Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
piątek, 20 grudnia 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Kułagowska_KatarzynaOffline
Temat postu: Franciszek Mazacz - kurier P.O.W. - poszukuję informacji  PostWysłany: 16-03-2021 - 18:54
Sympatyk

Status: Offline
Dzień dobry,

chciałabym odszukać informacje o miejscu i okolicznościach śmierci Franciszka Mazacza, brata mojej prababki, który (według informacji podanych przez jego brata Józefa, które zdobyłam w CAW) "zginął na początku 1919 roku jako kurier POW" (Polskiej Organizacji Wojskowej).

Jedyne zachowane zdjęcie Franciszka Mazacza.

Franciszek urodził się 4 kwietnia 1897 r. w Tarnopolu, jego ojcem był Ludwik Mazacz (rodowity Czech) i Ahafia Czech. W CAW nie ma teczki osobowej Franciszka. Gdzie szukać? Jak? Będę wdzięczna za podpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie,
Katarzyna Kułagowska Silva

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kułagowska_KatarzynaOffline
Temat postu: Franciszek Mazacz - kurier P.O.W., obóz w Kosaczowie  PostWysłany: 30-08-2022 - 16:35
Sympatyk

Status: Offline
Zagadka rozwiazana. Franciszek Mazacz był internowany w obozie w Kosaczowie koło Kołomyi, gdzie zmarł na tyfus 28 mar 1919 roku.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat