Autor |
Wiadomość |
Agniecha_75 |
|
Temat postu: Poszukuję pradziadka zaginął podczas I WŚ
Wysłany: 27-06-2017 - 21:51
|
|
Status: Offline
|
|
służył w 20 Pułku Piechoty 10 kompania
zabrany do niewoli i zaginal ostatni sygnał 1917 rok ...szukam jesli ktokolwiek mógłby mi pomóc była bym wdzięczna , nie wiemy czy jest grób czy nie nic nie wiemy ...jedynie co ze prababcia tez go szukała w tamtych czasach ale się jej nie udało i został uznany za zmarłego . W tym roku mija 100 lat od jego ostatniego sygnału i choc nie umiem poszukiwac czuje potrzebe by sprobowac zwłaszcza widzac sukcesy innych jak sie im udaje ...prosze jesli ktos cos wie pomóżcie ...mi |
Ostatnio zmieniony przez Agniecha_75 dnia 01-09-2017 - 14:38, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
Krystyna.waw |
|
Temat postu:
Wysłany: 28-06-2017 - 13:52
|
|
|
|
Czego konkretnie szukasz?
Miejsca jego śmierci?
W poszukiwaniach wojskowych najważniejsze jest Centralne Archiwum Wojskowe
Nie sugeruj się tą listą nazwisk
http://caw.wp.mil.pl/pl/291.html
bo mojego przodka też na niej nie ma, a aż dwie jego teczki w CAW miał.
Poza tym o szlak bojowy 20 Pułku Piechoty 10 kompanii pytaj też na forum wojskowym
http://www.dws.org.pl/ |
_________________ Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
|
|
|
|
|
Agniecha_75 |
|
Temat postu:
Wysłany: 28-06-2017 - 18:26
|
|
|
|
witam tak szukam jego miejsca smierci ewentualnie czy jest jego grób ....dziękuje za odpowiedz |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 28-06-2017 - 18:42
|
|
|
|
|
|
|
Krystyna.waw |
|
Temat postu:
Wysłany: 28-06-2017 - 20:12
|
|
|
|
"Wielka wojna" to pierwsza światowa?
Jedna teczka - 1916 do 1922.
Druga z 1932 - nadanie Krzyża Niepodległości
W sumie 25 skanów i najważniejsze - zdjęcie którego nikt w rodzinie nie miał
Bardzo pomogli mi panowie (kobiet tam nie spotkałam) z forum
http://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f=5 ... %BCandarma |
_________________ Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 29-06-2017 - 10:44
|
|
|
|
ale tu mamy case nie "zaczął od walki o niepodległość, żył dalej etc" a "koniec info przed 1918"
tzn tam się kończy, gdzie (przynajmniej mi się tak wydaje) główne zbiory CAW się zaczynają
Wielka Wojna to Wielka Wojna
jak żył do 1917 i zmarł w 1917 to bez wiedzy że to pierwsza wojna światowa
dopytuję czy chodzi o podobną sytuację
tj o materiały o służbę w wojsku zaborcy zakończone śmiercią przed 1918, nie o Legionach, nie o późniejszych oficerach, żołnierzach , którzy także byli w rosyjskim, pruskim, austriackim wojsku
ale case "służył tylko w rosyjskim/pruskim/C.K., potem WP nie miało z nim kontaktu żadnego"
i nie piszę, że na pewno nie ma, bo to zawsze bardzo śmiała teza i niesłychanie trudna do udowodnienia
tylko zauważam, że z braku info w inwentarzu on-line o osobie, której teczki są w CAW, która żyła , była aktywna (Krzyż Niepodległości), pozostawiła ślady w II RP trudno wnioskować, że będą materiały o zm. w 1917 żołnierzu CK |
_________________ Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
|
|
|
|
|
kawka |
|
Temat postu:
Wysłany: 29-06-2017 - 11:07
|
|
|
|
|
|
|
Agniecha_75 |
|
Temat postu:
Wysłany: 29-06-2017 - 16:18
|
|
|
|
a wogóle czy ktoś posiada jakies informacje na temat obozów za Pierwszej wojny Światowej na terenie Rosji i czy wogóle istnieje wykaz cmentarzy wojennych w Rosji z pierwszej wojny Światowej |
|
|
|
|
|
Pędziwiatr_Maria |
|
Temat postu:
Wysłany: 25-09-2022 - 13:27
|
|
|
|
Witam! Od kilku lat próbuję znaleźć jakieś informacje na temat ostatnich lat życia mojego prapradziadka Antoniego Pędziwiatra. Jest prawdopodobne, że zmarł na terenie dzisiejszej Ukrainy w Dermaniu (obwód rówieński) po 1911r., gdzie został wywieziony na roboty. Chciałabym się dowiedzieć, w jakiej miejscowości, kiedy bądź dlaczego zmarł.
A oto jego krótki życiorys:
*urodzony ok. 1879-1882 w miejsc. Wola Wydrzyna, par. Sulmierzyce;
oo 28.01.1901 r. w parafii Sulmierzyce ożenił się z Józefą z domu Kieras/ Kierasińska/ Kieraszyńska
Razem z Józefą mieli 5 dzieci:
-Weronikę (ur. po 1900),
-Bronisławę (ur. po 1900), po mężu Grzesik,
-Stefanię (ur. 1902), po mężu Guc, zamieszkali na stałe we Francji,
-Stanisława (ur. 19.10.1907), ożenił się z Zofią z d. Pazera,
-Franciszka (ur. 19.09.1911), ożenił się z Janiną z d. Urbaniak.
Wszystkie dzieci urodzone w Woli Wydrzynie. Antoniego określano jako robotnika. Ostatni trop to akt urodzenia ostatniego syna, Franciszka Pędziwiatra z 1911 r., gdzie o Antonim zostało napisane: "wygnany z domu na roboty w Dermaniu (dzisiaj Ukraina, obwód rówieński), 32 lata".
Dziadek twierdził, że Antoni mógł być żołnierzem, miał umrzeć albo w czasie I wś, rewolucji bolszewickiej albo wojny polsko-bolszewickiej. Po sprawdzeniu spisów ofiar nie znalazłam niczego. Może dysponuje ktoś jakimiś starymi spisami ofiar w ludności cywilnej lub wśród żołnierzy z lat 1911-1922 i jest mi w stanie pomóc w ustaleniu, gdzie, kiedy i na co umarł Antoni?
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc, Maria Pędziwiatr |
|
|
|
|
|
awlazel |
|
Temat postu: Jan Jankowski - I WS, miejsce pochowku?
Wysłany: 15-11-2022 - 15:05
|
|
|
|
Poszukuje informacji o miejscu pochowania Jana Jankowskiego ur. 1875 we wsi Lutkówka (mazowieckie), syna Stanislawa i Zofii Jankowskiej z domu Hustal /Kusztel/Kusztal/ Kusztat. Przed 1 wojna swiatowa mieszkal w Warszawie. Nie wiemy kiedy zginal, czy w w czasie 1 wojny czy pozniej. Rodzinna wiesc niesie, ze zginal gdzies w Rosji.
Przed wojna byl wojskowym, a potem w 1911 chyba robotnikiem, potem wcielony do wojska.
Mam jego przedwojenna fotografie w mundurze, ktory nie wyglada na wojskowy.
Z gory dziekuje za pomoc - robicie fantastyczna robote!
Agnieszka |
|
|
|
|
|
Irena_Powiśle |
|
Temat postu: Re: Jan Jankowski - I WS, miejsce pochowku?
Wysłany: 16-11-2022 - 10:34
|
|
|
|
awlazel napisał:
Poszukuje informacji o miejscu pochowania Jana Jankowskiego ur. 1875 we wsi Lutkówka (mazowieckie), syna Stanislawa i Zofii Jankowskiej z domu Hustal /Kusztel/Kusztal/ Kusztat. Przed 1 wojna swiatowa mieszkal w Warszawie. Nie wiemy kiedy zginal, czy w w czasie 1 wojny czy pozniej. Rodzinna wiesc niesie, ze zginal gdzies w Rosji.
Przed wojna byl wojskowym, a potem w 1911 chyba robotnikiem, potem wcielony do wojska.
Mam jego przedwojenna fotografie w mundurze, ktory nie wyglada na wojskowy.
Z gory dziekuje za pomoc - robicie fantastyczna robote!
Agnieszka
Jan Jankowski s. Stanisława, ur. Gub. Płocka, katolik, żonaty, kaprał, 9 Kijowski pułk husarów, zabity w walce dnia 3 lipca roku 1915
Ale gmina wykazana to Staroźreby
https://gwar.mil.ru/heroes/chelovek_donesenie15589627/
Przed tym w roku 1914 byl ranny, - szeregowiec, szpital w Piotrogrodzie
Z dokumentu wynika ze po raz pierwszy do wojska był pobrany w roku 1904, w wieku lat 21
Rok ur. 1882-83
https://gwar.mil.ru/heroes/chelovek_gospital20930489/ |
_________________ Pozdrawiam,
Irena
|
|
|
|
|
awlazel |
|
Wysłany: 16-11-2022 - 22:45
|
|
|
|
Bardzo dziekuje! To raczej nie on. Niestety to popularne imie i nazwisko. "Moj" Jan Jankowski ozenil sie w 1905, wiec w 1904 nie byl jeszcze zonaty, no i miejsce urodzenia tez nie pasuje. Gdyby cos sie udalo innego znalezc, to sie bardzo polecam Pozdrawiam serdecznie |
|
|
|
|
|
Irena_Powiśle |
|
Wysłany: 16-11-2022 - 23:07
|
|
|
|
awlazel napisał:
Bardzo dziekuje! To raczej nie on. Niestety to popularne imie i nazwisko. "Moj" Jan Jankowski ozenil sie w 1905, wiec w 1904 nie byl jeszcze zonaty, no i miejsce urodzenia tez nie pasuje. Gdyby cos sie udalo innego znalezc, to sie bardzo polecam Pozdrawiam serdecznie
Innych pasujących nie znalazłam( raczej napisałam nie zrozumiałe - z jednej kartki wynika że już mial służbę wojskową od roku 1904, z tego wyliczyłam rok urodzenia.
Do wojska w czasie IWŚ był wcielony już jak żołnierz rezerwista z doświadczeniem.
Ze słownika geograficznego wynika że ta wieś na końcu wieku XIX znajdowała się w powiacie Płońskim.
No i na tych kartkach są wiele błędów, szczególnie w nazwach miejscowości polskich.
Może komuś to się przyda. |
_________________ Pozdrawiam,
Irena
|
|
|
|
|
awlazel |
|
Wysłany: 19-11-2022 - 17:20
|
|
|
|
Bardzo dziekuje!
Moderacja
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
Wojtek, moderator |
|
|
|
|
|
UrszulaB |
|
Temat postu: poszukuję grobu Lucjana Ciepłuchy
Wysłany: 22-11-2022 - 23:25
|
|
|
|
Poszukuję grobu Lucjana Ciepłuchy.służył w 28 Pułku Strzelców Kaniowskich -piechota w Lodzi. Rok ur 1914 ur Rembieszów/,pow Zduńsko-wolski. Zaginął prawdopodobnie na początku wojny ,był w stopniu starszy szeregowy lub plutonowy(dane z opowiadań rodziny).Syn Marty i Franciszka Ciepłuchy.Ostatnie miejsce zamieszkania:Stefanów Ruszkowski. Urszula. |
|
|
|
|
|
|