Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
czwartek, 05 grudnia 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
dorocik133Offline
Temat postu: Szukam adresu w przedwojennej Warszawie  PostWysłany: 12-11-2022 - 19:15
Zasłużony
Sympatyk

Status: Offline
Witam!
Szukam adresu ul. Powązkowska 47 a. Mieszkał tam mój Dziadek jak i dwaj jego synowie. Mógł to być Fort Bema, bo Dziadek był z nim związany jako Legionista i działacz partyjny. Może ktoś ma mapę przedwojennej Warszawy i jest w stanie mi pomóc.

Dorota

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
malgorzata601Offline
Temat postu: Szukam adresu w przedwojennej Warszawie  PostWysłany: 12-11-2022 - 22:04
Sympatyk

Witam
Według Spisu włascicieli domów z 1939 rok przy ul. Powązkowska 47A podane jest Skarb Państwa.
Proszę wpisac nazwisko Dziadka w wyszukiwarkę Genealogy Indexer

https://mapa.um.warszawa.pl/
Małgorzata

Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu: Szukam adresu w przedwojennej Warszawie  PostWysłany: 13-11-2022 - 06:46
Zasłużony
Sympatyk

Dzień dobry,

w 1937 r. pod tym adresem mieszkał niejaki Włodzimierz Turczyński
http://genealogyindexer.org/frame/d670/364

Pod tym adresem mieścił się również od 1932 roku Okręgowy Klub Sportowy Związku Strzeleckiego „Fort Bema”:
https://sportowyspacerownik.pl/kluby-fort-bema/

Pozdrawiam
Aneta

dorocik133Offline
Temat postu: Szukam adresu w przedwojennej Warszawie  PostWysłany: 13-11-2022 - 07:57
Zasłużony
Sympatyk

Witam!
Z tym Związkiem Strzeleckim by się zgadzało, bo wiem że jeden z moich wujów tam należał i na akcie jego ślubu z 1930 roku mam podany ten adres. Natomiast żona tego wuja pracowała przed wojną w fabryce amunicji nr 1 na Forcie Bema.
Ciekawa jestem czy ten budynek się zachował, lub co teraz jest w tym miejscu.

Dorota

Tad_waw
Temat postu: Szukam adresu w przedwojennej Warszawie  PostWysłany: 13-11-2022 - 10:47
Sympatyk

Dorota

Myślę, że ten artykuł Cię zainteresuje -- https://dzieje.pl/dziedzictwo-kulturowe ... o-rejestru

Pozdrawiam, Tadeusz.

dorocik133Offline
Temat postu: Szukam adresu w przedwojennej Warszawie  PostWysłany: 13-11-2022 - 11:35
Zasłużony
Sympatyk

Tadeuszu, wielkie dzięki. Kiedyś ten Fort przeszłam wzdłuż i wszerz i się nim zachwycałam Smile

Dorota

Tad_waw
Temat postu: Szukam adresu w przedwojennej Warszawie  PostWysłany: 13-11-2022 - 12:18
Sympatyk

Doroto

Jeśli chodzi o ustalenie domu w którym mieszkał Twój dziadek z synami to obawiam się, że może być z tym problem. Podejrzewam, że w tym Forcie był pisany ogólny adres do wszystkich zabudowań jako ul. Powązkowska 47a.

Podobna sytuacja była i jest na terenie Wyścigów Konnych na Służewcu. Wszystkie zabudowania, w tym stajnie i domy mieszkalne na tym terenie od zawsze mają adres ul. Puławska 266. Wiem o tym doskonale bo sam miałem taki adres zamieszkania wpisywany. Mało tego, nawet nowe budynki dla pracowników Służewca które stoją na ul. Bokserskiej mają adres Puławska 266 (wiem bo mieszka tam mój wuj) i ktoś kto nie zna tych terenów w życiu by tam nie trafił.

W tym artykule jest troszkę więcej i podane są numery domów więc może dzięki temu uda Ci ustalić dom dziadka czego Ci serdecznie życzę -- https://tvn24.pl/tvnwarszawa/bemowo/war ... ow-5021934

Pozdrawiam, Tadeusz.

dorocik133Offline
Temat postu: Szukam adresu w przedwojennej Warszawie  PostWysłany: 13-11-2022 - 13:37
Zasłużony
Sympatyk

Tadeuszu!
Wielkie dzięki za informacje i link do artykułu. Gdy ja chodziłam po tym Forcie - zaczęłam od strony Bemowa - to było dużo zabudowań pofortowych, ale żadne do fabryki amunicji mi nie pasowało. Od Strony ul. Powązkowskiej były budynki należące wówczas do Legii. Może któreś kiedyś były mieszkalne. Ktoś mi mówił, że już nie istnieją.
Mam jedyną pamiątkę z Fabryki Amunicji, zdjęcie przedstawia jej załogę z prezydentem Mościckim ją wizytującym.
Tu jest link
https://www.fotosik.pl/zdjecie/842c5dc70370b23f.
A co do adresu to najprawdopodobniej masz rację.

Dorota

Tad_waw
Temat postu: Szukam adresu w przedwojennej Warszawie  PostWysłany: 13-11-2022 - 13:55
Sympatyk

Doroto

Zdjęcie nie wyświetla się - Strona nie znaleziona - Błąd 404

A co do budynków to dopiero niedawno wpisano je do rejestru zabytków. Pamiętam, że około 1995 roku trwała tam rozbiórka jednego z budynków a w pobliżu były pozostałości po innych. To było po lewej stronie idąc od strony kościoła czyli od ul. Powązkowskiej.

Pozdrawiam, Tadeusz.

dorocik133Offline
Temat postu: Szukam adresu w przedwojennej Warszawie  PostWysłany: 13-11-2022 - 15:01
Zasłużony
Sympatyk

Tadeuszu!
Chyba wiem dlaczego się nie wyświetla, bo widzi na końcu kropkę. Powinno być
https://www.fotosik.pl/zdjecie/842c5dc70370b23f

Ja tam byłam na początku XXI wieku i rozglądałam się za budynkiem fabryki amunicji, ale nic mi nie pasowało.
Teraz już na pewno się nie dojdzie, w którym dokładnie miejscu mieszkała moja rodzina. Ale i tak wiele ciekawych rzeczy się dowiedziałam. Dziękuję.

Dorota

Tad_waw
Temat postu: Szukam adresu w przedwojennej Warszawie  PostWysłany: 13-11-2022 - 15:27
Sympatyk

Doroto, teraz jest OK.
A co do domu dziadka to ja bym się jeszcze nie poddawał. Skoro to były tereny wojskowe to może w CAW Rembertów zachowała się jakaś dokumentacja personalna lub zdjęcia. Warto zapytać.

Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań, Tadeusz.

dorocik133Offline
Temat postu: Szukam adresu w przedwojennej Warszawie  PostWysłany: 13-11-2022 - 16:23
Zasłużony
Sympatyk

Tadku, dzięki za poradę, spróbuję się z nimi skontaktować. Może coś mają, tym bardziej że dziadek był zasłużonym działaczem niepodległościowym i Legionistą. Jeden z synów (też tam zamieszkały) pracował w II Oddziale Sztabu Generalnego Wojska Polskiego.

Dorota

malgorzata601Offline
Temat postu: Re: Szukam adresu w przedwojennej Warszawie  PostWysłany: 13-11-2022 - 16:34
Sympatyk

witam
Moj wuj tez przed wojną pracował w fabryce amunicji Ford Bema. A w czasie kampanii wrześniowej tam walczył i był ranny. może tez jest na tym zdjęciu
Małgorzata
dorocik133 napisał:
Witam!
Z tym Związkiem Strzeleckim by się zgadzało, bo wiem że jeden z moich wujów tam należał i na akcie jego ślubu z 1930 roku mam podany ten adres. Natomiast żona tego wuja pracowała przed wojną w fabryce amunicji nr 1 na Forcie Bema.
Ciekawa jestem czy ten budynek się zachował, lub co teraz jest w tym miejscu.

Tad_waw
Temat postu: Re: Szukam adresu w przedwojennej Warszawie  PostWysłany: 13-11-2022 - 18:09
Sympatyk

Doroto!

Napisałaś, że dziadek był zasłużonym działaczem niepodległościowym. Przypomniałem sobie, że ładnych kilka lat temu poszukując informacji o swoim wuju napisałem w tej sprawie do Muzeum Niepodległości w Warszawie. Dostałem stamtąd maila z bardzo pomocną odpowiedzią, którą napisał mi kustosz, Pan Łukasz Żywek.

Sprawdziłem stronę Muzeum i widzę, że ten Pan dalej tam pracuje. Spróbuj tam napisać bo może się okazać, że uzyskasz jakieś cenne informacje o dziadku których nie znajdziesz w internecie. Tutaj jest adres Muzeum i e-mail do tego kustosza -- http://bip.muzeum-niepodleglosci.pl/dzialy-muzeum/

Pozdrawiam, Tadeusz.

dorocik133Offline
Temat postu: Re: Szukam adresu w przedwojennej Warszawie  PostWysłany: 14-11-2022 - 08:25
Zasłużony
Sympatyk

Tadeuszu!
Dziękuję za wszystkie cenne informacje i wskazówki. Na stronie CAW znalazłam kilka fiszek dotyczących Dziadka, m.in. jedna dotyczyła przyznania Krzyża Niepodległości. Będę się jeszcze kontaktować z Muzeum, może dowiem się czegoś więcej.

Dorota

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat