Autor |
Wiadomość |
Mariusz_Głodny |
|
Temat postu: Poszukiwanie adresu rodziny Lautenbach w RFN.
Wysłany: 08-01-2023 - 10:53
|
|
Status: Offline
|
|
Proszę o pomoc w ustaleniu adresu rodziny Lauterbachów w RFN. Rodzina mieszkała na terenie obecnej wsi 55-120 Wilczyn Gmina Oborniki Śląskie, Powiat Trzebnica.
Z inicjatywy Klubu Gazety Polskiej w Obornikach Śląskich podjęto starania w odbudowie po ewangelickiej kaplicy wraz z uporządkowaniem cmentarza w Wilczynie należącej przed II wojną światową do rodziny Lauterbachów.
Mariusz Głodny |
|
|
|
|
|
Pobłocka_Elżbieta |
|
Temat postu:
Wysłany: 08-01-2023 - 11:29
|
|
|
|
Mariuszu,
w poniższym linku ,jest e-mail,
spróbuj napisać:
Emma Ernestine Johanna Stahr z domu Lauterbach
ur.1844 Wilczyn-Heidewilxen, Kreis Trebnitz -zm.18.10.1909r.Heidewilxen, Kreis Trebnitz, Schlesien,
mąż Hermann Julius Otto Theodor STAHR ur.1835-zm.1909r.
https://gedbas.genealogy.net/person/show/1197021464 |
_________________ Pozdrawiam
Ela
Ostatnio zmieniony przez Pobłocka_Elżbieta dnia 08-01-2023 - 11:38, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
Mariusz_Głodny |
|
Temat postu:
Wysłany: 08-01-2023 - 11:37
|
|
|
|
|
|
|
Robi_1918 |
|
Temat postu: Kray (Kreis: Essen) 1913 rok
Wysłany: 20-01-2023 - 22:59
|
|
|
|
Dzień dobry
Czy są dostępne online akta urodzeń z miejscowości Kray (obecnie dzielnica Essen) w Niemczech z 1913 roku?
Pozdrawiam
Robert |
|
|
|
|
|
Joanna47 |
|
Temat postu: Kray (Kreis: Essen) 1913 rok
Wysłany: 22-01-2023 - 17:45
|
|
|
|
Hallo Robert,
Geburtseinträge unterliegen dem Datenschutz von 120 Jahren. Können daher frühestens 2034 online eingesehen werden.
Gruß Ursula
Deepl Übersetzer:
Witaj Robert,
Akta urodzenia podlegają ochronie danych przez 120 lat. W związku z tym nie będzie można ich oglądać online najwcześniej do 2034 roku.
Pozdrawiam Uula |
|
|
|
|
|
benyzet |
|
Temat postu: RE: Poszukiwanie zaginionej rodziny w Niemczech
Wysłany: 20-03-2023 - 10:04
|
|
|
|
Dzień dobry wszystkim. Nie wiem, czy gdzieś ktoś już nie wklejał linku ( może Gabi ), ale pozwolę sobie wkleić. Jest to link do archiwum w Herne ( Eickel, Wanne). Sporo m.in Wielkopolan ( jak moi przodkowie ) żyło na tych terenach w początkach XX wieku. Osobiście, ja swoich odnalazłem, więc może się komuś przyda. Jeśli to już było, to wybaczcie.
https://www.herne.de/Stadt-und-Leben/St ... v-digital/ |
_________________ Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam metryk/informacji o Zarzyckich,którzy z zawodu byli szewcami- dawne Stanisławowskie, Tarnopolskie, Lwowskie. Dziękuję.
|
|
|
|
|
JakubR |
|
Temat postu: RE: Poszukiwanie zaginionej rodziny w Niemczech
Wysłany: 20-03-2023 - 14:14
|
|
|
|
Wielkie dzięki za powyższy link!
Czy ktoś z Was zna podobną stronę dotyczącą Wattenscheid (kiedyś oddzielna miejscowość, a dzisiaj dzielnica Bochum)?
Pozdrawiam
Jakub |
|
|
|
|
|
vespa |
|
Temat postu: Re: RE: Poszukiwanie zaginionej rodziny w Niemczech
Wysłany: 21-03-2023 - 10:06
|
|
|
|
JakubR napisał:
Wielkie dzięki za powyższy link!
Czy ktoś z Was zna podobną stronę dotyczącą Wattenscheid (kiedyś oddzielna miejscowość, a dzisiaj dzielnica Bochum)?
Pozdrawiam
Jakub
Jakubie,
Archiwum w Bochum udostępnia listę nazwisk wraz z datami z aktu na swojej stronie: https://www.bochum.de/Stadtarchiv/Dienstleistungen-und-Infos/Recherche-im-Archiv
Scrolluj do momentu "Findbücher Personenstandsregister" i wybierz interesującą Cię listę (Geburten, Heirat lub Sterberegister).
Gdy coś znajdziesz, możesz zamówić u nich kopię, instrukcja znajduje się pod "Bestellung von Kopien aus Standesamtsregistern"
Pozdrawiam
Natalia |
|
|
|
|
|
sirdaniel |
|
Temat postu: Czy sa spisy emigrantów do zagłebia Ruhry
Wysłany: 20-04-2023 - 06:45
|
|
|
|
Dzień dobry,
w XIX w. nastąpiła szeroka migracja do pracy w zagłębiu Ruhry Polaków z terenów objętych zaborem. Wyemigrowało ok pół miliona osób, wiele z nich już zostało w Niemczech.
Chciałbym się dowiedzieć, czy można znaleźć w internecie zasoby związane z tym kto tam pojechał, listy nazwisk, dane społeczności, dane miejscowości, opracowania, itp? |
_________________ Jego Najjaśniejsza Mość Wielmożny Wielce Szanowny Mocium Pan Magister Daniel
|
|
|
|
|
malgorzata601 |
|
Temat postu: Re: Czy sa spisy emigrantów do zagłebia Ruhry
Wysłany: 21-04-2023 - 19:01
|
|
|
|
Witaj
Napewno Niemcy mieli Urząd ds Polaków emigrantów. W tym artykule jest mowa o polskiej parafii. Tam na pewno rejestrowano urodzenia, małżeństwa, zgony.
https://www.dw.com/pl/100-lat-migracji- ... /a-2752584
Małgorzata
sirdaniel napisał:
Dzień dobry,
w XIX w. nastąpiła szeroka migracja do pracy w zagłębiu Ruhry Polaków z terenów objętych zaborem. Wyemigrowało ok pół miliona osób, wiele z nich już zostało w Niemczech.
Chciałbym się dowiedzieć, czy można znaleźć w internecie zasoby związane z tym kto tam pojechał, listy nazwisk, dane społeczności, dane miejscowości, opracowania, itp?
|
|
|
|
|
|
Albert09 |
|
Temat postu: Urząd stanu cywilnego w Niemczech
Wysłany: 14-05-2023 - 12:36
|
|
|
|
Witam, mam pewien problem. Próbuję otrzymać oryginalny akt urodzenia swojego dziadka, który urodził się w Hansfelde (powiat Strasburg). Urzędniczka znalazła ten akt, ale potrzebuje ode mnie kilku dokumentów. Niestety zdanie przetłumaczone w translatorze niewiele mi mówi. Oto jego treść: ''Ich benötige dafür eine Kopie Ihres PA beidseitig, Ihre Geburtsurkunde sowie die entsprechende Geburtsurkunde des Kindes von (imię i nazwisko osoby której dotyczy akt).''
Nie wiem, które dokumenty muszę przedstawić by udowodnić swoje pokrewieństwo z dziadkiem.
Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
|
|
|
|
Temat postu: Urząd stanu cywilnego w Niemczech
Wysłany: 14-05-2023 - 13:53
|
|
|
|
- kopie dwóch stron twojego dowodu osobistego
- odpis twojego aktu urodzenia
- odpis aktu urodzenia dziecka osoby, której akt dotyczy |
_________________ Łukasz
|
|
|
|
|
Izabelab35 |
|
Temat postu: akt ślubu Niemcy
Wysłany: 14-05-2023 - 21:30
|
|
|
|
Witam
Moi dziadkowie w czasie wojny byli wywiezieni do Niemiec na roboty przymusowe. Okolice Hamburga. Babcia była Ukrainką, dziadek Polakiem. Tam się poznali i pobrali. Prawdopodobnie w jakimś urzędzie w Hamburgu. Rok? Nie wiem ale zapewne 1945. Chciałabym uzyskać akt ślubu a nie wiem jak go zdobyć. W Hamburgu widzę na stronie że jest kilka USC w Hamburgu. Słyszałam też że w Niemczech trzeba pisać do konkretnego USC, nie mają centralnej bazy danych. Jak mam znaleźć akt skoro nie wiem który usc? Rok też niepewny. Jak ugryźć temat ? Może ktoś ma doświadczenie ?
Pozdrawiam
Iza |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu: akt ślubu Niemcy
Wysłany: 14-05-2023 - 21:33
|
|
|
|
|
|
|
Izabelab35 |
|
Temat postu: Re: akt ślubu Niemcy
Wysłany: 14-05-2023 - 21:46
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz napisał:
Może nie w USC a duszpasterstwo wojskowe przy obozie przejściowym?
Nigdy nie słyszałam, żeby byli w obozie przejściowym. Z Niemiec pojechali do Belgii, nie wracali do Polski. |
|
|
|
|
|
|