lat. Czy ktos z Panstwa ma wiedzę, jaka ustawa obowiazywala w II RP. Brat dziadka dwukrotnie bral slub i musial zalaczac odpisy aktu urodzenia. Sluby byly zawierane daleko poza miejscem zamieszkania. Niestety aneksy z parafii nie zachowaly sie. Szukam punktu zaczepienia w owczesnych przepisach, ale pomimo poszukiwan, nie mam konkretow. Chodzi o rok 1927 i 1933. Wczesniej wiem, ze obowiazywal Kodeks Cywilny Krolestwa Polskiego, ale czy mogl jeszcze obowiazywac na przelomie lat dwudziestych i trzydziestych XXw? |
_________________ pozdrawiam, Piotr
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 18-04-2023 - 20:11
|
|
|
|
|
|
|
szmool |
|
Temat postu:
Wysłany: 19-04-2023 - 07:13
|
|
|
|
Dziękuĵę za pomoc. Sprawę malżeństw regulowało Prawo o małżeństwach z 1836r ze zmianami. Dotarłem do treści aktu ze zmianami z 1921r. |
_________________ pozdrawiam, Piotr
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 19-04-2023 - 07:17
|
|